Конституционният съд в Чехия реши, че отказът на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи БТА, като се позовава на информация на пражкия в. „Право“.

Конституционните съдии отмениха решение на върховния съд, което беше признало действията на собственика на хотел „Бриони“ за незаконни. По-рано чешката търговска инспекция глоби хотела с 50 000 крони (около 2000 евро) „за дискриминация на потребители по национален признак“. Върховният съд намали глобата на 5000 крони (200 евро), а конституционните съдии се произнесоха тя да бъде отменена.

Собственикът на „Бриони“ Томаш Кръчмарж, който е с украински корени, преди пет години отказа да приеме 49 руски спортисти.

На входа на сградата и на сайта на хотела се появи съобщение, че „От 24 март 2014 г. не настаняваме граждани на Руската федерация. Причината е анексията на Крим“. В съобщението имаше уговорка, че забраната не се отнася за руснаци, които писмено заявят, че не са съгласни с анексията на полуострова от Русия.

Конституционният съд реши, че собственикът на хотела коректно е изразил политическите си убеждения. Като е публикувал в интернет съобщение, че няма да настанява руснаци, той не е нарушил правата им, защото предварително ги е предупредил за условията по пребиваването и те са можели да изберат друг хотел в Острава. Съдът напомня и за официалната чешка позиция за непризнаване на анексията на Крим.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Иван
Бай Иван
02 май 2019 21:44
Гост

Отказвам да казвам на педерастите „гей“ , и на мангалите – „роми“. Коректно го заявявам предварително.

Анонимен
Анонимен
01 май 2019 23:30
Гост

Добър пример за истинско законодателство. В една наистина правова държава всеки има право да действа, воден от политическите си убеждения.

Анонимен
Анонимен
01 май 2019 23:32
Гост

Все пак човекът е с украински корени и анексията на Крим го засяга пряко.

Алекс
Алекс
01 май 2019 22:19
Гост

Едно как се прави цивилизовано в Щатите. Табела на видно място с текст: „това е частен бизнес. запазваме си правото да откажем обслужване на всеки, по всяко време.“ Проблема решен.

Vivan
Vivan
01 май 2019 11:16
Гост

M’да, в Чехия и яйцата са по-здрави от българските

Топчев
Топчев
01 май 2019 23:34
Гост

Българските се изпочупиха тотално покрай Великден.