През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за „екстремизъм“ по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, информира.

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите – едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

„За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната – обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. – Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот.“

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща „ватенка“ – това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради „абсурдния“ и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в „насаждане на омраза“ и „посегателство срещу човешкото достойнство“, руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания – глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични „мемове“, сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала „Игра на тронове“.

Под образа му е изписано „Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!“ – пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в „подстрекаване към религиозна омраза“.

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в „екстремизъм“ по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.

На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: „Черният хумор е като храната – не стига до всички“.

„Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание, отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и „амнистия“ за „несправедливо осъдените по тези дела“.

Според независимото сдружение „Агора“ през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

„Държавата се побърка“

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

„Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях“, смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

„Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия“, подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

„Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове – обяснява той пред АФП. – Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност.“

Статията е препечатана от БТА

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оля
Оля
27 август 2018 16:50
Гост

Това си е чиста диктатура.

Възмутен
Възмутен
27 август 2018 16:47
Гост

Чак пък да запорират банкови сметки за няколко поста! Къде е свободата на словото?

Георги
Георги
27 август 2018 15:44
Гост

За мен това е прекалено.

Вили
Вили
27 август 2018 15:48
Гост

Едно време така хората ги беше страх да разказват политически вицове.