Поведението на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за поискания и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин е било злонамерено и користно мотивирано. Това пише в решението на Върховния касационен съд (ВКС) (пълния му текст виж тук), който напълно споделя изводите на апелативния спецсъд за извършеното от Иванчева престъпление в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, като намалява допълнително наказанията им единствено заради по-дългия им престой в ареста и продължителността на делото.

Така Иванчева е окончателно осъдена за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Според ВКС справедливото за нея наказание е 6 години затвор, 12 000 лева глоба и забрана да заема постове в държавни и общински институции за 8 години. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров е осъден на 4 години затвор.

Решението на ВКС беше публикувано едва днес, тъй като при наложени ефективни наказания актовете на съда не се публикуват, докато не бъде получена обратна информация, че осъдените са отведени в затвора, което се случи още вчера.

„Поведението на подсъдимата Иванчева е злонамерено и користно мотивирано. То не може да бъде обяснено с твърденията, че това е нейна „мисия“ и че е провокирана, тъй като преднамерено е създала условия за предлагане чрез своето упорито и мотивирано от нищо друго, а само от корист, бездействие“, се казва в решението на състава на ВКС с председател Румен Петров и членове Спас Иванчев (докладчик) и Татяна Грозданова.

В него върховните съдии отхвърлят всички възражения на подсъдимите за законността на използваните специални разузнавателни средства, като подчертават, че няма констатирани никакви нарушения при разрешаването и прилагането им.

Пред ВКС Иванчева е претендирала, че тъй като Ваклин е контактувал и е дал парите на Дюлгеров, тя не можела да знае за намеренията на бившия кмет. По този повод съдът отбелязва, че в случая Дюлгеров се е съгласил да „съдейства“ на Ваклин и да направи така, че кметицата Иванчева да изпълни задълженията си, но за това бизнесменът е трябвало да си плати. Исканото в случая от Ваклин съдействие е било за това да бъде уведомен за издадена по негова инициатива заповед на главния архитект на София. Според съда бездействието на Иванчева пък е накарало бизнесмена да търси такова съдействие.

„Това бездействие има напълно преднамерен характер и е типично бюрократичен административен произвол, довел придвижването на административната преписка до „задънена улица“, един пример за т.н. “параграф 22“ (според сполучливото определение на подсъдимия Дюлгеров), в продължение на много месеци“, пише в решението.

В тази връзка защитата на Иванчева твърди, че има провокация към подкуп от страна на Ваклин, на което ВКС отговаря, че „се игнорира ординарния факт, че Иванчева е можела да се предпази от каквито и да било опити за въздействие с кратко действие по служба“ – това, което е направила, като го е уведомила за заповедта, но чак след като Дюлгеров е оставил парите в колата ѝ. Съдът пише, че тя е имала месеци на разположение да обяви заповедта на главния архитект на всички заинтересовани.

„Това не се е случило, защото бездействието ѝ е било напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди свидетеля Ваклин да потърси описаното от съдилищата по същество съдействие на приближения до кмета на района подсъдим Дюлгеров“, пише ВКС и допълва, че поведението ѝ напълно покрива признаците на подкупа.

От окончателното решение на съда става ясно, че за осъдителните присъди на тримата не са послужили основно специалните разузнавателни средства и обясненията на Дюлгеров, които той даде още в началото на разследването, а водещи са били показанията на Ваклин.

Подсъдимите многократно искаха и отводи заради пристрастие на съдиите от спецсъдилищата, които гледаха делото на две инстанции и специално на бившия председател на закрития апелативен спецсъд – Георги Ушев. По този повод ВКС казва, че няма данни за пристрастие на никой от членовете на състава, макар и личното пристрастие да се установява трудно. В случая обаче апелативният спецсъд е изложил мотивите си за вината на подсъдимите, които според ВКС са хронологични и логични.

„Възможно е да се установи дори и в такъв случай предубеденост, но в редките случаи, когато взетото решение не се основава на фактите по делото, а на постулати от личната преценка и светоглед на съдията. В настоящия казус касационният състав не намери основание да допусне, че е проявено подобно лично пристрастие от когото и да било от членовете на въззивния състав“, пише ВКС.

В решението е коментирано и възражението на Биляна Петрова, че някой друг е оставил парите в колата, в която бяха задържани двете с Иванчева. Според съда обаче е достатъчно да се проследи пътят на парите от Ваклин, а твърденията на подсъдимите са алогични.

„Очевидно е, че не всеки факт или аргумент е в състояние да допринесе за разкриване на обективната истина по делото, като именно в това се състои и задачата пред всеки един съдия и съдебен състав – да отсее спорното от безспорното и нужното от ненужното“, се казва още в решението. В него върховните съдии определят за неотносимо това дали Ваклин се е срещал с прокурори, служители на ДАНС и на КПКОНПИ, както и дали са му давани указания. Според съда такива действия биха били безпредметни, ако Иванчева не е бездействала и е изпълнявала съвестно служебните си задължения.

В решението на ВКС е припомнена хронологията на делото и данни, че корупционните прояви на Иванчева не се ограничават до случая с Ваклин, а от нейни разговори с Дюлгеров личало, че е имало и много други подобни случаи, като тя му споделяла, че „сега пиленцето е кацнало на рамото ѝ“. Отделно е имало кодирана комуникация между Иванчева и Дюлгеров по нейна инициатива, като тя предупреждавала, че в разговора с Ваклин привидно ще се говори само за детски площадки, а не за подкуп. Съдът пише, че в нито един момент бизнесменът не е предприел инициатива да даде пари, без да са му поискани.

„Вярно е, че е демонстрирал желание да разреши възникналите затруднения и да изключи фактора време, който му носи финансови загуби, но подсъдимият Д. е този, който добре е познавал другите две подсъдими и е уведомил, че тези затруднения могат да бъдат разрешени само по един начин – с подкуп. Двете подсъдими никога директно не са поискали подкуп (така или иначе, 29 срещата им със свидетеля Ваклин е била само една), но това не демонстрира нежелание да се извърши престъплението, а е направено единствено с предохранителна цел, чрез използване на посредника Дюлгеров“, пише в заключение ВКС, като отхвърля и твърденията на Иванчева и Петрова, че са били подложени на натиск от Дюлгеров, за да вземат „корупционното решение“.

120
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 23:09
Гост

А къде са тези тиквеници от ССБ? Както обикновено- не е момента за гражданска позиция.Нали ухулваните съдии, особено тези от спеца, не са от наш’те!?

Гешев
Гешев
14 ноември 2022 11:08
Гост

„Аз не съм имал никога съмнения как ще приключи това дело. Ще се опитам да направя един извод от този случай. Той показа едно – много хора се уплашиха, че се задейства българската прокуратура и службите за сигурност в борбата с корупцията. Притесниха се, че те може да са следващите. От друга страна, част от политиците използваха този случай за извличане на политически дивиденти. За съжаление, цената, която ще платят българските граждани от всичко това, е нарушено върховенство на закона и бум на престъпността. Защото какво се случи? С този случай и използването му за закриване на Специализирания съд и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 12:22
Гост

ПРИКРИВАтурата не гони свине и тикви, ощетили държавата с милиарди. ПОРЪЧКОратурата обаче използва за PR един конкретен казус.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 15:06
Гост

Дрън-дрън

Едрата корупция кога?
Едрата корупция кога?
14 ноември 2022 10:17
Гост

За къщи в Барселона, кюлчета в банкански чекмеджета и 8 джуджета – няма закони. За няколко десетки хиляди – няма прошка. Чувството за справедливост на обикновените граждани е сериозно засегнато и затова обикновените хора реагират така, дори и Иванчева да е виновна.

Чаушев
Чаушев
14 ноември 2022 11:05
Гост

comment image

„Александър Чаушев: Къщата в Барселона е моя, празна е. Борислава Йовчева беше под наем“ /24 часа/

защо ли...
защо ли...
14 ноември 2022 10:12
Гост

1. Това, че арестът и бе извършен глупаво/безспорно/ не означава, че не е извършила престъпление. 2. Това, че има бебенце на 1г., показва само наглост и безотговорност /зачена изкуствено за да не изтърпява присъда/.Да използваш едно малко беззащитно човеченце за да си бършеш корумпирания … е грях! Свива ми се сърцето за това детенце, но…именно либералното законодателство и позволи да се шляе досега на свобода и да зачене. Така, всъщност превръщаме и себе си и децата си в жертви. 3. Да получиш такава смешна присъда за 150 000лв/равняваща се почти на 75средни работни заплати/ само би окуражило всеки податлив на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 16:52
Гост

От висотата на какъв (каква) съдите жена заради заложеното от Бога да роди дете и да го желае повече от всичко. Коментарът ви е пропит от човекомразие. Съдите и сочите с пръст, с маниер на себеправедност, без да знаете нищо от сърцето на тази жена, пък било то и осъдена. И шест години от живота на човек не са нещо смешно. Опитайте се да си представите какво е, ако ви се струва недостатъчно. Конкурирате се със Светата инквизиция. А от брилянтното решение човек така се заслепява, че нищо не може да разбере.

Джендъриии
Джендъриии
14 ноември 2022 20:48
Гост

Коментара на колегата е доста стегнат и неемоционслен.
Когато свещеното право и стремеж за поколение се окаже само параван и опит за измъкване от правосъдието,това е цинизъм. Да, 6години не са нещо смешно,но да рекетираш от алчност също не е смешно. Даже е страшно. Страшни са и опитите ви да звучите хуманно,но същевременно назидавате, преструвайки се,че се борите срещу назиданието. А мога да позная и от коя фондация ви плащат… Успех по пътя към трансхуманизма – очевидно сте подменили успешно съвестта си, затова препоръчвам резко да смените и пола…

Строга надзирателка
Строга надзирателка
14 ноември 2022 0:05
Гост

Да им се осигуряват редовно банани и краставици.Друго не им трябва.И стига сте рИвали за тях.Га ядоха кифтета ни рИвахти.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2022 17:40
Гост

Това дело беше един от „железните“ аргументи на онази жълтопаветна сган да закриват Специализираните структури. Е вече и ВКС ви каза къде е правото. Закривайте и него. И това е казус за един районен кмет, не да министър, не за народен представител, а прост районен кмет. Никога държавата няма да излезе от блатото докато корумпирани хора не започнат да влизат в затвора.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 10:19
Гост

А най-корумпираните хора ще започнат да влизат в затвора, когато напусне поста си оня с каскета, който е призван да разкрива престъпленията им, но реално ги пази от ефективно разследване.

Адвокат
Адвокат
13 ноември 2022 10:26
Гост

Едно на хиляда е този случай – има много подобни случаи, включително и в съдебната власт. А и Младост го застроиха наистина прекалено – той е модерен квартал, със широки улици, но вече е претъпкан, няма място за паркиране и трафикът е кошмарен – по бившият Людмила Живкова е ужас – а е 3-лентов пътя. Имаше нужда от добър кмет, не бутафорен. Но и Иванчева е глупава, не е трябвало да посяга изобщо. Щеше да е добър кмет. А съдът е тип – 3-членката на Берия, не ми се говори, просто е ужасно тоталитарна система и субективна. Да не им… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 20:39
Гост

Седем различни съдии казват, че Иванчева е взела подкуп. Няма никакви разумни основания да не им се вярва- другото са конспирации и опорки!!!

Жана
Жана
12 ноември 2022 23:21
Гост

И всичките седем различни съдии са назначени по един и същ начин. Обществена тайна е какъв е той.

каля
каля
13 ноември 2022 10:05
Гост

Начинът е скандален. Публична тайна е.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2022 10:32
Гост

Дрън, дрън…та пляс

анонимен
анонимен
12 ноември 2022 20:20
Гост

Всички корупционни схеми започват с разпределението. От ВКС са длъжни да обяснят как е избрана точно тази тройка при.положение, че няма постоянни състави. Доста хора не сме забравили, че един.председател на отделение беше отстранен от заемана.административна длъжност.точно за.нарушения на случайни избор.

Жокера
Жокера
13 ноември 2022 2:30
Гост

Отворете сайта на ВСС, където се качват протоколите от системата за случайно разпределение и ще разберете как.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 18:04
Гост

„Три пъти по седемдесет и пет ще ги получи. Другото сега ще му включим да тръгне. После ще бъде при виза ли е, какво е? Проект ли е какво е? После при строителна площадка. Двадесет си е нормална оферта, защото като тегля една черта, че е окей“Иванчева

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 17:51
Гост

Като израз на ниска правна и социална култура хората изграждат мнение без да познават фактите. Така без да са запознати с доказателствата по делото, една част от хората са категорични, че Иванчева и Петрова са невинни, независимо, че три съдебни инстанции казват друго. Да се говори ангро и да се отсъжда по запалянковски стана правило в нашето общество.

Жана
Жана
12 ноември 2022 18:36
Гост

Не знам дали правната ми култура е ниска или не чак толкова, но това е най-следеното от медиите дело още от фаза преди образуване на ДП. Гледахме на живо ареста, откриването на парите в багажника, броиха ги пред очите ни, занимаваха ни с основния свидетел до повдигане, слушахме обясненията на подсъдимите, както и на обвинението. Да не говорим, че всички факти трябва да бъдат обсъдени в съдебните решения на всяка инстанция. Сега обаче коментираме решението на ВКС и правната култура на съдебния състав. Коментираме го обективно и конкретно, независимо дали това Ви харесва или не. Очевидно обаче не само моето… Покажи целия коментар »

Спас Л.
Спас Л.
12 ноември 2022 20:05
Гост

Иванчева е натопена. А Иванчев и сие?

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 10:45
Гост

Бих казал, че не само правната, а и общата култура Ви е ниска. „Коментирате“ решение на ВКС и „правната култура“ на върховни съдии заради „усещане“ и „усещането“ на някои безделници, които протестират за оправдаването/помилването на този… индивид. Няма друг такъв народ като българския, който да хули и обвинява върховни съдии, докато си пасе кравите и люпи семки пред телевизора.

"Правосъдие" по български!
"Правосъдие" по български!
12 ноември 2022 17:51
Гост

Присъдата е добронамерена и безкористна, /към Гешев/!

Граждани за неутрален и ясен съдийски език
Граждани за неутрален и ясен съдийски език
12 ноември 2022 14:46
Гост

Написаното е пример за това как не трябва да се пише. Главоблъсканицата е голяма. ВКС не е това, което трябва да бъде, независимо от напъните.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 16:17
Гост

А написаното от тебе е пример за това как на ССБ като не им отърва резултата започват да търсят странични тези за да уязвят колегата си. Любимата ми тяхна опорка е как колегата не е благонадежден, тъй като не е изразявал публично гражданска позиция демек не обикаля медиите и не им подписва декларациите.

Адвокат без каскет
Адвокат без каскет
12 ноември 2022 16:22
Гост

Драги ми каскетолюбителю, какви граждански позиции, какви 5 лева?! Всеки непредубеден колега, който е чел решението, не може да не остане с впечатление най-малкото, че понасмърдява малко, да не кажа по-силна дума.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 17:45
Гост

А според тебе Гешев ли я е накарал да иска пари!? Ей, много искате да вкарате политиката в съдебна зала!?

мммм
мммм
12 ноември 2022 20:37
Гост

Като един гражданин попрочел решението се чудя как един такъв официален документ може да съдържа толкова некатегорични изводи – основания.

…………..1
…………..1
12 ноември 2022 19:22
Гост

Аз не съм от ССБ, но смятам, ме решението е фашкия като изказ! Нарочно го изписвам така грубо, защото честно- ВКС върви към точно такова съдържание! А това е повече от жалко! Мислите, че не виждаме какви решения се връщат от инстанционния контрол?! Разбира се, че фризьорката Иванчева не е стока, но този извод започва да подхожда много и на не малко съдии от ВКС!

анонимен
анонимен
12 ноември 2022 20:10
Гост

ВКС е в процес на професионална и морална деградация. Стига се дотам, че да ги взимат на подбив. Истински ужас, който никога не съм си представяла.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 14:24
Гост

Поредната свинепаска изтече!

Срам и позор
Срам и позор
12 ноември 2022 14:35
Гост

А свинята не само още е на свобода, но и седи на първия ред в парламента.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 13:42
Гост

– Подготвен ли сте за обвинението срещу Вас?
– Естествено, наел съм двама адвокати и 20 души агитка със знамена и развалени домати пред съдебната палата.
-Не е малко.

Гешев е радост
Гешев е радост
12 ноември 2022 14:30
Гост

– Подготвен ли сте за главен прокурор?
– Естествено, имам докторантура по Право на селския туризъм, а навън ме подкрепят 20 брадати мутри на Митко Каратиста, водени от Недялко с мегафона.
– По-добре да станете заместник на някой от тях…

Съдия
Съдия
12 ноември 2022 12:12
Гост

Да ми се върне доверието във ВКС! Рядко може да се види такова смело решение! Браво, колеги!

Пепо
Пепо
12 ноември 2022 12:29
Гост

Ти трябва да си съдия от споминалия се Съд за специализирани поръчки на мафията. Предимно там можеше да се видят такива пародийни решения и определения.

Съдия СРС
Съдия СРС
12 ноември 2022 12:41
Гост

Петко, не съм оттам, но сесебейските ви опорки не ме привличат! Трудно ще стигнеш ВКС, предвид темпото на кариерното ти развитие, така че само форума ти е останал!

Жана
Жана
12 ноември 2022 12:55
Гост

Смело в какъв смисъл? Съдебният състав се е противопоставил на страховита ОПГ, която е застрашавала живота му, или какво?

Наблюдател
Наблюдател
12 ноември 2022 14:31
Гост

Съставът е клекнал през каскетно-тиквеното ОПГ

Дайте професионално
Дайте професионално
12 ноември 2022 15:53
Гост

И какво му е смелото на това решение? Че не разбирам.

анонимен
анонимен
12 ноември 2022 16:51
Гост

Решението е парекселанс корупционно. Ще наблюдаваме какви награди ще бъдат раздадени.

Илиян
Илиян
12 ноември 2022 11:59
Гост

Много разочароващо решение. Не само субективно, но и лъхащо от злоба. Да не говорим за скалъпените мотиви.

Боби
Боби
12 ноември 2022 12:01
Гост

Taзи жена просто застраши интересите на строителните предприемачи и й скроиха шапката.

Строителен предприемач
Строителен предприемач
12 ноември 2022 12:25
Гост

И мен някой като ме изнудва за пари за да ми свърши административна услуга, смятам, че ми застрашава интересите Така, че си прав!

Пепо
Пепо
12 ноември 2022 12:30
Гост

А строителните предприемачи, които отчитат 30% в банкянските чекмеджета нито се оплакват, нито ги разследват.

123
123
13 ноември 2022 17:01
Гост

Глупости беше се хванала със старата кметица от ГЕРБ, която гражданите от Младост изгониха, за да цоцат кинти от строителите. Под девиза срещу презастрояването вдигна мизата на подкупите, а бившата кметица й беше посредник. Петрова,вършееше с тях. В случая ползва Дюлгеров и изгърмяха,защото на свиделя сумата се видя огромна, което и факт.

Адвокат
Адвокат
12 ноември 2022 11:48
Гост

Като са виновни, къде да влизат, в Народното събрание, може би.
Искрено съжалявам за наивните хора, които се подведоха и ходиха да ги подкрепят.
Иванчева взе над 20 хиляди гласа на избори.
Това са десетина процента от последния резултат на БСП и петнадесетина от на дЪбЪ.
Става дума за един от най-клетите фарсове през последните години.
Добре е, че най-накрая свършва.

Адвокат без каскет
Адвокат без каскет
12 ноември 2022 12:06
Гост

Всичко ще свърши, когато Кьовеши прати при бай Ставри членовете на ОПГ „Каскет и тиква“.

Ставри
Ставри
12 ноември 2022 11:40
Гост

Само не ми говорете за апелативния спецсъд. Поръчков от всякъде.

Прокурор
Прокурор
12 ноември 2022 11:42
Гост

Ами прочетете СРС Тата и вижте какво си говорят подсъдимите.

Жана
Жана
12 ноември 2022 12:37
Гост

Не искаме да ги четем, искаме да ги чуем, обаче вече ги няма. Не си спомням и Гешев да ги разпространи въпреки цялата публичност на този случай, а знаем, че той обича да разпространява СРС-та. А иначе ние много записи сме слушали, даже и онзи с Ало, Ваньо, а после имаше и още. Наслушали сме се, нагледали сме се и сега сме доволни, защото Гешев и съдът пребориха корупцията. И не просто я пребориха, направо я предотвратиха, разобличиха и навряха в затвора тримата корупционери на републиката. Всички са щастливи, Ваклин застроява Младост, бизнесът му процъфтява и съдружничката му, по съвместителство… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
12 ноември 2022 11:42
Гост

И под крилото на каскетното ведомство.

Лазар
Лазар
12 ноември 2022 11:36
Гост

Писнало ми е от решения, съшити с бели конци.

Дребните риби в затвора, а същевременно...
Дребните риби в затвора, а същевременно...
12 ноември 2022 11:31
Гост

petyotsekov.com/wp-content/uploads/2020/08/Edr9oC_WsAANDe9-768×543.jpg

Щерев
Щерев
12 ноември 2022 11:30
Гост

A Пеевски кога? Или той е света вода ненапита.

ОПГ „Каскет и тиква“
ОПГ „Каскет и тиква“
12 ноември 2022 11:37
Гост

За едни ПОРЪЧКОратура, за други ПРИКРИВАтура!

Михаил
Михаил
12 ноември 2022 11:27
Гост

A Борисов? С неговите магистралки ? Ама за кокошка няма прошка.

Тити
Тити
12 ноември 2022 11:28
Гост

Той добре си е оплел кошницата.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 11:24
Гост

Доста субективно решение.

Мики
Мики
12 ноември 2022 11:25
Гост

Пълна излагация! Да им имам мотивите.

Адвокат
Адвокат
12 ноември 2022 10:58
Гост

„20 евро на кв.м са добра сделка“
Само цитирам извадка от разговор между подсъдимите. При голямо РЗП действително е страхотна сделка.
Наистина трябва да я помилват, защото това заслужава това население предвид интелектуалния си капацитет и трябва да извърви своята Голгота.

Жана
Жана
12 ноември 2022 11:25
Гост

Колега, хайде да боравите по-добросъвестно с фактите, става ли? В мотивите на решението пише, че Петрова е оспорила съществуването на такава реплика, а съдът приема, че, цитирам: „действително такава реплика не съществува“. А аз идея нямам защо на основния свидетел не е направена психиатрична експертиза. Кой нормален човек е готов да даде над 200 000 евро, само за да придвижи кметството уведомителните писма? Да ги даде за разрешение за строеж, разбирам, ама само за писмата изглежда смахнато. Въпросният Ваклин на няколко пъти пред медиите даде разминаващи се в детайлите обяснения по случая. Свидетел, който така видимо лъже, сравнително рядко се… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
12 ноември 2022 11:45
Гост

Колега, и ти не си прав с интерпретацията. Петрова оспорва, че в мотивите на Апелативния няма отразена реплика за 20 евро на кв метър, само че тази реплика е в СРС Тата и Апелативния е основал изводи на нея, какъвто е и извода на ВКС

Жана
Жана
12 ноември 2022 11:51
Гост

Не е интерпретация, а цитат. Ето го: „2.13. Оспорва се цитиране на несъществуващи реплики от ползваните специални разузнавателни средства, както и невярно цитиране чрез дописване на думи и изрази, чрез което да се придаде определен смисъл, както и извадени от контекст отделни реплики.
Конкретно се твърди, че не съществува реплика от мотивите „20 евро на кв.м. си е добра сделка“. Действително такава реплика не съществува, поне вмотивите на въззивния съдебен акт относно установената фактическа обстановка и
който се контролира от настоящата инстанция“ /стр.17/.

Адвокат
Адвокат
12 ноември 2022 12:05
Гост

„Три пъти по седемдесет и пет ще ги получи. Другото сега ще му включим да тръгне. После ще бъде при виза ли е, какво е? Проект ли е какво е? После при строителна площадка. Двадесет си е нормална оферта, защото като тегля една черта, че е окей“.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 10:42
Гост

Истината е, че обществото възприема истината, така както е отразено медийно и според медиите, които пишат според неговите пристрастия.За това и е разочаровано ако по безспорен начин се установи, че се е подлъгало.Много искаме в затвора да е Пеевски, а не Иванчева, с която подсъзнателно се отъждествяваме- обикновена жена, стигнала сама до много висок пост и с дефицити, които притежаваме всички ние но не сме склонни да си ги признаем

Медийни феоди
Медийни феоди
12 ноември 2022 11:26
Гост

Иванчева е продукт на партията“Нормална държава“ с лидер Георги Кадиев – https://www.standartnews.com/balgariya-politika/kadiev-plashchal-smetkite-na-ivancheva-eto-za-kakvo-462309.html
„Имахме двама зам.-кметове от „Нормална държава”, но те се разграничиха, каза Кадиев“ …
По нататъшното отразяване в медиите по-скоро е оценка за самите медии. Те се стараят да си създадат феоди – жалко за хората, които им се връзват.

Да си знаете
Да си знаете
12 ноември 2022 10:37
Гост

„Илияна Йотова: Още следващата седмица ще се събере комисия по помилване на Иванчева“ /24 часа/

„Сарафов: Иванчева, жертва? Само на собствената си алчност“ /БГНЕС/

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 9:35
Гост

Добро решение!

Димо
Димо
12 ноември 2022 11:10
Гост

Пълни глупости! Нагласиха я.

Иво
Иво
12 ноември 2022 12:02
Гост

Особено за Иванчева.

анонимен
анонимен
12 ноември 2022 9:28
Гост

Случилото се във ВКС по това дело зад кулисите показва защо беше огромната съпротива срещу въвеждането на ЕИСС във ВКС.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 9:03
Гост

Кой какво знаел, виждал, чувствал няма вече значение. Посоката е Сливен. Свърши.

Наблюдавам
Наблюдавам
12 ноември 2022 8:33
Гост

Изобщо не симпатизирам на Иванчева & Co, но констатирам за пореден път и с огромно разочарование, че нивото на ВКС е далеч под очакванията за правораздаване в същински смисъл. Много жалко е всичко, което се случва.

Re:
Re:
12 ноември 2022 10:59
Гост

И аз. Ако зависеше от мен щях да я очистя. Толкоз ми е антипатична.

Но Спас Иванчев и компания корумпета да раздават присъди на други корумпета …

Селски съдия
Селски съдия
12 ноември 2022 7:55
Гост

Факт е, че решението е доста калпаво написано, още повече, че предварително се знаешЕ, че ще бъде четено и обсъждано от журналисти, политици и обикновени хора, включително и фризьорки, каквато всъщност е самата Иванчева, т.е. трябваше докладчикът да се постарае повече. Но все пак следва да се има предвид , че ВКС е съд по правото, а не по фактите…..

Жана
Жана
12 ноември 2022 8:47
Гост

Следва да се има предвид най-вече обстоятелството, че едно решение, което лишава не един, а трима подсъдими, от правото им на свобода и личен живот, трябва да бъде толкова убедително, че дори предубеденият да е склонен да се съгласи с изводите. Нищо подобно няма тук, ефектът дори е обратен – убедените във вината на подсъдимите сериозно биха се разколебали. 32 страници самочувствие, посочване с пръст и мъмрене, неприкрита предубеденост, липса на задълбочен анализ на събраните доказателства и обсъждане на логическата последователност в действията на подсъдимите и свидетелите. Това не е ниво дори за районен съд, какво остана за касационен. Време… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 7:36
Гост

А този господин, който дава подкупи на колко годините осъден?

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 7:34
Гост

А този господин, който дава подкуп , на колко години е осъден?

Tedi
Tedi
12 ноември 2022 2:07
Гост

Решението не е написано от Иванчев. Стилът ме е съвсем друг, а и толкова не знае за практиката на СЕС и ЕСПЧ. И тези до него са в същото положение.

съгласявам се
съгласявам се
12 ноември 2022 7:32
Гост

И аз така мисля. Диригентът е друг. Това е тази която го протежира и му осигури две повишения в длъжност.

палячовците от ВКС
палячовците от ВКС
12 ноември 2022 1:20
Гост

Толкова много плява в това решение, че не става ясно аджеба тая защо е осъдена… Може и да е виновна, може и да не е… Бля, бля глупости за некви процесуални нарушения. Не се научиха да пишат кратко, точно и ясно тези ченгета във ВКС.. Не се разбира как конкретно е искан този подкуп. Иванчева може да е бездействала, щото я мързи или да му прави мръсно на Ваклин, или за да не се строи, щот не я кефи застрояването, а Дюлгеров да се е възползвал от ситуацията. Вика на оня – брато тук требе се даде нещо на кметицата,… Покажи целия коментар »

Един никой
Един никой
12 ноември 2022 2:19
Гост

Не знам решението дали е правилно или не, но констатацията за ченгета в състава е вярна. Манталитета на тези хора, които сме виждали по заведенията на Витошка в компанията на мафиоти, е ясен. Съдебнат система е пълна с такива ченгета, които не допринасят за развитието й – една вече итвърдена тенденция.

анонимен
анонимен
12 ноември 2022 7:44
Гост

Лелката е командирована дългогодишно. Във висящия конкурс ще си получи ли бонуса за слугинажа?

Т....
Т....
12 ноември 2022 15:50
Гост

Абсолютно съгласен. Иванчева беше избрана за кмет на Младост точно да бави и съботира строежите и угаждането към желанието на избирателите и се отчита като злонамерено и користно поведение от ВКС – пълен абсурд.

Арнолд Класик
Арнолд Класик
12 ноември 2022 0:12
Гост

„За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
Кокошкарят няма как, ще лежи в затвора пак!“

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 23:50
Гост

Тя не е ли чела цитата на Балзак, според който правото е причудлива мрежа, през която преминават големите мухи, но малките се хващат.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2022 11:15
Гост

A Пеевски си живее живота на свобода. Пълна пародия!

Офето
Офето
11 ноември 2022 21:33
Гост

Аххх, ааахх, направихме една корумпирана жена, жертвен агнец, сега как ще си гледала детето, ала бала, ами няма да е първата в затвора с дете, няма и да е последната, плюс това ще си няма да изтърпи всичките 6 с приспдането, като използва условно предсрочно, така е това е прието за доказано и то неведнъж. С всички гаранции на НПК, пред три инстанции. За съжаление съдебните решения не са, за да се харесват на определни кръгове – политически, НПО-та или за ПР на адвокатите, поели защитата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2022 19:43
Гост

Та какво бях казал за користното поведение на тази жена? Всичко неи нея е много точно преценено, така че да облагодетелства първо и само себе си.

Проскубания урод
Проскубания урод
11 ноември 2022 20:48
Гост

Ти не си просто трол на мафията, а пълен дебил и урод. Щом стигна дотам да поставяш под въпрос и съмненеие правото на една жена, която дълго време е имала проблем да забременее, да има желано дете, само защото е била опонент на господарите ти от ГЕРБ, ДПС и Каскетното ведомство.

Страсти и размисли
Страсти и размисли
12 ноември 2022 11:07
Гост

Иванчева по-добре да не се възпроизвежда и мултиплицира.

Същото важи и за Иванчев и за Иванчев и …

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 19:25
Гост

Изумително е с каква тежка злоба-както вече беше отбелязано,зле прикрита злоба е изписано това решение. Злоба, лична неприязън, тежка омраза, високомерие е недопустимо да е стила на изказ в съдебното решение. Колко ли яко са стискани зъбите, и колко ли дълбоко е дишано, за да извира толкова много злоба, едва прикрита, в изказа на съдебното решение. Това,че някой е инсталиран в съдебната система не го прави по-по-най, а детството в родното му място , вероятно някъде на изток и лични психосоциални проблеми не са причина да си отмъщава към подсъдимите чрез подобен стил на изказ. Че вероятно е за затвора… Покажи целия коментар »

Жана
Жана
11 ноември 2022 19:41
Гост

Напълно споделям написаното. С такива мотиви „върховните съдии“ не могат да убедят дори последния наивник във вината на подсъдимите. Нещо повече, вместо сериозни и задълбочени отговори на възраженията на касаторите, четем схематично подредени теоретични постановки, откровено предубени заключения и висекомерни нравоучения. А това „обществено доверие, което е облякло подсъдимата Иванчева в мантията на представител на изпълнителната местна власт“ направо изби рибата. Чак ми се прииска да поговорим за доверието на обществото, което е облякло този състав в мантията на високопоставени представители на съдебната власт, но се сетих, че не ги е избирало обществото, а ВСС, същото, което избра Гешев. А… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
11 ноември 2022 20:13
Гост

Иванчев е нарицателен по някои въпроси.

Жана
Жана
11 ноември 2022 20:28
Гост

Живеем в състояние на аномия. Ако не се случи нещо, което драстично да промени настоящата ситуация, ние, като общество, няма да свършим добре. Вървим към бездната със страшна скорост, а някои не само не си дават сметка за това, но и се чувстват щастливи. Помня, че Иванчев беше в състава, който отмени присъдата от 9 години затвор на холандеца, който беше намушкал с нож непозната жена пред Телефонната палата. Основанието беше, че въззивният състав бил предубеден. А сега как да наречем решението, което е сътворил?

анонимен
анонимен
11 ноември 2022 21:19
Гост

Когато го набутаха във ВКС много съдии не искаха да заседават с него.

Позор.
Позор.
11 ноември 2022 18:42
Гост

Дребните риби са в затвора, а свинете, тиквите и каскетите крадат милиони и милиарди години наред.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 18:23
Гост

Иванчева ще полежи около 4 години, май накъде толкова

80%
80%
11 ноември 2022 19:01
Гост

Има достатъчно „задържане под стража“ и „дом.арест“ за приспадане – това е единственият „+“ за нея от адвокатите, които е наела, а те са я изпозлвали за политическите си цели…

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 18:20
Гост

В този случай ПРБ успя да се справи, но този успех не е на Гешев, колкото и да му се иска

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 18:22
Гост

Какво очакваш при толкова „умни“ адвокати и клиенти

11111111
11111111
11 ноември 2022 18:22
Гост

Всъщност Гешев е виновен, че тя събра съчувствие с този грозен арест на спортната палата с часове като позорище пред стария цирк. Ако не го беше направил по този начин, никой нямаше да жали това новоизлюпено корумпе – вече мога да го кажа след влязла в сила присъда. И да, бай Спас, бая лошичко е написал решението, явно му е вдигнала кръвното

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2022 19:44
Гост

Да де, ако прокуратурата не работи- Гешев е виновен, а ако свърши нещо, значи конкретният магистрат е йил умен.

Проскубания урод
Проскубания урод
11 ноември 2022 20:50
Гост

Ти не си просто трол на мафията, а пълен дебил и урод. Щом стигна дотам да поставяш под въпрос и съмненеие правото на една жена, която дълго време е имала проблем да забременее, да има желано дете, само защото е била опонент на господарите ти от ГЕРБ, ДПС и Каскетното ведомство.

не така, спасе
не така, спасе
11 ноември 2022 18:19
Гост

Прегледах решението. Достаааа…. злобничко написано. Не казвам, че изводите не са правилни. От самото начало беше ясно, че е взела парите. Но този стил не отива на ВКС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2022 19:46
Гост

Злобничко написано решение? Изглежда някой го е чел предубедено и тайно симпатизира на претъпничката. Все отнякъде трябва да се почне- малки, големи риби или китове – без значение, ако колелото се завърти, после ще е по-лесно.

Минчо
Минчо
11 ноември 2022 20:21
Гост

Чудесен повод на гърба на една подсъдима да излезеш комплексите и чувството си за малоценност.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2022 20:45
Гост

Е защо мислите,че имам комплекс за малоценност? Единственото нещо, което ме радва е, че с малки стъпки като тази,с ефективни присъди срещу корумпирани публични личности, България ще започне да излиза от блатото. Бе с празни лозу ги, по площадите, не с протести за по 3 дена, не с поредната нова партия спасителка , не с Харвардци или Банкянски тигри, а със системно прилагане на закона какъвто е, без дискриминация на база пол, етнос или социален статус.

Проскубания урод
Проскубания урод
11 ноември 2022 20:50
Гост

Ти не си просто трол на мафията, а пълен дебил и урод. Щом стигна дотам да поставяш под въпрос и съмненеие правото на една жена, която дълго време е имала проблем да забременее, да има желано дете, само защото е била опонент на господарите ти от ГЕРБ, ДПС и Каскетното ведомство.

Страсти и размисли
Страсти и размисли
12 ноември 2022 11:11
Гост

Ще излезе баба ти!

С тия кадри?!

На моля ви се!!

Чичо Сам
Чичо Сам
11 ноември 2022 18:19
Гост

Няма как да бъде оправдана Иванчева само защото осъждането ѝ ще е вода в мелницата на Гешев.

123
123
11 ноември 2022 18:20
Гост

Но пък това не подменя факта, че решението на ВКС е доста постно.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 21:11
Гост

Като минат постите, искай да е „по-месно“

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2022 18:16
Гост

Ако искаш да се закопаеш, наеми си за адвокат Хаджигенов

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
11 ноември 2022 18:19
Гост

Взимай подкупи в десетки хиляди евро без да имаш политически и/или милиционерски гръб, пък чакай някой адвокат да ти спаси задника…

:))))))))
:))))))))
11 ноември 2022 18:20
Гост

И ти си прав.

Отврат
Отврат
11 ноември 2022 18:21
Гост

E, той сега ще чака Радев да я помилва.