Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) се опасява, че ако се слее с Агенцията по вписванията, това ще се отрази негативно на добрата работа до момента и най-вече на електронните услуги. Това става ясно от становище на изпълнителния директор на АГКК Виолета Коритарова до Народното събрание (пълния му текст виж тук).

Позицията е по повод на внесения в средата на май от депутати от управляващата коалиция проект на Закон за Държавна агенция по вписванията. Както „Лекс“ писа, шестима народни представители от ПП, БСП, ИТН и ДБ предложиха да се създаде Държавна агенция по вписванията (ДАВ), която да отговаря за едни от най-важните регистри – имотния и търговския, кадастъра, БУЛСТАТ, тези на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и за гражданската регистрация. Идеята е новата мегаагенция де събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (сега към МРРБ) и Централния регистър на особените залози (сега към МП) (повече за законопроекта и историята му виж тук).

По информация на БНР, освен че създаването на новата агенция е било одобрено от лидерите на коалицията, снощи те са се разбрали и вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да я оглави.

В становището си за готвената реформа шефката на АГКК заявява, че в коалиционното споразумение между четирите управляващи партии не е посочено, че агенцията трябва да се слее с други структури, а само да мине на подчинение на Министерския съвет, което тя подкрепя. Тя заявява, че АГКК от години предоставя електронни услуги на гражданите, ведомствата и общините.

„Със сега реализираните възможности (законови и технологични) не е необходимо нито един клиент да ходи на гише, за да получи скица, ако други държавни и общински структури, признаваха електронни документи с всички необходими атрибути по ЗЕУ. По въпроса за бързината на изпълнение на административните услуги следва да се отбележи и фактът, че в провежданите процедури по създаване и поддържане на кадастрална карта заинтересованите лице се уведомяват по реда на АПК, който предвижда специфични изисквания за електронно уведомяване и когато едната страна в процеса (гражданин) не отговаря на тези изисквания, съобщенията се изпращат чрез „Български пощи“, което създава усещането за забавяне в потребителите на услугите“, обяснява Коритарова.

Един от мотивите за създаването на новата мегаагенция е, че това ще улесни създаването на Имотен регистър, тъй като в момента дейностите се ръководят от различни институции.

АГКК предоставя всички услуги и електронно, а Имотният регистър тепърва ще се дигитализира, което поражда основателни опасения, че сливането ни в обща администрация би имало негативен ефект върху създаденото от нас до момента“, твърди Виолета Коритарова.

Тя подчертава, че от години системите на кадастъра и ИР са свързани и няма нужда да се сливат администрациите, за да се интегрират. „Надграждането на интеграцията между две системи не се възпрепятства от технологични ограничения и зависи изцяло от наличието на необходимите данни в системите. Пространствените данни за имотите са създадени, а създаването на имотния регистър е задължение и отговорност на структури с компетентност в областта на правото“, пише шефката на АГКК.

Тя посочва, че създаването на Имотен регистър е дълъг и сложен процес, който ще продължи години и заявява, че той има подкрепата на АГКК, но агенцията настоява да не бъде преструктурирана, тъй като „доказано работи добре“.

В становището подробно се разясняват всички дейности, които извършва АГКК и нямат общо с Имотния регистър.

„Основният състав на АГКК е от инженери по геодезия, които съвместно с правоспособните по ЗКИР колеги от частния сектор през последните 20 години създадоха цифров вид на пространствените данни за 97% от имотите на територията на страната. Благодарение на усилията на всички геодезисти в България, днес е възможно информация за тези имоти да се получава от всяка точка на света с достъп до интернет“, пише Коритарова.

И заявява, че с предлаганата промяна и „обезличаване на АГКК, като самостоятелна и основна държавна администрация, ръководеща дейностите по геодезия, съществува реална опасност от загуба, на познание в сектор геодезия, неизменно участващ в инвестиционния процес“.

„В предложената нова административна структура съществува риск от загуба на натрупаното познание и опит за функционирането на специализираната администрация, създаваща правилата и нормите, даваща методически указания и извършваща контрол на геодезическите дейности, в т.ч. в управлението на процесите при създаване и реализиране на геодезически и картографски проекти, и геопространствени данни“, твърди тя. И дава данни на депутатите за това как е организирана дейността по геодезия, картография и кадастър в 61 държави.

Шефката на Агенцията по вписванията Даниела Митева също е дала становище по законопроекта, но в него се коментират и се дава предложения само по отношение на особените залози и няма позиция по политическото решение за създаване на новата агенция (пълния текст на становището виж тук).

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:07
Гост

ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ! Това са причините за сливането!!!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:04
Гост

кадастъра за чеп за зеле не стават, но се притеснявали?!?!?

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 18:21
Гост

Кадастърът е единствената горе-долу надеждна възможност за електронни справки за дю дилиджънс.

Чочо
Чочо
06 юни 2022 14:32
Гост

Трябва да се избегне обезличаването на АГКК.

Хари
Хари
06 юни 2022 14:33
Гост

Именно за това сливането е недопустимо.

Тихомир
Тихомир
06 юни 2022 14:30
Гост

Тези не разбраха ли, че всички дейности, които извършва АГКК нямат нищо общо с Имотния регистър.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:05
Гост

Верно ли бе? Я земи да прочетеш ЗКИР – там друго пише……

Гери
Гери
06 юни 2022 14:26
Гост

Те като самостоятелни единици имат съществени пропуски, камо ли като се обвдинят.

Тото
Тото
06 юни 2022 14:28
Гост

Нелепо предложение на управляващите.

Щерев
Щерев
06 юни 2022 14:23
Гост

За мен не трябва да се създава Държавна агенция по вписванията.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:06
Гост

И кой си ти, че да те питат???

56564
56564
06 юни 2022 14:16
Гост

Създаването на регистърна агенция е правилно. Това е гръбнакът на електронното управление. Твърдо съм „за“. Но трябва да се даде по-голяма оперативна самостоятелност по направления. Нали се сещате, че шефчето на тази ДАВ, дори да не е Калинка, който и да е, няма как да разбира от геодезия и картография, там ще си коли и беси заместникът.

123
123
06 юни 2022 14:14
Гост

А защо сливането на администрации да попречи на кадастъра да си работи електронно?

Заки
Заки
06 юни 2022 14:24
Гост

Не виждам логична причина.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 14:13
Гост

Наистина не мога да разбера каква е целта на това сливане. Нима тогава ще имаме Имотен регистър? Дълбоко се съмнявам

ненужен вопъл
ненужен вопъл
06 юни 2022 14:12
Гост

А, бе, радуйтесь, че не премахнаха съдиите по вписванията. В проекта е записано, че ще има зам.-шеф, който ще ръководи геодезията, картографията и кадастър, на практика ще са си самостоятелни и Калина ще им е шеф, както сега регионалният министър им е шеф.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 14:13
Гост

Много по-оперативен си, когато си самостоятелна единици – за бюджет, назначения и тн.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 14:11
Гост

Механичното обединяване на някои регистри няма да доведе до подобряване на работата, камо ли пък може да се нарече реформа. Само проблеми ще възникнат

няма хора
няма хора
06 юни 2022 14:10
Гост

Не казвам, че обединяването е грешен ход, но и не виждам пряка полза. Кадастърът си е на практика готов и няма отношение към гигантският колосален труд, който трябва да бъде извършен в ИР. Друг е въпросът кой ще го свърши, защото няма хора.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 14:11
Гост

Вкарано е в плана за възстановяване и трябва да се вземат парите. Точка.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 14:15
Гост

Те и за главния прокурор го вкараха, ама нещо ми се чини, ще няма да получим парите

999
999
06 юни 2022 14:15
Гост

Пряката полза е съкращаване на администрация. Може и това да стяга някои хора.