Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на „Дума“ Юрий Борисов, съобщи вестникът, позовавайки се на съпругата му Дора Чичкова. В момента Борисов е един от секретарите на Националното движение „Русофили“.

Опирайки се на думите на очевидци, изданието твърди, че той е бил докаран в следствения арест с белезници.

Засега информацията не е потвърдена от прокуратурата или МВР.

Според „Дума“ от връченото разпореждане за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. за шпионство по чл. 105 от Наказателния кодекс. Разпоредбата предвижда, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга“, пише още „Дума“.

Като твърди, че в офисите на движение „Русофили“ също се извършвали претърсвания. Изданието цитира зам.-председателя на организацията Владимир Чучуев, който твърди, че днес в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главната секретарка на движението Кристина Иванова. За разпити са били извикани и зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
nqkoi
nqkoi
11 септември 2019 10:53
Гост

SHPINSTVO???!1! ABE TI ODIL LI SI NA DASKALO BE

Въпроси
Въпроси
10 септември 2019 12:10
Гост

Много е красиво как точно на 9-ти ги привикаха. Красота и радост.
Обаче ми е интересно каква е реалната ситуация и мотиви зад тази акция. Нещо Бойко май се заиграва със сините избиратели. Първо позицията на МВнР, после този арест… Може би СДС-то са му подшушнали нещо, нали са в коалиция сега.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 23:20
Гост

Има нещо гнило в Дания.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 23:18
Гост

И това ако не е атака на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 17:44
Гост

Мчи то сигурно цялото движение е за ареста. Тези, ако не са шпиони на Съветския съюз, кой?

за градската десница
за градската десница
09 септември 2019 17:46
Гост

въпросът е защо се прави сега и защо прокуратурата мълчи? не че не е логично по разследване за шпионство да се мълчи като цяло, макар че след ареста няма смисъл… след позицията на външно за изложбата в руския център това прилича на легитимация на ГЕРБ като дясна сила преди изборите, че да може на балотажа данчето да събере малко гласове от градската десница

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 22:01
Гост

Цацаратурата, бъдещата Гешевтура по принцип мълчи или говори в зависимост от това как й изнася.