Убийството на журналистката Виктория Mаринова е спонтанно извършено, след дълъг запой от 21-годишния Северин Надеждов Красимиров, който я е изнасилил по изключително жесток и мъчителен начин, придружен с брутален побой. Мъжът е избягал още на следващия ден в Германия, през Дунав мост, като там непрекъснато е сменял адресите си в различни провинции.

Красимиров е бил задържан късно снощи от германските власти, по издадена от прокуратурата в Русе Европейска заповед за арест, а сега предстои да бъде върнат в България.

По дрехите, които Красимиров е оставил в дома си в Русе, е намерена кръв на Маринова, а по тялото на жертвата е открита негова ДНК.

Това съобщиха днес на специален брифинг премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

Засега доказателствата сочат, че мотивът за убийството е изнасилването на жената. А главният прокурор определи част от действията на извършителя като извратени.

„Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол”, каза Сотир Цацаров.

„На този етап не можем да твърдим, че е имало предварително планиране. Всичко говори за спонтанно деяние. Цяла нощ е пил. Намирал се е най-вероятно в изчакване на момент. Преди това е тичала друга жена, а жертвата е продължила малко по-далече от обичайното“, каза и вътрешният министър.

Премиерът беше най-категоричен в отхвърлянето на версията за поръчково убийство. „Знаете как се крият извършителите на поръчкови убийства. Целта е да вземе пари, за да може да си ги харчи. Не си оставя слюнките и всичко друго по жертвата, за да може 100 процента да бъде задържан“, заяви той.

Борисов, Цацаров и Маринов посочиха, че разследването продължава по всички версии, включително и за връзка с работата на журналистката.

Разследването

Северин Красимиров живеел близо до алеята, на която е изнасилена и убита Виктория Маринова. 21-годишният мъж има една криминална регистрация от  2007 г. – за кражба на цветни метали. Други данни за извършени престъпления няма, каза вътрешният министър.

Маринов посочи, че в хода на разследването е изготвен списък на лица от кримиконтингента, като за по 24 часа са задържани много хора за изясняване на алибито им, а след това са освобождавани. Когато излизат резултатите от част от ДНК експертизите, се установява, че материалът, намерен върху трупа е негов, а в дома на леля му в Русе е намерено бельо, панталон и други вещи с кръвта на Маринова.

Разследващите установяват, че Северин Красимиров е напуснал България ден след убийството в неделя в 14,02 ч. през Дунав мост. Тогава Окръжната прокуратура в Русе издава не само европейска заповед за задържането му, но и такава за разследване, за да може да бъдат събрани доказателства от вещите, които бъдат намерени у него в Германия.

Сотир Цацаров и Бойко Борисов заявиха, че в продължение на шест часа мъжът е бил следен от германската полиция и са държали връзка с българските разследващи в реално време. Той менеше адресите си и на територията на три провинции, каза премиерът.

Главният прокурор посочи, че на Красимиров задочно са повдигнати две обвинения – за изнасилване чрез привеждане на пострадалата в безпомощно състояние, по особено тежък и мъчителен за нея начин, както и за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин. За първото престъпление наказанието е от 10 до 20 години затвор, за второто – е предвидено и най-тежкото в българския наказателен закон – доживотен затвор без право на замяна.

„Сега предстои изпълнение на процедурата по европейската заповед за задържане пред германски съд и повдигане и предявяване на обвинение тук“, каза Цацаров.

Борисов: Чудовищни неща прочетох за България, ще имаме сериозен разговор в ЕНП

Премиерът Бойко Борисов се възмути от някои реакции след убийството не само у нас, но и в Брюксел.

„Българи направиха така, че през тези няколко дни за България да се говори като за Малта или Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление – нападение на разследващ журналист. Само в рамките на три дни прочетох чудовищна неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай“, попита Борисов.

Премиерът направи специален коментар за хора от Брюксел, които знаел, че го гледат. „Умишлено не разговарях с тях, защото очаквах, че това, което са ни учили не само на правосъдие, разследвания, полицейски действия – да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът, те ни разсипаха от туитове. Ще си променя мнението и за шпицен кандидата. Внимателно съм чел всички. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, но това е политиката“, каза Борисов. Той имаше предвид реакцията на председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер след убийството на Виктория Маринова. Вебер е водещ кандидат на ЕНП за следващ шеф на Европейската комисия. Преди три дни той писа в „Туитър“, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист, което е трето в ЕС за една година и подчерта, че това е много притеснително, а българските власти спешно трябва да извършат пълно разследване. След изказването на Борисов днес, Вебер пусна ново съобщение, в което казва, че силно приветства предварителните резултати от разследването.Българските власти действат бързо и ефективно“, казва Вебер и допълва, че има пълно доверие, че ще има справедливост за семейството и близките на Маринова.

Борисов обаче коментира днес, че би казал още много неща, но би минал добрия тон. „Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили като държава говоря, така да бъде охулена само за няколко дни. Тук всички работиха не на 100, а на 1000%. На Маринов казах да не се връща в Русе, докато не се разкрие убийството. Последният ни разговор е снощи в 2 часа. Надявам се в бъдеще да не се получават и подобни експерименти на провокиране на несъществуващи престъпления. Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, е факт“, каза той и помоли медиите да се държат отговорно.

Борисов благодари на хората, които, познавайки работата на Виктория Маринова, са призовали да се изчака с коментарите и да се види дали престъплението има нещо общо с нея.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дядо Кольо
Дядо Кольо
10 октомври 2018 22:55
Гост

Другата жена дето е минала преди Виктория не е ли била годна за изнасилване?

Божко
Божко
10 октомври 2018 11:39
Гост

Алкохолът по принцип не прощава. Но от къде тази жестокост в такъв млад човек.

Някой
Някой
10 октомври 2018 11:04
Гост

Ако си признае и мине на съкаратено съдебно следствие така ще стане.

Българин
Българин
10 октомври 2018 11:00
Гост

Борисов е напълно прав за очернянето на България, потресох се когато и шефът на ООН даже се изказа. Сега да видим как ще замазват и дали ще има същите по обем опровержения за това колко ужасна, гадна и убийствена държава е България.

Възмутен
Възмутен
10 октомври 2018 11:15
Гост

По принцип България не се слави с авторитет. С това зверско убийство чашата преля и естествено лешоядите не пропуснаха да се възползват.

Гражданин
Гражданин
10 октомври 2018 9:58
Гост

Защо адвокат Марковски твърди, че Северин не може да бъде осъден на доживотен затвор и де факто на 51 години ще излезе от пандиза? Това убийство не е ли достатъчно брутално и придружено и с други тежки престъпления? Не разбирам…

Възмутен
Възмутен
10 октомври 2018 9:55
Гост

Айде вече всички да оставим версията за връзка на изнасилването с работата на жертвата!

Бонд
Бонд
10 октомври 2018 9:53
Гост

Не мога да разбера защо убийци си пазят дрехите след престъплението. Преди двадесетина години имаше един идиот, когото хванаха по дупка от куршум в дънките му – изпрал ги и си ги носил така. Но добре, че тези извратени престъпници са толкова тъпи, иначе щеше да е много по-трудно да се намерят доказателства срещу тях.

Минувач
Минувач
10 октомври 2018 9:19
Гост

Чудя се сега какъв ще го изкарат този Северин. Наемен убиец на „системата, която ни убива“?

Петият елемент
Петият елемент
10 октомври 2018 9:35
Гост

Свикнали са да използват системата за оправдание, но причините съвсем не са в нея. Преди 40 години имаше един Жоро павето, който беше плод на съвсем друга система. Той поне не убиваше жените.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 9:18
Гост

Естествено ,че властите ще отказват всякакъв коментар. Огласяването на подробности само ще затруднят разследването.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 8:58
Гост

Хайде сега да си ни го връщат, че го чакаме с нетърпение.

Георги
Георги
10 октомври 2018 8:48
Гост

Този психопат чак и дрехи на жертвата си е взел.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 8:44
Гост

ДНК тестът е най- сигурен. Така, че този е убиецът.

Смешни сте
Смешни сте
10 октомври 2018 12:16
Гост

Много си тъпче да мислиш така