В деня преди Народното събрание да излезе във Великденска ваканция „Възраждане“ внесе два законопроекта – с единия на практика превръща МВР в своеобразен втори господар на наказателния процес, а с другия – премахва конкурсите за нотариуси.

Прокурорски правомощия за МВР

От партията на Костадин Костадинов предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да се сложи край на „монопола“ на прокуратурата върху образуването на досъдебно производство с промяна в чл. 212 и то вече да е в правомощията и на МВР, като разследващите органи единствено уведомяват прокурора (пълния текст на законопроекта виж тук).

Водещи функции на разследващия полицай се дават и с възможността да иска от съда разрешение за претърсване и изземване, което сега се прави само от наблюдаващия прокурор. В неотложни случаи разследващите могат да извършват претърсване и изземване и сега, но прокурорът представя на съда протокола за одобрение, докато в проекта се предлага МВР самò да предоставя материалите на съда, като прокурорът единствено да бъде уведомяван за това.

От „Възраждане“ предлагат разследващите полицаи да могат да подават и искане до съда за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по досъдебни производства, като преди това трябва пак само да уведомят прокурора.

Друго предложено предвижда СРС за всички тежки умишлени престъпления да могат да се прилагат върху свидетел, който е дал съгласие за това.

Депутатите предлагат и изменение на чл. 213 от НПК, според който прокурорът може да откаже да образува досъдебно производство, като постановлението му подлежи на обжалване пред по-горестоящата прокуратура. Тяхното предложение е, когато постановлението е по проверка на МВР за извършено престъпление, за което се предвижда над 5 години затвор, то да подлежи на обжалване пред съд в две инстанции. В законопроекта на „Възраждане“ обаче няма предложени текстове за обжалване на актове на МВР, с които то отказва образуване на досъдебно производство.

Депутатите предлагат МВР вече да не докладва на прокурора преди да привлича обвиняеми, а да го уведомява постфактум до 24 часа. Постановлението на разследващия полицай за привличане на обвиняем за престъпление, което се наказва с над 5 години затвор, ще подлежи на незабавно обжалване пред съд в двуинстанционно производство.

Постановлението за прекратяване на досъдебно производство, по което няма пострадали, ще се изпраща служебно на горестоящия прокурор. Ако той го потвърди, пък ще е длъжен да го изпрати на първоинстанционния съд, който ще решава окончателно, предлагат още от „Възраждане“.

От партията искат да се регламентира и възможност за обжалване пред съд на прокурорското задържане до 72 часа, който да гледа незабавно делото, а определението му ще е окончателно.

В мотивите към проекта на „Възраждане“ се казва, че така ще се създаде гаранция за по-обективен наказателен процес в досъдебната му фаза и ще има по-ефективен съдебен контрол върху прокуратурата.

„Ще се предотвратят за в бъдеще възможности за влияние от страна на прокуратурата върху определени лица, чрез арести, привличане като обвиняем и други използвани досега мерки за процесуална принуда, контролът върху които намираме за недостатъчно ефективен до настоящия момент“, заявяват вносителите. На следващо място те пишат, че МВР ще има по-голяма оперативна самостоятелност и ще се забърза разследването.

„Не на последно място ще се постигне много по-добра защита на правата на обвиняемите лица и ще се предотврати до голяма степен възможността за своеволия от страна на прокуратурата – като незаконосъобразни обвинения, незаконосъобразни задържания, забавяния на разследването и т.н.“, пишат от „Възраждане“, но напомнят, че промените, които предлагат, ще доведат до по-голяма натовареност на съдилищата и за това ще са нужни допълнително финансиране за назначаване на съдии.

Няма конкурси – няма корупция

„Няма конкурси – няма корупция“ – това е един от мотивите, с които „Възраждане“ предлага да се премахнат конкурсите за нотариуси. От партията са внесли проект (пълния му текст виж тук) за промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД). „Така ще се премахнат съмненията за евентуални корупционни практики на тези конкурси, а също и ще се даде шанс на младите юристи за достъп до нотариалната дейност“, твърдят депутатите, начело с лидера на партията Костадин Костадинов.

Ето как те коментират конкурсите за нотариуси: „…тези конкурси под формата на изпити се провеждат с участие само на един хабилитиран преподавател в тях за оценка на знанията на явяващите се кандидати (останалите са съдия от ВКС, двама представители на Нотариалната камара и представител на Министерство на правосъдието), което първо, не е редно и второ, не гарантира обективност в оценъчната дейност“.

И заявяват, че след два конкурса за нотариуси за 25 години, вече е отпаднала необходимостта от провеждане на такива.

Вместо това се предлага административна процедура по подаване на заявление до Министъра на правосъдието. В нея ще могат да участват само юристите, които поне три години са били като помощник-нотариуси по заместване. Ще е нужна и препоръка от нотариуса, при когото са работили.

Назначаването ще става на принципа „първи по време – първи по право“, като за целта заявленията ще се подават само електронно, за да се отчита до секундата кога са получени в деловодството на МП.

„На всеки шест месеца, след получаване на официална справка от служба ГРАО за действителния брой на населението за съдебните райони, за които има кандидати, Министърът на правосъдието издава заповеди за назначаването на нотариуси и вписването им в регистъра на Нотариалната камара, по реда на постъпването на заявленията (с дата, час, минута и секунда) за съответния съдебен район”, гласи новата ал. 1 на чл. 12 от ЗННД, предложена от „Възраждане“. Не става ясно кога всъщност ще може да се подават заявления – преди или след получаването на въпросната справка за населението.

„Идеята на класирането е първия по време кандидатствал, да е първи по право класиран. Това ще избегне всякаква евентуална корупция. А идеята на подаването на ново заявление да не се запазва или „резервира“ място за назначаване като нотариус. С подаването на молбите с регистрацията им с входящ номер и дата, час, минута и секунда ще се подсигури, че може да бъде доказано първо обстоятелството на подаване и второ, да обезпечи произнасянето на министъра в едномесечен срок след подаването; трето, ще предотврати прескачане или изместване на едни кандидати за сметка на други. Като действащите нотариуси е разбираемо да имат предимство в тази процедура“, гласят разясненията на авторите на това законодателно предложение.

В мотивите си те правят и следното изявление: „Законодателната промяна на чл.35б, ал.5 цели да не се допуска т.нар. „наследяване“ на позицията нотариус“. ЗЗНД няма чл. 35б, разпоредба с този номер не се създава и с проекта. Вероятно става дума за чл. 34б, в който от „Възраждане“ предлагат да се предвиди: „Нотариус може да отстъпи своята практика на лице отговарящо на условията за назначаване на нотариус по чл.8 и следващите от ЗННД, като едновременно с това подаде заявление за отказ от правоспособност по чл. 35, т. 1 от ЗННД“. Т.е. да се регламентира процедура, която няма нищо общо с наследяването и при която без санкцията на държавата един нотариус сам решава на кого да (про)даде практиката си. Както е известно, при смърт на нотариус наследниците по закон или тези, притежаващи по-голям дял от наследството на починалия нотариус, решават на кого да бъде предоставен архивът, в случай че приемането му е заявено от повече от един нотариус. А ако те не посочат, решението се взема от Съвета на нотариусите.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
26 април 2022 7:42
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами. Без съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Мики
Мики
26 април 2022 7:37
Гост

Пълни нещастници!

Това ли е алтернативата?!

Анонимен
Анонимен
22 април 2022 12:52
Гост

Родната милиция ни пази. Мечтата на Цветан Цветанов и Бойко Рашков.

Анонимен
Анонимен
22 април 2022 10:38
Гост

Докато не се извади разследването от МВР, каквито и промени да се направят в НПК, нищо няма да се промени. Проблема е, че разследващите полицаи работят и мислят като юристи, за разлика от всички останали милициотерски служители и тук идва колизията. Появяват си някакви началници тип рейнджъри и разпореждат на разследващите полицаи да действат като в дивия запад-незаконосъобразно, но как да го обяснят това на нереализирани инженери, агрономи, зоотехници и др. И по никакъв начин разследващите полицаи не са защитени-нямат статут на несменяемост, не са независими и не са магистрати, оказва им се натиск от милициотерите, но прокуратурата си затваря… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
22 април 2022 4:58
Гост

50 000 лева и ставаш нотариус – това е тарифа към 2000 година – далаверата е очевидна, както и на ЧСИ-тата. Латинско-американска работа, с извинение – да има лапане, при това – монополно уредено. Не че трябва да са държавни, но – какво пречи да са свободни, това е пазарна икономика – как в момента има 10 магазина, при това на 100 метра – при нас има Промаркет, Дар, Лидъл, , Фантастико, Кауфланд, а пък няма умрели и квартални магазини, тоест – не е проблема в количеството. Няма да видим такива разпоредби, това ще хване за гушата и джоба статуквото.… Покажи целия коментар »

Мьенку Мьенкуф
Мьенку Мьенкуф
22 април 2022 0:13
Гост

Въzzраждане кво си играят на дребно. Да направят путин годподар на България и да се приключва.

Съветничката "Г"
Съветничката "Г"
21 април 2022 22:24
Гост

Гунчева ли ги съветва да вършат такива простотии?! Ленито ГунчевУ, дето е пишман адвокат, посредствен юрист и адвокат, хал-хабер си няма от наказателно право и процес, но съветва.

Властта ражда идиотизми!
Властта ражда идиотизми!
21 април 2022 22:02
Гост

И всички тези простотии защото не могат да разкарат един посредствен милиционер яхнал прокуратурата и превърнал я за няма и три години в най-пропадналото РПУ!!!

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 21:22
Гост

Разследващите полицаи нямат място в МВР. Стига са носили цялото министерство на гърба си. Грешка, допусната преди 15 години, която продължава и сега. Разследването директно в следствието. Един разследващ орган с повече функции и правомощия. С предложените промени единствено правите услуга на прокуратурата!

Просто юрист
Просто юрист
21 април 2022 19:16
Гост

Тези промени в НПК няма да доведат до това, което вносителите твърдят, че ще се постигне. В момента, в който прокурор узнае, че има ДП, може да го изиска и повече да не го върне в полицията. Тези промени целят използването на разследващите полицаи за постигане на конкретни лични цели, различни от законоустановените. Доказателствата за това са много. Те нямат функционалния имунитет на прокурора и следователя. Хем искат да им се увеличат правомощията, хем не се гарантира, че няма да им бъде оказван натиск какъвто има постоянно. Защо нито една национална медия не е отразила мнението на разследващи полицаи по… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
21 април 2022 21:00
Гост

А изобщо на Копейкин някой каза ли му че има един чл.127 от конституцията който НЕ РАЗРЕШАВА ТОВА КОЕТО ТОЙ ИСКА….? Може ли да е толкова луд…

80%
80%
22 април 2022 11:53
Гост

Цялата идея изобщо не е на Копейки. От целия този напън се носи изключчително отчетлов „ухание на ГНИЛА ЯБЪЛКА“! И когато към този „аромат“ се добави щитка лична омраза към институция, която все пак е прекратила личната далавера на една „КАКА“, много хора могат да посочат автора. А по надолу в коментарите вече беше подсказано какъв ще е резултата, когато няма прокурор, който реално да е спирачка за това, което се твори в МВР – от първия новобранец мечтащ да набие някого „законно“(т.е. без страх, че ще му отговорят на насилието!) и да се разхожда с „пищоФ“ докато гледа лошо,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 19:04
Гост

Ебаси простотийката. Крайно време е да се разбере едно. Най пропадналата и прогнила структура в държавата е мвр. Там цари невероятна неграмотност и некомпетентност. Там работа започват само дебили, които не могат да работят нищо и не са в състояние да изкарат за парче хляб на друго място. В нормалните държави една от функциите на прокуратурата, макар и недословно написана, е да е преграда за своеволията на полицията. Тук е същото и всеки който работи тази работа знае за какво говоря. Мислите че с Гешев е зле. Милички, дайте такава власт каквато се предлага на милиционерите и ще стане трагично.… Покажи целия коментар »

Защо ли
Защо ли
21 април 2022 21:08
Гост

Не слагайте всички по един знаменател! Изкарайте разследването от МВР! Разследващите полицаи са изключително грамотни юристи. Повечето началници на РПУ, малки и големи началници, едва завършили някакво висше образование само са чували за НК, НПК, ЗМВР, ЗНА и др. подобни. С такава неграмотност разследването в МВР няма да се подобри, те го дърпат надолу!

intuitu personae
intuitu personae
22 април 2022 7:22
Гост

Разследващи полицаи често стават млади юристи, които имат желание за работа, но не им стигат връзки за младши магистрати или нотариуси.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 19:00
Гост

България трябва да напусне ЕС и нещата ще започната да се нормализират. Иначе до 10 години няма да я има, а децата ни ще са общи във всеки един смисъл на това понятие.
https://glasove.com/politika/prozorecyt-na-overton

Прозорец на Овертрон.
Прозорец на Овертрон.
21 април 2022 18:46
Гост

Законопроектът няма шанс ,но тук ни се прилага манипулацията ПРОЗОРЕЦЪТ НА ОВЕРТРОН . Влизайки в дискусия да отричаме абсурдното манипулацията прозорец на Овертрон успя. Въпреки,че няма да бъде приет абсурдния проект. А в бъдеще?

Прозореца на Овертон е правилно
Прозореца на Овертон е правилно
21 април 2022 18:47
Гост

Прозореца на Овертон .

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 април 2022 18:32
Гост

Ох, Боже, Пресвета Дева Марийо от Гваделупе!

Предложения, за промени, касаещи нотариусите
Предложения, за промени, касаещи нотариусите
21 април 2022 18:30
Гост

1.Забранете преместването на нотариуси! Тарикатлъка-явяваш се на конкурс за град при Тръните, а се местиш в София не трябва да се случва. 2. Върнете преместените там откъдето идват при първоначалното инсталиране. Като си писал място на село, е селски тарикатлък ,че си се преместил в София. Ще се върнеш обратно. Ако си обиден от връщането-напусни, кандидати предостатъчно. 3. Забранете заместването на титуляра , да е повече от 30 работни дни месемно. С това заместване се извършва дефакто наследяване на кантората . 4. Въведете отчисления от нотариалните такси-примерно 70 процента в полза на бюджета. Това е държавно делигирана дейност, редно е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 април 2022 1:06
Гост

Ти явно си малоумен. Когато нямаш понятие от професията защо коментирате. Първо Нотариатът е частен, както и в доста други развити страни. Второ нотариусът се облага на дохода, който изкарва, а не да крие доходи като повечето от вас, а и държавата нищо не покрива. Което значи, че те са малкото хора, които си плащат данъци и осигуровки, както трябва. Да не говорим колко са смешни голяма част от нотариалните такси на фона на другите държави. Много е лесно да се гледа на таксите в София, Варна и Пловдив, а на другите места като си нямате на идея какви са… Покажи целия коментар »

другарят Таджер
другарят Таджер
26 април 2022 14:05
Гост

Този, дето ги пише тези пасквилни словоблудства против Нотариусите, е същият който блудстваше и в т.нар. „правен свят“. Доколкото си спомням беше „нещо“ като адвокат, провалил се N пъти на различни конкурси, вкл. и такъв за Нотариуси. Иначе има огромно желание да извършва всякакви Охранителни производсвтва. Горкият, отново се доказва, че в България, дори юристи нямат елементарни правни познания, а пък за разбиране на нотариалната дейност въобще няма смисъл да се коментира.

Ужас-милиция с прокурорски правомощия?!
Ужас-милиция с прокурорски правомощия?!
21 април 2022 18:21
Гост

По време на протестите 16 милиционера пребиваха хора, и то въпреки наличието на камери и свидетели. Направиха го безнаказано, и демонстративно. Ужасявам се на същите юнаци да се даде правомощие да образуват и водят досъдебно производство и да имат прокурорски правомощия. Тогава -в милицията първо ще пребиват хората, а после и ще ги разследват, а няма начин-попадне ли човек в милицията да не направи пълни самопризнания, за каквото и да му се каже-хората ще бъдат пребивани, и ще подписват самопризнания,че сами са се самонаранили. То не че сега не се случва същото(справка-битите в метрото), но ако милицията получи правомощие като… Покажи целия коментар »

Студент в ЮФ на СУ
Студент в ЮФ на СУ
21 април 2022 18:11
Гост

Ееее, мечтата ми беше да стана прокурор един ден, но напоследък взех да се отказвам. Трябва да бъда зависим от някакво си полицайче, завършило Милиционерското школо. УЖАС!

Аспарух
Аспарух
21 април 2022 18:06
Гост

Поздравления! За нотариусите може да се помисли да станат служебни лица от общинската администрация и да са на заплата и да се свърши с тия далавери.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:48
Гост

Пробват по хитрия начин – понеже Поркуратурата не може да този етап да отиде към Изпълнителната власт, то Изпълнителната власт да стане прокуратура и така да закрият след известно време Прокуратурата като излишно, дублиращо се звено в държавата /или да обединят двете структури/.

Павлов
Павлов
21 април 2022 17:40
Гост

То фактически тия искат да осакатят прокурора. Всяко едно негово действие да подлежи на обжалване и да не бъде самостойно прилагано, а по преценка от по-горестоящ или разследващия полицай. Напълно искат да осакатят държавното обвинение

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:44
Гост

Да. Затова и лекс ги публикуват така обилно и това ще мине като законопроект. Просто ако го предлоци Ицето няма да може да влезе в следващия парламент и реакцията ще бъде много голяма. Така – предлагайки го тези се очаква да не му се обърне много внимание и да мине без много дискусии. Това е края на прокуратурата – ако се приеме. Екзекуция.

Димитър
Димитър
21 април 2022 21:03
Гост

чл 127 от КРБ в момента който приемат промени в НПК отива на КС….

Старата школа
Старата школа
21 април 2022 17:37
Гост

Още най-големият специалист в българския наказателен процес – академик Стефан Павлов, навремето като студенти ни споделяше, че функцията -обвинител – на прокурора е изчерпана и след време ще се работи върху нейното заличаване от наказателния процес.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:40
Гост

И кой ще я върши тази работа? То и без това вече в залата всички са адвокати освен прокурора. Може би да вкараме НПО-тата /Хелзинския комитет например/ да поддържа държавното обвинение?

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:42
Гост

Къде го пише това? Дайте точен цитат – другото влиза в графата жълтинка

Старата школа
Старата школа
21 април 2022 17:47
Гост

Акад. Стефан Павлов ни четеше лекциите по наказателно-процесуално право на нашия поток през 1987 г. Та по време на лекциите си, споделяше различни виждания, като едно негово виждане беше, че след половин век прокурорът в Нак. процес ще бъде сменен с друга фигура. Защото вече е изчерпана, това го казваше, преди 35 години. Още тогава го е мислил! И споделяше, че НПК трябва да съдържа отделна глава озаглавена „Позволено и непозволено увреждане от субектите на наказателния процес“.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:51
Гост

Колега, това са глупости. Дайте нещо написано. Все едно да кажете, че защита на смъртното наказание от Стойнов е предвиждане на войната в Украйна.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:34
Гост

Всъщност този законопроект е също част от кампанията против прокуратурата – по този начин нейните функции се изземват почти изцяло от ВМР и тя става безсмислена т.е. подготвят я за закриване след спец съдилищата. Не се заблуждавайте, че в парламента има инакомислещи. Всички служат на едни господари.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:30
Гост

Чудесни предложения…единствено са пропуснали разсл.пол. да внасят ОА в съда.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:38
Гост

Целта е прокуратурата да отиде към Министерство на правосъдието. Тя фактически с тези предложения започва да се изравнява по правомощия със структурите на МВР, които са изпълнителна власт. Това е и целта. И как ще накарат един прокурор да поддържа в съда някаква супер нелепица и да пише обвинителен акт по актовете на изпълнителната власт? Този проект е противозаконен, но това разбира се не означава нищо, защото Конституционния съд вече пренаписва конституцията, а не я прилага. Бог да ни е на помощ!

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:29
Гост

Е откъде на къде полицаите да изискват специални разузнавателни средства.

Симо
Симо
21 април 2022 17:30
Гост

Абсурд! Ще настане пълен хаос.

Анонимен
Анонимен
22 април 2022 18:45
Гост

То тук е интересното. Полицаите отдавна имат право да искат СРС, а разследващите полицаи нямат. Когато няма образувано досъдебно производство, а само се извършва проверка, полицаите могат сами да искат СРС. Когато има образувано досъдебно производство, прокурора вняся искането за СРС. За справка-ЗСРС. Полицай не е равнозначно на разследващ полицай. Последният няма нищо общо с първия. Един обиконовен полицай може да иска СРС, а един разследващ полицаи като орган на досъдебното производството няма това право. Поредната глупост, която вече много години не е променена ….

Торо
Торо
21 април 2022 17:26
Гост

Тези предложения са меко казани нелепи.

Жокера
Жокера
21 април 2022 16:52
Гост

Тези предложения са направо „инквизиционни“, особено възможността постановлението за привличане на обвиняем, издадено от разследващ полицай, да подлежи на обжалване пред съд. Какво е това, предварително производство по оневиняване/осъждане и то в момент, когато все още може да не са събрани абсолютно всички доказателства за разкриване на обективната истина? Не звучи въобще сериозно…

Янев
Янев
21 април 2022 16:44
Гост

О, моля ви се, Лекс. Нямате какво дрго да отразите, че давате трибуна на тия ненормалници ли?

Кирчо
Кирчо
21 април 2022 16:43
Гост

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Ставрев
Ставрев
21 април 2022 16:43
Гост

Ще работят за България по модел на Руската нацистка федерация ли?

Дичо
Дичо
21 април 2022 17:32
Гост

Натам вървят нещата, ако проемат тези неадекватни предложения.

Харизанов
Харизанов
21 април 2022 16:42
Гост

Нещастното е, че угаждат на комплексираните и озлобени българи, които вярват, че е добре над Хага да се пусне ядрена абомба, за да не съдят Путлер. Е тия същите подкрепят Копейкин и той вдига процентите до 9% за следващи избори. А тези хора са за химическа кастрация, ако не и по-лошо, защото те дори не осъзнават колко са тъпи. Говоря за поддръжниците им!

Мишелинка
Мишелинка
21 април 2022 16:41
Гост

Излагат се тия колкото си искаш. Наредили се все едно ще издават смъртни присъди. Това ли е представител на народа, бе?

Арнаудов
Арнаудов
21 април 2022 16:41
Гост

Наследниците на АТАКА и лудия и ненормален алкохолик Сидеров!

Фики
Фики
21 април 2022 17:35
Гост

Явно е заразно.

Никифор
Никифор
21 април 2022 16:40
Гост

Копейкин е срам за родната демокрация и НС!

Манов
Манов
21 април 2022 16:40
Гост

Я само да видим дали тия сладури няма да са новата патерица на ГЕРБ. Че ВМРО, НФСБ и Марешки вече няма да влязат никога в парламента, а ГЕРБ се нуждае от патерица заради продължи депостичното си управление.

Хашев
Хашев
21 април 2022 16:39
Гост

Само поради факта, че имат близки отношения с управлението в Москва, трябва каквото и да предложат да бъде категорично отхвърляно

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 16:39
Гост

Моето предложение е да премахнем монопола на НС върху законотворчеството, тъй като очевидно е криминално некомпетентно за да осъществява тази дейност.

Предложения, за промени, касаещи нотариусите
Предложения, за промени, касаещи нотариусите
21 април 2022 18:34
Гост

Премахнато е. ВКС отдавна законодателства.

Ненов
Ненов
21 април 2022 16:39
Гост

Тези ли ще оправят България? Никога. Платени тролове на Москва.

Aprilov
Aprilov
21 април 2022 16:39
Гост

Погледнете ги само какви бичмета са