Ще има законови критерии за преназначаването на съдиите и прокурорите, след закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Това става ясно от проекта за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет днес от правителството. В него са направени някои промени спрямо обявения за обществено обсъждане проект (виж повече за първоначалния проект тук).

Както „Лекс“ писа, предвидено е при закриването на спецсъдилищата, Софийският градски съд (СГС) да поеме висящите дела на Специализирания наказателен съд, а спецсъдиите, които са докладчици по тях, да бъдат командировани, за да ги довършат.

Първоначално беше предвидено магистратите от закритите съдилища и прокуратури да бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те самите посочат къде искат да работят – да се върнат на старата си длъжност или на друга равна по степен.

Сега обаче в ЗСВ са залегнали някои новости. Предвижда се в 30-дневен срок от обнародването на промените двете колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) да приемат решения за разкриване на длъжности в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури, с оглед степента на натовареност (за съдилищата ще се гледа само тази в наказателните отделения).

След това магистратите ще имат 14 дни да подадат заявление, в което да кажат на коя разкрита бройка и в кой съд/прокуратура искат да работят.

При подаване на повече от едно заявление за преназначаване на разкрита длъжност, Съдийската колегия приема решение за преназначаването на съдиите съобразно предварително приети и обявени от нея критерии, които включват последната комплексна оценка от атестирането, продължителността на стажа в системата на съда и общия юридически стаж, както и предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението. Съдиите, които не са преназначени на заявена от тях длъжност, подават нови заявления за преназначаване на останалите разкрити незаети длъжности в съответните органи на съдебната власт. Тази процедура се прилага до заемането на всички обявени длъжности“, е записано в преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ.

Аналогично е и предложението на преназначаването на прокурорите и следователите.

Има промени и по отношение на подсъдността.

Софийският градски съд поема делата на Европейската прокуратура, както и делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и дела за престъпления по Глава Първа от особената част на Наказателния кодекс, освен ако не се прилагат особените правила на Глава Тридесет и първа.

Окръжните съдилища пък ще разглеждат дела за престъпления от общ характер, извършени от зам.-министри, председатели на държавни агенции и държавни комисии, изпълнителни директори на изпълнителни агенции и техни заместници, от управителя на НОИ, НЗОК, от директорите на НАП, на Агенция „Митници“, членовете на КПКОНПИ и бюрото за СРС, областни управители и техни заместници, кметове и техни заместници, както и от членове на ВСС и инспекторите от ИВСС.

Окръжните съдилища ще поемат и всички други дела, по които в момента е компетентен спецсъдът.

Законът влиза в сила три месеца, а не два, след обнародването му в Държавен вестник, с изключение на текстовете за кариерните и финансови бонуси за членовете на ВСС и инспекторите, които влизат в сила от деня на обнародването.

Всички останали предложения от първоначалния вариант на проекта се запазват.

 

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
vilislava
vilislava
25 февруари 2022 14:31
Гост

това са критерии,създадени за конкретни хора

vilislava
vilislava
25 февруари 2022 14:29
Гост

значи ако имаш голям стаж,през който нищо не си работил ще се класираш напред.Това ли са критериите

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 14:20
Гост

Всичките, които пишат злобно по форумите срещу спеца, същите те работеха чл.321 и ОПГ от 2002, т.е. и те десетина години преди да се появят спецковците, и нещо не се бяха справили…но сега критикуват с пълно сърце. Що така бе, що така се считате за по-кадърни, като доказано не сте.

Съдия
Съдия
25 февруари 2022 13:27
Гост

За съжаление тонове хартия се е изписва за становища, мнения, несъгласия и възражения. Провеждат се десетки срещи с ВСС, ИВСС, Председателя на ВКС. НИЩО като резултат, защото капацитета е такъв, такива са възможностите и разбиранията, на тези, от които зависи израстването на съдиите. Това е причината да се напуска системата. Ще останат нагаждачи и натегачи. ЧЕСТИТА съдебна реформа!

изумен
изумен
25 февруари 2022 10:00
Гост

Какво преназначаване? какви 5 лева? Ккава е тази реформа-закриват съд, а не уволняват инсталираните там? Това не е никаква реформа. нали идеята е да се редуцира бройката на инсталираните.

Да се промени Конститицуята, и да се запише-при закриване звено от съдебната система следва УВОЛНЕНИЕ, без заплащане на обезщетение.

ЦВЕТАН КОЛЕВ
ЦВЕТАН КОЛЕВ
25 февруари 2022 16:55
Гост

Изуми се още, брат /сестро/ – въжделението ти няма да се сбъдне. Никой спец няма да загуби работа Даже и допълнителен кариерен бонус може да се измисли. Така че, избери други обекти, върху които да излееш злобицата си. Сега вървят няколко реалити игри, имаш избор.

Замислен
Замислен
25 февруари 2022 9:49
Гост

Колеги,аз само да попитам, какво ше се случи с говорителя на Каскета?
Много интересно къде ще я върнат и на база каква компетентност

Нищо ново
Нищо ново
25 февруари 2022 9:37
Гост

Критериите за тези от спеца трябва да са по чл. 207-212 НПК! Джуджета, лакеи на Каскета и какви ли не срамни за системата персони трябва не да ги преназначаават, а да им потърсят отговорност. Основания има и ще излязат тепърва предостатъчно!

Съдия
Съдия
25 февруари 2022 8:27
Гост

Само да попитам: Ние съдиите от СРС, които се явяваме по конкурси и изкарваме 5:65, имаме много добра оценка от атестиране-98 от 100 точки, повече от 15 години съдийски стаж, ранг „ВКС и ВАС“, но все не можем да покрием критериите за повишаване в длъжност, как магистрати, които станаха спец.съдии с оценка 4:50 на конкурса и решават 3 пъти по-малко дела, става въпрос с присъда, а не със споразумения, имат по-малко стаж като съдии, някой от тях и с по-нисък ранг от нас, ще бъдат преназначени по техен избор в окръжен и апелативен съд, с разкрити само за тях места?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 8:59
Гост

Вие съдиите от СРС със и без спецсъд трудно мърдате на където и да било. В момента се събират становища как да се отпушат конкурсите в съдебната власт. Вместо да се жалвате по форумите, сядате и пишете становище, а не се крийте като мишки

Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
25 февруари 2022 11:46
Гост

Изключително обоснован коментар! Адмирации.
Абсурдно е например пъпчивата говорителка на Каскета, която цяла България видя как се излага и колко е „компетентна“ да изръга утвърдени и компетентни прокурори от СРС и СГП.

ЦВЕТАН КОЛЕВ
ЦВЕТАН КОЛЕВ
25 февруари 2022 13:32
Гост

Просто съдба, човече. Толкова ти е резонен въпросът като да питаш: как може едни да се раждат в семейството на милиардери, а други направо в канавките на Пакистан.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 8:03
Гост

Няма значение за ССБ и Да,България какво се случва! Снаряди да падат, ние трябва да вземем делата и да закрием спецправосъдието! В крайна сметка на война няма да си пускаме децата, а просто ще заклеймим с една декларация Русия и сме си свършили работата!

Запознат
Запознат
24 февруари 2022 23:34
Гост

Тези от МП не разбраха ли, че колкото повече създават предпоставки за обжалване на решенията на ВСС за преназначаване на съдиите, толкова по-голям хаос ще създадат с довършването на делата. А блондинката гордо заяви, че нито едно дело няма да започне от начало. Е честито на печелившите олигарси! Делата им ще започнат от начало, с подходящите съдии разбира се.

Съдия
Съдия
24 февруари 2022 22:58
Гост

Да не описваме като конспирация нещо, което може да се опише като некомпетентност…

Друг съдия
Друг съдия
24 февруари 2022 23:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 5:29
Гост

Точно!

Съдия
Съдия
24 февруари 2022 22:48
Гост

Тези автори на този законопроект дори не си дават сметка за проблемите, които ще създадат. Войната е на границата, а в такива моменти престъпните групи ще се активират и не дай си боже да предприемат по крути действия- отвличания, атентати и други улични войни. Надежда Йорданова ако си мисли, че меките китки около нея могат да гледат такива тежки дела, значи си няма представа с какво се е захванала.

Адвокат
Адвокат
24 февруари 2022 22:16
Гост

Само че това вече е нов законопроект и за него също трябва обществено обсъждане! Колегата зам.министър, който е въвел новите промени, трябваше да прояви повече професионализъм, а не да дава превес на личните си чувства на неприязън. Нито съдиите, нито прокурорите от спеца имат отношение към обществените оценки за неговото ниво на некомпетентност.

Колежка СРС
Колежка СРС
24 февруари 2022 22:39
Гост

Е, да, но те много рязко го захапаха в становищата си по законопроекта и сега той / защото става въпрос за Дечев/ е решил да им го върне. Вендетата е лична! Човека се нуждае от петминутна слава!

Съдия от прованса
Съдия от прованса
24 февруари 2022 22:10
Гост

Аз също бих се отвел, в случай, че ми се падне тяхно дело. Политиците са натоварили тези дела с такива очаквания, че аз не бих могъл да ги изпълня и да разгледам делото без влияние от това, което ще чуя по мой адрес.

Прокурор
Прокурор
24 февруари 2022 21:58
Гост

Чудесен призив и аз съм за! Колеги от спеца, отведете се от делата и им ги дайте на тези посерковци! Да видим какво ще ги правят!

Журналист
Журналист
24 февруари 2022 21:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Съдия
Съдия
24 февруари 2022 21:11
Гост

Това за магистратите е противоконституционно и няма как да се случи

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 8:16
Гост

И на кой текст от Конституцията противоречи. Закриват съдебен орган и отиваш, където има свободно място, никой не те уволнява, ако не прав ти път извън системата. А апелативния район на спец е цяла България, а не Апелативен район София – от Видн до Петрич. Още по-малко София – град е апелативен район на спец.,не бъркайте понятия – географска карта и съдебните райони.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 8:23
Гост

Има решение на Конституционния съд.Намери си го сам или изчакай да се позоват на него в жалбите

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 21:06
Гост

А пък администрацията умира. Съдебните служители да си търсят работа. За тях няма несменяемост. Заради няма и 40 съдии ще освободят маса народ

Съдия
Съдия
24 февруари 2022 22:06
Гост

За служителите изискването за преназначаване остава.

Надю Кубратов
Надю Кубратов
24 февруари 2022 20:45
Гост

Нещо смислено за кариерните бонуси на синекурите.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 20:55
Гост

Това с бонусите е добро, но другото е боза

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 20:10
Гост

Не по врат, а по шия. СГС става специализиран съд. Поредните глупости на „промяната“ и Христо Иванов. А кой кого иска или не иска – никой няма да ви пита, колкото и да се плюнчите. Може и Общо Събрание да свикате. Да се ожалите. 70-90 % от спец. съдиите ще отидат в СГС и САС. Какво да правиш – натовареност. Ще има и дела в Страсбург, но ще мине време. Кирчо ще си е в Канада. Мазалото наистина ще е яко. Не знам дали си струва, освен за някои подсъдими по някои дела. Чиста и истинска промяна. Да живей международното… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
24 февруари 2022 21:26
Гост

За Бобокови, Арабаджиеви, Баневи може и да си струва, защото адвокатите ще направят така че делата да започнат отначало иновия състав да ги върне на прокуратурата и да бъде до тук. За всички останали гащници дървото ще е същото, но с разходки по страната.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:53
Гост

Какви банкети и радости се заформят в СГС и СГП. Не ми се мисли просто.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:12
Гост

Браво. Решиха въпроса с Европейската прокуратура, беше важно

Чичо Сам
Чичо Сам
24 февруари 2022 19:11
Гост

Специализирани съдилища и прокуратури срещу организираната престъпност и корупцията беше хубаво да има. Лоши бяха съдиите и прокурорите. Послушни и некомпетентни в мнозинството си. Това беше проблемът, а го решиха като хирурзи в старите векове.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:11
Гост

Предлагам Ушев да отиде във Военно-апелативния. Хем му приляга фамилно, хем ще продължи да козирува

4343
4343
24 февруари 2022 19:11
Гост

Че там ще му е супер. Докато не го закрият и него, де.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:07
Гост

Слава Богу, че иначе щяха да напълнят СГС, а никой не ги иска

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:08
Гост

Да не мислиш, че в САС ги чакаме с отворени обятие. На кого са му притрябвали Ушев, Георгиева, Костова и компания

1233456
1233456
24 февруари 2022 19:10
Гост

Хайде без лични нападки, ако обичате. Специално Ушев е доста компетентен. За останалите нямам наблюдение.

Спец
Спец
24 февруари 2022 19:49
Гост

Спокойно,след два месеца сме при вас..
И ние не ви харесваме,чувствата са ни взаимни,но нали в крайна сметка не сме се събрали да се харесваме,а да работим.. 😉
Така че имайте още малко търпение..

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 20:59
Гост

Нали сте много натоварени? Ще дойдат, за да ви помогнат.

1111
1111
24 февруари 2022 19:13
Гост

А да ви се напълнят графиците с дела, много ли искате?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:19
Гост

Щото някой ще пита тия от СГС какво искат…

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 20:57
Гост

Кой те пита?

Съдия
Съдия
24 февруари 2022 21:12
Гост

То пък те много искат да са в СГС, че там много хубаво

мазалото си струва
мазалото си струва
24 февруари 2022 19:06
Гост

Ще стане страшно мазало, докато преназначат всички. Но си струва!

споко
споко
24 февруари 2022 19:08
Гост

Това не е мазало, да се драпат спецовете, без работа няма да остане никой. Имат си статут на несменяемост и всичко. Няма да има уволнени, въпреки че някои от тях го заслужават. И съвсем не слагам всички под общ знаменател и не съм войнстващо настроен – има и свестни и компетентни колеги там

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 19:09
Гост

То мазало и с подсъдността става и не знам колко си струва.

изумен
изумен
24 февруари 2022 19:13
Гост

Всички тия изброени в статията зам.-министри, председатели на държавни агенции и държавни комисии, изпълнителни директори на изпълнителни агенции и техни заместници, от управителя на НОИ, НЗОК, от директорите на НАП, на Агенция „Митници“, членовете на КПКОНПИ и бюрото за СРС що чинят на окръжен съд. То пак им се пада СГС по местна подсъдност

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 1:22
Гост

Заради подразделенията из страната, кметовете и областните. Иначе да, пак е основно СГС

Ззз
Ззз
24 февруари 2022 19:51
Гост

Купона едва сега започва…
Киро и ококорения тепърва ще „берат“ плодове на това погрешно решение за закриване на специализираните съд и прокуратура.