Ромският лидер Ахмед Муса вече е в затвора, за да изтърпява окончателна присъда от 1 година лишаване от свобода.

От прокуратурата в Пазарджик съобщиха, че Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила присъдата на Апелативния съд в Пловдив, с която Муса беше осъден на една година затвор. Той беше обвинен с още 12 имами в проповядване на антидемокртична идеология, членуване в група, която се занимава с това, както и за проповядване на религиозна омраза. Повечето от останалите подсъдими бяха освободени от наказателна отговорност и им бяха наложни глоби, един беше осъден условно, а Юсуф Горелски беше единственият напълно оправдан.

Това е второ дело за проповядване на радикален ислям срещу Муса, който има и една условна присъда от 3 години затвор. След влизането в сила на новата осъдителна присъда, имамът ще трябва да изтърпи и наказанието от предишната, като от времето, което трябва да прекара в затвора се приспадат периодите, в които е бил задържан под стража.

Срещу него има и трето дело, по което пък е обвинен и за разпространяване на идеите на „Ислямска държава“. По него Иса прекара около 3 години в ареста до края на 2017 г., но то още не е приключило.

Делото започна през 2014 г. когато прокуратурата разпространи в медиите снимки, на които се виждаха хора от ромската махала в Пазарджик с материали на „Ислямска държава“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 април 2019 14:21
Гост

До тук се докарахме с интегрирането на ромите. На главата ни се качиха.

Анонимен
Анонимен
29 април 2019 14:20
Гост

Интересно, ако християнин проповядва омраза към исляма в Турция, дали тамошният съд ще бъде така благосклонен.

Филип
Филип
29 април 2019 14:18
Гост

Разочарован съм от решеието на АС Пловдив. Присъдата му е просто обиване на номер.

Анонимен
Анонимен
29 април 2019 8:27
Гост

Решението сигурно е постановено по случай Великден 🙂