Втори европейски делегиран прокурор (ЕДП) подаде оставка. Това е Елена Попова, която беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град. Оставката ѝ беше обявена на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес.

Напускането на Елена Попова идва само месец, след като друг европейски делегиран прокурор – Бойко Калфин предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура (виж повече тук).

За оставката на Попова информира в писмо министърът на правосъдието Крум Зарков, който на свой ред е бил уведомен от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя посочва, че оставката е била подадена на 1 февруари, одобрена е от Колегиума на Европейската прокуратура на 9 февруари и решението влиза в сила от 1 март.

Заради заформилото се текучество сред европейските делегирани прокурори, в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) министърът на правосъдието Крум Зарков предложи в следващите седмици кадровиците да изслушат ръководството на българския офис на Европейската прокуратура. Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева и заместникът ѝ делегираният европрокурор Димитър Беличев.

Членовете на ПК на ВСС обаче изразиха съмнения дали подобно изслушване би било законосъобразно и дали няма да представлява намеса в работата на независимите делегирани европрокурори.

Как се стигна до дебата във ВСС

Елена Попова беше одобрена за ЕДП през октомври 2021 г. Сега ще се върне на работа в АССГ, като същевременно участва в конкурса за повишаване в Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Вчера „Медиапул“ съобщи за сериозно напрежение в редиците на европейските делегирани прокурори, което се трупа от месеци. Освен тези две оставки, четирима служители също са напуснали, като същевременно са подали и сигнал до европейския главен прокурор за токсична работна среда, липса на правила за разпределение на делата и за дейността на деловодството. От петимата прокурорски помощници, двама са били освободени. Останали са трима. Един от тях е брат на доскорошен член на ВСС, другите двама са деца на професори съответно от УНСС и от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Прави впечатление и че други двама европейски делегирани прокурори участват в различни процедури. Станислав Стойков се кандидатира за член на ВСС, но не успя да събере необходимия брой гласове. Колегата му Ивайло Илиев пък участва в подбора за наш представител и негов помощник в Евроюст и днес Пленумът на ВСС го избра за помощник (виж тук).

Всички останали делегирани европрокурори са подали документи за участие в конкурса за повишаване в апелативните прокуратури, а повечето от тях – и в конкурса за Върховната административна прокуратура. Сред кандидатите са дори двама от обвинителите, избрани от ПК на ВСС за делегирани европрокурори, но все още неодобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Това са Михаела Райдовска и Юлиана Христова.

Единствен, който до момента не е поискал кариерно развитие в българската прокуратура е заместникът на българския европрокурор Димитър Беличев.

От кабинета на Лаура Кьовеши са казали пред „Медиапул“, че внимателно проучват ситуацията, като реакция се очаква след обявяване на годишния доклад на Европейската прокуратура.

Може ли ВСС нещо да направи

След като министърът на правосъдието постави въпроса за евентуално изслушване на ръководството на българския офис на Европейската прокуратура, членовете на ПК на ВСС изразиха съмнения в законосъобразността на подобна процедура.

Огнян Дамянов попита дали ВСС, или Прокурорската колегия имат такива правомощия. „Европейската прокуратура има свои органи и европейските делегирани прокурори са длъжни да се отчитат пред тях. Не виждам правна възможност, съгласно правомощията ни, да има такова изслушване. Не знам дали е и целесъобразно то да е публично, защото не е ясно какви проблеми имат колегите. Всеки, който подава оставка, изтъква лични мотиви. Затова моите въпроси са законосъобразно ли е такова изслушване, кого ще изслушваме и какво решение трябва да вземем“, заяви Дамянов.

Той допълни, че вече са минали три месеца, откакто ПК на ВСС избра още трима кандидати за ЕДП и все още няма отговор от Колегиума на Европейската прокуратура за тяхното окончателно одобрение. „Прокурорската колегия следва да обяви нова процедура, но основен момент в нея е, че не знаем за колко места, поради което обективно не може да я открием“, обясни Дамянов.

Според Евгени Иванов подобно изслушване на ръководството на българския офис на ЕПр е „тънък лед“, върху който той не искал да стъпва. Иванов обясни, че идеята е да се осигури независимост на делегираните европрокурори така, че да работят качество. По думите му това е сторено, осигурени са и сграда, и финансова независимост. „Като какъв орган ВСС може да води подобно събеседване? Бих го приел като опит за вмешателство“, посочи Иванов.

Главният прокурор Иван Гешев се присъедини към думите му и обясни, че изслушването не е от правомощие на Пленума. Позовавайки се на публикации в медиите, той напомни, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е заявила, че ще извърши проверка дали има проблем в българския офис. А ако има такъв, той по думите на Гешев, може да бъде поставен на вниманието на ВСС именно от Европейската  прокуратура.

„Както знаете, Министерството на правосъдието внесе и Народното събрание прие промени в закона, с които по същество се осигурява максимална независимост на европейските делегирани прокурори. Те функционират при минимален контакт с българската прокуратура“, изтъкна Гешев.

И допълни: „Не виждам какви са законовите правомощия да изпитваме ръководството на българския офис и наистина вървим по тънък лед. От една страна говорим за независимост, а от друга – се намесваме в тяхното функциониране. Това е странно и опасно за правосъдието и върховенството на закона“.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче отбеляза, че този дебат трябва да се проведе в Прокурорската колегия, защото съдиите нямат общо с това, което се развива с европейските делегирани прокурори.

Атанаска Дишева поиска да знае в каква процедура е ВСС като напомни, че няма такава точка в дневния ред. Тя добави, че министърът на правосъдието може да предложи подобен дебат за следващо заседание и тогава въпросът ще бъде обсъден.

И Зарков обеща да стори това. „Не виждам лошо да се проведе дискусия по бюджетни, материални и кадрови въпроси“, каза той.

Подборът на ЕДП до момента

Подборът на делегирани европрокурори започна преди две години и до момента са проведени четири процедури, но продължава да има свободни позиции.

След оставката на Елена Попова българските делегирани прокурори остават седем, а местата са общо 15.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – вече напусналият Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари м.г., когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема от работа. Главният прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия, която провежда подбора.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев (СРП), Михаела Райдовска и Юлиана Христова (и двете от СГП). Колегиумът на Европейската прокуратура все още не се е произнесъл по тези кандидатури.

А сега се оказва, че в петата процедура ПК на ВСС вече ще трябва да подбере най-малко шестима делегирани европрокурори.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 14:00
Гост

На Божков прокурорката къде отива!?

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 20:33
Гост

В АССГ – подходящо мясго за морала и умствените й възможности.

123
123
23 февруари 2023 19:44
Гост

Проблема се създаде от ПК на ВСС. Първите 2 пъти, кандидатстваха и достойни, можещи и опитни прокурори, но не бяха и избрани, а наши момченца и момиченца. Впоследствие започнаха да кандидатстват всекви шматки, мързеливи или амбициозни без грам опит и поблазнени за висока заплата и важност.
Уви оказа се, че трябва да се работи, чете, а и да можеш. И нашите момченца набързо ги избраха в конкурсни процедури на други места. А и звездата на Кирил Петков, говорила си по скайп с Божков, нещо оклюма и тя си подала оставка.
Та така, лозето, ще мотика, ама нашите искат курорт.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 21:05
Гост

Гротескно и жалко – колко беше прав Никола Филчев за съдията- лелка , „боркиня“ за провосъсие, понесла в обедната почивка две зелки и бурканче кисело мляко! Той го каза саркастично, но колко буквално и прозаично звучи за гордо напусналите кадри на Европрокуратурата.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 7:54
Гост

Явно си бил между първите и не са те одобрили. Ако бяха – ех, какъв живот!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:44
Гост

Ако Теодора Георгиева и Лаура Кьовеши не могат да си запазят прокурорите и деловодителите , тя работата отива на изуй гащи.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:51
Гост

Да. Вероятно Путин, Гешев и Пеевски са им виновни.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:44
Гост

Зарков е син на Ани Заркова и внук на генерал кацамунски,бивш шеф на следствието по соц време
Аман от комундета…

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:37
Гост

И аз като Бай Ганьо все повече се убеждавам колко са прости европейците. Европейска прокуратура се прави от европейци. При сто процента българи – и прокурори и деловодители няма как да се получи друго освен българска работа. Очакват с български к*ви европейски бардак да правят. За да стане работата трябва да дойде немски прокурор лично да хване Пеевски за ухото и да го води направо в немския арест.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:42
Гост

Дрън- дрън!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:47
Гост

типично по жълтопаветнически.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 20:09
Гост

и да не забравиш да тролнеш, че Фейсбук е руска пропаганда …

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:27
Гост

Вижте как се отразява в новините : Зарков скочил на Гешев и Гешев скочил на Зарков. Глупаво, допотопно и интригантски. Изключително ниско ниво. Така ще бъде с такива списвачи. Тази Европейска прокуратура си е напълно независима и така е редно. Нито Зарков , нито Гешев могат да имат отношение. Те и не могат да имат. Никой няма да ги допусне, защото е въпрос на правни и държавни принципи. Това последното е за сведение на журналистите.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 17:57
Гост

Че има проблем то се вижда и от самолет, но на Крум Зарков не му е работа като министър на правосъдието да се меси. Принципи. Учил ги е, макар да не ги е прилагал. Има си Кьовеши и Теодора Георгиева за тази работа. Там е заровено кучето.

888
888
22 февруари 2023 15:09
Гост

Закривай!!!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 17:26
Гост

Най- добре. Неработеща структура. Някои хора са се взели много на сериозно. Мачкат наред. От 6 деловодителя да ти напуснат 4 означава много. Една персона гази и по прокурорите. Как да стане? Теодора Георгиева се е разспасала, а Кьовеши гледа от високо, а на вас Гешев ви е виновен! Глупости!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 14:12
Гост

Тази деловодителка, Милена не твърди само, че е близка с, Т.Георгиева а и с, И.Гешев, за това хората напускат.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 17:45
Гост

Нещо не си разбрал!

Анонинмен
Анонинмен
23 февруари 2023 8:37
Гост

Напускат, защото е толерирана от началниците, имена няма да посочвам, но не е трудно да се проверят кои са на ЕДП в България.
Напускат, защото са дали поле за изява на човек, който се опитва да мачка, който лъже и плюе срещу всеки кадърен кадър в структурата, който си прави каквото поиска, който НЕ работи и се има за недосегаема. Но това са го позволили, което е жалко. Структурата има голям потенциал, но докато на тази Горгона е там структурата ще затъва още преди да е започнала да функционира правилно.

Лазар
Лазар
22 февруари 2023 14:09
Гост

Хайде, пак старата песен на нов глас.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 14:09
Гост

Така е и така ще бъде, относно деловодството, там има една женица казва се Милена ,която се е помислила за главен прокурор и коли и беси и се държи с прокурорите сякаш те са и подчинени на нея а не тя на тях, представете си как се държи с хората от деловодството.
Навсякъде тръби колко била близка с, Теодора Георгиева и как нямало кой да я пипне, а колегите прокурори стоят мирно и се държат за главата, представяте ли си.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 14:30
Гост

Те си бяха леви и преди, явно и такива са си останали.Само някой от Марс може да си мисли, че кандидатите за евророкурори бяха нещо друго, освен кариеристи и комплексари.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2023 9:24
Гост

И пълни некадърници в старите им служби, както и мързеливци- по цял ден миткаха из града или водеха нескончаеми телефонни разговори, а помощниците им пишеха актовете, ама тука случили на помощници- все от сой и трябва лично да работят, ама нито са свикнали, нито могат! Това важи в пълна сила за последно напусналите.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 13:44
Гост

Тънък лед е, защото пробутвата на Кьовеши Гешевчета. Тя обаче ги натиска да работят, което те не са свикнали и не искат да правят и напускат. От друга страна, ако изпратят независими прокурори, има опасност да подгонят някой наш човек. Тънък лед, наистина.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 17:38
Гост

Леле, колко глупости на едно място!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 12:50
Гост

Добре че не е поискал да изслушат Кьовеши

Станахете за смях и Вие ...
Станахете за смях и Вие ...
22 февруари 2023 11:19
Гост

Предначертано беше и очаквано . Тази Европейска чиновническа измишльотина е зле скроена изначало също, както и спец. прокуратурата си тръгна с големи дитирамби и с фалстарт, с някакви свръх очаквания и изисквания. Сега следва разочарование и никой няма да иска да работи там, същото бе и в спец. прокуратурата. Финала видяхме какъв е. Но за да няма правила за работа би следвало да са отговорни човека на място- Беличев и представителят ни в Люксембург. Оказа се , че има много и трудна работа заплащането е малко, а те командват повече отколкото ако си в БГ прокуратура. Е тогава защо ти… Покажи целия коментар »

Absolvo Te
Absolvo Te
22 февруари 2023 10:48
Гост

Честността на целия процес бе опорочена още при избора през 2018-19 година за онези, които нямат къса памет. https://defakto.bg/2019/02/18/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/. Защо сега има учудени?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 9:52
Гост

Да бъдеш ЕДП не е като да си магистрат и да вземаш решения по вътрешно убеждение. Това е европейска чиновническа длъжност, която е разочаровала напускащите. На следващо място структурата е ялова по българските разбирания. В България обществото иска количество- осъдени пет депутата, осем министри, десет държавни служители на високо ниво, докато европейската прокуратура обвинява само когато е сигурна т.е. депутат, министър или друг няма да има. Когато си видял свободата и независимостта да бъдеш съдия, трудно ще свикнеш да си чиновник с много шефове.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 9:48
Гост

Това си е направо катастрофално

Jordan
Jordan
22 февруари 2023 9:48
Гост

Отново ще се мъчат да избират нов човек

Кики
Кики
22 февруари 2023 14:05
Гост

Когото и да изберат, пак ще се махне. Има нещо гнило в цялата тази история.

Чепилов
Чепилов
22 февруари 2023 9:48
Гост

Поредната каша

Юли
Юли
22 февруари 2023 9:47
Гост

Отново се отвори работа да се избира делегиран прокурор

Харалампи
Харалампи
22 февруари 2023 9:47
Гост

Не стига, че едва се намират изобщо хора за да се запълнят квотите, а сега пак трябва да се търсят нови хора

Кънчев
Кънчев
22 февруари 2023 9:47
Гост

Определено мисля, че е редно да се вземе интервю и да се види защо так амасово се подават оставки

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 февруари 2023 9:46
Гост

„От петимата прокурорски помощници, двама са били освободени. Останали са трима. Един от тях е брат на доскорошен член на ВСС, другите двама са деца на професори съответно от УНСС и от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Ще бъде ли грешка да допусна, че родната ни шуробаджанащина е пуснала пипалата си и в европейските институции и тези служители са назначени не на база знания, умения и качества , а дебели връзки, което е предпоставка за тяхната некомпетентност, мързел и наклонност към интригантстване?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 14:47
Гост

Гарантирано от Каскетурата!

Любо
Любо
22 февруари 2023 9:46
Гост

КОгато си свикнал да прикриваш мафията е трудно да си почнеш да работиш против нея.

Шумен
Шумен
22 февруари 2023 9:46
Гост

Там би следвало да е по-добра работата, да се изкарват повече пари. Обаче по някаква причина те предпочитат да се върнат в България.

Stratiev
Stratiev
22 февруари 2023 9:45
Гост

Май не им понася обема работа. Еми така е, там се работи, не с еподпирате

Анонинмен
Анонинмен
22 февруари 2023 10:29
Гост

Когато не сте наясно и като овце повтаряте едно и също нещо, не коментирайте, защото от това, което се чете напоследък, все повече се вижда Ганьо колко е некомпетентен, жалък, озлобен и комплексиран.

Давид
Давид
22 февруари 2023 9:45
Гост

Неможем да насмогнем с избирането на нови