БСП продължава със законодателните си инициативи, които определя като алтернатива на ратификацията на Истанбулската конвенция. След като преди две седмици от партията внесоха проект за изменения в Наказателния кодекс, днес в деловодството на парламента вече е и такъв за промени в Закона за защита от домашното насилие. Той е подписан от 21 депутати от „БСП за България“, начело с Корнелия Нинова.

С проекта от левицата предлагат в ЗЗДН да се запише, че във всяка област има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие. Другата промяна, залегнала в него, е законът изрично да предвижда, че Националната програма за превенция и защита от домашно насилие трябва да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове.

Тази програма се приема от правителството всяка година до 31 март. Последната е от 17 януари 2017 г. и според БСП в нея е залегнала твърде общата формулировка „поддържане и управление на Кризисни центрове и създаване на условия за откриване на нови такива“.

„Това е твърде недостатъчно и за това предлагаме законът да установи минимален брой такива кризисни центрове, а именно поне един във всяка от областите в страната, като в двумесечен срок Министерският съвет следва да предприеме действия по актуализиране на програмата и осигуряване на необходимите средства в размер на около 2 млн. лв.“, сочат от БСП в мотивите към проекта.

Освен това твърдят, че така в българското законодателство се въвеждат и изискванията на чл. 20, 22, 23 и 26 от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.е. Истанбулската конвенция. „По този начин нератификацията на тази Конвенция не би могла да се отрази негативно върху законодателната рамка, действаща в България по отношение превенцията на домашното насилие и подкрепата, оказвана на жертвите“, пише още в мотивите.

Измененията в Наказателния кодекс, които вървят в пакет с тези в ЗЗДН, пък предвиждат нанасянето на средна телесна повреда от роднина да се преследва по тъжба на пострадалия, но тя да е до прокурора и делото да не може да бъде прекратявано по искане на жертвата. С тях се предлага и по-тежко наказание за този, който повторно осуети или попречи на изпълнението на заповед за защита от домашно насилие.

Освен това от партията предлагат да се проведе референдум за ратификацията на Истанбулската конвенция, в който гражданите да кажат дали са против тя да стане част от българското законодателство.

Коментирайте

avatar