Регистърът на наказателните производства срещу съдии, прокурори и следователи да се води от всяка от колегиите на Висшия съдебен съвет. Да се преустановят шестмесечните проверки за спазване на принципа за случайно разпределение на преписки и дела.

Тези два въпроса бяха обсъдени на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Предложението всяка колегия да води собствен регистър на наказателните производства срещу магистрати е на главния прокурор Сотир Цацаров и е обусловено от едно от последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и съобразено със Закона за съдебната власт.

Досега този регистър беше общ. Той съдържаше информация не само за обвинените съдии, прокурори и следователи, но и за такива, които все още не са привлечени към наказателна отговорност, но производствата са срещу конкретни магистрати.

В НПК обаче изрично бе записано, че досъдебно производство се образува за престъпление, а не срещу лице. Затова главният прокурор предлага в регистъра да влизат само делата, по които магистратите вече имат качеството на обвиняеми.

Освен това, Висшият съдебен съвет вече е разделен на две колегии – Съдийска и Прокурорска, които имат отделни правомощия. Затова Цацаров намира, че воденето на общ регистър не е особено полезно и информативно.

Той предложи този въпрос да бъде поставен на вниманието на пленарния състав на съвета, който утре на работно заседание ще обсъди предложенията за промени в Правилника за администрацията на ВСС. Ако Пленумът реши, то идеята за воденето на отделни регистри може да залегне в него, стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия.

Наред с това кадровиците ревизираха решение на съвета от 2012 г., с което прокуратурата се задължаваше на всеки шест месеца да извършва проверка за спазване на принципа за случайно разпределение на делата и преписките.

Председателят на дисциплинарната комисия Светлана Бошнакова обясни, че тя и колегите ѝ преглеждат тези доклади от проверки и са установили, че нарушения на този принцип не се допускат. Освен това, един от основните елементи от проверките на Инспектората към ВСС е именно дали има такива нарушения, а до момента не са установени. Наред с това при годишните ревизионни проверки на окръжните и районни прокуратури също се проверява спазването на принципа и отново не се констатират пропуски.

Затова заключението на дисциплинарната комисия е, че е отпаднала необходимостта от тези шестмесечни проверки, защото целите са изпълнени.

На практика тези проверки хабят огромен ресурс на прокурори и административни ръководители. Те създават и една книжна маса, която може да е имала тогава предназначение, но сега е натоварване свръх нормалните задължения на прокуратурите“, коментира Цацаров.

Затова единодушно беше решено вече да не се извършват проверки за спазване на случайния жребий на всеки шест месеца.

Прокурорската колегия прие днес, че обвинителят от РП-Разлог Михаил Каназирев не е извършил дисциплинарно нарушение и прекрати производството срещу него. То беше образувано по предложение на шефката на районната прокуратура Ружена Кондева за неспазване на срокове, действие или бездействие, което води до забавяне на делата и за нарушения на етичния кодекс.

Същевременно колегията прекрати и дисциплинарката срещу Кирил Николов от следствения отдел към Софийската градска прокуратура. Преписката беше върната на градския прокурор на София Емилия Русинова за продължаване на дисциплинарното производство. Това означава, че има вероятност на Николов да бъде наложено най-лекото наказание – „забележка“.

Кадровият орган без дебат утвърди и класификатора на длъжностите за служители в държавното обвинение. Решението е във връзка с увеличаване на заплатите с 10% в съдебната система.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 15:50
Гост

За какво ги образуват тези дисциплинарки, след като им налагат най-лекото наказание – „забележка“.

5-ко
5-ко
30 януари 2019 15:07
Гост

Правилно. Нали заради правомощията точно ВСС се раздели на две колегии.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 15:03
Гост

Разумно е в регистъра да влизат само делата, по които магистратите вече са обвинени.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 15:01
Гост

Трябваше да оставят задължението на ръководителите да проверяват дали се спазва случайното разпределение.