Бившият градски прокурор на София Христо Динев е сред допуснатите участници в конкурсите за върховни прокурори. Това става ясно от списъците с допуснатите и недопуснати кандидати в конкурса за места във Върховната административна прокуратура (ВАП) и в този за Върховната касационна прокуратура (ВКП). Динев участва и в двата, като свободните места във ВАП са пет, а във ВКП – три. Той подаде оставка като градски прокурор на София преди две години, като в мотивите си беше изтъкнал здравословни причини, които налагат продължително отсъствие от работа, но за оставката му се говореше месеци по-рано.

Освен Динев, в конкурсите за ВКП и ВАП личи името на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев. Той беше прокурор във ВКП от есента на 2004 г. до юни 2005 г., когато беше назначен за районен прокурор на София, а след това оглави последователно градската прокуратура и Софийската апелативна прокуратура. След като изтече мандатът му на апелативен прокурор на София, Вичев поиска да бъде възстановен във ВКП, но на два пъти ВСС му отказа.

Кандидат за място във ВКП и ВАП е и друг бивш районен прокурор на София – Петър Белчев, който сега е редови прокурор в СРП.

В конкурса за ВКП са допуснати 85 кандидати, от които 22 са районни прокурори, а недопуснати заради изискването за 3-годишна уседналост са четирима.

За място във ВАП в конкурса са допуснати 87 кандидати и също 22 са районни прокурори, а трима не са допуснати пак заради изискването за уседналост. Впечатление сред допуснатите прави това, че сред тях е и съдия. Става дума за Йонита Цанкова от Административния съд в Ловеч.

В конкурса за 5 свободни места в Националната следствена служба (НСлС) участват 57 кандидати. Сред тях пък е бившият член на ВСС Ясен Тодоров, който сега е следовател в столичното следствие. Кандидат за НСлС е и съдия Иво Петров от СРС.

При провеждането на конкурсите за преместване или за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява техни дела и преписки, избрани, както от комисията, така и представени от кандидатите. Въз основа на тях се прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества. Конкурсната комисия избира 3 дела или преписки от посочените в представената от кандидатите справка и изисква копие от ръководителите им, както и на тези дела или справки, които те са си посочили.

Участващите съдии в конкурсите задължително ще държат и писмен изпит, докато оценката на останалите ще е само по документи.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
4avdar
4avdar
10 май 2018 11:55
Гост

Вичо Вичев e подходящ за този пост.

Anonimen
Anonimen
10 май 2018 11:56
Гост

Не зная защо ВСС му е отказал кандидатурата.

Anonimen
Anonimen
10 май 2018 11:53
Гост

Добре са направили, че съдиите ще държат и писмен изпит.

5-ко
5-ко
10 май 2018 11:53
Гост

Нещо много малко са изкласили до устния.