Висшият съдебен съвет (ВСС) ще сезира главния прокурор Иван Гешев и Инспектората към ВСС за неправомерно дадени разрешения за прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) от съдия от Специализирания наказателен съд (СНС). Това стана ясно на заседанието на съвета днес.

Националното бюро за контрол на СРС е изпратило на ВСС пет писма на основание чл. 34е, ал. 6 от Закона за СРС, според който при наличие на данни за неправомерно разрешаване прилагането на специални разузнавателни средства бюрото сезира прокуратурата и уведомява ВСС и министъра на правосъдието.

От НБКСРС уведомяват ВСС за резултатите от проверка на досъдебно производство на Специализираната прокуратура. При нея са констатирали, че в пет случая описаните от прокурора факти и обстоятелства в исканията не съответстват на състава на престъплението, за чието разкриване се иска използването на СРС. Съдията на свой ред пък не обсъдил в разпореждането си тези нарушения, а преквалифицирал деянието и дал разрешение. По неофициална информация и в петте случая първоначалното искане и разрешение са за две месеца, а след това срокът за прилагане на на СРС е удължен с още два месеца.

Атанаска Дишева предложи ВСС да предостави писмата на председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, защото съдията, дал разрешението за използването на СРС, е именно от този съд. „Има няколко случая, при които неправомерното разрешаване на СРС е определено като дисциплинарно нарушение, а поне в един случай беше квалифицирано и като престъпление и има влязла в сила присъда. Тази информация може и по друг ред да е стигнала до административния ръководител, но имаме задължение да я изпратим за преценка за упражняване на иницииране на дисциплинарно производство“, каза Дишева.

Цветинка Пашкунова отговори, че по принцип няма пречка, макар че и ИВСС има такива правомощия – когато установи нарушение да сезира председателя на съда или Съдийската колегия.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова на свой ред предложи писмата да бъдат изпратени и на ВКС. „Ние имаме добра комуникация с Националното бюро за контрол на СРС и провеждаме съвместни анализи с цел подобряване на съдебната практика. Понастоящем с оглед последното осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България във връзка с неправомерното използване на СРС („Екимджиев и други срещу „България“ – б.а.), провеждаме анализ и доколкото в представените справки се споменава и за нарушения на съдии, ние бихме могли да ги включим и анализираме в досегашните ни констатации“, каза Захарова.

На финала ВСС реши да изпрати писмата не само на главния прокурор, министъра на правосъдието и ИВСС, а и на шефовете на ВКС, АСНС и СНС.

По информация на „Лекс“ става дума за досъдебното производство срещу престъпна група, готвела държавен преврат (чл. 321, ал. 3 във вр. с чл. 95 от НК), лидерът на която бил укриващият се в Дубай Васил Божков.

През лятото на миналата година вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че политици и граждани са били денонощно следени чрез СРС по време на антиправителствените протести през 2020 г. Рашков каза още, че исканията за СРС са били формално изготвени от двама прокурори от спецпрокуратурата, а разрешенията са давани от спецсъда, като основанието е било разследване за престъпления срещу държавата и опит за насилствено събаряне на властта. Според Рашков обаче реално исканията за използване на СРС били изготвяни от служители на ГДБОП, които пишели като „машинописки“, след това ги носели на флашки на прокурор и така искането отивало в спецсъда. Говореше се за стотици подслушвани.

В парламента беше сформирана специална комисия, която трябваше да изясни дали са подслушвани протестиращи. Събираше се информация от различни служби, а на едно от заседанията, което се проведе при закрити врати, бяха съобщени имената на 130 гражданите, спрямо които незаконно са били прилагани СРС. В изготвения доклад от комисията беше отбелязано, че сред тях са шестима политици, петима журналисти, от които един, пишещ за френска медия, трима председатели на граждански сдружения, двама генерали от резерва, един служебен министър, един прокурор от СГП, един бивш съдия от СГС и един ММА боец (виж повече тук и тук).

Малко след това в публичното пространство се появи списък със 130 имена. Сред тях имаше и членове на партия „Възраждане“, като двама от тях – Елена Гунчева и Петър Петров, са адвокати.

Впоследствие и двамата обявиха, че са били обект на незаконно подслушване. Елена Гунчева съобщи, че е получила потвърждение, че спрямо нея неправомерно са били прилагани СРС, а Петър Петров неотдавна на заседание на правната комисия в НС заяви, че все още чака отговор от НБКСРС, но е убеден, че е бил незаконно подслушван.

След избухването на скандала от спецпрокуратурата признаха, че са използвани СРС по делото срещу престъпната група, готвела държавен преврат. Шефката на СП Валентина Маджарова каза тогава, че не са подслушвани мирни протестиращи граждани, а са следени само хора, за които е имало данни, че са обвързани с извършващо се престъпление (виж повече тук).

През февруари 2022 г. парламентарната комисия за контрол на СРС изслуша доклада за дейността на НБКСРС, според който няма констатирани случаи на незаконно подслушване през 2020 г. А през 2021 г. са установени седем души, срещу които неправомерно са използвани СРС. Те са били проверени след сигнали от граждани и при самосезиране на бюрото.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
20 март 2022 13:13
Гост

То вас е само ВП, на която правните знания й идват или според количеството изпити ракии или според желанието да се хареса на някой. Тоя път е прескочила границата и едно наказателно дело ще й дойде добре

малоумници от ВСС, прокуратура и няколко съда
малоумници от ВСС, прокуратура и няколко съда
18 март 2022 3:12
Гост

Дори и при даването на разрешение за използване на СРС съдията има функционален имунитет и ще отговаря наказателно и дисциплинарно само ако е извършил престъплението по чл.248в от НК, т. е. да е действал умишлено. Разбира се и противозаконно. Това обаче трябва да се докаже с много солидни доказателства. Иначе си е въпрос на вътрешно убеждение и това, че тълкува закона по различен начин и си мотивира акта, си е изцяло в неговите правомощия. Затова е съдия. Като всеки човек, може да допусне и грешки – било поради незнание, било поради невнимание. Затова, пак повтарям, трябва да има солидни доказателства,… Покажи целия коментар »

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
17 март 2022 17:20
Гост

Сред коментиращите има ли юристи? Съдът при определяне на своята компетентност, както и при преценка на основанията за даване на разрешение се ръководи от фактите, а не от квалификация, дадена от искащия орган. От статията не става ясно дали фактите съответстват на „прекфалификацията“ на съда и ако, да, дали тази правилна квалификация, сочи на престъпление от тези изрично посочени в НПК и ЗСРС. Нарушение би имало, ако фактите сочат на престъпление, за което е недопустимо да са използват СРС, но съдът се е съобразил с неправилната цифрова квалификация на искащия орган. А иначе е ясно, че незаконно е всяко СРС,… Покажи целия коментар »

Приятел
Приятел
17 март 2022 16:55
Гост

Вл.Янева и Мирослава Тодорова,са отличнички по незаконни СРС та и са за съд.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 17:33
Гост

Първата като доскорошен изпълнител на поръчките на ГЕРБ и семейния си приятел Цв.Цв., а втората като жертва на подобни мероприятия.

Лозан
Лозан
17 март 2022 16:51
Гост

Спецовете трябва да се закрият незабавно.

анонимен
анонимен
17 март 2022 16:54
Гост

Колкото закриха Градския съд, след като осъдиха председателя му за подслушване

Рушко
Рушко
17 март 2022 15:56
Гост

Да видим дали ще има последици след поредната изцепка.

Чочо
Чочо
17 март 2022 16:53
Гост

Силно ме съмнява.

Ananiev
Ananiev
17 март 2022 15:55
Гост

И все пак – Гешев трябва да си ходи!

Рики
Рики
17 март 2022 16:54
Гост

Няма доблест сам да се откаже. Явно ще си изкара целия мандат за съжаление.

Закривай!!!
Закривай!!!
17 март 2022 15:55
Гост

Това беше основната функция на спецовете – узаконяване на подслушвания, побоища и репресии срещу протестиращите срещу мафията. Затова сега мафията в лицето на ГЕРБ и ДПС се е хвърлила като Матросов на амбразурата в отчаяни опити да предотврати закриването на този поръчков и слугински на мафията съд.

Бисер
Бисер
17 март 2022 17:05
Гост

Лесно е да си правиш каквото си поискаш, ако си под крилото на прикриватурата.

Шанко
Шанко
17 март 2022 15:55
Гост

Наказания за злоупотреби със СРС липсват.

Симо
Симо
17 март 2022 17:07
Гост

Именно за това продължават да подслушват незаконно.

Тошко
Тошко
17 март 2022 15:54
Гост

Определено много подло.

Mavrodiev
Mavrodiev
17 март 2022 15:53
Гост

Знае се, че тук много се използват СРС и то неправомерно. Но наказани няма.

Миленски
Миленски
17 март 2022 15:53
Гост

Интересно ще е дали ще има последици или не.

Синко
Синко
17 март 2022 15:53
Гост

Ех, друго време си беше при Цветанов. Тогава не се и питаше, а се подслушваха всички.

Цвинокио
Цвинокио
17 март 2022 17:09
Гост

Освен ако той лично не кажеше шест пъти “ НЕ“.

Ралица
Ралица
17 март 2022 15:52
Гост

Веднъж завинаги трябва да се спре с това масово подслушване

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:51
Гост

За кой държавен преврат става въпрос – за този, при който протестиращи пръскаха полицаи с бутилки минерална вода или за този, при който имаше опит за хакване на пръскачките пред НС?

Тъпи тролове и каскети
Тъпи тролове и каскети
17 март 2022 15:58
Гост

Жени Пръскачката от спецпрокуратурата, разкрила този опит за държавен преврат, е номинацията на троловете с каскети за следващ главен прокурор

777
777
17 март 2022 22:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:51
Гост

Гешев една работа ще свърши…как не.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:51
Гост

Ми да го сезира, редно е.