Къде е поставена съдебната система в плана за ваксиниране, изготвен от Министерството на здравеопазването и приет от правителството. Този въпрос ще отправи Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет до представителите на здравното ведомство и на щаба по ваксиниране.

И при нас немалка част от колегите са на първа линия – провеждат се съдебни заседания, служителите от регистратурата и деловодството работят с граждани. Да разберем съдебната система дали е включена в този план за ваксиниране и кога се предвиждат такива мерки по отношение на нашите хора, за да знаем къде сме поставени ние като приоритет на държавата“, каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Темата за предстоящата ваксинация беше поставена от Севдалин Мавров в рамките на редовната точка от дневния ред на Съдийската колегия, в която се обсъждат въпроси, свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19.

Мавров обясни, че по стечение на обстоятелствата познава проф. Красимир Гигов, който беше определен за ръководител на щаба по ваксиниране.

Съдът и прокуратурата не са предвидени никъде в плана за ваксинация. Твърдя обаче, че те също работят на първа линия, а в някои от тях условията не са подходящи за работа в тази обстановка. Имам предвид специализираните съдилища и Наказателното отделение на СРС, където няма прозорци за проветряване. Там човек лесно може да се зарази. Може да изготвим списък с критерии по отношение на ваксинацията и аз се ангажирам да говоря с проф. Гигов за ваксини за определени съдилища, там, където има нужда“, каза днес Мавров.

Той обаче заяви, че това трябва да бъде общо решение като призова колегите си да помислят по какъв начин да се изготви въпросният списък с критерии. „Може да се включат възрастни колеги“, предложи още Мавров.

Олга Керелска обаче призова СК на ВСС да избере официалния ред, а не частното познанство. „Има план за ваксиниране на населението и има щаб за ваксиниране и, ако искаме да направим това, което предлага колегата Мавров, би било хубаво да отправим искане да ни включат в плана за ваксиниране и това да бъде направено през щаба“, каза Керелска.

Боян Магдалинчев на свой ред заяви, че е важен въпросът за реда и начина, по който да се ваксинират всички магистрати и служители. „Да влезем в контакт с щаба и да поискаме и съдебната система да бъде включена в плана“, каза Магдалинчев.

Добре е да започнем по официален ред, а колегата Мавров с лични контакти може да допринесе с още някаква информация, до която нямаме достъп. Да възложим на главния секретар да поиска информация от щаба за плана за ваксиниране и какви са възможностите за отделяне на определено количество от ваксините за съдебната система“, предложи на свой ред Даниела Марчева.

В крайна сметка кадровиците се разбраха представляващият ВСС и главният секретар да попитат здравните власти какви са възможностите за включване на магистратите и служителите в плана за ваксиниране.

Според справката за последната седмица 70 съдии и 139 служители от страната са заразени с коронавирус, а поставените под карантина са 35 магистрати и 105 служители.

Колегията днес прие за сведение и писмо от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, което е в отговор на сигнал на шефа на ВКС отпреди десетина дни. Лозан Панов бе сезиран от Наказателната колегия на ВКС за това, че мерките срещу разпространението на COVID-19 в Съдебната палата в София не се спазват в достатъчна степен като не се дезинфекцират редовно общите помещения. За това Панов изпрати писмо до шефката на САС.

На заседанието днес бе докладван и отговор от Даниела Дончева, в който се казва, че „мерките за безопасност в Съдебна палата – София се спазват и са съобразени изцяло с Правилата и мерките за достъпа до съдилищата в условията на пандемия, приети от СК на ВСС, и със заповедите на министъра на здравеопазването, включително и с последната заповед № РД-01-675/25.11.2020 г.

В писмото си Дончева точка по точка обяснява какви действия се предприемат срещу разпространението на коронавирус, през колко часа се дезинфекцира и къде има дезинфектанти, какъв е пропускателният режим в сградата и т.н.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
///////
///////
09 декември 2020 12:36
Гост

„На 1 декември 2020 г. бившият ръководител белодробни изследвания на Pfizer д-р Майкъл Йедън и специалистът по белите дробове и бивш ръководител на отдела за обществено здраве д-р Волфганг Водарг подадоха заявление до EMA, Европейската агенция по медицина, отговорна за одобрение на лекарствата, за незабавно спиране на всички проучвания за ваксина срещу SARS CoV 2, по-специално проучването на BioNtech / Pfizer върху BNT162b (EudraCT номер 2020-002641-42). Вносителите на петицията настояват, поради известната липса на точност на PCR теста в сериозно проучване, да се използва така нареченото секвениране на Sanger. Това е единственият начин да се направят надеждни изявления относно ефективността… Покажи целия коментар »

Възможно ли е наистина?!
Възможно ли е наистина?!
09 декември 2020 11:24
Гост

Добре, че се случи тази така наречена пандемия, за да стане ясно колко неуравновесени, тесногръди, страхливи и неинформирани хора решават човешки съдби, облечени в тоги.Преди да ревете за ваксини, наистина се информирайте обективно за състоянието на разработките, проблемните моменти, анализите на учените, които не са пряко ангажирани с политиката на прилагане на мерките. В края на краищата интернет пространството изобилства не само от простотии, суеверия, вайкания и тем подобни български обичайни практики.Може да се намери достатъчно чужда информация, поднесена с фактологически примери и анализи, от която да се разсъди какво точно се случва в момента.Та първо си отговорете сами, има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 20:55
Гост

Ако съдебната система не се вижда, че е във Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за
обществения живот дейности, трябва групово да преразгледат начина си на мислене и положението си в държавата .

Еййййй
Еййййй
08 декември 2020 18:57
Гост

Според мен е напълно нормално ВСС да направи такова запитване . Да се знае , без претенции . Въобще най-лошото нещо у нас за тази пандемия е пълният хаос и липса на предвидимост какво и кога ще се прави .

Съгласен
Съгласен
08 декември 2020 17:05
Гост

Уважаеми възмутени коментиращи! Моля, насочете вниманието си и гнева си в правилната посока! Не ми е известно редови съдия или съдебен служител да е предявявал претенции, да е коментирал, да е очаквал или да се е молил, да бъде ваксиниран с предимство или при някакви специални условия. Както и много други, обсъжданата дискусия в СК на ВВС действително е нелепа и омерзителна. Но моля Ви, не ни идентифицирайте с тези самозабравили се хора. Доста е неприятно, вервайте ми! Надявам се, че ваксини ще има за всички желаещи, а до тогава си носете маските, мийте си ръцете и се регистрирайте в… Покажи целия коментар »

Пижо
Пижо
08 декември 2020 20:27
Гост

Не са само тези! Имаш ли идея какво се случва, когато ги изберат за членове на ВСС – защо се самозабравят?

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 14:02
Гост

Я ваксина неща- мерките ще спазвам само, защото и преболедувах без участие на здравната система.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 15:23
Гост

Магистратите и въобще всички видове държавни и общински служители трябва задължително да се ваксинират. Иначе уволнение за уронва престижа….

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
08 декември 2020 14:05
Гост

Последно време са се разработили, нямам лоши впечатления, но все пак нали са на заплата, може да си поръчат ваксина, доказано е, че именно лекарите и учителите са в контакт – поради ред причини.

Не знам, много други рискови професии има.

одобряващ
одобряващ
08 декември 2020 14:03
Гост

Добре де-аз одобрявам на лица от системата да им дадат ваксината първо. Нека да видим как ще подейства на тях!

незапознат
незапознат
08 декември 2020 14:01
Гост

Може ли ваксината да се сложи, ако лице има високо кръвно, и пие медикаменти за кръвно? Има ли проучвания по темата при изпитанията?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 20:59
Гост

Да може, информацията ми е от излезлия доклад брифинг по данните за ваксината на Файзер за FDA

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:46
Гост

По коридорите на Наказателното отделение на СРС наистина има голям шанс да се заразиш.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:35
Гост

Бе с тях ще се занимава някой. Нали казаха лекари и учители. Тия с кого толко контактува, че трябва да са преивилигировани

Хари
Хари
08 декември 2020 13:43
Гост

Е, нали са свикнали да са първа топка навсякъде.

Юрист
Юрист
08 декември 2020 14:25
Гост

Очевидно никога не Ви се е налагало да присъствате на открито съдебно заседание – ежедневно във всяка зала при провеждането им има струпване на хора, което не може да се избегне. Общество, което не уважава съдебната система,не е развито. Живеем в правова държава, жалко, че същестуват непросветени индивиди като Вас. Lex.bg, модераторите, къде сте?

до форумеца от 08 декември 2020 14:25
до форумеца от 08 декември 2020 14:25
08 декември 2020 16:33
Гост

Не съм човекът, на когото отговаряте, но за сведение БГ съдебна система не заслужава уважение. Там инсталирането е с раздадени казуси-доказано и през 2006, и през 2015 на прокурорския конкурс, кариерното развитие е с телефонно право-доказано от 300-те, които търсиха подкрепата на Краси, и се търси далаверата докрая-доказано например, и не само как магистрати се докопаха с парцели за бедняци в кв Черно море на Несебър, и не само,а и върлува пълна лична безотговорност-за безобразия отговаря бюджетът, а не лично инсталирания(пример-по Плровдивския ноторен казус, заради ВКС държавата е осъдена да плати 1 млн лева обезщетение-парите ги даде бюджетът, а не… Покажи целия коментар »

Служител община
Служител община
09 февруари 2021 9:13
Гост

Подкрепям! Аз, искам да попитам ние общинските служители, който всекидневно имаме контакт с десетки, стотици чуждестранни туристи, в коя група сме точно, защото никъде не е опоменато.

Иванов
Иванов
08 декември 2020 13:34
Гост

Измислици и правене на жертва

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:34
Гост

Бе глупости

Ananieva
Ananieva
08 декември 2020 13:34
Гост

С какви хора контактуват па тия?

Mimi
Mimi
08 декември 2020 13:44
Гост

С колегите 😄

Харалампи
Харалампи
08 декември 2020 13:33
Гост

Ама хора не може да има план за всеки бе. Пищяха полицайте защо и те нямали пари, като са напърва лина, после тия пищят що ги няма в плана за ваксинация. Абе айде бе. Все ви е длъжен някой. А баничарите и тия в магазините не са на първа линия ли ?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:32
Гост

Добре е да има някакви мерки и план, защото така става мазалло

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:32
Гост

То пък щото напъна за ваксиниране ще е страшно голям…

Димитриева
Димитриева
08 декември 2020 13:32
Гост

Ох айде стига със специалното отношение. Ами ще идат и ще се ваксинират и съдии и авдокати и прокурори и всички

Емил
Емил
08 декември 2020 13:31
Гост

Според мен трябва да има план

Занев
Занев
08 декември 2020 13:31
Гост

Няма план

видяла жабата
видяла жабата
08 декември 2020 13:27
Гост

Боже, боже, вярно е, че общуват с хора, но чак пък да се бутат за ваксини, ще чакат като всички останали, къде са лекари и полицаи, къде съдът с прегради и тн. видяла жабата, че подковават коня

Мики
Мики
08 декември 2020 13:45
Гост

И си вдигнала крака.

Нерегистриран
Нерегистриран
09 декември 2020 8:02
Гост

Сега ли се сти ВСС да пита къде са магистратите и служителите за ваксината, ами досега се твърдеше че не сме на първа линия. Що ни е ваксина. Всички получиха и 30% увеличение на заплатите за това. Пък сега нека пита ако има кой да отговори в тази ситуация. Тия от ВСС некъдърници да си събират багажите и да ги закриват. Търтеи такива.