Висшият съдебен съвет ще намалява разходите си чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на ВСС, на което беше приета Стратегия за подобряване на енергийната ефективност.

Идеята е на Георги Кузманов. Той решил, че трябва да се предприемат мерки в тази насока, след като изчислил, че от София до Бургас разходът за дизелово гориво на автомобил бил 80 лева в едната посока, а с електрическа кола – 16 лева. Това, по думите му, го мотивирало да чете повече за енергийната ефективност.

В стратегията той набелязва и някои мерки като например изграждането на зарядни станции за електроавтомобили, както и фотоволтаични станции, които да се монтират на покривите на съдебните сгради.

Една от най-големите цени на това е цената за пренос. Когато има фотоволтаична станция и тя през деня обезпечава необходимото количество енергия, елиминираш разхода на транспорт на тока, икономията ще бъде около 50%. Тези ВЕИ станции вече не са толкова скъпи, те са част от инвестицията, която прави фирмата, която ще ги изгради“, обясни Кузманов.

Според него в бъдеще служебните автомобили може да се заменят с електрически или хибридни. По думите му по-добри били хибридните, тъй като имали по-голям пробег – до 1000 км. Докато при електрическите били към 260 км, което е недостатъчно за нуждите на съдебната власт, отбеляза Кузманов. По отношение на зарядните станции, посочи, че скоро всяка бензиностанция ще има такива, а производителите на автомобили вече говорели, че ще спрат изработването на двигатели за вътрешно горене, а ще минат на други варианти за захранване с енергия.

Кузманов заяви още, че все пак става дума за дългосрочна стратегия. Съдебната власт има 296 сгради, отделно автопаркът е голям. Той обаче на този етап не предлага подмяна на всички автомобили. Според него добре би било най-напред да се направи опит с една сграда – да се направи енергийно обследване, фирми да предложат мерки за енергийна ефективност. „Тези фирми ще ни предложат гарантирана икономия, ще знаем и за какъв период от време ще се изплати инвестицията, която тези фирми ще направят“, каза още Кузманов. А след като се направи обследване на една сграда, тогава ВСС ще знае и какви параметри да заложи в заданието за обществената поръчка.

Не е лека задачата, но е постижима, заключи Кузманов.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев го подкрепи. Според него спестяванията ще достигнат до 3-4 млн. лева. А мерките за енергийна ефективност ще доведат и до намаляване на замърсяване на околната среда и подобряване на качеството на енергийните услуги.

Да се започне с няколко сгради, за да се види ефектът. Нека бъдем първите, които правят политика в тази област“, заключи Магдалинчев.

Идеята беше подкрепена от членовете на съвета. Само Атанаска Дишева изрази резерви по отношение на това да се подменя целият автопарк, но стана ясно, че Кузманов реално не прави такова предложение.

С 18 на 6 гласа ВСС прие стратегията и създаде работна група, в чиито състав ще влязат Кузманов и Боян Новански, която да изработи и конкретни предложения за мерки за енергийна ефективност.

На днешното заседание стана ясно, че за първите три месеца има преизпълнение на бюджета на съдебната власт в размер на 4 444 000 лева. Заложените в бюджета приходи за първото тримесечие са 29 млн. лева, а те реално са 33 443 000 лева.

Приходите от съдебни такси също са повече от предвиденото с около 1 315 000 лева, а от други дейности преизпълнението е в размер на 3 129 000 лева.

Иначе днес председателят на бюджетната комисия Боян Магдалинчев обясни, че Министерският съвет е приел бюджетната прогноза за следващите три години, но не е уважил искането на ВСС, а това на Министерството на финансите. То е заложило бюджет на съдебната власт за 2019 г. от 656 млн. лева, а за 2020 и 2021 г. – по 657.3 млн. лева. ВСС искаше с от 100 до 200 млн. лева повече.

Същевременно днес ВСС отложи обсъждането на предложението на Красимир Шекерджиев и Драгомир Кояджиков за увеличаване на възнагражденията на членовете-магистрати на Комисията за атестирането и конкурсите. Онези от тях, които са от окръжно и апелативно ниво получават по-малко пари от колегите си от върховно, но вършат еднакъв по обем работа. За да се актуализират заплатите на месец са необходими 7658 лева, което няма да натовари бюджета, заяви Боян Магдалинчев. Но той предложи точката да бъде отложена, защото трябва да се съобразят и други фактори. „Членовете на конкурсните комисии получават ли някакво възнаграждение, което да е на база кандидатите, които участват в конкурса? Трябва малко да проучим нещата, за да не се окаже, че даваме допълнителни бонуси, които да се компенсират с други неща“, заяви Магдалинчев.

Олга Керелска не видя правно основание за отпускане на тези пари. В предложението е посочен чл. 218, ал. 3 от ЗСВ, в който се казва, че възнагражденията за длъжности в органите на съдебната власт се определят от пленума на ВСС.

КАК е ли орган на съдебната власт? Никой не би дал положителен отговор на този въпрос. Както Комисията за атестирането и конкурсите, така и всички конкурсни комисии са помощни органи. За КАК изрично е записано в закона, че подпомага дейността на ВСС. Да приемем, че комисията е орган на съдебната власт, да приемем, че всички останали комисии са – това е абсурдността на тази теза. Тези колеги са командировани, те продължават да са съдии“, заяви Керелска.

С тези аргументи точката бе оттеглена.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 май 2018 16:41
Гост

Ох като накичат ония ми ти слънчеви панели по съдебните палати, ами ако сложат и перки? Може да съм консервативен, ама това ми идва в повече

Пешо
Пешо
10 май 2018 12:00
Гост

Малко ли лапат от съдебни такси? Ама нали ние трябва да им плащаме почивките.

4avdar
4avdar
10 май 2018 11:59
Гост

Сигурно пак ще вдигат тока.

Anonimen
Anonimen
10 май 2018 11:57
Гост

Георги Кузманов трябва да има в предвид, че електрическите коли са много по-скъпи.

5-ko
5-ko
10 май 2018 11:58
Гост

Taka e, no s wremeto ]e se izplatqt