Висшият съдебен съвет учреди Съвета си за партньорство без нито една съдийска организация в него, но ще търси варианти те да бъдат приобщени.

Засега в съвета влизат представители на Асоциацията на прокурорите и на Камарата на следователите, както и шестима магистрати, които не членуват в съсловни организации.

Това са Ангелина Лазарова от АС-Варна (получила 213 гласа на колеги в своя подкрепа), Илиана Димитрова-Васева от ОС-Пазарджик (107 гласа), Анелия Янева от СГС (114), Ангелина Митова-Мончовска от Върховната касационна прокуратура (234), шефът на СРП Радослав Димов (146) и следователката Елена Динева (105).

Дебатът във ВСС обаче се съсредоточи върху липсата на съдийски организации в съвета. Срокът за подаване на заявления за участие изтече на 11 юни и нито Съюзът на съдиите в България, нито Асоциацията на българските административни съдии, нито Българската съдийска организация са подали документи.

Някои членове на съвета като представляващия ВСС Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков го разтълкуваха като нежелание за участие. Магдалинчев обясни, че Наредбата за организацията и дейността на Съвета за партньорство е публикувана в Държавен вестник и сдруженията е трябвало да я следят, а не да чакат напомняне. Драгомир Кояджиков добави, че приема липсата на заявления като нежелание за участие на съдиите в съвета. „Няма какво да направим. Ако искат. Насила как ще стане“, каза Кояджиков.

Други кадровици обаче започнаха да обмислят различни варианти, за да може в Съвета за партньорство да има по-широко представителство, каквото е и изискването на закона.

Атанаска Дишева напомни, че ВСС вече веднъж е стигал до момента, в който трябваше да учреди Съвета за партньорство, но при дебата мнозинството се е обединило около идеята за промяна на наредбата по отношение на подкрепата за нечленуващите магистрати.

Не знам дали има основание да дебатираме сега този въпрос – показателно или емблематично е, че нито една съдийска организация не е подала заявление. Старахме се в работната група да гарантираме представителност на този орган, сега с учредяването му тази представителност ще бъде изоставена, но не по наша вина“, каза Дишева. От изказвания на представители на съдийски организации тя стигнала до извода, че те са очаквали да бъдат поканени или изрично уведомени, че тече нов срок и е необходимо отново подаване на документи.

На крака ли да им ходим два ги каним. Може би поканата ще е всички председатели на комисии да отидат и лично да я връчат“, отговори Драгомир Кояджиков.

Може би колегите са останали с впечатлението, че след като веднъж са заявили желание за участие, сега няма нужда да сторят това. Бих искала да попитам правната комисия защо сте решили, че не може да има такова зачитане на първоначално подаденото заявление“, каза на свой ред Олга Керелска.

Цветинка Пашкунова ѝ обясни, че в началото на годината, когато ВСС трябваше да учреди съвета, но реши да промени наредбата, изрично в нея се записа, че се открива нова процедура, в която всеки отговарящ на изискванията на закона, трябва да подаде отново заявление. Освен това, според наредбата, срокът за подаване на документи е преклузивен, т.е. няма да се приемат закъснели заявления.

По думите ѝ обаче нищо фатално не е станало и неподаването на заявление не препятства възможността за взаимодействие с професионалните организации, които не членуват в съвета.

Боряна Димитрова добави, че може да се помисли за своеобразно асоцииране, защото действително една немалка част от съдиите няма да имат свои представители в Съвета за партньорство.

Нататък дебатът се фокусира върху възможността за поредната промяна на наредбата. Атанаска Дишева предложи да се даде възможност за присъединяване на съдийските сдружения, като се дерогира двугодишният срок за обновяване на състава на Съвета за партньорство.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък даде друга идея – съветът най-накрая да бъде учреден, а след това да се пристъпи към промяна на наредбата, като се приеме, че се зачита подаденото вече заявление, а съдийските организации ще трябва просто да го потвърдят.

Цветинка Пашкунова, като председател на правната комисия, заяви, че ще се съобразят с днешния дебат и ще внесат предложения за промени в наредбата така, че и съдиите да могат да участват в съвета.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно
Тъжно
15 юли 2019 16:15
Гост

Или съдиите не знаят какво се случва и не следят законотворчеството, или просто не им пука. И в двата случая имиджът на родното правораздаване пак беше зацапан.

ССБ
ССБ
11 юли 2019 14:22
Гост

Щом е така, съдийските организации и особено една от тях, да не мрънкат, че не ги питат и да не се правят на партизани.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 13:20
Гост

Прав си е Кояджиков, насила хубост не става. Съмнява ме да не са видели публикацията в ДВ.

Ха-ха
Ха-ха
11 юли 2019 16:21
Гост

Излагащо е, че съдии не са наясно с действаща наредба и са чакали нотариална покана, с бъклица и дрян, да ги поканят… Вижте колко е смешно…

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 13:18
Гост

Поредната безполезна и никому ненужна организация. Естествено е да няма наплив от страна на колегите.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 13:17
Гост

Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков добре са го разтълкували.