Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) на практика изоставя подкрепения преди време „Модел 4“ за реорганизацията на съдилищата и започва подготовка към прилагането на другите варианти – обединяване на някои районни съдилища и трансформирането на други в териториални отделения.

Това обаче няма да стане сега и веднага. Първо, ще бъде изготвен подробен анализ, след това ще има широка обществена дискусия, третата стъпка е план за реорганизация в конкретни предложения и на финала – гласуване от СК и от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Това стана ясно на днешното заседание на колегията, на което беше обсъдена темата за реформата на съдебната карта.

Нововъведението на Георги Чолаков

То се провежда с едно нововъведение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който пое председателстването на колегията, след като шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов излезе в неплатен отпуск поради участието му в кампанията за избор на президент.

Още със започването на заседанието се видя, че е въведен таймер, с който стриктно се следи времето за представяне на точките от дневния ред, изказванията, репликите и дупликите. След изтичането на съответните минути, микрофонът на говорещия автоматично се изключва. Преди повече от две години Съдийската колегия прие правила за начина, по който да протичат заседанията, но до днес те не се спазваха, нямаше и таймер, който да отмерва времето.

Нововъведението дисциплинира донякъде членовете на СК на ВСС, които се опитваха да се вместват в определените минути, но не всички успяваха. Отделно някои кадровици използваха формата на задаване на въпроси, за да правят коментари по отделните точки, което провокира шефа на ВАС да каже, че трябва да бъде въведено ограничение и на времето за въпроси. Репликата му беше адресирана към Олга Керелска, която направи серия от питания по темата за натовареността, която беше сред първите обсъждани днес. „Приключихме с тези пинг-понг въпроси“, отсече по някое време Чолаков.

Как да се реформира съдебната карта

Днешното заседание беше посветено на темата за съдебната карта и неравномерната натовареност на съдилищата, а предложението за такъв дебат беше на ресорната комисия.

Председателят ѝ Даниела Марчева заяви, че министърът на правосъдието е отказал да внесе законодателните предложения, изготвени във връзка с осъществяването на „Модел 4“, което връща ВСС в изходна позиция. Затова от името на комисията тя предложи да се предприемат други стъпки за реформа.

Идеята най-общо е следната. В няколко различни по своите особености окръжни съдебни райони – Стара Загора, Ямбол и Перник, да се предприеме комбиниран подход, съчетаващ един или повече от приетите модели – обединяване на съдилища, трансформиране на други в териториални отделения, командироване на служители.

Необходимо е промяната да бъде предшествана от цялостна оценка на всички условия и фактори, действия и последици по оптимизация не само по отношение на определени районни съдилища, а комплексно – в рамките на съответния окръжен съдебен район. Не следва да се допуска фрагментиран подход и следва да се държи сметка за ефективно оптимизиране на разходите и същевременно отчитането на ролята и значението на районните съдилища за местните общности“, каза Марчева.

За целта ще се предприемат няколко стъпки. Първата е да се извърши анализ на съответния окръжен съдебен район от демографска, социологическа, икономическа и др. гледни точки, при съобразяване на базовите критерии за промяна на съдебната карта, приети от ВСС през юли 2015 г. Втората да се проведе широк публичен дебат за възможната реорганизация. Третата – да се изготви план за реорганизация с конкретни предложения. Следват решения на Съдийската колегия и на Пленума на ВСС, а на финала ще има и информационна кампания.

Съдебните райони на Стара Загора, Ямбол и Перник са избрани по следните критерии – наличие на районни съдилища с много ниска и много висока натовареност; трайна липса на кадрова обезпеченост на районния съд с магистрати и/или съдебни служители; трайно и силно обезлюдяване на съдебния район; наличие на допълнителни специфики като: пограничен район, наличие на психиатрично и/или пенициарно заведение и др.; специфика на икономическа и пътна инфраструктура.

Севдалин Мавров обясни, че още при избора му за член на ВСС е казал, че съдилища няма да се закриват и заради това няма да подкрепи предложението. „Така или иначе райони се обезлюдяват, поне съдът да остане“, каза Мавров.

Цветинка Пашкунова каза, че ще подкрепи предложението, защото за неговото осъществяване няма нужда от законодателни промени, а и може да се въведе пилотно и да се види отражението му.

Както тя, така и Атанаска Дишева обаче поставиха друг въпрос, а именно какво прави Съдийската колегия и съответно Пленумът на ВСС с решенията, с които одобри „Модел 4“.

Какво правим с тези решения? Този въпрос първо трябва да се обсъди в СК, след което и на Пленума и те да бъдат отменени. След като имаме такива решения, трябва да правим възможното тези решения да се изпълнят, а ако не, поне да ги отменим“, заяви Дишева.

Тя предложи да бъде изслушан ръководителят на проекта за реформа на съдебната карта и изграждането на Единната информационна система на съдилищата Гергана Мутафова, която да поясни как ще се отрази отмяната на решенията за „Модел 4“. Но идеята не беше подкрепена, нито пък на този етап беше отменено решението за одобряване на радикалния вариант за реорганизация.

Мнозинството в СК на ВСС подкрепи предложенията и даде срок от пет месеца като два са за анализите, два за обсъждането и един за изготвянето на плана за реформа на съдилищата.

Как да се реши проблемът с неравномерната натовареност

Днес кадровиците обсъдиха и различни варианти за справяне с неравномерната натовареност на съдилищата.

Мерките може да бъдат организационни, стратегически и технически.

В първата група са такива за преместване на съдии по чл. 194 от Закона за съдебната власт; разкриване на нови щатове, включително чрез прехвърляне на свободни места от слабо към силно натоварени съдилища; централизирано разпределение на заповедните производства; преразпределение на дела в окръжните и апелативните съдилища чрез командироване „на място“ и чрез способите на електронното правосъдие; оптимизиране на съдебната карта – уравновесяване на натовареността в рамките на окръжния съдебен район; промяна в границите на съдебните райони; мерки за изравняване на нееднаквата натовареност между съдиите в рамките на един съд.

Стратегическите са свързани със законодателни промени за справяне с натовареността чрез въвеждането на рекламационни производства, чрез рационализиране на процесуалните правила при съхраняване на интересите на страните, включително чрез изменение на местна подсъдност по определени дела и др.

Друга мярка от тази група е въвеждането на задължителна първа медиационна среща по определени видове граждански и търговски дела като осъществяването на концепцията ще започне през януари, за което са предвидени средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Що се отнася до техническите мерки, то такава е въвеждането на софтуера voice-to-text, който се очаква да заработи до септември догодина.

Заповедните производства

Същевременно Съдийската колегия затвърди позицията си, че трябва да бъде въведено централизирано разпределение на заповедните производства, за което се работи по проект на Европейската комисия, а изпълнител е „Ърнст и Янг“. Концепцията за осъществяването на тази дейност вече беше приета от СК на ВСС (виж повече тук).

Сформираната работна група вече е подготвила и предложения за законодателни изменения, с които се въвежда принципното правило, че подадените заявления се разпределят между и съответно се разглеждат от всички районни съдии в страната, които разглеждат такъв вид дела (съобразно действащите във всеки съд правила за разпределение на делата). Единствено изключение е предвидено за заявленията по чл. 417 от ГПК, които се основават на документ по чл. 417, ал. 1, т. 3, 6 и 10 ГПК, за които с оглед гарантиране на ефективен съдебен контрол се предвижда да се разглеждат в районния съд по постоянния адрес или по седалището на заявителя.

Предложените законодателни изменения в ГПК съдържат и дискусионни въпроси за: обхвата на заповедните дела, които да се разпределят централизирано, издаването на изпълнителен лист и уведомяването на длъжника; обхвата на правните субекти, които да бъдат задължени да подават заявления в електронен вид.

Други мерки

Наред с това се дават и идеи за това какво може да се направи за равномерното разпределение на граждански дела в Софийския градски съд. Както е известно, там има Първо гражданско отделение, което разглежда първоинстанционни дела, и Въззивно гражданско отделение. Второто е много натоварено, съдиите насрочвали дела за 2023 г. Този проблем предизвиквал сериозно напрежение сред магистратите и стои нерешен от години.

Предложението ни е да препоръчаме на председателя на СГС да предприеме действия по обединяването на гражданското и въззивното гражданско отделение, за да се изравни натовареността. Този въпрос да бъде отнесен за обсъждане в общото събрание. Защото напрежението, което се създава, е за сметка на нас. Колегите считат, че ние трябва да направим нещо по въпроса. От две години пиша писма на председателя на СГС, той по никакъв начин не ни връща отговор. Ако има решение на СК на ВСС, поне се надяваме за не ни откаже отговор. Този проблем стои като една гнойна рана и изключително голямо напрежение има в рамките на самия съд“, каза Даниела Марчева. Според нея не може съдиите да се учат на въззивни дела едва когато бъдат повишени в апелативния съд.

Атанаска Дишева подкрепи идеята. „Не е добре съдии от въззивни съдилища да гледат само първоинстанционни дела. Идеята е те да се съберат и да обсъдят този въпрос и да знаят как ние виждаме едно от възможните решения за уеднаквяване на натовареността“, каза тя.

Несъгласие изрази Драгомир Кояджиков, който заяви, че това е правомощие на общото събрание, което може да се свика от една трета от състава на СГС и е редно именно магистратите да инициират събирането.

Председателят на СГС носи отговорност за това да има равномерно натоварване в органа, който ръководи“, изтъкна шефът на ВАС.

Кадровиците подкрепиха идеята за отправяне на препоръка до Алексей Трифонов като против беше само Кояджиков.

За неравномерното натоварване в окръжните и апелативните съдилища

Друга идея на комисията е свързана с мерки за равномерно разпределение на частни граждански и търговски дела между високо и ниско натоварените съдилища. Отбелязано е, че съществените разлики в натовареността между окръжните и апелативните съдилища в рамките на съответното ниво се дължат на нееднаквото постъпление на граждански и търговски дела. Например гражданските и търговските магистрати в СГС и в САС са два пъти по-натоварени от колегите си в останалите съдилища.

Принципът за водене на делата по правилата за местна подсъдност препятстват поначало възможността за равномерното разпределение на исковите производства. Обстоятелството, че частните търговски и граждански дела се разглеждат в закрити заседания, както и фактът, че ЕИСС е централизирана система, позволява те да бъдат разпределени и достъпни електронно на по-широк кръг съдии, без значение дали те са част от щатния състав на съответния високонатоварен съд, например. Ефикасно средство срещу неравномерната натовареност се явява възможността да бъдат командировани „на място“ съдии от нисконатоварени окръжни и апелативни съдилища във високонатоварени такива от съответното ниво. Тоест, без да се налага физическо преместване на командированите съдии и продължавайки да правораздават в съдилищата, в които са назначени, те ще спомогнат за разглеждането на частни граждански и търговски дела заедно с колегите им от съответния високонатоварен съд. Администрирането на тези дела ще бъде в рамките на съда, комуто делото е подсъдно по правилата на ГПК и тяхната обработка от страна на съдебните деловодители няма да бъде затруднена с оглед електронният образ на делата и използването на квалифициран електронен подпис от съдиите“, каза Марчева. Тя поясни, че няма да има нужда от доработки на ЕИСС, а само от настройки.

Единственият проблем, според нея, е, че командироването на съответния магистрат зависи от председателя на апелативния съд и от шефа на Върховния касационен съд, когато се отнася до временното „изпращане“ на апелативни магистрати от един в друг съд.

Затова предложението на комисията по натовареност е да се препоръча на ръководителите на ВКС и АС да обсъдят възможностите за едно такова командироване за подпомагане на други съдилища.

Данните за натовареността за 2020 г.

Заради пандемията постъплението на дела през 2020 г. е намаляло с 14% спрямо предходната година. Производствата са 510 311 тато това е с 83 429 по-малко от 2019 г.

Спадът в апелативните съдилища е с 14 на сто, във военните – с 18%, за окръжните е 6 на сто, в административните – 14 процента, а за районните – 16%. Разгледаните дела са 644 441, а нерешените – 134 130.

Независимо от пандемията обаче приключените дела са 79% или 508 023, а решените по същество – 83 на сто.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:33
Гост

Този ВСС може да свърши едно-единствено нещо, което да има положителни последици за съдебната система – ОСТАВКА!

Мики
Мики
05 октомври 2021 15:28
Гост

Би било добре да се въведе задължителна първа медиационна среща по определени видове граждански и търговски дела.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:21
Гост

Само приказки за тази реформа. Няма ли да се започва вече?

Фики
Фики
05 октомври 2021 15:22
Гост

Те докато се разберат за модела, като впрочем модел 4 беше крайно неподходящ.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:19
Гост

Марчева от 4 години върти една и съща плоча, която не докарва до края – централизираното разпределение на заповедни дела. Ако за 4 г. не може да направи нещо, значи и за 444 г. пак няма да й стигнат.
Стига имитация на дейност!
Аман!

К.ф.
К.ф.
05 октомври 2021 16:16
Гост

Керелска, стига си плюла по форумите и вземи да свършиш нещо полезно.

Fury
Fury
05 октомври 2021 16:20
Гост

Бавно стават добрите неща и въпреки усилията на някои хора нищо смислено да не излиза като работа от съвета, че иначе грантаджийските опорки не вървят.

Между другото СИНС-а е единственото нещо, което свърши миналия съвет, а още се дооправя в края на мандата и на този.

Хм..
Хм..
06 октомври 2021 22:42
Гост

То пък щот някой друг свършил…

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:18
Гост

Хаха ха, браво на Чолаков. Трябва да се въведе ред, иначе Дишева и Керелска нямат задръжки

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:17
Гост

Евала, Чолаков! Ашколсун, Георги! Тези самовлюбени хора, които искат вечно да слушат собствения си глас, само тъй се оправят. Чак ме е яд, че не съм го гледал

не си прав, Мавърче
не си прав, Мавърче
05 октомври 2021 15:14
Гост

Толкова е просто и стига с тази съпротива за закриване! Пита ли някой колегите, които работят сами?! Един съдия – един съд, какво ще му каже Мавъра?

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:15
Гост

Кой говори за закриване, питам пък аз – ще има ТО, както в прок, хората имат кадия и вдичко намясто

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 21:13
Гост

По-тежко от това няма, а съдилища с един съдия вече има много и е крайно време това безобразие да приключи. Такива съдилища да бъдат или закривани, или да се обединят с други. Трябва да си отворим очите и нещата да се кажат с истинските им имена.

123
123
05 октомври 2021 15:14
Гост

Тези хора се оказаха неспособни да свършат една сериозна работа. Единствено ежеседмични логореи произвеждат. Веднъж опитах да ги слушам и гледам, защото ми беше важно и дори тогава не успях да изтрая до края.

Симеон
Симеон
05 октомври 2021 15:26
Гост

По-скоро заседанията им приличат на цирк.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 15:13
Гост

Сетила се Марчева да се побара, броени месеци преди края на мандата.
Какая женщина!

Мишо
Мишо
05 октомври 2021 15:27
Гост

След дъжд-качулка.

санчо панса
санчо панса
05 октомври 2021 15:00
Гост

Този вариант 4 минира всичко, ВСИЧКО, което може да се свърши! Изхаби се толкова време за борба срещу него, вместо да се вземат разумни решения за доброто на всички.

124579
124579
05 октомври 2021 18:35
Гост

Да, а виновните Бораяна Димитрова и Красимир Шекерджиев се изнизаха като ….

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2021 14:44
Гост

Аха да измислят вариант и ще им изтече мандатът, пък ще кажат, че не стигнало времето.

Джанго
Джанго
05 октомври 2021 14:44
Гост

Аааа, на това му се казва: Искахме, ама нямахме желание.