Седмица, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира, за да прегласува кандидатурата. Това става ясно от обявения днес дневен ред на съвета. Заседанието е свикано преди обнародването на указа на Радев в Държавен вестник.

В него има две точки, които са формулирани по следния начин:

  • Указ № 253/07.11.2019 г. на президента на Република България.
  • Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

Това на практика означава, че ВСС няма да стартира нова процедура, а както казаха кадровици още преди президентът да обяви какви са намеренията му, ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, който беше избран за наследник на Сотир Цацаров на 24 октомври с 20 на 4 гласа.

На 7 ноември държавният глава отказа да подпише указа за назначаването на кандидата. В специално изявление Румен Радев изложи и мотивите си за това. „Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности“, посочи президентът.

Нататък изтъкна, че обществото е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. „Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти – неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации – т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, каза Радев.

Ако Гешев събере отново необходимия брой гласове, президентът е длъжен вече да подпише указа за неговото назначаване.

Иван Гешев: Вече се съмнявам, че се цели съзнателно дестабилизиране на прокуратурата

„Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизирането на прокуратурата и институциите, на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че вече почвам да имам съмнения“, коментира процедурата Иван Гешев пред журналисти в Благоевград, цитиран от „24 часа“.

Той беше категоричен, че няма притеснения от предстоящото повторно гласуване, като припомни, че е бил изслушван в продължение на 10 часа.

„Всеки български гражданин можеше да си изгради впечатление за работата ми, концепцията ми, вижданията ми от това безпрецедентно изслушване, по начина по който не се провежда процедура в нито една страна от ЕС“, каза още кандидатът за главен прокурор.

Според него изборът се случва трудно, защото в резултат на работата на прокуратурата през последните години са засегнати интереси на олигарси за милиарди.

„Някои от тях са още в арестните помещения. КПКОНПИ замрази огромни финансови активи. Логично е да се засегнат финансови, политически, икономически и всякакви интереси на тези кръгове. Някои хора се страхуват от закона. За щастие това е малък кръг. От закона може да се страхуват тези, които нямат практика да го спазват“, допълни Гешев.

Той отказа да коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаването му, като отново благодари на държавния глава, че не се е забавил.

„Изложи мотиви, което не беше длъжен да направи. Обоснова се какви според него са причините, за да върне указа. Процедурата продължава. Не виждам причини той да се страхува от моя избор, не съм имал намерение да включвам президента в тази категория“, обясни още Гешев.

Относно негативните коментира срещу него и отрицателните становища срещу избора му, той подчерта, че не става въпрос за проблеми в Конституцията или законодателството.

„Тези хора, които са засегнати от действията на прокуратурата търсят някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът. Ако бяха така искрени в тези свои съждения и любовта си към Конституцията, щяха да повдигнат този въпрос при процедурата по избор на председател на ВАС, когато беше същата ситуацията. Става въпрос за нещо друго и това е ясно на всички – да се провали процедурата и определена кандидатура“, заключи Гешев.

Сотир Цацаров: Очаквам президентът да не протака действията си след вота в четвъртък

Същевременно главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че в четвъртък няма да има изненада в неговия вот и той отново ще подкрепи Иван Гешев за свой наследник. По думите му на заседанието на ВСС на 14 ноември ще бъде обявен указът на Радев за връщане на предложението и повторно гласуване за Гешев за главен прокурор.

Президентът е президент и Конституцията му дава право както да подпише указ, така и да го върне. Конституцията дори не го задължава да мотивира връщането. В интерес на истината чест му прави, че той го направи по най-открития начин. Да не търсим подтекст в това. Президентът обяви своите мотиви, дали ги приемам или не – това е съвсем друг въпрос. В това няма тъмен подтекст“, коментира още Цацаров.

В отговор на въпрос заяви, че не очаква да се стигне до криза след гласуването в четвъртък. „До настоящия момент президентът доказа, че действа в обозрим срок. Очаквам президентът да не протака действията си след повторното гласуване за избор на главен прокурор в четвъртък, както е доказал досега. Протакането на което и да е решение, не е решение. Президентът Радев е доказал, че няма склонност да протака нещата и носи отговорност. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам да бъде спазена и в бъдеще“, каза Цацаров.

Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи оттук насетне, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната според мен. Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите на президента, с които отказа назначаване на Иван Гешев, както и относно етапа, от който трябва да започне процедурата“. Това на свой ред заяви днес пред БНР Атанаска Дишева, член на ВСС.

По думите й единственият начин да се разсеят съмненията, за които говори президентът, е да се започне нова процедура, в която да бъде гарантирана състезателност. Дишева отбеляза, че проблемът не е в единствената кандидатура, а в множеството дребни детайли при издигането й, които са наложили усещането, че изборът е предрешен, че кандидатурата е една и тя е точно тази. „Издигането на кандидатурата от всичките 11 члена на прокурорската колегия беше твърде показателно. С номинирането на Иван Гешев от всички членове на прокурорската колегия беше изключена възможността за издигане на поне още една кандидатура. Целият начин, по който протече тази кампания, не само в мен създадоха усещането за някаква дирижираност“, заяви Атанаска Дишева.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
да попитам
да попитам
13 ноември 2019 9:52
Гост

Какъв е смисълът от този цирк? Да си пуснат гласовете по поща/мейл, ясно е че ще са същите

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 17:43
Гост

„Очаквам президентът да не протака действията си след повторното гласуване за избор на главен прокурор, каза Сотир Цацаров“. Разбирайте мафиотите вече са се събрали и са решили какво ще стане. Защото ако не го изберат повторно, президентът няма да има какво да протака, защото няма да издава указ тогава. Цацаров за втори път в рамките на седмица-две неволно признава за властващото задкулисие в съдебната система.

наблюдател
наблюдател
12 ноември 2019 10:03
Гост

Властващото задкулисие не е в съдебната система, а управляващи и някои магистрати са негови марионетки или безхаберни наблюдатели на държавния разпад. ШИШИ-КОЙ и неговата шайка начело с Тиквоча изнесе и ще доизнесе българския капитал в чужбина, а дотогава ще стриже българското овче стада. Имам предвид дебилите, които проф.Христов визира.

Радев – президент
Радев – президент
11 ноември 2019 16:58
Гост

Сега е моментът президентът да покаже президент ли е или пионка. Има достатъчно лостове, не просто да забави, а и да предотврати инсталирането на това мутропроизведение Гешев на такъв властови пост.

Така е
Така е
11 ноември 2019 16:59
Гост

Ако си остане само с еднократното връщане, това ще се окаже един безсмислен пиар ход. Но ако се запъне и не играе по свирката на Цацаров, ще покаже, че наистина знае какво прави и има позиция.

обективен
обективен
12 ноември 2019 10:06
Гост

Той не можеше да не реагира по демонстрирания начин, а сега просто няма полезен ход. Това е всичко и коментарите са безполезни и излишни.

Нидялко
Нидялко
11 ноември 2019 12:24
Гост

Гешев е хубост, Гешев е радост,
Гешев носи ни медена сладост.
Сутрин от вкъщи надъхан излиза,
лоши кметици праща в пандиза.
Обедно Вазов си Гешев чете,
привечер – Йовков. Добро е дете!
Гешев е много харесван от всички –
шофьори, чистачки, агитки и птички.
Гешев е готин и без конкуренция!
Не, наистина е без конкуренция!
Гешев лошите бие наред.
Списък си има и хич не е лек.
Намери ли Гешев свободна минута
дава кафеви blitz интервюта.
Няма за Гешев дори миг покой –
такъв е животът на всеки герой.
Гешев е лъч, гръм, провидение!
На обществото ни е отражение.
Творение наше е той, разберете.
Не ви ли харесва – не спете, а бдете!

честно казано
честно казано
13 ноември 2019 9:56
Гост

Хаха страхотно, много е свежо!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:48
Гост

Гешев се кандидатира в последният момент, въпреки че преди това каза, че няма да го прави. От самото начало започна подмолно.

гешефтаров
гешефтаров
12 ноември 2019 10:09
Гост

Ами просто изпълнява заповедите на другото крило на олигархичния елит и неговия изпълнителен директор-Тиквоча.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:43
Гост

В крайна сметка сме в изходна позиция. А този филм вече сме го гледали.

Ужас
Ужас
11 ноември 2019 11:39
Гост

Е, съмнява ме някой да си промени позицията. За съжаление Гешев ни е „в кърпа вързан“.

Протестър
Протестър
12 ноември 2019 10:26
Гост

Ами протести до дупка тогава. Както си отиде Орешарски, тъй ще си иде и Гешев. Единственото, което ни дели от нормалността, е гражданската активност.

Така е
Така е
12 ноември 2019 10:28
Гост

Мутрите имат слабо място – това, че не допускат да има много като тях. И тъй като са малцинство, то нормалните хора сме напълно в състояние да ги смажем. Само че трябва организираност.

4040
4040
11 ноември 2019 11:38
Гост

Разбирам, че обществото е чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта. Но от ВСС не мислят така.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:36
Гост

Жалко. Много се надявах Радев да сезира КС.

Ще!
Ще!
12 ноември 2019 10:29
Гост

Още може. Румене, знам, че четеш Лекс – чакаме!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:14
Гост

Чудя се дали пак ще има изслушване и оценка на професионалните качества на единствения кандидат.

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 11:32
Гост

Съмнявам се, но за театъра може и да го направят

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 10:54
Гост

„Ветото на президента има смисъл за българските граждани, има смисъл и за външния облик на страната ни, показвайки, че все още има фактори, които застават на страната на демократичните ценности. Има смисъл и за самия Радев, защото го различава от мръсната троица (Борисов, Пеефски, Цацаров), които стоят зад Гешев“. Тони Филипов, д-р

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:13
Гост

Много му е лесно на Радев да се дистанцира от троицата чрез един напълно формален акт – ветото. Дюшеш му дойде.

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 11:36
Гост

А какво повече да направи? Да сезира КС ли?

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 11:38
Гост

Точно така. Трябваше да иска тълкуване на чл. 129, ал. 2 от Конституцията, защото дори законодателят явно е раздвоен в тълкуването си. Само си спомнете какво гласеше разпоредбата в чл. 173 ЗСВ преди три години и как я промениха в сегашния й вид. Тогава ще си помислите и вие за сезиране на КС.

Калинка
Калинка
11 ноември 2019 19:32
Гост

И откога отказът от подписването на указ е “вето”, както се е изразил докторът по социология Тони Филипов?
Защо политиканстващ социолог със собствен сайт смята, че има по-вярна преценка за професионални прокурорски качества от проф. Маргарита Чинова, например, която е безспорен авторитет по наказателно право? Или в демокрацията компетентностите са без значение?

честно казано
честно казано
13 ноември 2019 10:06
Гост

А интересно г-жа Чинова която впрочем ми е преподавала (както на кого ли не – те колко са професорите по НПП в страната – 2-3ма души сигурно) и до този момент имах някакво уважение към нея, на каква база му прецени качествата. Актовете му ли е чела (при положение че не се публикуват и дори председателя на ВКС няма достъп до тях), по дела ли е ходила да го гледа, кафе ли са пили, или – от интервюта по жълти медии, с предварително подадени въпроси, а отговорите – кой знае кой прокурорски помощник гибе изготвял..

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 10:52
Гост

Някой изненадва ли се? Мотивите на президента отиват в кошчето. Гьонсурати, ей.

наблюдател
наблюдател
12 ноември 2019 10:15
Гост

Не се изненадвам, защото политиците са еманация на овчето племе, което иначе нарича себе си народ. Племето, чиито предци Славейков е нарекъл мърша. Божидар Димитров каза шибан народ, а проф.Христов – 80% дебили. Това пролича и на последните избори.

честно казано
честно казано
13 ноември 2019 9:58
Гост

То кой чете мотиви бе колега, важните хора са над тия неща, четат само диспозитиви, къде ги търсиш