Висшият съдебен съвет (ВСС) ще сезира главния прокурор Иван Гешев за още един случай на неправомерно разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) от заместник-председател на Специализирания наказателен съд (СНС), реши Пленумът на ВСС.

Кадровиците са били уведомени за случая на 11 март т.г. от Националното бюро за контрол на СРС.

Председателят на правната комисия Цветинка Пашкунова поясни, че в писмо до ВСС от бюрото посочват, че зам.-шеф на спецсъда е разрешил прилагането на СРС спрямо човек, за когото няма никакви данни, че извършва или е извършил престъпление. От НБКСРС казват още, че в никоя част от мотивите на искането на спецпрокуратурата „не са описани действия, които да дават основание да се предполага, че човекът, чиито права ще бъдат ограничени чрез използването на СРС, извършва престъпни деяния от описаните в чл. 172, ал. 2 НПК (чл. 3, ал. 1 ЗСРС)“.

Сочи се още, че е налице несъответствие между престъпните състави в искането и тези в разпореждането на заместник-председателя на Специализирания наказателен съд. Според НБКСРС, съгласно разпоредбата на чл. 15, ал. 1 ЗСРС, съдията може единствено да разпореди разрешаване прилагането на СРС или да постанови отказ за прилагането, но не и да променя правната квалификация на искането за прилагане на СРС“, разказа още Цветинка Пашкунова.

След обсъждане на случая бюрото е приело решение, че спрямо гражданина са били прилагани неправомерно СРС.

ВСС единодушно подкрепи предложението на правната комисия писмото на НБКСРС да бъде изпратено на главния прокурор Иван Гешев, на председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и на спецсъда Мариета Райкова, както и на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

По информация на „Лекс“ и в този случай става дума за досъдебното производство срещу престъпна група, готвела държавен преврат (чл. 321, ал. 3 във вр. с чл. 95 от НК), за лидерът на която е сочен укриващият се в Дубай Васил Божков.

Преди два месеца НБКСРС уведоми ВСС, че спецсъдия неправомерно е дал разрешения за прилагане на СРС спрямо петима души, един от които адвокат, по същото това разследване. Тогава кадровиците също изпратиха писмото на главния прокурор (виж повече тук).

През лятото на миналата година вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че политици и граждани са били денонощно следени чрез СРС по време на антиправителствените протести през 2020 г.

В парламента беше сформирана комисия, която в свой доклад обяви, че има незаконно подслушвани граждани. В публичното пространство се появи списък със 130 имена. Сред тях имаше и членове на партия „Възраждане“, като двама от тях – Елена Гунчева и Петър Петров, са адвокати. Впоследствие те обявиха, че са били обект на незаконно подслушване. Елена Гунчева съобщи, че е получила потвърждение от НБКСРС за това, а Петър Петров чакаше отговор от бюрото.

След избухването на скандала от спецпрокуратурата потвърдиха, че са използвани СРС по делото срещу престъпната група, готвела държавен преврат. Шефката на СП Валентина Маджарова каза тогава, че не са подслушвани мирни протестиращи граждани, а са следени само хора, за които е имало данни, че са обвързани с извършващо се престъпление (виж повече тук).

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
15 май 2022 13:01
Регистриран

Защо не успява родната съдебна власт да се “ рефирмира“.Защото се започва от горе,но там е само върха на общите проблеми. Причината е в неправилното структуриране на тази система.Започва се от дребните неща,но точно те определят грешната посока.ИЛИ пък не.Учтиво бих казала така – тази посока е изиграла своята полезност. ДНЕС Човекът се освобождава от зависимостите на структурите , които го ограничават да твори своя живот. Но ще го стори вече БЕЗ революция- с разум.А lex. bg e нашият медиен пункт за делови срещи.Благодаря ви, Колеги ,за трибуната велика. Изпращам Ви цялата си обич!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
15 май 2022 12:47
Регистриран

Никой ли не разбира този театър : да се самосезират за неща общоизвестни с цел създаване на гласност ,та от мухата- слон.Преследва се по- далечната цел.Да се “ закачат“ хванат, уж разкрият,лични контакти.За да започнат да изнудват онези, които са се хванали в мрежата им .Та, тази т.н.съдебна власт, изиграва своите последни “ танци“. НАМ не ни е нужно някой да казва как да живеят хората : моралът е втъкан от БОГ в душите на всеки .И хората могат да се самоконтролират и да се споразумяват, ако неволно допуснат грешка. Насилническите похвати се отричат в ЕС и така няма разумен… Покажи целия коментар »

Не нам
Не нам
13 май 2022 14:52
Гост

Нали знаете какво пише на Руски паметник.

Лазар
Лазар
13 май 2022 14:50
Гост

Намерили кой да сезират! Та всички знаят под чие крило са спецовете.

Възмутен
Възмутен
13 май 2022 14:51
Гост

Отново прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 13:45
Гост

Какво общо има ВСС, Иван Гешев, Райкова и Ушев, ако някой висш чиновник, полицай, депутат, адвокат, обвиняем, свидетел или гражданин, който не участва в нан.производство има данни, че е извършено престъпление от другиго, вкл. и от магистрат, е задължен да подаде сигнал в компетентната Прокуратура. Стига вече с това преиграване и плач за незаконно подслушване, че почва да ми става смешно. Да не би пак новият нац. герой, който сега е в друга държава нещо да са му нарушили правата, или просто, когато не се споменава името му, страда и напомня за себе си чрез каналите си в страната и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 11:35
Гост

Уникални наглеци. След като искането за СРС очевидно е направено по нареждане на Гешев, сега искат точно той да реши дали е било незаконно.

Харизанов
Харизанов
13 май 2022 11:32
Гост

Очаквайте…едно голямо нищо.

Спукано гърне
Спукано гърне
13 май 2022 14:54
Гост

За кой ли път.

Всезнайко
Всезнайко
13 май 2022 11:32
Гост

Надявам се скоро да не чуваме за Иван Гешев, като главен прокурор

Наколенков
Наколенков
13 май 2022 14:55
Гост

Няма да е при този ВСС.

Кебапчето лети
Кебапчето лети
13 май 2022 11:31
Гост

Аз не схващам дали Гешев ще си събере партакешките и ще се махне или ще ни досажда още?

Николов
Николов
13 май 2022 11:31
Гост

Да не се чудим после защо според цивилизования свят ние сме на дъното по спазване на човешките права и по право на свободно слово!

Папилски
Папилски
13 май 2022 11:30
Гост

Да видим ще последват ли сурови наказания за произвол!

Лозан
Лозан
13 май 2022 14:56
Гост

Надали.

Кариманска
Кариманска
13 май 2022 11:30
Гост

Ама какво бе? Спецовете се имаха за нещо повече от останалите ли бе ?

Чавдар
Чавдар
13 май 2022 14:57
Гост

Явно да. С тяхното Гуру…

Николаев
Николаев
13 май 2022 11:29
Гост

Някой изненадан има ли? Това е практика още от ДС, а после умело Цветанов я прилагаше също. Сега е ни лук ял ни лук…

Албертина
Албертина
13 май 2022 11:29
Гост

Още много такива ще изскочат ми се струва.

Нинева
Нинева
13 май 2022 11:29
Гост

Ето затова няма спецсъд вече!

Каменова
Каменова
13 май 2022 11:30
Гост

Е не то да видим дали и в бъдеще няма да се случват такива неща, въпреки липсата на спецправосъдие