Кои магистрати отново трябва да подадат декларация за несъвместимост и какво точно трябва да обявят. С този въпрос отново се занима днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той беше поставен от Олга Керелска, която напомни, че на 30 декември изтича срокът, в който магистратите трябва да подадат за пореден път декларация по чл. 195а от Закона за съдебната власт.

Темата влезе в дневния ред на кадровиците за пореден път през октомври, след като в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия бяха отправени критики към България, че все още са публично достъпни декларациите на магистратите.

Както е известно, съдиите, прокурорите и следователите бяха законово задължени по силата на чл. 195а от ЗСВ да декларират не само членството си във всякакви граждански сдружения, тайни или неформални организации, но и в професионални такива. След множество критики, включително и от Венецианската комисия, ЗСВ беше променен и от началото на тази година отпадна задължението за обявяване на членство в съсловни организации.

В първия си доклад за върховенството на закона Европейската комисия обаче констатира, че въпреки промените в ЗСВ, декларациите са все още общодостъпни – публикувани са на сайта на ВСС, като има твърдения, че данните се използват за оказване на натиск върху съдиите от публични фигури.

Затова през октомври двете колегии на съвета промениха правилата за деклариране като изрично беше посочено, че до края на годината магистратите трябва да подадат нови декларации за несъвместимост.

Но от тогава досега в съвета са постъпили множество запитвания от магистратите какво точно трябва да обявят.

Заради тези питания днес Пленумът отново се занима с темата.

На 30 декември изтича срокът за подаване на новите декларации, в които няма да се съдържа информация за членуване на магистрати в една или друга организация. Трябва да предприемем организационни мерки, за да се подсетят магистратите да изпълнят това свое задължение, за да може ние да премахнем линковете в сегашните регистри“, каза днес Олга Керелска.

Евгени Иванов заяви, че има огромен интерес от колегите какво точно да се прави с тези декларации. Той добави, че не е имало разяснителна кампания и заради това има и множество въпроси по темата. „Колегите мислят да не подават декларации. Може би нещо трябва да им се обясни, защото те наистина нямат задължение да подават нова декларация“, каза Иванов.

Цветинка Пашкунова обясни какво ще се прави: „Когато колегите членуват, освен в съсловна организация, и в друга, или в тайно общество, те следва да подадат декларация, защото ние не можем да коригираме съдържанието на предишната декларация. Но когато членуват само в съсловна организация, не е необходимо отново да подават декларация. Наши служители ще заличат линка към предишната декларация и те няма да фигурират като членуващи в съсловна организация. Но когато членуват и в друга, тогава трябва да подадат нова“.

Декларации не трябва да подават и магистратите, които никъде не членуват.

Атанаска Дишева отново напомни, че най-добрият вариант е бил да се заличат данните за членство в професионални организации във вече подадените декларация така, както се заличават лични данни в други документи. Тя заяви, че продължава да смята, че ВСС не може да задължи магистратите да депозират нови декларации, нито че съдиите, прокурорите и следователите са длъжни да го направят.

На финала беше решено да се съобщи на сайта на ВСС какво точно трябва да се обяви.

Забележки по съдържанието на регистъра за посегателства

И друга тема беше поставена след края на заседанието на Пленума на ВСС. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отбеляза, че вече има публичен регистър за посегателствата срещу независимостта на съдебната система, в който обаче са и становища по доклада на ЕК от 2018 г. по Механизма за сътрудничество и проверка. Панов попита как точно докладът на ЕК посяга върху независимостта на съдебната система. Той отбеляза и че всяка критика срещу прокуратурата и главния прокурор също се смята за посегателство като декларациите за това също са намерили място в регистъра. „Моля да публикувате и моето посегателство срещу главния инспектор“, каза Панов, имайки предвид искането си от миналата седмица за изслушване на главния инспектор Теодора Точкова във връзка с проверката по т.нар. случай „ЦУМ-гейт“, както и за процедурните похвати, използвани от ИВСС преди да даде отговор по запитване по Закона за достъп до обществена информация по казуса – в решение на Върховния административен съд те бяха определени като злоупотреба с право от страна на инспектората.

Атанаска Дишева заяви, че трябва да е ясно кой е одобрил съдържанието на регистъра, защото той е публично достъпен и така излиза, че е позиция на самия ВСС.

ВСС дава 1 млн. лева на МВР-болница за борба с COVID-19

ВСС дава 1 млн. лева на болницата на МВР за лечение на заболели от COVID-19. Пленумът прехвърля и 30 700 лева за Академията на МВР за обучението на 30 служители от Бюрото за защита към главния прокурор.

Атанаска Дишева поиска да знае дали има начин да се проследи за какво точно се използва този един милион, като изтъкна, че не само от държавния бюджет, но и Европейската комисия се отпускат значителни средства срещу разпространението на коронавируса. Освен това, отбеляза Дишева, ВСС е въвел рестриктивни мерки по отношение на харчовете в съдебната система, като е ограничил разходите, включително за ремонти, заради COVID-19.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев поясни, че ВСС, Сметната палата и още три институции отпускат общо 5 млн. лева за болницата на МВР, а средствата се дават за закупуване на апаратура и медицински изделия за диагностика, лечение и проследяване на заболелите с COVID-19. По думите на Магдалинчев парите се отпускат целево и след това Сметната палата ще може да провери за какво и как за изхарчени.

Дишева постави и друг въпрос, който е свързан със споразумение между държавното обвинение и МВР за обучение на служители на бюрото за защита при главния прокурор в Академията на МВР. За осъществяване на обучение на 30 служители за срок от три месеца се плащат 30 711 лева от съдебния бюджет. Дишева поиска да се уточни дали ВСС плаща за обучение на хора, които не са част от съдебната система.

Магдалинчев отговори, че става дума за обучение по сключено споразумение.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:41
Гост

Естествено-чакат до последния момент.

Nikolov
Nikolov
17 декември 2020 11:50
Гост

За кой ли път ще подават декларация…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:41
Гост

Излишна бумащина и губене на време.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:49
Гост

Абе да ви кажа добре, че е Европа, че иначе…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:49
Гост

Супер. Пак ще подават. Направиха ги писарушки

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:42
Гост

Нищо им няма. А и на много от съдиите им ги правят съдебните помощници.

Димитриева
Димитриева
17 декември 2020 11:49
Гост

Като чуя за тая Венецианска комисия и така ми се прихожда до Венеция…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:50
Гост

А на мен ми се работи в тая комисия. Да си миткам по Италия и Европа, да си правя готино…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:43
Гост

Те за това са там. И без това не вършат кой знае каква работа.

Ananieva
Ananieva
17 декември 2020 11:48
Гост

Така е в България. Имаме си наши схващания за това, кое е правово и кое не е. Е, в Европа мислят по друг начин

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:44
Гост

По правилният начин и то.

Равиоленска
Равиоленска
17 декември 2020 11:48
Гост

Интересно предложение да обявяват всяка организация, в която членуват. Направо да ги накарат да се клепат едни други и да донасят информация на когото трябва, в случай, че техен колега не се е обявил.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:44
Гост

А, те в такива случаи са солидарни.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:47
Гост

Според мен не е нужно да се обявява всяко участие в съсловна организация. Малко си става диктатура така. Доносничество.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:47
Гост

Защо за всичко направо не питат Венецианската комисия?