38 щатни бройки за служители и съдебни помощници бяха осигурени днес от Съдийската колегия в няколко съдилища.

11 от тях се прехвърлят от Националния институт на правосъдието, едно от районния съд в Кърджали, някои са овакантени след пенсиониране, а повечето са новоразкрити. Местата в НИП са свободни и са били предвидени за служители в базата за обучения в курорта „Св. Константин и Елена“. Но тъй като тя още не функционира, Управителният съвет на института единодушно е решил да подкрепи идеята за прехвърляне на 11-те места.

Председателят на бюджетната комисия Боян Магдалинчев заяви, че за новите бройки са необходими 416 000 лева за заплати и засега те могат да бъдат осигурени, тъй като в бюджета за 2019 г. е заложено разкриването на 27 нови места за служители по сигурността и 22 за пресаташета, от които само две на този етап са заети.

Така в Софийския апелативен съд бяха разкрити четири места за съдебни помощници,  две за деловодители и по едно за съдебен секретар и съдебен администратор.

В апелативния спецсъд бяха осигурени по едно място за секретар и деловодител.

В СГС бяха открити десет нови места – пет за съдебни помощници и пет за деловодители.

Спецсъдът се сдоби също с пет места за съдебен помощници и по едно за съдебен секретар и деловодител.

За Административен съд-Пловдив бяха осигурени три места – за секретар, деловодител и системен администратор. А за ОС-Плевен – едно място за съдебен секретар.

Няколко районни съдилища също получиха по едно допълнително място за служители. В РС-Плевен – за съдебен секретар, във Варна – четири бройки за призовкари, в Несебър – съдебен секретар и деловодител.

Председателят на комисията „Съдебна администрация“ Боряна Димитрова обясни, че на Специализирания наказателен съд се отпускат пет бройки за съдебни помощници, като вид компенсация заради отказа да се дадат съдийски места. Освен това административната натовареност била значителна, предвид големия обем на делата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 18:04
Гост

От сайта на ВСС относно новооткритите длъжности: 5 щатни бройки за длъжност „съдебен секретар“ и 5 щатни бройки за длъжност „съдебен деловодител“ в Софийския градски съд. Няма бройки за съдебни помощници. Очаква се като правен сайт да сте изрядни в информацията.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 13:14
Гост

Тия 22 места за пресаташета не са ли малко множко. Да бяха отпуснали повече за другите длъжности.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 13:12
Гост

Повечето са съдебни помощници. Това е много добре, защото работата им е важна за тази на съдиите.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 13:11
Гост

Интересно на Специализирания наказателен съд за какво са им помощници, след като имат нужда от съдии.