Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) публично на заседание да оповестява влезлите в сила съдебни актове по дисциплинарни производства срещу магистрати – и когато решението за налагане на наказание е отменено, и когато е потвърдено. Това предлага дисциплинарната комисия към колегията въз основа на искане на съдия Мирослав Петров от Софийския районен съд до кадровия орган. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на СК на ВСС във вторник.

Искането на съдия Петров е от 14 март и е по повод окончателно отмененото от Върховния административен съд дисциплинарно наказание, което му беше наложено преди две години.

През лятото на 2017 г. тогавашният и.ф. председател на Софийския районен съд Стефан Милев налага на Петров наказание „забележка“, защото на два пъти е прекратил едно дело и го е върнал на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Съдийската колегия потвърди заповедта на Милев, като оповести това на свое заседание и актуализира регистъра с дисциплинарни производства като добави в него решението си.

Мирослав Петров обаче обжалва пред Върховния административен съд. Тричленен състав отмени решението за наказание с аргумента, че преценката на доказателствата по дело, въз основа на свободно формирано вътрешно убеждение на магистрата, не може да осъществява състав на дисциплинарно нарушение. През декември 2018 г. петчленен състав потвърди първоинстанционното решение.

В тази връзка през март съдия Петров изпраща писмо до ВСС, в което казва: „Към датата на постановяване на процесното незаконосъобразно решение на СК на ВСС същото беше оповестено публично чрез уеб сайта на Съвета. Подобна инициатива за прозрачно и непредубедено отразяване на резултата от осъществения впоследствие съдебен контрол не ми е известна, с което считам, че допълнително са накърнени професионалната ми чест и достойнство“.

Затова той иска публично, на сайта на съвета, да бъде оповестено, че решението, с което му е наложено наказание, е отменено поради нарушение на материалния закон и по-конкретно поради изначалната обективна липса на дисциплинарно нарушение.

Мирослав Петров казва още, че ако искането му бъде оставено без уважение, възнамерява да предяви иск срещу ВСС за обезщетение за неимуществени вреди поради бездействие.

Писмото му е било обсъдено от дисциплинарната комисия, която предлага Съдийската колегия да приеме следното решение, което да стане трайна практика: „В случаите, когато по съдебен ред е отменено решение на Съдийската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание или решение за потвърждаване на дисциплинарно наказание, наложено от административен ръководител, публично да се оповестява влезлият в сила съдебен акт на заседание на Съдийска колегия на ВСС“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Правилно
Правилно
01 април 2019 15:33
Гост

Някак логично идва идеята. Малко закъсняло, но все пак логично. И в крайна сметка имиджът на един магистрат е нещо доста важно. Професионално изискване един вид. Тъй че покрепям!

Николай
Николай
29 март 2019 14:23
Гост

То на тези, които заслужават не им образуват дисциплинарки…

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 12:18
Гост

Справедливо е след като решенията за образуване на дисциплинарки се обявяват публично чрез уеб сайта на ВСС, то и резултатът от тях да е оповестен публично.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 12:13
Гост

Добра инициатива от страна на съдия Петров за прозрачно и непредубедено отразяване на резултатите.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 12:14
Гост

Защото го касае лично. Иска да изчисти имиджа си. Защо не го направи преди за негов колега.

Анонимен
Анонимен
30 март 2019 12:01
Гост

А защо друг негов колега не се е сетил преди него….