Промените в Закона за защита на личните данни не са съобразени изцяло с разпоредбите на общия регламент за защита на личните данни. С тaзи забележка Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува становище по предлаганите изменения. Срокът за това изтече вчера, но тепърва предстои и съгласувателна процедура.

Какво има предвид кадровият орган?

В §33 от Преходните и заключителни разпоредби на проекта на закона се предвижда допълнение в чл. 54, ал. 1 от Закона за съдебната власт. С него се дава още едно правомощие на Инспектората към ВСС, а именно да осъществява надзор за спазване на правилата за защита на личните данни от органите на съдебната власт, когато действат при изпълнение на правораздавателните си функции, включително разглежда жалби на граждани във връзка с обработването на личните им данни.

Същевременно в законопроекта не е предвидена подробно разписана процедура, ред и условия, по които ИВСС да осъществява новите си законови правомощия, като ВСС счита, че подобна процедура следва да бъде уредена на законово ниво. Законово следва да бъде регламентирано и правото на съдебна защита при констатиране на нарушения, свързани със защита на личните данни, каквото изрично е предвидено в Регламента“, изтъква в становището си кадровият орган.

Освен това ВСС смята, че трябва отново да се промени ЗСВ като се предвидят нови разпоредби за на конкурсите за младши съдии и за първоначално назначаване. Предлага се създаването евентуално на чл. 186б на ЗСВ, в който изрично да се запише, че всички списъци за допуснати и недопуснати кандидати, графици за разпределението на кандидатите по зали и комисии за провеждане на писмения и устния изпит, резултати и класиране, списъкът с одобрените кандидати след решението на колегиите на ВСС, окончателните списъци на кандидатите за младшите магистрати, както и резултатите от класирането от конкурса за първоначално назначаване да се обявяват на интернет страницата на ВСС, с посочване на име, презиме и фамилия. Сега това се прави, но не е изрично посочено, че се публикуват трите имена на кандидатите.

Само при отказ от участие в конкурса или промяна на графиците, да не се публикуват лични данни, предлага още съветът.

По отношение на конкурса за преместване и повишаване от ВСС казват, че няма проблеми с обявяването на трите имена на магистратите. Кадровият орган изтъква, че съдиите, прокурорите и следователите са публични личности, поради което оповестяването на техни лични данни е в равновесие с функцията им в обществото. Добавя, че аналогично стои въпросът за кандидатите в процедури за избор на административни ръководители.

Същевременно за обстоятелствата, за които се изисква публикуване, ЗСВ се явява специален закон, поради което следва да намери приложение разпоредбата на чл. 1, ал. 5 от ЗЗЛД, който гласи: „Доколкото в специален закон не е предвидено друго, този закон се прилага и за обработването на лични данни за целите на: 1. отбраната на страната; 2. националната сигурност; 3. опазването на обществения ред и противодействието на престъпността; 4. наказателното производство; 5. изпълнението на наказанията“.

Освен това се предлага в закона да се запише изрично, че се публикуват и становищата на етичните комисии към двете колегии, които се изготвят в процедурите за избор на административни ръководители.

След като чу позицията на ВСС, правосъдният министър Цецка Цачева се възмути. „ЗСВ още не е обнародван, ние стартираме нова промяна? Тази практика на законодателна техника едва ли е най-добрата„, каза Цачева.

Все пак становището бе прието единодушно.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
01 юни 2018 7:46
Гост

Цачева е абсолютно права. Законите не може да се променят толкова често.

GGBG
GGBG
31 май 2018 17:47
Гост

Споко, ще бъде орязано яко

Линокс
Линокс
31 май 2018 17:43
Гост

Кой реши да възложи баш на МВР тая работа?

DPO
DPO
31 май 2018 17:41
Гост

не съответстват, ама всс не сочи най-сериозните проблеми. те не го и засягат. всеки си гледа собствената паничка. чакам да видя как ще променят изискването за длзд, че ако не въведат срок, в който са обработвани данните, всички ще трябва да се изръсим за по една залата