Агонията трябва да спре. Очевидно не се справят със задълженията си“. Този коментар направи председателят на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков, а поводът за него са оставките на двама съдии от Софийския районен съд (СРС).

Първият е Филип Савов, а вторият – Методи Шушков.

Савов е подал молба за освобождаване от съдебната система, считано от 1 април, а Шушков – считано от 10 май.

Те бяха разгледани на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Кояджиков обясни, че вчера в КАК е обсъден въпросът дали трябва да се посочва конкретна дата, от която се освобождават двамата съдии. Причината за тази дискусия е бил броят на съдебни актове, които и двамата имат за изготвяне по обявени за решаване дела.

Справката от СРС за делата показва, че Филип Савов не е изготвил актовете си по обявени за решаване само 114 дела. Всички те са същински, няма нито едно заповедно“, каза Кояджиков.

Що се отнася до Шушков, председателят на КАК заяви: „Тук ситуацията е малко по-тежка, около 170-180 акта не са изготвени, някои вече 10 години продължават да стоят неизготвени“.

Драгомир Кояджиков обясни, че е разговаряно с председателя на СРС Александър Ангелов, за да се види какви мерки може да предложи, за да имат възможност двамата съдии до датата на освобождаването си да изготвят актовете по обявените за решаване дела.

Шефът на СРС е информирал КАК, че е създадена нужната организация, като Савов и Шушков ще бъдат подпомогнати от съдебни помощници, за да изпишат максимален брой актове.

Практиката на Съдийската колегия по повод освобождаването на магистрати с неизписани дела беше да се удължава срокът на оставката. Такива бяха случаите с Бисерка Памукова от СРС и Росица Бузова от Административен съд София-град, която имаше 278 първоинстанционни дела и 34 касационни. Въпреки многократното отлагане обаче актовете така и не бяха изготвени – нито от Памукова, нито от Бузова“, припомни Кояджиков.

И заключи: „Агонията трябва да спре. Очевидно не се справят със задълженията си“. Той призова Съдийската колегия да освободи двамата съдии от СРС от датите, които те самите са посочили в молбите си за напускане, което беше подкрепено единодушно от колегите му.

107
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 март 2023 8:11
Гост

Вместо да анатемосвате СРС и отделни съдии, без дори някой от вас да са запознати с работата на магистратите, а това личи от коментарите, по-добре се замислете защо се стигна до положението, в което изпадна този съд, защо не може да се конституира ВСС, ИВСС, защо съдиите вече гледат ден да мине, друг да дойде и въобще, ама въобще не се интересуват за срокове и брой дела. Проблемът е на управлението или по точно на липса на политика в управлението на съдебната власт. Много удобно, съдиите отнасят всички негативи, но имат ли възможност да се усъвършенстват, имат ли стимул да… Покажи целия коментар »

1001 нощи
1001 нощи
18 март 2023 18:58
Гост

Тия приказки в един момент няма да минават. Как едни могат да си спазват сроковете, а други – не? Ама друго си е едни да дойдат на работа в 10, кафета по коридорите, клюки и тричасови обади, докато други бачкат като луди.

Ралица Петрова
Ралица Петрова
19 март 2023 18:36
Редактор

Глупости пишеш. Когато в инструментариума си имаш само чук, всички проблеми ти се виждат като пирони. Мога да се обзаложа, че не си написал/а достатъчно решения по съдебни дела, за да си присвояваш правото да даваш оценки. Опитай се, кандидатствай, стани съдия в СРС. Пожелавам ти да възложат състав с над 300 висящи искови и безчет дела – останал доклад. След това искам да ти чуя мнението как да се постъпва със съдиите от СРС. Известно ли ти е, че размерът заплатата на чиновник в ИВСС е колкото на районен съдия (на инспекторите – да не говорим). Дали един ивесесеец… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 17:48
Гост

Нещо бъркате колега, до около 2012 или 2013 Шушков беше в брачно отделение, след това му възложиха състав на колега от ГО, който почина внезапно и нелепо с огромна висящност, много над средната за отделението. Докато други ги спираха от разпределение в такива ситуации, него – не, защото човекът си работеше, без да мрънка, без да реве на нечие рамо, нямаше и нужните позиции и връзки. Така започна да затъва, а постъпленията тогава, заедно със заповедните бяха жестоки и като имаше няколко спрени състава, положението стана страшно. За съжаление той стана един от тези, тихи и работливи, върху, които само… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 18:05
Гост

Знаете ли с колко дела започна съществуването си 161-ви състав, колега? С нула. 148-ми също. Живи и здрави да са, да вдигнат глава и да продължат напред, но това венцехвалене вече малко вповече ми идва.

съдия от провинцията
съдия от провинцията
15 март 2023 16:42
Гост

Колеги, районно ниво са си пикливи дела. При това висящността на наказателното и гражданските отделения е в пъти по-малко от времето, когато аз бях там. През 2008 година висящността на НК беше около триста дела на човек, а на ГО около 400-500. Любка Голакова , Шушков си бяха все така закъсали и сега разбирам, че до последно са си закъсали, ще бъдат закъсали и ако са с пет дела.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:58
Гост

А да попитам за съдия Десислава Тодорова, 50-ти състав, при която също чакаме да издаде решение от 2015 г. някаква намеса ще има ли?

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 15:30
Гост

Десислава Тодорова не е била в СРС през 2015г., нещо лъготите или се бъркате.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 20:29
Гост

Очевидно е, че преди тя да бъде назанчена е бил друг съдия на 50-ти състав. Но е абсолютен факт, че делото все още не е решено от 2015 г. до днешна дата.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 21:09
Гост

Казахте, че чакате решение от 2015г., а можете да чакате решение само по дело, което е обявено за решаване. През 2015г. няма как този съдия да е обявил делото за решаване. Ако делото е образувано през 2015г., това е съвсем различно нещо и трябва да се види кой е допуснал забавянето. Новият съдия не може да отговаря за забавянето на стария. В противен случай всеки, който го сложат на батак (какъвто впрочем е 50-ти с-в), ще е за уволнение от ден 1.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 22:34
Гост

Методи Шушков беше на 50 състав преди Десислава Тодорова, която успя да изрине всички мизерии, които той забърка

Любител
Любител
15 март 2023 12:34
Гост

Кошмарна е ситуацията с натовареността в Районен съд. Ако минете в 9 вечерта покрай съда на Цар Борис трети, ще видите , че повечето кабинети на съдийския етаж свети. Преди години , още беше Трета колегия на Стамболийски, закъсняхме с едно дело , беше след 7 вечерта, и за да разпечатаме един протокол се качихме двамата адвокати със съдията до кабинета му. Другите съдии бяха по бюрата си и работеха. След делото отидохме да вечеряме, и към десет минахме покрай съда, и видях две от съдийките да си тръгват. Та който се справя долу горе в срок, го прави за… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
15 март 2023 15:11
Гост

Колко ми е жал… милите съдии….

Венелина
Венелина
15 март 2023 12:28
Гост

Здравейте аз се казвам Венелина Велкова и съм на 47 години но в периода на отлагане на имотна измама и фълшив подпис от един брат който ми дължи 109.000€ от залог към държавата аз искам да го осъдят по закон начин и за това че ме изкара психиатрични болна защото аз по закон съм с парична глоба от доказани експерти от държавна сигурност защото мойте родителите са доказани европееци от дълги години защото той брат ми Иван Велков ги раздели от много години защото той е сирийски гражданин избягал от затвора и се е скрил в една къща в провинцията… Покажи целия коментар »

Унуфри
Унуфри
15 март 2023 10:35
Гост

И срещу двамата имаше дисциплинарни производства за забавени дела. Срещу Шушков беше прекратено поради изтичане на давностните срокове, а тази Съдийска колегия отказа да накаже Савов. Т.е. действително двамата отдавна имат проблем със сроковете. Същевременно положението в СРС е тежко и всички го знаят. Не всеки съдия умее да организира така работата си, че да работи ритмично и бързо. Някои са по-бързи, други – по-бавни. Явно двамата са от вторите. И да, те са умни и колегите им ги уважават. Но също така е вярно, че страните по делата не може да страдат, защото Савов и Шушков не могат да… Покажи целия коментар »

Гневен
Гневен
15 март 2023 10:03
Гост

Това е цинична вакханалия на едно жалко ръководство. Я да попитам какво се направи с Любка Голакова – та тя имаше хиляди ненаписани дела. А и още нещо, а съдия Маджаров, а Иванка Митева, а Даниела Стоева, а още много много други. Или ако не си в някаква клика, нямаш мъж във ВКС или „изключително широки морални простори“, то и нямаш шанс да си съдия. А що не се поинтересувате, какви точно беседи е провело ръководството се тези съдии, щото упорито се мълчи на тази тема. Какво безчестие. Темида е не само сляпа, тя глупава, тъпа и проста, развратна и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 11:10
Гост

Нещата не опират до организация, а до мързел и несериозно отношение към делата и страните по тях. Какво като е умен, като не сколасва да напише сто години елементарни дела. Какво да обясня аз като адвокат на клиента ми, като страна по такова забавено дело? Ама то какъвто си в работата, такъв си и за всичко друго.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 12:34
Гост

Какво направиха с Голакова ли? Образуваха й дисциплинарка. След това ВСС се бави да я накаже толкова дълго време, че накрая наказанието падна на това основание. Междувременно конкурсната комисия от САС реши, че това е човекът, който е необходим на СГС. Сега разбирам, че участва в конкурса за САС. Ако ми кажеш за кое от тия неща отговаря ръководството на СРС, златен ще си.

16-ти април
16-ти април
15 март 2023 9:49
Гост

Окото на Мордор на Лекс може да се обърне и към заминаващите на стаж в Европейски институции – и те са на принципа „след мен и потоп“. А сега дори има една персона, толкова нагла да се гаври с деца и издръжки и домашни насилия….да, да за 92 състав става дума…. и да собствените си мераци за 10-месечен слугинаж и хранилка над интересите на ДЕЦАТА!

Слънчев ден
Слънчев ден
15 март 2023 10:04
Гост

Внимавайте да не се задавите от толкова злоба. Все пак съдиите не са Ви крепостни селяни и имат право да търсят професионално усъвършенстване и извън родната кочинка. Как СРС организира работата с делата, докато съдията отсъства, не може да е отговорност на отсъстващия съдия. Предлагам и по майчинство, и по болест да се забрани на съдиите да отсъстват, за да не се поставя друг интерес над делата.

16-ти април
16-ти април
15 март 2023 10:48
Гост

Ехааа, колко е лесно като не си съгласен с някой да го наричеш „злобен“, ха-ха-ха ГОЛЯЯМ СМЯХ А и ако за Вас това е „кочинка“ по-добре не се връщайте или заминавайте окончателно. Ами то и гражданите не са крепостни селяни, ама плащат данъци всеки месец, за да може съдиите, идващи на работа веднъж седмично и развиващи се в кариерата си, да получават редовно заплати, ама това май изобщо не Ви е сред менюто за деня.

Оливия
Оливия
15 март 2023 11:02
Гост

„Отсъстващ съдия“ е този, който е в отпуск или болничен, все пак да уточним. Аз ВИ уверявам, че има съдии, които не са в нито едно то двете и пак идват веднъж седмично на работа за един час. Е колко точно дела можеш да напишеш „вкъщи“ през останалото време…А на ДЕЦАТА нещо ще кажете ли, те на кого са крепостни селяни – на мързеливките ли?!

Диана
Диана
15 март 2023 12:08
Гост

Дали пък няма да ви приседне от усъвършенстване за сметка на работата и хората, които чакат резултат от нея !
Как аз в този един живот един път не излязох в отпуск по майчинство, редовен годишен, семинар и пр., без да оставя и едно ненаписано дело !?!
Настоявам и вие – кариеристите, професионални, да внимавате да не се задавите от хляба, благините, муфтата и пр., които консумирате за сметка на хората – страни по дела, колегите си и бюджета.

Прънчо
Прънчо
15 март 2023 15:54
Гост

Що за наглост да твърдиш, че СРС трябвало да организира работата с делата когато съдията го няма …. и вместо Вас ли трябва да се произнасят?! Когато някой е в болничен или отпуск има ЯСНИ ПРАВИЛА. Айде хващайте пътя, че вече се хлъзгаме тука от вашите мазаници…

Адвокат
Адвокат
15 март 2023 8:30
Гост

На всички от СРС трябва да е ясно, че кариерно израстване в близките 10 години няма да има.Софийските съдилища горни инстанции няма да освободят за този период достатъчно места и ще се наложи много колеги да се пенсионират в СРС. Но къде бяха тези колеги когато се обсъждаше съдебната реформа.Спецовете се бореха за оцеляването си и властта се съобрази с тях, за да не й падне закона. Сега СРС няма какво да очаква.Тарикат съдия не писка! Кариерно развитие ще има само шефа им!

Анонимен
Анонимен
16 март 2023 7:55
Гост

Спец се бориха само за собствените си преназначения и да не им се намалят заплатите. В казуса МП и ВСС срещу Спец, СРС няма какво да направи. Единственото вярно е, че много от колегите са предани на ръководството, готови са да им отсекат главата, но да не навдигат глас срещу конюнктурата, разчитайки на привилегии и постове.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 7:57
Гост

Много от съдиите в СРС са демотивирани да работят, защото ръководството си топли и пази местата, безропотно слугува на ВСС, а редовите съдии влачат до изнемогване и то без хоризонт и перспектива за кариерно израстване, намаление на постъпленията, изравняване на натовареността с др. РС, поощрения. Имат право на дисциплинарни производства, час по час в медиите да се коментират техни актове и политиците да се произнасят вместо тях, а накрая – право да напуснат системата и то ако имат късмет да са здрави. Не е тайна или може би е обществена тайна, че много от съдиите в СРС са с решения… Покажи целия коментар »

milka
milka
15 март 2023 9:17
Гост

Много са с намален процент на натовареност и със съмнителни решения на ТЕЛК. В СРС вече става модерно да си изкараш ТЕЛК и да почиваш. Някои са с намален процент и без ТЕЛК. Ръководството се прави на наивно.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 13:22
Гост

Предлагам Ви да се ползвате от решенията на ТЕЛК, след ката не са истински, но вземете и заболяванията – инфаркт, инсулт, диабет, аритмия и всякакъв род сърдечни болести, онкологични, множествена склероза, тежка депресия. Моля, кое заболяване си избрахте!

Слънце
Слънце
15 март 2023 7:38
Гост

Грозно е, че ВСС въобще не си задава въпроса защо се е стигнало до това положение, те са просто наблюдатели. Няма магистрат който да е започнал кариерата си с намерението да седи и да не прави нищо и за да се промени това значи този човек е бил пречупен по някакъв начин, но ВСС не желае да изследва този въпрос.

Прокурор
Прокурор
15 март 2023 8:58
Гост

Не ви трябва да ходите в СГС! Страшен кокошарник! Колегите ти могат да те отровят само с поглед!

Прокурор
Прокурор
15 март 2023 10:04
Гост

Те СГС са за закриване отдавна, но спецовете го отнесоха.

Спрете обезщетенията при напускане!
Спрете обезщетенията при напускане!
15 март 2023 7:19
Гост

ПУтрасаващо(с У) е че, при напускане на съдебната система ще се плащат колосални обезщетения. Говорим за петцифрени суми. Къде в частния сектор, ако не си вършиш работата и напуснеш ще получиш награда?

ЗСВ да бъде променен и изцяло да бъдат спрени обезщетениията при доброволно напускане.

Слънце
Слънце
15 март 2023 7:35
Гост

Тези обезщетения са за това, че по закон магистрата няма право да работи друго във времето в което е магистрат, а в частния сектор можеш да работиш каквото и когато искаш.

фактите
фактите
15 март 2023 7:57
Гост

Невярно! Магистратът е предостатъчно обезщетен-с високите заплати-тройна на професорската, с неплащане на осигуровки, с 13-та и 14-та заплата, с 2 процента добавка на година стаж, с дългите отпуски. Тези обезщетения при напускане са в повече.

И друго-никой не работи на повече от едно място-защото е физически невъзможно. От 9 до 18 часа първа работа, и от 20 до 4 сутринта-втора работа-абсурд. Физически е невъзможно да работиш толкова много, и е все тая има или не забрана за втора работа.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 23:31
Гост

Когато човек е оставил след себе си такава висящност, с толкова неизписани дела, изключително нагло е да квалифицира други. Съдиите от СРС са обичайните заподозрени, все те. Забелязвам някаква фиксация, защото на колеги с по 5 дела седмично, без дори да са виждали, да не говорим да са решавали определени казуси, оценката при атестирането е 100 точки , „много добра“. В СРС обаче, малцина се тези и то богопомазани, разбирайте – връзкари. Стига вече, закрийте СРС, че да се свърши тази агония, но съдиите ги повишете, както направихте със Спец. – от първа, колегите скочиха във въззивна инстанция без конкурс.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 23:12
Гост

Колейджиков, кой ти пишеше делата в Софийския районен съд, за да не бъдеш дисциплинарно уволнен?! А кой се „хвалеше“, че в РусИ по искане за издаване на изп. лист по чл. 237 ГПК, отменен, си поставял едно „Да“, а не си постановявал Определение (въобще не си преценявал основателността на молбата). За подобни провинения и Колейджика и другите, които забяваха с години постановяване на актове, трябваше да бъдат уволнени и още около 10-на. Тогава нямаше да чуем за „аониите“ Колейджикови, който и без друго си е за уволнение! А Корни да не се бори с „джендърите“ в учебниците, а със своите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 22:06
Гост

Как всички пишат, а съдиите „изписват“ делата си !?! Това делата да не са грънци – изписани, или каруци – изписани ? Така сте се изписали, та чак сте се … Оляли, ояли, смешни и тъжни

Анон
Анон
14 март 2023 20:41
Гост

Добре де, как можеш да влачиш 300 ненарписани дела? Кога се установява такова нарушение? Защо не още при първите 10 забавени? Защо трябва да станат 300?

Адвокат
Адвокат
14 март 2023 20:33
Гост

Тези прекрасни юристи си ги водете у вас и се молете да не решават ваш правораздавателен проблем.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 20:29
Гост

Точно Кояджиков не трябва да говори за забавени произнасяне. Мога да изкажа само прекрасни впечатления от съдия Шушков, но съдийската работа не е само знания, а и организация и оперативност. Желая му здраве и да намери местото си, защото е страхотен човек и юрист.

Дон Кихот
Дон Кихот
14 март 2023 20:17
Гост

Съдия Филип Савов е прекрасен юрист с изключително задълбочени правни познания. Много интересно как същият ВСС, който многократно е възлагал на съдия Савов да работи по проекти за усъвършенстване на ЕИСС и за законодателни промени (а не чинно да бълва решения по „топлофикации“), сега се сети, че съдия Савов всъщност не си върши работата. Освен страхотен юрист, Филип е сърдечен колега, помогал на много хора в СРС и от курса си в НИП с дела и най-разнообразни каузи. Тъжно ми е, че никой от бенефициерите на подкрепа не е сколасал да помогне на Филип с насоки за организиция и съвет… Покажи целия коментар »

Съдия СРС
Съдия СРС
14 март 2023 20:29
Гост

Прекрасен е Филип, но не знам какво да го правя! Дано и двамата успеят да се изхранят от нещо, защото ги чака здрава работа.Само съдебната система позволява да получаваш заплата без да си вършиш работата. Не знам могат ли да се справят с издръжката на свободния пазар.

Видра
Видра
14 март 2023 21:12
Гост

Дон Кихоте, ВСС не е възлагал на Филип да работи по каквито и да са проекти, а законодателните му идеи – някои от които доста спорни, целят да разтоварят неговата работа, а не тази на ВСС. Проблемът е, че у някои колеги се получава истинско прегаряне- прекрасни юристи, но от време на време трябва да сменят попрището…

Иван
Иван
14 март 2023 20:09
Гост

Интересно в някоя друга професия, ако имаш 100-200 неизпълнени задачи дали ще се стигне до напускане или до дисциплинарна уволнение.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 12:17
Гост

Ами в друга професия, още повече, ако е в частния сектор още на 3-тата или най-много на 4-тата нерешена задача си изритан като мръсно псе от работа, така че този рекорд по нерешени задачи явно само в съдебната системаможе да се постави.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 20:00
Гост

О, има и доста по-тежки случаи. Например 119-ти състав. Там нищо не се случва. Делата потъват в черна дупка. Иначе Филип Савов макар и бавен е умен и знае доста. Нещо което за съжаление се забелязва все по-рядко сред съдиите напоследък.

Съдия СРС
Съдия СРС
14 март 2023 19:06
Гост

Тези съдии са мили колеги, но за съдийска работа не стават и си го знаят. Опитите да се пишат свободолюбиви либерали опозиционери също не даде резултат защото ССБ не ти изписва делата, дори и да те смята полезен за целите си. Нито пък те счита за толкова важен, че да се хвърли на амбразурата за тебе- справка Мира Тодорова.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:58
Гост

Не можем да ги освободим дисциплинарно, няма да могат да си вземат обезщетенията, което вече е агония.

Хайде още!
Хайде още!
14 март 2023 17:29
Гост

С тези двама съдии агонията няма да спре. На прима виста мога да посоча още неколцина, повечето жени, които не бавят изписването, но пишат брутално поръчкови актове. Корупцията в СРС е вече потресаваща.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:52
Гост

Каква корупция при цена на иска до 25 бона бре? Луд ли си или да?

обаче
обаче
14 март 2023 20:28
Гост

Корупцията не се изразява само и директно в пари. Доста по-разпространен е моделът „аз на тебе- ти на мене“.

Адвокат
Адвокат
14 март 2023 20:35
Гост

Че корупцията си има различни размери. Не знаех че е само над 25 ооо!!!???

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 22:47
Гост

Верно ли? Плащаш си да спечелиш делото на първа инстанция и после си цар? Къде ви е акълът? В СРС има само дела и луди хора. Ако търсите рушвети, търсете другаде.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 8:56
Гост

политическа и шуро-баджанашка…..

Срам
Срам
14 март 2023 17:25
Гост

Кога стана калайджия, кога ти почерня гъзът, а, Кояджик.
ти си срам и агония за системата.
Помниш ли оня шкаф в деловодството, дето имаше дела на по 3-4 години.

ВСС - има, ВСС - нема
ВСС - има, ВСС - нема
14 март 2023 20:02
Гост

Агония е да ви търпят хората, за да си въртите селските кадрувания.
Корни, Корни … пак заложи на грешна чашка

Агонията
Агонията
14 март 2023 17:06
Гост

А не е ли време агонията със забавянето на конкурсите от този ВСС да приключи? Или да не приключиш конкурс 2-3 години е по-малко укоримо от това да не напишеш решение в такъв срок? А агонията с командировани от 2012 г.?

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:57
Гост

И двамата са чудесни хора и прекрасни юристи, колеги, за които могат само хубави неща да се кажат. Просто СРС е месомелачка и трудно се издържа,обикновено на цената на личен живот и здраве, примери за съжаление има много. Мога да им пожелая само успех от тук нататък в професионален план и дано развият в цялост потенциала си на по-спокойно място.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:32
Гост

Какъв личен живот са си блокирали заради ненаписването на тонове дела тия двамцата, може ли да ми кажеш? Единият хоноруван асистент в СУ, а не ненаписал тонове дела с години, другият ходи в Пловдив на разходки в работно време за НЧХД на колега?!?!! Стига глупости!!!

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:56
Гост

Някой може ли да ми обясни как е възможно това?
На 1 април 2022 подаваш молба за освобождаване и тя се разглежда/одобрява почти една година по-късно?
За съдия Филип Савов от СРС има новина на страницата на ВСС, че декември 2022 е повишен https://vss.justice.bg/page/view/109040
Защо ще се повишава някой, който не се справя с работата си?

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:29
Гост

Повишаването в ранг не е обвързано от това дали си пишеш делата и в какъв срок, ама явно не си чел ЗСВ, та е трудно да ти се обясни

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 18:16
Гост

Още не съм, но като се наложи ще прочета 🙂 И как като не си пишеш делата може да получиш положителна комплексна оценка „много добра“?

Чакаме
Чакаме
14 март 2023 16:54
Гост

Чакаме Иванка Митева, Н. Николов, Лаков – все капацитети в същото положение.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:15
Гост

Допустимо ли е човек с пет цифрена заплата да изглежда, като домакин на ТКЗС, а и да се облича по същия начин.
Искам политическата партия /БСП/, която е издигнала това лице /ДК/ за член на ВСС да даде оценка за свършеното от него, вече повече от 5 години.
Да се направи и справка, дали има и ЕДНО гласуване, при което двамцата предложени от БСП са гласували различно от тези от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:49
Гост

И какво ви е виновен Кояджиков, че тия момчета – мърлячи от СРС не са си писали делата? Някои повече от 10 години. Хайде, друм! Да си заминават със или без Кояджиков.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:28
Гост

Заплатата не е петцифрена, но общия годишен доход Е!! Конкретният човек за който говориш е абсолютен мърляч във всичко и далеч не само по отношение на облеклото, но инак се прави на новий Кр. Таков, лека му пръст.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:25
Гост

Такива съдии са срам за системата и вместо с оставки, трябваше да бъдат изгонени със седесарски шутове отдавна от ВСС.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:52
Гост

Какви шутове, не чух!

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:26
Гост

Виж в нета какво е казал през 90-тте години Ал. Йорданов за седесарските шутове. Явно си твърде млад и не знаеш.

Глух
Глух
14 март 2023 15:10
Гост

Навсякъде има проблеми – в адвокатурата от няколко години настъпиха мрачни времена, кърджалийски.

За съдиите – все пак ако е сложен казуса е по-трудно да напишеш актовете, не ги оправдавам, но е прекалено да ги уволняват.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:54
Гост

Никой не ги уволнява, напускат по собствено желание, че и дебели обезщетения ще вземат при напускане, хеле Шушката

Прост адвокат
Прост адвокат
14 март 2023 15:01
Гост

Само информативно да попитам защо 123-ти с-в за пореден път не го споменават… все пак г-н Шушков не може да ѝ стъпи на малкия пръст по тези критерии…

Стаматушка Глупака
Стаматушка Глупака
14 март 2023 14:56
Гост

А какво да кажем за агонията със сегашния ВСС, на който вече трябва да му викаме „Безмандатния“. Вече 6-та година мъчи съдебната система, тъй както и турчин не ни е мъчил 5 века. Имам чувството, че ще станат вечни като Лили Иванова. И това само заради една пуста заплата от 14 бона месечно, както този сайт оповести…

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:26
Гост

Не си оправдавай ник-а.На друга врата чукай по въпроса.

Петко Венедиков
Петко Венедиков
14 март 2023 14:56
Гост

Кояджиков да ходи да види как се пишат съдебни решения вместо да говори глупости.

Няма име
Няма име
14 март 2023 15:11
Гост

на който не му се пише е свободен, така както Методи си подаде оставката, така и всеки, на който му „тежи“ и гледа в паницата на другия е свободен да си ходи от системата!

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:15
Гост

Изписани – неизписани дела е най-малкият проблем на системата. Кучето е заровено в това, че за едни винаги се намира начин, а за други никога не се намира начин.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:28
Гост

За Кояджиков не знам, ама всички ви видяха у фейсбука как с Филипчо ходехте до районния в Пловдив по НЧХД на колега заедно с лалов /в работно време/, докато хората чакат от вас „гениалното ви правосъдие“ по стотици дела. Та трябва поне малко да ви е срам, ама вие от това чувство сте оперирани отдавна.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 16:44
Гост

Точно така, всичко е ток и жица. Затова за едно мнение във фейсбук се образува дисциплинарка. Защото свободният съдия трябва да си седи в кабинета и да мълчи и да не знае много – много, но да знае, че началниците винаги могат и знаят повече. Щото тая дисциплинарка съвсем деликатно намирисва на саморазправа, вероятно именно заради една разходка до Пловдив за едно НЧХД. Ама нищо, успех със създаването на независима и работеща в интереса на обществото съдебна система чрез дисциплинарки за коментарчета във фейсбук. Това много върви, ама на изток. А резултатът от вече удължен безупречен мандат е повече хора… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:23
Гост

Независимият и свободен съдия не плещи глупости като теб във Фейсбук и не се излага с неадекватните си коментари. Човек може да е свободен и независим и без да показва психопатските си отклонения. Всичко опира обаче до възпитание и първите седем години, в които очевидно родителите ти не са си свършили работата.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 21:56
Гост

O, лични нападки. Ще се просълзя. Очарователно наистина. Само не разбрах как това да кажеш, че царят е гол се превърна в психопатски отклонения? Но ще ми обясните. Все пак ВСС не образува ли дисциплинарка за мнение във Фейсбук? Образува. И после как Първо да отхвърлят искове заради липса на вреда поради изразено мнение? Това, че днес не е ваш проблем не означава, че утре няма да стане. Просто въпросът е от коя група сте – от тези, за които винаги има начин или от тези, за които никога няма начин. Ако сте от първите, значи сте част от проблема,… Покажи целия коментар »

тоз-оня
тоз-оня
14 март 2023 14:54
Гост

И двамата отдавна са за уволнение. Никаква милост към такива съдии, които нямат причини да бавят делата, не работят, получават сравнително големи заплати, а Шушков имал от десет години дела за писане. Досега къде спаха от СРС? И ако не бяха подали оставки, надали щяха да ги уволнят. Забележка, мъмрене, а гражданите да му мислим…

още един адвокат
още един адвокат
15 март 2023 10:08
Гост

Доколкото съм чувал (не съм от системата), а и някой по-нагоре е писал и двамата освободени съдии са не само компетентни, но и отзивчиви към всички колеги, потърсилиги с по-сложни въпроси от практиката. Ако е така, тези колеги са били по-полезни с приноса си за общата работа, отколкото с писането на дела и мястото им наистина не е в СРС, а някъде по-нагоре по инстанциите, където се формира практиката на съдилищата… Любопитен съм, дали това е било отчетено от ръководството и дали изобщо са правени опити, чрез административни мерки, да им се даде възможност да напишат висящите дела… А за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 22:59
Гост

Крайно време е за сериозни мерки . ИВСС в момента е на проверка в СРС . Надявам се да не спят , а да си свършат работата . Сега може да им заострите вниманието към състави със забави .
По година и повече дори и за елементарните Топлофикации на не безизвестните Митева , Мария Иванова , Полина Хаджимаринска, Мирослава Илева – дори и само това е повод за уволнение … другите съдии ги пишат до три месеца .

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 23:01
Гост

Забравихме да споменем и Лаков

Иван
Иван
14 март 2023 14:52
Гост

Е, нищо ново, пак скандални приказки

Дарибеев
Дарибеев
14 март 2023 14:52
Гост

Пълна лудница

Илиян
Илиян
14 март 2023 14:50
Гост

Нормално. За десет години неизготвени актове.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:49
Гост

И топ капацитетът на организацията е да им се дадат съдебни помощници за изписване на делата, след като им е гласувана оставката? И какво ще стане ако не ги изпишат? Нищо.

Не е ли по-добре да бяха говорили с тях да се разменят с някого от по-ниско натоварен съд или да ги разменят с празна щатна бройка в някой от и без това нуждаещите се от кадри близки съдилища в района?(Ботевград, Своге, Ихтиман и прочее от години издишащи за кадри).

Не за друго – 9 месеца НИП и 2 години младши е 3 години инвестиция в един кадър.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:51
Гост

Няма толкова ниско натоварен съд. И двамата пишат по изключително малко решения на година, ще затънат навсякъде.

Кюнев
Кюнев
14 март 2023 14:49
Гост

В това отношение са напълно прави

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:48
Гост

Ох, колко са се загрижили да не агонизираме

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:48
Гост

Еми ще ги освободят, какво да ги правят, като не се справят? Да им дават подаръци за мотивация ли?

Людмил
Людмил
14 март 2023 14:48
Гост

С което си изказване си показвате, че нивото е много ниско

Ървин
Ървин
14 март 2023 14:47
Гост

Пълна мизерия

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:47
Гост

Много млади хора-студенти по Право, които мечтаят да стават магистрати, заради положителното заплащане, не си дават сметка, че И РАБОТАТА ще им е много, било то като съдии, прокурори, айде за следователи не чак толкова! Но особено за съдии, и то в СРС, ами, вижте, трябва много добре да премислите нещата още преди да се впускате в конкурси, да, ще взимате дебела заплата като съдии и прокурори, но работата ще ви се превърне във второ име! За мързеливци няма място в системата!

Манов
Манов
14 март 2023 14:47
Гост

С което си изкаване само показват колко им е нисък капацитета

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:47
Гост

Кояджика пак се изцепи в негов стил. Едно време беше съдия в СРС и делеше един кабинет с Методи Лалов и Таня Маринова на последния етаж в душегубката на бул. „Драган Цанков“. Беше затънал в неизписани дела – 400 – 500 бр., главно по ЗАНН с давност 2-3 години. За това безобразие тогавашната шефка на ИВСС Анна Караиванова го беше нарочила за уволнение е бе внесла предложение за дисциплинарка. Размина му се само защото бай Иван Колев му удари едно рамо, а колеги съдии му изписаха делата. Отърва се само със забележка. След това изкара дебели връзки и стана апелативен… Покажи целия коментар »

Мавродиев
Мавродиев
14 март 2023 14:47
Гост

Да бе, може ли така да се говори? Не сте на селска вечеринка бе драги ВССари

Лозан
Лозан
14 март 2023 14:52
Гост

Те много често си говорят по този начин.

16-ти април
16-ти април
14 март 2023 14:46
Гост

А после кой ще изписва неизписаните и ако има обезщетения за бавно правосъдие – защо да не ги платят самите забавили решенията по делата чрез регресна претенция?! Данъкоплатеца трябва ли да плаща за нечий въпиющ мързел?!

Todor
Todor
14 март 2023 14:46
Гост

То и агонията с ВСС трябва да спре ама не спира

Щерев
Щерев
14 март 2023 14:46
Гост

Агонията ще свърши след като си решат кадровият проблем.

Иванов
Иванов
14 март 2023 14:47
Гост

Или след като си обявяват колегите решенията навреме.

Заки
Заки
14 март 2023 14:45
Гост

Надали ше си изготвят актовете по обявените за решаване дела.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 22:53
Гост

Безспорно Савов и Шушков са умни но абсолютно непригодни за съдии. Не притежават качества да се справят с тази работа. Нямат умения нито организационни умения нито способност да вземат решения и бърза реакция и са изключително мудни. Иначе биха били чудесни университетски преподаватели например. Това решение е правилно, макар и много закъсняло, но е чудесно , че напускат съдебната система. Има и други съдии , които трябва да последват примера им – Полина Хаджимаринска – рекордьор в забавите , Иванка Митева , Любка Голакова, Мария Иванова, Елена Шипковенска, Иванка Болгурова , Мирослава Илева … Не знам как не им е… Покажи целия коментар »