Мандатът на вече избраните съдебни заседатели да продължава до избора и встъпването нови. Такава спешна промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще предложи Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Искането е във връзка с острия недостиг на кандидати за съдебни заседатели. Проблемът беше поставен в началото на октомври от Боряна Димитрова. Тогава тя отбеляза, че през последните дни е получила много сигнали от председатели на съдилища от цялата страна за проблем с набирането на нови съдебни заседатели. Мандатът на сегашните изтича към края на годината. Общинските съвети са обявили процедури за избор на нови, но в някои от градовете няма нито един кандидат. В други пък желаещите са крайно недостатъчно. Проблеми има в Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали, Пазарджик, Добрич, Враца, Тополовград и в Софийския окръжен съд. В Несебър пък нямало нито един желаещ да стане заседател.

Тогава Боряна Димитрова посочи, че няма яснота за корена на проблема – дали се дължи на завишените изисквания в ЗСВ, въведени с промените през 2016 г., или на ниското възнаграждение. Спънките са свързани не само с налагане на горна възрастова граница от 68 години, но и с ограничението на до два последователни мандата, изискването за документи за липса на принадлежност към Държавна сигурност и към разузнавателните структури на Българската армия и др.

Съдийската колегия тогава реши спешно да сезира министъра на правосъдието Данаил Кирилов и правната комисия на Народното събрание заради липсата на съдебни заседатели. Целта на сигнала е да се предприемат бързи законодателни изменения, с които да се облекчи процедурата за подбор на заседатели. Освен това беше поискано и извършването на оценка на въздействието на разпоредбите в ЗСВ, отнасящи се до подбора и изискванията към съдебните заседатели.

Днес Цветинка Пашкунова обясни, че е пристигнал отговор от Министерството на правосъдието, в който се казва ВСС да извърши такава оценка и да направи конкретни предложения за промяна на ЗСВ.

Пашкунова обясни, че изготвянето на оценката ще изисква по-продължителен период от време, а мандатите на сегашните съдебни заседатели изтичат в края на годината. Липсата на нови пък ще доведе до проблеми в правораздавателната дейност на съдилищата.

Затова на вчерашното си заседание правната комисия на ВСС е обсъдила проблема и е стигнала до извода, че е необходимо спешна законодателна промяна. Идеята е да се създаде нова преходна разпоредба, която да гласи: „В случай, че за съответния съд няма постъпили предложения за избиране на поне 50% от определения по реда на чл. 67а от ЗСВ брой на съдебни заседатели, мандатът на вече избраните се удължава до избора и встъпването на новите съдебни заседатели“.

Предложението беше прието единодушно от колегията.

Същевременно до края на годината правната комисия ще изиска становища от съдилищата за конкретни законодателни предложения за трайно решаване на проблема. Ще се създаде и работна група с представители на ВСС, на съдилищата и на Съюза на съдебните заседатели, която да изготви окончателния вариант на проекта за промени.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мисли
Мисли
03 декември 2019 16:51
Гост

Ами то няма полезен ход, когато няма човешки ресурс. А може да се помисли да ги махнат напълно.

анонимен
анонимен
03 декември 2019 13:01
Гост

Така ми се струва или наистина е така – Данаил Кирилов за пореден път отрязва ВСС-то и му казва самичко да си подготви, а не да чака наготово

Чухте ли?
Чухте ли?
03 декември 2019 16:50
Гост

Данаил Кирилов чухте ли как се е засегнал на Тони Филипов?

анонимен
анонимен
03 декември 2019 12:55
Гост

Още през октомври трябваше да настояват за много, ама много спешни промени в ЗСВ. Сега е сетила се Мара да се поб..а. Извинявам се за нецензурния израз, ама така ми изглеждат нещата.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:44
Гост

Сега докато направят и оценка на въздействието на разпоредбите в ЗСВ, съвсем ще задълбочат проблема с липсата на съдебни заседатели.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:45
Гост

Пълни глупости! Те пък като са се затичали да им работят за мижавите пари.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:40
Гост

Пълни глупости. Така някой нещастник ще се окаже с вечен мандат. Няма будали за да се хванат на тази неблагодарна работа.

Кума Лиса
Кума Лиса
03 декември 2019 12:41
Гост

СК на ВСС много хитро искат да си решат проблема.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:45
Гост

E, хем признаваш, че няма будали, хем глупости…Какво да направят, да предложат по 30 лева на ден?

Съдебен заседател
Съдебен заседател
03 декември 2019 12:38
Гост

Как да има кандидати. При участие се заплаща 1.37 лв. На заседание. При неучастие в заседание глобата почва от 500.00 лв.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:35
Гост

Това е работа единствено за пенсионери, а не всеки от тях може и иска да се занимава с нея. Иначе, няма как работещ човек да се хване.

Миро
Миро
03 декември 2019 14:07
Гост

Аз бях миналия „мандат“, работех си и нито един път не ме извикаха … вярно, че съм от малък областен град и натовареността не е голяма, но не ми пречеше. Стига да не те викат 😉

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:34
Гост

Не, бе, пожизнени трябва да са. Естествено, че няма да им кандидати и колкото балами са се навили, това ще са.