Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) правилно е съобразила натовареността, а не личния интерес, макар и нормативно закрепен, при отхвърлянето на искането на зам.-шеф на окръжна прокуратура да стане административен съдия. Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), в което той за първи път обсъжда прилагането на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), предвиждащ кариерен бонус за административните ръководители.

Казусът е от миналата година. Тогава зам.-шефът на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров подаде молба до ВСС да бъде преназначен като съдия в административния съд в града.

Съдийската колегия обаче, по предложение на Комисията за атестирането и конкурсите, отхвърли заявлението на Александров като изтъкна от една страна, че той не е освободен от административната длъжност, а освен това в АдмС-Габрово няма свободни места и няма необходимост от разкриването на такива според  данните за натовареността.

Александър Александров обжалва отказа на СК на ВСС да го преназначи като административен съдия.

Тричленен състав на ВАС с председател и докладчик Тодор Тодоров и членове Росен Василев и Хайгухи Бодикян, обаче отхвърля жалбата.

В решението си върховните съдии отбелязват, че предпоставките, за да бъде изпълнен фактическият състав на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, са две и Съдийската колегия правилно е съобразила тяхното отсъствие – Александров не е освободен като зам.-шеф на ОП-Габрово и липсва свободна бройка за съдия в АдмС-Габрово, където той иска да бъде преназначен.

Обстоятелствата дали такава свободна длъжност в щата на Административен съд-Габрово е съществувала в периоди преди или след подаване на искането по чл. 169, ал. 5 ЗСВ са ирелевантни за настоящото производство. Относимият факт е, че към датата на изготвяне на решението на Комисията по атестирането и конкурсите, както и към датата на издаване на оспорения акт такава свободна длъжност не съществува“, казва ВАС.

Кадровият орган на съдебната власт е упражнил своите дискреционни правомощия по кадровото обезпечаване на отделните звена в съдебната система, отчитайки критериите за натовареност, потребностите от разкриване на нови длъжности, обществената необходимост от подобряване на условията за бързо, ефективно и качествено правосъдие, а не удовлетворяване на личен интерес, макар и нормативно закрепен и произтичащ от заемане в определен период от време на ръководна длъжност“, изтъкват още върховните съдии. Решението не подлежи на обжалване.

В Съдийската колегия отдавна има разногласия по приложението на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ. Мнозинството приема, че ВСС действа при условията на обвързана компетентност и няма право да преценява дали да преназначи в друг орган административен ръководител, поискал това. Ако няма свободни места, те се осигуряват, за да се удовлетворят исканията на председатели и зам.-председатели на съдилища. Малцинството е на мнение, че е абсолютно задължителна преценката с оглед на натовареността на съда, в който съответният началник иска да отиде, като е против разкриването на нови щатове, когато няма нужда от тях, за да се изпълнят желанията на ръководители.

До момента практиката на СК е била да удовлетворява личния интерес на магистратите на ръководни позиции. През последните месеци обаче има и изключения – единият е казусът с Александър Александров, а другият е на зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова, която поиска да отиде в Софийския градски съд, но СК на ВСС отказа да я премести (виж повече тук).

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 март 2022 0:01
Гост

като не знае, че пътя е през един кабинет на Стамболийски 18 получава правосъдие

Сис
Сис
10 март 2022 7:46
Гост

Там ли е новият Красьо Черничкия?

1jfhdhdh
1jfhdhdh
09 март 2022 17:46
Гост

Същата ситуация както при Пръскачката..искаше да стане съдия в СГС, но съдийската колегия на ВСС я отряза,при това доста грубичко.

гафа
гафа
09 март 2022 15:40
Гост

„В Съдийската колегия отдавна има разногласия по приложението на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ. Мнозинството приема, че ВСС действа при условията на обвързана компетентност и няма право да преценява дали да преназначи в друг орган административен ръководител, поискал това. Ако няма свободни места, те се осигуряват, за да се удовлетворят исканията на председатели и зам.-председатели на съдилища. Малцинството е на мнение, че е абсолютно задължителна преценката с оглед на натовареността на съда, в който съответният началник иска да отиде, като е против разкриването на нови щатове, когато няма нужда от тях, за да се изпълнят желанията на ръководители.“ ………………………..… Покажи целия коментар »

Бай ви
Бай ви
09 март 2022 15:33
Гост

Не само натовареността е важна.
От прокуратура в съд и обратно следва да се „местят“ само хора, издържали конкурс с изпит.
Това са различни длъжности и не виждам нито една причина да се дава предимство на един прокурор пред един адвокат или юрисконсулт, например, за свободна длъжност в съд.
Стига с тая шуробаджанащина. Въобще тези кариерни бонуси са една официално призната връзкарщина, която е крайно време да бъде отменена. Тя въобще не биваше да се разрешава! На нищо не прилича това!

Радослав
Радослав
09 март 2022 14:36
Гост

Подкрепям решението на ВАС.

Рики
Рики
09 март 2022 14:32
Гост

Е, то не може вечно да се удовлетворява личния интерес на магистратите на ръководни позиции.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 14:24
Гост

Този как очаква да бъде назначен като съдия при положение, че в АдмС-Габрово няма свободни места.

Дичо
Дичо
09 март 2022 14:26
Гост

Може би очаква да разкрият точно за него.

Луковичката
Луковичката
09 март 2022 10:17
Гост

Пълен шит.

Владислава
Владислава
09 март 2022 10:17
Гост

Всичко в името на правосъдието и просперитета ни

Бени
Бени
09 март 2022 10:17
Гост

Любопитно – СК удовлетворява личните интереси…

Тоти
Тоти
09 март 2022 14:27
Гост

За кой ли път. Сигурно пък ПК не го прави.

Липерански
Липерански
09 март 2022 10:16
Гост

И все пак – тотална смяна на ВСС за д асе махне Гешев и държавата да тръгне напред!

Надя
Надя
09 март 2022 10:15
Гост

Добро решение.

Йордана
Йордана
09 март 2022 10:14
Гост

Нямам против хората във ВСС, вярвам, че са големи професионалисти. Имам проблем с решението им да подкрепят Гешев.

Килиан
Килиан
09 март 2022 10:14
Гост

Еми браво на ВСС. Абе пичове са си бе.

късно е либе
късно е либе
09 март 2022 10:07
Гост

Късно е либе за китка. Всички бонуси отиват небитието. Такова решение трябваше да има отдавна, за да сложи ред във ВСС. Но и не е ясно какво щеше да бъде преди две години например

Ameduza
Ameduza
09 март 2022 10:15
Гост

Във ВСС с този му състав няма как да се внедри ред, разбери го.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 14:30
Гост

Още малко ще ги изтърпим.

Aneliq
Aneliq
09 март 2022 10:16
Гост

Какво? Моля?