Пазете администрацията, тя ви е необходима. С тези думи бившият вече главен секретар на Висшия съдебен съвет Димитър Тончев се обърна към членовете на съвета, които днес гласуваха неговото пенсиониране.

Молбата за това е на самия Тончев и е била подадена на 20 февруари, тъй като е навършил не само възрастта, но има и осигурителния стаж за пенсия.

Заедно с решението за пенсиониране, по предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Гергана Мутафова, Тончев беше награден с часовник и грамота. Мотивите за отличието бяха образцовото изпълнение на служебните задължения и високите професионални и нравствени качества на Тончев.

Председателят на ВКС Лозан Панов изтъкна, че Димитър Тончев беше главен секретар в много труден момент – когато Висшият съдебен съвет се раздели на две колегии и когато се проведе избор на членове на съвета по новите правила. „Той и екипът, с който работи, могат да кажат какви усилия им коства това. Да го изпратим с добра дума, защото в тези важни моменти той изпълнява тази функция. И бих искал да му благодаря“, заяви Панов.

Останалите членове на съвета се присъединиха към думите и единодушно освободиха Тончев.

При връчването на грамотата и часовника, представляващият ВСС Боян Магдалинчев му пожела да се виждат като хора и в бъдеще.

Самият Тончев отвърна, че приема наградата не като за негови достижения, а като такава за цялата администрация, „защото именно тя и благодарение на нея, беше постигнато това, за което говори председателят на ВКС“.

Пазете администрацията, тя ви е необходима, каза за довиждане Димитър Тончев.

Малко по-късно ВСС единодушно избра за временно изпълняващ длъжността главен секретар Мария Христова. Тя работи в съвета от 2001 г., в момента е директор на дирекция „Съдебни кадри и конкурси“. Необходимостта от временен началник бе обоснована с многото работа и големия брой от хора – 186 човека.

В залата се чу глас защо не е избрана шефката на правната дирекция, на което Боян Магдалинчев отговори, че тя е в предизвестие и че общо четири дирекции в съвета са без титуляр.

Мария Христова ще бъде на поста до провеждането на процедурата за избор на главен секретар. Главният прокурор Сотир Цацаров попита кога ще бъде това, а Магдалинчев отвърна – в най-скоро време.

Димитър Тончев беше избран за главен секретар през 2014 г. от предходния състав на съвета. Освен че администрацията на ВСС, под негово ръководство, изготвяше редица становища, предложения, позиции по искане на членовете на ВСС, тя организира и изборите за кадровици през изминалата година като не беше допуснат нито един гаф или пропуск.

През октомври миналата година обаче имаше спорове между администрацията и вече бившите кадровици. Повод за това беше едно решение, гласувано от членове на предходния състав, според което те трябва да получат обезщетение по чл. 225 от Закона за съдебната власт. Администрацията на ВСС обаче е отказала да съгласува молбите им за получаване на парите с мотив, че не им се следват по закон, защото по тази разпоредба обезщетение получават магистратите, а не членове на ВСС или инспектората. Въпросният текст не е и сред изрично изброените в чл. 29 ЗСВ, който изчерпателно сочи кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на съвета. Според публикации в медиите, след отказа на администрацията да изплати обезщетенията от Тончев е било поискано да пенсионира част от служителите, но това не се случи. И до днес пари не са изплащани.

Коментирайте

avatar