Съдийската колегия на Висшия съдебен (СК на  ВСС) съвет отново отказа да преназначи бившата зам.-шефка на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова за съдия в Софийския градски съд (СГС).

Казусът с бившата спецпрокурорка се върна в СК на ВСС след произнасяне на Върховния административен съд (ВАС).

Както „Лекс“ писа, в края на януари 2022 г. Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който към онзи момент гласеше: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

На 22 февруари м.г. СК на ВСС отказа да преназначи Щъркелова в СГС, защото тогава в спецпрокуратурата e имало 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем беше възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, беше мнението на кадровиците. По онова време свободни места имаше и в СГС.

Кадровиците коментираха и предвидения към онзи момент кариерен бонус в чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, като посочиха, че той се отнася до възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. „Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорa на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“, мотивира се СК на ВСС.

Щъркелова обжалва отказа да бъде преместена.

Междувременно обаче влязоха в сила промени в ЗСВ, с които от една страна бяха закрити специализираните съдилища и прокуратури, а от друга беше променен чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, който вече гласи следното: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител“. Т.е. отпадна опцията магистратите на административни длъжности да избират равен по степен орган, в който да бъдат преместени.

След закриването на спецпрокуратурата, Щъркелова беше преназначена във Военно-окръжната прокуратура в София, където да чака и решението на ВАС по молбата си да стане съдия.

През октомври м.г. тричленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия да преназначи Щъркелова и върна казуса отново в съвета. СК на ВСС сезира петчленен състав на ВАС, който обаче заяви, че жалбата е недопустима, защото е срещу съдебен акт, който не подлежи на обжалване (виж повече тук и тук).

Така днес СК на ВСС отново разгледа казуса с Щъркелова.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, мнозинството в КАК предлага заявлението на бившата спецпрокурорка да бъде оставено без разглеждане, защото ЗСВ е променен и беше премахнат т.нар. кариерен бонус.

Атанаска Дишева и Олга Керелска обаче заявиха, че в случая е приложима разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, която е била в сила към момента на подаване на заявлението от Щъркелова. Но при все това и те няма да подкрепят преназначаването ѝ в СГС, като се позоваха на мотивите, изложени миналата година при първото решение на СК, с което беше отхвърлено искането на Щъркелова. А именно, че е имало места в спецпрокуратурата, където тя би могла да бъде преместена, както и че когато прокурор иска да стане съдия, трябва да мине през конкурс.

Така СК на ВСС за втори път единодушно отказа да преназначи Щъркелова в СГС.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Steve
Steve
01 януари 2024 8:45
Гост

CVS Pharmacy is currently conducting a valuable customer feedback survey to enhance its services. By participating in this survey at https://www.cvshealthsurvey.me/, customers have the chance to win a $1000 cash prize. This survey is an opportunity for customers to provide their honest opinions and suggestions, helping CVS Pharmacy understand their needs better and improve their overall customer experience. With a severe tone of voice, customers are encouraged to take part in this survey, as their input is vital in shaping the future of CVS Pharmacy’s services and ensuring customer satisfaction.

kalvi4587
kalvi4587
16 март 2023 8:22
Гост

Zaxbyslistens is the guest satisfaction survey by Zaxby’s available at zaxbyslistens.com. This survey’s primary goal is to collect feedback

https://zaxbyslistens.info/

Conservator legis
Conservator legis
14 март 2023 20:59
Гост

Някои съдии от СГС биха й дали мястото си, за да отидат във Военно-окръжната прокуратура в Сф. Едва ли има място за сравнение по отношение на натовареността.

321
321
14 март 2023 19:14
Гост

Тази наистина ли си вярва,че ще я вземат в СГС?
Няма ли да спре да се излага вече,всяка седмица с нея ни занимавате. Гаф след гаф,вече става комично…

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:57
Гост

Евгения Щъркелова – Пръскачката. Какъв прякор само!

Андреев
Андреев
14 март 2023 15:09
Гост

След гафа с Пръскачките е редно да си подаде оставката. Не е етично да има толкова прости хора в системата, че и тога да носят и да им се дължи голямо уважение.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:29
Гост

Само тя да е……….Гешев, Онова военното Сарафов, другото зам. главно, което не е виждало ОА – рижото с очилата……………и много други подобни гении ………………..

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:44
Гост

Оф, аман пък от тази! Като не й се работи, да напуска! Има достатъчно желаещи, които да я заместят.

Хе хе
Хе хе
14 март 2023 14:17
Гост

Ох, баня, ох кеф, няма Пръскачка-съдия, на СГС не му трябват каскетни петна!

Георги Ат.
Георги Ат.
14 март 2023 14:08
Гост

И какво тук значи желанието на една жена решила да се крие, щом през главата царска тя почнала да вие! Щъркеле, и ти, птицо проклета, на чие рамо тъй грозно плачеш …

Мийка Силева, 2023г.

Радолина
Радолина
14 март 2023 13:50
Гост

Падението им е пълно

Manov
Manov
14 март 2023 13:50
Гост

Това ВСС показа, че не се съобразява с нищо и никого. Потъпква законите

Михаил
Михаил
14 март 2023 15:15
Гост

Време им е да си ходят.

Нина
Нина
14 март 2023 13:49
Гост

ВСС са за смяна!!!

Адриан
Адриан
14 март 2023 13:49
Гост

Глупости

Съдия от СГС
Съдия от СГС
14 март 2023 13:49
Гост

Целият съд потъна в скръб, че Жени Пръскачката няма да идва при нас.
Загуба за народа велика!

Любен
Любен
14 март 2023 13:49
Гост

Глупостите на ВСС нямат край

Арабаджиев
Арабаджиев
14 март 2023 13:35
Гост

Абе няма да сотане тая работа така. ВСС си правят гавра

Нанков
Нанков
14 март 2023 13:35
Гост

Мотивите им са прости

Узунджова
Узунджова
14 март 2023 13:33
Гост

Ами няма да я признае, я. Има си правила

Pavlova
Pavlova
14 март 2023 13:33
Гост

Запънали са се много яко от ВСС

Чоки
Чоки
14 март 2023 15:17
Гост

Този път със право.

Rumenov
Rumenov
14 март 2023 13:33
Гост

Явно трябва Щъркелова да изчака до назначаване на нов състав на ВСС.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 13:49
Гост

Ще има да чака.

Думо
Думо
14 март 2023 15:16
Гост

Обаче без резултат.

Бре,бре
Бре,бре
14 март 2023 23:16
Гост

Физиономията й издава злоба,посредственост и форма на алкохолизъм….

Бре,бре
Бре,бре
14 март 2023 23:26
Гост

Не е имало случай Дишева и онова недоразумение Керелска да се хваната за поредния много посредствен „магистрат“….

Ало!Петко!!!
Ало!Петко!!!
15 март 2023 20:38
Гост

Чета коментарите и се чудя!Това вие ли красиви и умни пишете?!Вие ли сте толкова груби,злобни ,арогантни,гледащи хората от висока с чувство на превъзходство!
Спрете се!Нека излезе решението на ВСС и да видим мотивите.Категорично съм съглассен с Дишева и Керелска ,че се прилага нормата ,действаща към момента на подаване на заявлението.За това важно е мотивите на ВСС.
Хаде да не се лъжем че ЗСВ се променяше в годините конюнктурно.Този бонус е бил измислен за някой преважен административен ръководител.Явно са го отменили щожо Жени не е от тях.Истината и само истината!