Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи конституирането на състава на Съвета по партньорство поради опасения, че може да има дублиране на гласове на магистрати, подкрепили свои колеги за членове.

Заявления за участие в съвета са подали пет съсловни организации – Съюзът на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Според Наредбата за организацията и дейността на съвета в него трябва да влязат и 11 магистрати, които да представляват онези свои колеги, нечленуващи в нито една съсловна организация. Местата са разпределени на квотен принцип – шест за съдии, четири за прокурори и едно за следовател.

Заявленията обаче бяха осем – на съдиите от Софийския градски съд Анелия Янева (подкрепена от 133 магистрати), Атанас Маджев (100), Анелия Щерева (117), Валерия Братоева-Дамгова (120) и Албена Ботева (118), както и Илиана Димитрова-Васева от Окръжен съд – Пазарджик (128), Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна (203) и Елена Динева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (108).

Поради въведения квотен принцип, правната комисия предложи Атанас Маджев да бъде изключен от участие в съвета.

Преди гласуването на конституирането на Съвета по партньорство обаче членове на съвета се поинтересуваха дали има дублиране на гласове, т.е. едни и същи магистрати да са подали заявления за подкрепа на повече от един кандидат.

Председателят на правната комисия Цветинка Пашкунова обясни, че не е правена такава проверка, защото няма такова изискване в наредбата.

Това е заобикаляне на закона и не може да се толерира, заяви Огнян Дамянов.

Гергана Мутафова, Вероника Имова и Пламена Цветанова поискаха най-напред да се направи проверка дали има дублиране на гласове, защото в противен случай може да се окаже, че 100 души са представени от шест човека в Съвета по партньорство.

Боян Магдалинчев добави, че идеята на съвета е в него да има широка представителност на магистратите, които не членуват в съсловни организации.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи точката да бъде отложена, за да се извърши проверка. Ако се установи дублиране, тогава има няколко варианта – или да се изключат повтарящите се гласове или да се открие нова процедура, каза още той.

Цветинка Пашкунова напомни, че единственото изискване, което е въведено, е магистратите, подкрепили кандидат, да не членуват в професионални организации. Тя изрази опасение, че може да се стигне до промяна на наредбата, което неминуемо ще забави конституирането на Съвета по партньорство.

Вероника Имова попита защо нито един прокурор не е подал заявление за участие, но така и не получи отговор на въпроса.

Все пак беше решено въпросът да бъде отложен и обсъден на 31 януари, когато ВСС ще има работно заседание, на което ще разгледа и предложенията за промени на Правилника за дейността на администрацията.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 13:50
Гост

Няма много мераклии сред магистратите. Интересно защо нито един прокурор не е подал заявление за участие.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 13:49
Гост

Тази система за гласуване е доста скъпа. Би трябвало да се изключва възможността за дублиране на гласове.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 13:47
Гост

Наистина правилника за дейността на администрацията има нужда от промяна.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 13:45
Гост

Не е коректно да гласуваш по няколко пъти за свой колега. Това си е измама.