Осем наказателни съдии от окръжния съд в Благоевград изразяват несъгласие с част от констатациите от доклада от проверката в съда, извършена от магистрати от Софийския апелативен съд.

В писмо до Висшия съдебен съвет те заявяват, че имат сериозни възражения по изводите в доклада и искат отлагане на днешното обсъждане, за да могат да представят писмени бележки по него. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се съобрази с искането им и отложи дискусията.

В началото на март т.г. осем наказателни съдии от ОС-Благоевград поискаха да бъдат изслушани от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заради създадена, по думите им, нетърпима обстановка на работа там. Според тях ръководството на съда, вместо да решава проблемите, създава нови като изразява предпочитания към проблемите на гражданските за сметка на наказателните магистрати.

Съдийската колегия, вместо да изслуша съдиите, възложи на председателя на САС Даниела Дончева да извърши проверка на място. Със своя заповед тя формира тричленна комисия от съдии, които отидоха на място и разговаряха с колегите си.

Според изводите в доклада от проверката, които „Лекс“ представи, председателката на ОС-Благоевград Катя Бельова не е била предубедена към наказателните съдии, нито ги е поставяла в неравностойно положение спрямо гражданските. Комисията посочва в доклада си, че в основата на конфликта в Благоевград е законова неяснота, а именно правомощието на общото събрание на съда да определя съставите на отделенията. Затова апелативните съдии предлагат това правомощие да бъде възложено на Съдийската колегия.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
14 май 2019 13:34
Гост

Как може да се „изразява предпочитание към проблемите“ на едните за сметка на другите. В един съд всички дела са с еднаква тежест и важност, както правото е едно за всички. Ако положението действително е такова, този съд се нуждае от смяна на ръководството си с такова, което е компетенентно да организира работата на съда.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 12:52
Гост

Ето и системата за „случайно“ разпределение на делата в Благоевград.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/16/2686298_da_izbombish_suda/

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 12:56
Гост

А в защита на подобно поведение, напомнящо на „златните“ години на Владимира Янева като председател на СГС, естествено се обявяват „безпристрастните“ медии на Делян Пеевски, които думичка не дават да се издума против Цацаров и шайката му във ВСС, но всеки ден заливат с помия Лозан Панов и всеки, дръзнал да брани независимостта на съдебната система и професионалната етика.

http://legalworld.bg/78226.gotvi-se-nova-ataka-sreshtu-administrativniia-rykovoditel-na-okryjen-syd–blagoevgrad.html

Съдия
Съдия
14 май 2019 10:50
Гост

Бельова – човекът на Пеевски в региона, който разпределя едно дело по 10 пъти докато се падне на правилния съдия. Дончева – почтения магистрат, който сам си разпредели дело с материален интерес над 1 милиард лева. Познайте какво ще им се случи на 8-те съдии, които нямат политически гръб, срещу съдебния орган под командването на Цацаров и сие, наречен ВСС, за репресии на неудобни магистрати. Жокерче – същото, каквото се случва и с Лозан Панов, само че в много, много по-мек вариант, защото (все още) 8-те съдии не са такива дразнители като него. Да подкрепим колегите!

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:30
Гост

Мъдро решение. Истината е винаги някъде по средата.

Съдия
Съдия
14 май 2019 10:54
Гост

Това е правилен подход в политиката или икономиката, където се търси оптимален резултат и за двете страни, но в правото справедливостта е само една. И когато започне „търговия“ със справедливостта и правото (напр. ударете един гръб, за да и3берем нашия фаворит за главен прокурор, а пък ние ще ви подкрепим за каквито шефове на районни и окръжни съдилища кажете) – това вече не е право, а гавра с правото.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:30
Гост

Може би, ако не общото събрание на съда определя съставите на отделенията, нямаше да се стигне до този конфликт.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:28
Гост

Ако ВСС беше изслушало магистратите, щяха да си спестят време и разходи. А сега сагата отново започва.