Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи обсъждането на предложенията на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и на предшественика ѝ проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците решиха да изчакат окончателното произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на министър Йорданова срещу отказа на съвета да разгледа в цялост посочените от нея девет основания за освобождаването на Гешев. След като има вече влязъл в сила съдебен акт, министърът незабавно трябва да насрочи заседание за обсъждане на предложенията по същество.

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет казуса от искането на Надежда Йорданова – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а „Жоси“ пък е от много по-отдавна (повече за дебата във ВСС виж тук).

Надежда Йорданова обжалва това решение на съвета. В понеделник – 16 май, тричленен състав на ВАС отхвърли голяма част от възраженията в жалбата, но указа на ВСС да разгледа частично и случая „Жоси“ (виж повече тук).

Определението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в седемдневен срок. Вчера министърът на правосъдието заяви, че ще подаде жалба.

На заседанието днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи отлагане на обсъждането по същество. „Ако продължим да разглеждаме предложението сега, имаме неяснота какво ще се случи в последващ момент. Правилно и законосъобразно би било да отложим заседанието, докато не влезе в сила определението на тричленния състав на ВАС. В противен случай, да се произнасяме на части… Ние не знаем каква ще е съдбата на предложението на министъра. Негово право е да упражни правото си жалба и след като ще бъде подадена, е нормално да отложим. Тези производства във ВАС се развиват бързо, те са частни производства, не се призовават страните“, каза Магдалинчев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова напомни, че още на предходното заседание на 4 май, ВСС е бил наясно, че има подадена жалба и е образувано дело във ВАС. „Тогава не беше взето предвид това обстоятелство, но явно има промяна на вижданията“, каза тя.

„Искам да уведомя министъра, че няма промяна в моите виждания. Да не се притеснява. Нямам търпение да бъдат разгледани и двете искания, за да стане ясно на българските граждани, че основанията са неоснователни и смешни. Това, което се случва е политическа поръчка с цел овладяване на прокуратурата с използването на нелегитимни цели, както се използват други институции срещу българските граждани. Съдебната власт е единствената стабилна власт в тази държава. Целта е може би овладяването ѝ, а цената ще платят българските граждани с този бум на престъпността“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Той отново разви тезата, че целта на жалбата на министъра е да се бави процедурата, за да се даде възможност на политици да обикалят телевизиите и да критикуват ВСС за това (коментара на главния прокурор преди заседанието на ВСС виж във видеото по-долу).

„Искането на проверка за законосъобразността на административните актове не е бавене на процедура. Това се нарича законност“, отвърна Надежда Йорданова. Тя призова за спазване на добрия тон и се обърна към Гешев с думите, че ако има данни за злоупотреба от български институции, да упражни правомощията си по закон.

Преди да започне изказването си по същество председателят на ВАС Георги Чолаков също призова за спазване на добрия тон в дебата. Той заяви, че има правен проблем, за който е без значение дали е целесъобразен, или не, защото ВСС трябва да се произнесе по закон и понякога тези решения за непопулярни, но са съобразени със закона.

„Да оставим съда да се произнесе. Министърът на правосъдието има право, има гарантирана възможност да отстоява интересите си пред съда. Знам как ще се тълкува решението ни за отлагане, но това не означава, че не трябва да се произнасяме по закон“, каза Чолаков.

Атанаска Дишева, Боян Новански, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова също се изказаха в подкрепа на отлагането.

Олга Керелска предложи днес да започне дебатът по предложението на проф. Янаки Стоилов, а на следващо заседание да продължи в останалата част.

Но кадровици не се съгласиха, защото ВСС има решение за обединяване на двете искания. Освен това, ако ВАС допусне в цялост предложението на Йорданова, може да се стигне до нови доказателствени искания.

Така дискусията по същество отново беше отложена.

Първоначално тя трябваше да се състои на 12 април, но това не се случи, защото междувременно във ВСС беше постъпила цялата преписка по искането на проф. Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Тогава Надежда Йорданова заяви, че поддържа предложението на предшественика си, но съветът ѝ указа да отстрани нередовностите. Тя го стори и на 4 май ВСС допусна до цялостно разглеждане на искането на Янаки Стоилов, после го обедини с това на Йорданова и насрочи обсъждането на същество за днес. 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
victorpatrick
victorpatrick
27 юли 2023 10:27
Гост

Поверьте мне, вы удивительны, потому что вы используете всего несколько слов, чтобы вдохновлять других, и это невероятный талант. tunnel rush

mitteesubway
mitteesubway
22 февруари 2023 9:10
Гост

Let me handle your idiocy. After ten years of schooling and job in the legal field, I am still busy. I’m going to driving directions give you free rein. Simply said, I can’t believe how repetitive and unimaginative everything is.

Петър
Петър
19 май 2022 21:51
Гост

Надежда Йорданова можеше да свърши нещо по този въпрос, ако имаше капацитета, но уви!

До кога ще ги търпят!?
До кога ще ги търпят!?
18 май 2022 15:51
Гост

Плешивият клепарник и самодейците от“ВСС“ пак разиграват театрални етюдчета за малоумни!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 17:05
Гост

И ти ли си малоумния?

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
18 май 2022 12:27
Гост

Като по команда…една и съща карикатура и смешките с „прикриватурата“, „Гешев е Позор“…и същите промити мозъци. Това, че делото е образувано на 29-ти април и са минали две седмици и то по жалба на кака Надка, никой не го отразява..

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
18 май 2022 12:34
Гост

Като майстор стратег пуснах падлагите на прокуратурата да спамят в наша защита – на мафията 🙂

Поздрави,
Боян – Майстор стратег 😉

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
18 май 2022 12:39
Гост

Аа, ще се занимавам с простотиите ви. Аз съм учил и практикувам право от 10 години и съответно имам работа, която да върша. Ще си ви оставя да вилнеете. Просто се изумявам на липсата на креативност…и как всеки път е едно и също. Малко повее изобретателнсот пожелавам. (:

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 9:16
Гост

От 10 години работите, или учите? От стилистиката Ви, колега, Моя милост Боян Велики не разбира, кое е вярното.
Ако сте 10 години ученик, моля обърнете се към Нас, за да видим, дали пък Вие не ставате за единствен кандидат за ГЛП, след като Моят господар – Гешо сдаде багажа 🙂

Поздрави,
Боян – Майстор стратег 😉

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
18 май 2022 11:52
Гост

Днес успешно се справихме със задачата, която ни възложи г-н Гешев и пак си го спасихме. Дано ВАС не ни заповяда да разглеждаме по същество случая „Жоси“, че тогава или трябва да уволним нашия господар – Гешев, или трябва да си плюем на кариерите и репутацията, за която направихме всичко да си я сринем сами.

Поздрави,
Боян – майстор стратег

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 18:35
Гост

Ще уволниш баба си. Толкова си може Надето.

eybagreturn
eybagreturn
06 февруари 2023 9:04
Гост

The same cartoon with the „cover-up“ laughs, „Geshev is a Disgrace,“ and the same brainwashed appear as if on drift hunters cue. No one is reporting on the case despite the fact that it was started on April 29th, two weeks have passed, and Kaka Nadka’s complaint was the basis for it.

ВСС is a joke
ВСС is a joke
18 май 2022 11:48
Гост

Сегашното ВСС, като изключенията се броят на пръстите на едната ръка, те си знаят дамите кои са и няма да ги спомена, за да не избие пяна по устата на Магдалинчев и да не го стресираме дедото, но сегашното ВСС е пълно със страхливци, със (както се пее в песни) сърца на хлебарки и гръбнаци на медузи 🙂 ПОЗОР !!! ВСС ПОЗОР !! ГЕШЕВ ПОЗОР!! ОСТАВКА КАСКЕТ !!!

ВСС is a joke
ВСС is a joke
18 май 2022 11:43
Гост

Правилното заглавие би следвало да бъде – „За пореден път, използвайки процедурни хватки, арогантно, ВСС спасява Гешев на всяка цена, заради пустата кариера на шепа нагли кариеристи, помошници на мафията“.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
18 май 2022 12:05
Гост

„…арогантно и лицемерно…“ Такива сме си, за това ти давам минус !

Поздрави,
Боян Майстор стратег 😉

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 17:08
Гост

Министъра обжалва, а ВСС бил виновен! Значи са в комбина.

Просто Кольо
Просто Кольо
19 май 2022 0:15
Гост

Би трябвало, ама „помошници“ е неграмотно написано и ще ти го върне редакторът…

Ей тук по средата е ВСС
Ей тук по средата е ВСС
18 май 2022 10:51
Гост

comment image

Просто Кольо
Просто Кольо
19 май 2022 0:18
Гост

Това ново ли е? Много е оригинално…

Кишев
Кишев
18 май 2022 10:45
Гост

Няма търпение да се разкарат и да не ги виждаме повече тия съставляващи това ВСС!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 18:34
Гост

И аз нямам търпение да видя как ще съберат 160 гласа в парламента за парламентарната квота.

Мишев
Мишев
18 май 2022 10:45
Гост

Позорни сте!

Явлена
Явлена
18 май 2022 10:44
Гост

Определено ме разочароват, но то се знае, че ще отлагат за да го решава това нещо другото ВСС.

ВСС is a joke
ВСС is a joke
18 май 2022 11:46
Гост

чакам момента, когато сами ще провалят кворума си, само и само да спасят Каскета, че задължат ли ги да разглеждат изцяло и по същество случая „ЖОСИ“, нямам представа как ще овъртат да го изчистят. Те толкова старателно го отхвърлиха този сигнал, защото прекрасно знаят, че това е едно абсолютно основание за прекратяване предсрочно мандата на Каскета мафиот!

Цветана
Цветана
18 май 2022 10:44
Гост

Пускате го сякаш е новина. Новина ли ви се вижда да е това нещо? Защото за мен не е.

Мария
Мария
18 май 2022 10:44
Гост

Тотални безхаберници са тези във ВСС.

Ирина
Ирина
18 май 2022 10:43
Гост

Браво на ВСС, пак се изложиха!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 10:11
Гост

„В противен случай, да се произнасяме на части… “

явно някои хора във ВСС не са чували за възобновяване на производство при нови обстоятелства. и не искат да чуят за отстраняване, ако текущите доказателства са повече от достатъчни.

Пешов
Пешов
18 май 2022 10:43
Гост

Да спират да се карат от управляващата коалиция и да почнат да обсъждат адекватно нещата за ново ВСС и после смяната на Гешев. Защото до тук само се дърлят за глупости. Караха се един месец за помощ за Украйна, а се оказва, че ние си им пращаме оръжия от 24.02 още. От Варна и Бургас си излита товарен самолет украински с оръжия. И каца в Полша на 80км. от границата. Даваме уж оръжия на страни в ЕС, ма реално си подкрепяме Украйна. Което за мен е чудесно и натрива носовете на всикчи „патриоти“, комунисти и промити мозъци. Така и трябва,… Покажи целия коментар »

Ставрев
Ставрев
18 май 2022 10:40
Гост

Което значи само едно – трябва веднага в парламента да се активират и да почнат да обсъждат кандидатите за ново ВСС, защото до тук само с това не се занимават.

Дием
Дием
18 май 2022 10:40
Гост

НЕ ме изненадват. Те ще отлагат докато могат. И после пак ще отлагат!

Иванов
Иванов
18 май 2022 10:40
Гост

Такива са охлюви във ВСС.