Първото за този сезон заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде на 13 септември. Тогава се събира Пленумът на ВСС, който наред с други въпроси, ще обсъди и един много важен, а именно проектобюджета на съдебната власт за 2019 година.

Той трябва да бъде изпратен на Министерския съвет и на Министерството на финансите до 14 септември, което налага и преждевременното събиране на кадровия орган.

На свое заседание преди десетина дни бюджетната комисия на съвета реши да изпрати на председателите на ВКС и на ВАС, на главния прокурор, на директора на НИП, на главния инспектор и на шефовете на съдилища указания за подготовката на проектобюджета за 2019 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2020 и 2021 г, с предложение да представят своите проектобюджети до 30 август, а за прокуратурата – до 31 август, каквито бяха и указанията на финансовото ведомство.

Преди няколко месеца ВСС одобри бюджетната си прогноза за следващите три години. За 2019 г. бяха заложени 739 710 000 лева, за 2020 г. – 783 869 000 лева и за 2021 г. – 853 203 000 лева.

Както всяка година, така и тази, финансовото министерство има други идеи за размера на съдебния бюджет. За следващата година то смята, че ще са достатъчни 656.3 млн. лева, а за следващите две години таванът на разходите да бъде с един милион повече, т.е. 657.3 млн. лева.

Същевременно обаче следващите години ще са особено важни за съдебната система, включително и от бюджетна гледна точка. Предстоят обществени поръчки за ремонти на редица сгради, в това число и на Механотехникума на бул. „Ал. Стамболийски“, както и ремонт на сградата на ул. „Драган Цанков“. Бързото решаване на този въпрос е обвързано и с намаляването на натовареността на съдилищата в София. Идеята е част от съдебните институции в Съдебната палата да се преместят, за да се освободи място за разширяване на щата в СГС и САС.

Очаква се и увеличение на постъпленията на делата в административните съдилища в София-град и София-област, което неминуемо и там ще доведе до необходимост от по-голям щат. Затова и двете съдилища спешно се нуждаят от нова сграда. Засега е предвидено те да се преместят на „Драган Цанков“.

Отделно, ВСС иска да увеличи и щата за съдебни помощници, които също да подпомогнат работата на съдиите.

Заради това се очаква да има и тежки преговори за размера на съдебния бюджет.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2018 18:35
Гост

Заплатите на съдебните помощници трябва да се вдигнат на всяка цена.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 11:47
Гост

Така е. Още повече сега ще ни натоварят с още работа.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
04 септември 2018 15:22
Регистриран

Скъпи госпожи и господа, правото не е „работа“, а призвание.И ако сте, и защото сте,Юристи, не следва да …,но все тая.Каквито са политиците, такива са и членовете на ВСС-бизнесмени в правораздаването, където бюджетите на т.н.“власт съдебна“е най-важното нещо.Не искам да бъда груба, но ако бях управляващ, не бих дал и лев на тази нереформирана система докато не се поправят.А това значи ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРИЛАГАТ ПРАВОТО НА ЕС.
Защото има вероятност да ни изхвърлят от ЕС.Но пък и на политиците им е все тая.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 22:49
Гост

Колко според Вас трябва да е заплатата на съдебен помощник? Колкото на съдия от ВКС може би.. И 90% от възнаграждението на младши съдиите ви и много.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2018 18:33
Гост

На „Драган Цанков“ сградата е под всякаква критика.