Висшият съдебен съвет обяви конкурс за избор на главен секретар. След публикуване на обявата в Държавен вестник, има едномесечен срок, в който кандидатите трябва да подадат документи за участие. Постът се оваканти, след като предишният главен секретар Димитър Тончев беше пенсиониран.

Кандидатите да оглавят администрацията на ВСС трябва да отговарят на няколко условия. Най-напред трябва да имат юридическо образование и придобита юридическа правоспособност и поне 8 години стаж по чл. 164, ал. 2 ЗСВ. Други изискване са кандидатът да не е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, независимо че е реабилитиран, да притежава необходимите нравствени и професионални качества. За всяко едно от тези изисквания кандидатът трябва да представи и съответните документи. Освен това той трябва да декларира, че е пълнолетен български гражданин, не е поставен под запрещение, не е лишен от правото да заема определена длъжност, както и да представи други документи, свързани с изискванията за заемане на длъжността.

За главен секретар не може да бъде назначено лице, което би се оказало в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което е във фактическо съжителство, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително; което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация.

Всеки кандидат трябва да представи концепция за работата му като главен секретар, която да съдържа:

лична мотивация за заемане на длъжността;

анализ на структурата и функциите на администрацията;

краткосрочни и дългосрочни цели за развитието на администрацията и план за постигането им.

Подадените документи ще бъдат разгледани от изборна комисия, в която влизат по трима представители от комисиите за съдебната администрация към двете колегии на съвета, както и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Извършва се класиране след оценяване по шестобалната система. За издържал се смята онзи, който е получил оценка не по-ниска от 4.50. После класираните кандидатури ще бъдат внесени за обсъждане на заседание на Пленум на съвета, който ще изслуша желаещите да оглавят администрацията, ще им зададе въпроси и накрая гласува.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
запознат
запознат
29 март 2018 12:03
Гост

Tezi kponkursi obiknoveno sa za nashi hora

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 16:41
Гост

Прав си, те защо смениха стария