Два конкурса за запълване на 15 свободни места в следствения отдел на Специализираната прокуратура обяви днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Единият е за преместване и е за седем бройки, а другият е за първоначално назначаване на осем места.

Миналата седмица колегия обяви външен конкурс за заемане на 14 места в следствието на спецпрокуратурата. Но преди решението да бъде обнародвано в Държавен вестник, временният ръководител Димитър Франтишек е изпратил предложение до колегията. В него той иска отмяна на решението и вместо това част от свободните бройки да бъдат обявени за заемане чрез конкурс за преместване, защото „това е по-адекватен начин за ефективното обезпечаване на кадровия състав на спецпрокуратурата“.

Комисията по атестирането и конкурсите се е съобразила с предложението и днес решението от миналата седмица беше отменено. Вместо това, бяха обявени два конкурса за запълване състава на следствието към спецпрокуратурата.

Даниела Машева обясни и разминаването в бройките. Оказва се, че в последния момент има отказ на един от участниците във вече обявения конкурс за повишаване в следствения отдел на СП и заради това свободните места вече са 15.

Днес колегията не наложи дисциплинарно наказание на шефа на Районна прокуратура-Разград Любомир Георгиев. В началото на годината окръжният прокурор на града Тихомир Тодоров внесе две предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Георгиев. В едното поиска наказание „понижаване в ранг за срок от 6 месеца до една година“, а във второто – неговото уволнение.

Прокурорската колегия обаче реши днес, че по част от пунктовете в предложението е изтекъл 6-месечният давностен срок, а по останалите няма основание за налагане на дисциплинарно наказание.

Колегията днес обяви и трета процедура за избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура. При първата избор не беше осъществен, след като един от кандидатите – градският прокурор на София Емилия Русинова се оттегли, а вторият следователят Бойко Атанасов не получи нито един глас. При втората процедура вече нямаше желаещи да оглавят АСП.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
28 ноември 2018 16:01
Гост

Аре, бе, следователите, какво се кумите, тази службица не е толкова лоша, а дори не сте прокурори да сте на пангара.

Anonimen
Anonimen
28 ноември 2018 15:44
Гост

Конкурсът още не е започнал, а вече един се е отказал. Какво й има на тази длъжност?

Петко
Петко
28 ноември 2018 14:52
Гост

Голяма сага с този избор.

Пейо
Пейо
28 ноември 2018 15:42
Гост

Надали скоро ще изберат шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Мястото въобще не е за завиждане.