Отпада ограничението в съдебните сгради да се допускат само страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели по конкретни дела и на тези, отишли, за да получаване на административни услуги. Премахва се и изискването допускането да става непосредствено преди началото на конкретното дело. В деловодствата и помещенията, които са определени от председателите на съдилищата за работа с граждани и адвокати, вече ще може да влизат повече от двама души, стига да се спазва необходимата дистанция. Връщат се и пейките в коридорите на съдебните палати.

Такива промени в правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия прие днес Съдийската колегия като на практика облекчи достъпа до съдебните сгради.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че правилата са били приети в друго време и изрази надежда то да не се връща. „Административните ръководители отдавна не се съобразят с тях, а със ситуацията в държавата. Ние малко вървим след събитията. Правилата подлежат на корекции„, посочи Чолаков.

Въпросът за разхлабване на мерките срещу COVID-19 беше поставен миналата седмица от Олга Керелска във връзка със сигнал от неправителствената организация „Център за съзидателно правосъдие“ срещу отказа на председателите на окръжния и административния съд в Разград да допуснат граждани да присъстват на определени съдебни заседания.

Наред с това на заседанието на Пленума на ВСС миналия четвъртък министърът на правосъдието Янаки Стоилов сподели, че получава сигнали от различни места с искане за преосмисляне на ограниченията и предоставяне на по-голям достъп до съдебните сгради.

Членовете на Съдийската колегия имаха срок до петък да представят свои предложения, които да бъдат обсъдени на заседанието във вторник.

Такива са внесли председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска, които днес бяха единодушно подкрепени от останалите членове на СК на ВСС.

Така от правилата отпада изискването в съдебните сгради да се допускат страни непосредствено преди заседанието, както и ограничението за допускане на участници в следващите максимум две дела в едно заседание.

В правилата беше записано, че в залите влизат участниците по насрочените дела, при спазване на действащите към съответния период противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. В зависимост от възможностите на всеки съд, се препоръчва вещите лица по делата да чакат не извън сградите, каквато беше досега, а пред залите.

В правилата беше запазен текстът, според който призованите за насрочените за деня дела изчакват пред сградите в случаите, когато е невъзможно да се спази дистанция между лицата, съгласно указания на здравните органи, но беше „заличена“ втората хипотеза – когато не е възможно постоянното проветряване на коридорите, хората да чакат отвън.

Отпаднаха и следните ограничения:

  • „деловодствата работят с граждани и адвокати сутрин от 9 ч. до 12 ч. и следобед от 14 ч. до 17 ч., а през времето от 8 ч. до 9 ч. и от 12 ч. до 14 ч. се извършва основна дезинфекция на общите части и помещенията с обществен достъп;
  • този режим важи и за бюрата за съдимост, и за служителите, обслужващи дейността на ДСИ;
  • службите на общата администрация работят с вещи лица, съдебни заседатели, граждани и адвокати по работен график, определен от председателите на съдилищата;
  • изплащането на възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и всякакви други плащания да се организират при възможност по банков път, при невъзможност – в определен/и ден/дни от месеца“.

Разхлабване на режима за присъствието на журналисти в сградите също бе единодушно прието. До момента беше заложено, че по дела със значителен обществен интерес представителите на медиите се допускат в зала по предварителна заявка и след решение на съдебния състав. Сега отпадна изразът „при дела със значителен обществен интерес“, както и подаването на заявка, и остана само, че медиите се допускат след решение на състава.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 18:53
Гост

Хайде сега да махнем и маските. Стига толкова. Търговците им и вносителите се напечелиха достатъчно. А на всеки средноинтелигентен човек е ясно, че маска от вирус не пази. Вирусът минава през керамичен филтър, какво остава за текстилна тъкан.

Любител
Любител
01 юни 2021 13:03
Гост

Най сетне, че то особено в АССГ си беше истинско изпитание да чакаш за дело на улицата в студ и пек

льольо
льольо
02 юни 2021 8:19
Гост

Съгласен съм. Колеги се поболяха от чакане там през зимата.

Aсен
Aсен
01 юни 2021 11:32
Гост

Крайно време е да се върнем към нормалния си начин на живот.

Anonimen
Anonimen
01 юни 2021 11:26
Гост

Да, много разумно предложение.

Nenov
Nenov
01 юни 2021 9:57
Гост

Добре. Дано всичко се нормализира.

Аналог
Аналог
01 юни 2021 9:57
Гост

Твърдо съм против да се ограничават хората!

Ananieva
Ananieva
01 юни 2021 9:57
Гост

„деловодствата работят с граждани и адвокати сутрин от 9 ч. до 12 ч. и следобед от 14 ч. до 17 ч….. каква е тая дупка от два часа бре?

Anonimen
Anonimen
01 юни 2021 11:34
Гост

Да бе! Да закъснееш пет минутки и после два часа ще висиш да чакаш.

Йосиф
Йосиф
01 юни 2021 9:56
Гост

Добре е да се спазват мерките.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 9:56
Гост

Добре е да се спазват мерките, независимо , че изглежда, че няма Ковид.

Чочо
Чочо
01 юни 2021 11:36
Гост

Е, как да няма. Те удължиха мерките до края на юли. А и не се ли интересувате от статистиката.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 18:55
Гост

Не само изглежда, ами и няма в такава степен, в каквато беше раздухвано от герберастите. Хайде стига герберастлъци и стъкмистика.

Manoleva
Manoleva
01 юни 2021 9:56
Гост

Тримата членове на СК предлагат в правилата да се запише, че в залите влизат участниците по насрочените дела, при спазване на действащите към съответния период противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.

Че както досега

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 9:55
Гост

Засега държим заболелите на ниско ниво. Да видим есента как ще е. Това ще е големия тест.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 18:57
Гост

Държиш да не пиша какво. В Китай забравиха за тоя вирус, ама в меркантилния ЕС е по-важно да се продават ваксините. Безплатно уж за хората, ама кой ги плаща? Пак хората, с данъците.

Drob4ev
Drob4ev
01 юни 2021 9:55
Гост

Ако питате Кацаров ще видите, че неглижираше пандемията преди да стане м инистър, за да се хареса на хората. Сега, като вече е министър обърна палачинката. Мерките преди той да стане министър били идиотски. Популисти и нищо повече са от новия кабинет на Радев.

Филип
Филип
01 юни 2021 9:54
Гост

Ами вече има много малко случай за да се налага да се съобразяваме с пандемията и поне лятото да си отдъхнем

Anonimen
Anonimen
01 юни 2021 11:38
Гост

Не са чак толкова малко. А и хората не си правят толкова често тестове.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 18:58
Гост

Ти да не продаваш тестове и маски?

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 9:54
Гост

Време е да се пуснат хората по всички сгради

Anonimen
Anonimen
01 юни 2021 11:40
Гост

И аз мисля така. Стига с този психически тормоз.