Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда на закрито заседание черновата от доклада на Европейската комисия по новия хоризонтален механизъм за върховенство на правото в държавите членки в частта, отнасяща се до съдебната система.

Извънредното заседание на съвета беше свикано вчера, след като на 1 септември е била получена черновата на доклада от ЕК.

От дискусията днес стана ясно, че от ЕК изрично са посочили, че докладът е поверителен и по него могат да се правят само фактологични забележки.

В началото на заседанието беше поставен въпросът дали дебатът трябва да се проведе при закрити врати. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че на всяка страница на документа има печат „конфиденциално“ и заради това предложи обсъждането да не е публично.

Атанаска Дишева поиска да знае дали има официално писмо от Европейската комисия, в което да се казва, че става дума за поверителен документ, от което пък да следва и дискусия „на закрито“.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов след като коментарите по черновата могат да бъдат само по фактологията, то дискусията може да е и открита.

Гергана Мутафова обърна внимание на друг момент, а именно че ВСС не е получил цялата чернова на доклада, а само частта за съдебната система. Нещо повече, към нея не са приложени всички цитирани под черта документи, т.е. кадровиците не разполагат с пълната информация и може да не успеят пълноценно да изложат своите забележки.

Атанаска Дишева отговори, че всъщност всички цитирани документи са публични. Но беше коригирана от Даниела Марчева, която каза, че са посочени сигнали на неправителствени организации. „Посочени са като източници на информация сигнали и писма на различни неправителствени организации, които на нас не са ни известни. Очевидно са изпратени директно до Европейската комисия, ние не знаем какво пише в тях. Трябва да изразим нашия коментар по отношение на това, което иска от нас Европейската комисия. Проблемът е в твърде краткият срок – иска се отговор на поставените въпроси само за няколко часа“, каза още Марчева.

От последвало изказване на Лозан Панов стана ясно, че като източници на информация са посочени становища на Венецианската комисия, на Съвета на Европа, на съда в Страсбург, изявления на членове на ВСС във връзка с отстояване на независимостта на съдии, доклади за атаките срещу съдии и др.

Марчева посочи какво точно има предвид – цитирани са становища на ръководителя на отдел „Инспекторат“ към ВКП, както и писмо на две неправителствени организации, които не се откриват в публичното пространство.

Да очакваме Европейската комисия да ни запознава с източниците си на информация и сигналите, които са изпратени до нея, показва непознаване на този механизъм и на предишния“, отговори Дишева.

Гергана Мутафова обаче предложи да обърнат внимание на ЕК при следващите си доклади да посочва начина, по който се съкращават документите и по чия преценка. „Редно е един орган като ВСС, когато прави коментари, да знае от кого е получил съкратен доклад“, каза Мутафова.

От дебатите стана ясно, че сегашната чернова е изпратена от националната контактна точка на ЕК за България Петя Тянкова. В крайна сметка беше цитирано нейно писмо до ВСС, в което изрично се посочва, че черновата е поверителна и заради това кадровиците единодушно решиха дебатът да се проведе „на закрито“.

През лятото на миналата година Европейската комисия обяви, че ще въведе мониторинг на върховенството на правото, който да се отнася до всички държави членки на Европейския съюз. Целта на новия механизъм е да спомогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на правото, където и да се появят те. В рамките на т.нар. цикъл за преглед на принципите на правовата държава веднъж годишно ще се публикува доклад за върховенството на правото, който обхваща всички държави членки на ЕС. Ще се търси и засилено сътрудничество с други организации като Съвета на Европа, които да помогнат за засилване на върховенството на правото. Ще се провеждат и годишни консултации с граждански активисти и експерти.

Години наред ЕК извършваше наблюдение по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Все още няма окончателно решение за отпадане на този мониторинг.

През юни тази година чрез видеоконферентна връзка се проведе и първата среща между представители на Европейската комисия и на българската правосъдна система по новия хоризонтален механизъм за върховенството на правото.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 13:21
Гост

Когато нещата стават на закрито, лъжите вървят гладко на открито.Вижда се постоянно.Питам се едно, не като съдии или като прокурори, а като обикновени хора, приемате ли случващите се побои над протестиращи като нормално събитие в държава на ЕС в 21 век.Както и редно ли е да си затваряме очи, че в редиците на полицията са въдворени мутри ММА борци и всякакви други подразделения.Ако някой каже, че е нормално дори един невинен да бъде ритан и влачен в кръв, жалко за човешката ви постановка, която няма да ви доведе до добър житейски край. ВСС вече стократно се изложи с дискусията за… Покажи целия коментар »

защо ли?
защо ли?
04 септември 2020 10:45
Гост

Прокурорската Вероника показа докъде човек може да си подритне авторитета.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 12:13
Гост

Днешната опорна точка на Пеевския трол е „Какви са пък тия от ЕС, че на право и демокрация ще ни учат?!“. И после в кафявите свински медии пак ще има статии как управляващите у нас всички препоръки (ЕДНИ И СЪЩИ, ДАВАНИ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ!) ще изпълнят. Без разбира се и думичка да се каже за поредния унищожителен доклад на ЕК и Венецианската комисия, голяма част от който е насочен към покровителя на мафията с каскета.

Мариета
Мариета
03 септември 2020 11:47
Гост

Новият Варшавски договор.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 11:56
Гост

Ама вярно!

Деси
Деси
03 септември 2020 11:21
Гост

В, какъв е този хоризонтален механизъм за върховенството на правото?

Димо
Димо
03 септември 2020 11:12
Гост

Да ги пита човек защо и от кого се крият.

Киро
Киро
03 септември 2020 11:06
Гост

Едва ли в този доклад има нещо, което не се знае или не е обсъждано вече, затова поведението на ВСС е странно, а може да е и обикновена глупост.

Мариета
Мариета
03 септември 2020 14:57
Гост

Обясниха, че така пишело в придружително писмо, че е предварителен проект на доклада и че е конфиденциален все още.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:20
Гост

Тотално изтерясване ни чака ама карай.

Гери
Гери
03 септември 2020 11:22
Гост

Е, за това карай, за онова карай.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:19
Гост

Верттикален или хоризонтален принцип – за кокошка няма прошка, за милиони няма закони

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:19
Гост

Добре. Нека видим целия доклад или на простосмъртните няма да ни го покажат. И нека има обяснения за обикновения човек това какво значи? Че ще има право за всички, не само за бедните или?

Temelko
Temelko
03 септември 2020 10:18
Гост

Абе каквото и да се въведе в ЕС, то държави Сърбия, Алабния, защото не са в ЕС и не го спазват. И не им дреме.

Гиги
Гиги
03 септември 2020 11:06
Гост

Вече започвам да си мисля, че са по- добре от нас. Ние само глоби отнасяме.

Златимир
Златимир
03 септември 2020 10:18
Гост

Е нека имзлязат повече подробности де. Хоризонтален моризонтален…

Bobi M
Bobi M
03 септември 2020 10:17
Гост

Има урунгели и срещу това се бунтуват на площада. Искат да не ни казват ЕС, Русия или САЩ какво да правим

Димитриев
Димитриев
03 септември 2020 10:17
Гост

ХАхаха . Че сега няма ли върховенство на закона и правото ? Защо трябва ЕС нещо да ни казва и проверява.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:17
Гост

Според мен Европа се опитва да ни направи правова държава, ама дали..

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:16
Гост

Ясна е работата.