Висшият съдебен съвет (ВСС) няма правомощие да възлага на съдии от Върховния касационен съд (ВКС) да извършват дейност, за която липсва законов регламент, каквато е проверката на специализираните съдилища, а може я възложи на инспектората към него или на пенсионирани върховни съдии. Освен, че липсва правно основание за създаване на комисия за анализ на специализираните съдилища, не са ясни и мотивите за сформирането ѝ. Това заявява в позиция Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС по повод създаването на работна група от 18 магистрати, които да извършат проверка на дейността на спецсъдилищата за 10-годишен период, в която е предвидено да влязат 12 върховни съдии.

В позицията на НК на ВКС се казва още, че е абсолютно задължително да се посочи правното основание, „за да бъде извършена преценка относно компетентността на комисията и дали формирането ѝ е в съответствие с изискването за разделение на властите“.

„Ако предназначението на анализа е във връзка с внесените в 45-тото Народно събрание законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ и за изменение и допълнение на НПК, то считаме, че недопустимо се навлиза в изключителна компетентност на законодателя“, казват върховните съдии.

Те отбелязват, че според ЗСВ нито Пленумът, нито Съдийската колегия на ВСС имат правомощие да възлагат такава проверка на съдиите. Според чл. 114, ал. 1 т. 9 от ЗСВ правомощие на председателя на ВКС е да извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на магистратите от апелативните съдилища. „В тази връзка се налага извод, че дейност по проверка и последващ анализ може да бъде възложена на съдия от ВКС от председателя на този съд“, се казва още в позицията.

Върховните съдии отбелязват още, че ВСС може да възлага на Инспектората към него извършването на проверки, които са извън годишната програма за дейността му. „При този законов регламент е неясно защо на съдии от ВКС и от апелативни съдилища се възлага дейност, присъща на други органи, а органът, който принципно е оправомощен да проверява, е останал извън възложената от ВСС дейност“, изтъкват върховните съдии.

„Ако задачата на комисията е да осъществени качествено изследване на постановени съдебни актове от специализираните съдилища, което не е допустимо да бъде извършено от съдии от ВКС извън инстанционния контрол, не съзираме пречка такъв анализ на непроверени по касационен ред съдебни актове да бъде възложен и на външни експерти – например пенсионирани съдии от НК на ВКС с несъмнена професионална компетентност и почтеност.

Върховният касационен съд е висшата съдебна инстанция по наказателни и граждански дела. Присъщата му функция по отношение на наказателна колегия е да осъществява касационен контрол върху актовете по чл. 346 от НПК, включително и по тези, постановени от АСНС наказателен съд. При реализирането на такъв контрол ВКС обективира преценката си за материалноправна и процесуална законосъобразност на контролирания съдебен акт и неговата справедливост. В решенията си ВКС на практика извършва своеобразна преценка на работата на съответния съдебен състав от съответния съд. В този смисъл, анализ на дейността на АСНС на практика се осъществява непрекъснато чрез инстанционния контрол“, се казва още в позицията.

В нея се посочва, че е напълно немотивиран периодът от 10 години, който трябва да бъде проверен, тъй като съдии от ВКС по законоустановения ред вече направиха такава по отношение на СНС и АСНС за периода от 2012 г. до 2015 г. и резултатите от нея са в доклад, приет и от СК на ВСС. „В тази връзка се поставя въпросът какво налага „ревизия“ на този доклад. При конституирането на комисията очевидно не е направена и оценка на въздействието на това решение върху същностната работа на НК на ВКС. С включването в комисията на дванадесет съдии – на практика почти половината от съдиите в НК – ще се възпрепятства осъществяването на присъщата дейност на колегията по разглеждане на дела“, се казва още в позицията.

Нататък НК на ВКС отбелязва, че ако съдиите в комисията не бъдат освободени от задълженията им, натоварването им ще стане непосилно.

„Ако пък тези съдии бъдат освободени от разпределение и от участие в съдебни заседания, то работата на НК на ВКС на практика ще бъде изцяло компрометирана, като при това съществено би се нарушил принципа на случайното разпределение. В тази хипотеза е необходимо да се подчертае, че от 27 щатни съдии в НК на ВКС (изключая трима командировани съдии) 12 са определени за членове на комисията, а 4-ма са избрани на случаен принцип за членове на конкурсна комисия за повишаване в длъжност и също подлежат на освобождаване от постъпление. Това означава, че цялото натоварване ще трябва да бъде възложено на останалите колеги, което не следва да се допуска.

В тази връзка неясно остава кои са приоритетите, от които се ръководи ВСС – дали решаването на делата в разумен срок, или извършване от съдиите от ВКС на неприсъща дейност, за която липсва законов регламент“, се казва още в позицията.

Почти половината от съдиите, избрани в комисията, си направиха отвод

Днес стана ясно, че осем съдии, избрани в комисията за анализа на специализираните съдилища, са си направили отвод. Това са почти половината от състава на работната група. Става дума за Красимира Медарова, Антоанета Данова, Блага Иванова и Татяна Кънчева от ВКС, както и шефката на АС-Пловдив Магдалина Иванова, Светла Цолова (АС-Бургас), Росица Тончева (АС-Варна) и Петя Стоянова-Николова (АС-Велико Търново).

Така от 18 члена, засега в комисията остават 10 магистрати и и това бившият член на ВСС, а сега съдия в САС Камен Иванов и зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Генко Драгиев, както и съдиите от ВКС Христина Михова, Ружена Керанова, Петя Шишкова, Жанина Начева, Лада Паунова, Даниела Атанасова, Невена Грозева и Надежда Трифонова.

Всъщност съдиите от ВКС, избрани в комисията, са изпратили писмо и до Съдийската колегия, в което отправят няколко въпроса, важни за преценката им дали да участват, или да се отведат. Те искат да знаят какъв е предметът на анализа, обхватът му, какъв е срокът и какви са критериите и целта му. Оказва се, че съдиите въобще не са информирани за приетите от СК на ВСС критерии и структура на анализа.

Иначе на заседанието на Пленума днес членове на съвета не се съгласиха с възраженията на върховните съдии. Според кадровици ВСС може да възлага проверки на съдии и се позоваха на чл. 130а, ал. 5, т. 5 от Конституцията и чл. 30, ал. 5, т. 14 от Закона за съдебната власт. В първата разпоредба се казва, че колегиите решават въпроси за организацията на дейността на съответната система от органи на съдебната власт, а във втората е посочено, че Пленумът на ВСС създава постоянни и временни комисии за подпомагане на дейността си.

Атанаска Дишева отбеляза, че в един бъдещ момент ВСС ще трябва изрази становище по законопроект, свързан със специализираните съдилища, и за да стори това, ще има нужда от такъв анализ.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов отбеляза, че същественото в позицията на НК на ВКС е дали на съдиите може да се възлага нещо различно от основните им задължения.

В тази връзка беше посочено, че председателят на ВКС има правомощия по закон да възлага проверки на апелативните съдилища, които могат да бъдат извършени от него или от упълномощени от него съдии.

В крайна сметка Пленумът на ВСС прие структурата на работната група, която ще извърши анализа на специализираните съдилища, като Съдийската колегия ще попълни състава ѝ, след направените осем отвода.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хмммм
Хмммм
28 май 2021 4:17
Гост

ПО ПРИЕМЕРА НА ЩАТСКИТЕ СИСТЕМИ В 50 ЩАТА, КОИТО ИМАТ САМО ЕДИН ВЪРХОВЕН СЪД, КОЙТО РАЗГЛЕЖДА ДЕЛА И ЗА ПРОТИВОРЕЧВИ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА ЩАТА ЗАКОНОВИ ТЕКСТОВЕ ТАКА И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ШОКОВА РЕФОРМА И ПОСТАВЯНЕ В ЗАВИСИМОСТ НА ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ ОТ ИЗБОР НА ГРАЖДАНИТЕ, КОЕТО С ТОЗИ СЪСТЕЗАТЕЛЕН МОДЕЛ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КОНКУРЕНЦИЯ И ДИСЦИПЛИНИРАНЕ. КАКТО В ЧЕХИЯ НЯМА СЪДЕБЕН СЪВЕТ И ИНСПЕКТОРАТ И НЕ СА КРИТИКУВАНИ, ТАКА И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ. СЕЩАТЕ СЕ ОТКЪДЕ СЕ РАЗМИРИСА – С КРАСЬО ЧЕРНИЯ. .СЕГА ВЪВ ВСС ИМА НЯКОЛКО ЧОВЕКА НАВЪРШИЛИ 65 Г. И ПОЛЗВАЙКИ ПРАЗНОТА В КОНСТИТУЦИЯТА НАЛИ СЕ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 6:58
Гост

Много сте смешни с тоя пряк избор на съдиите. Защо си мислите, че партиите, които си купуват гласове за дупедати, няма да си напазаруват и съдии? Матрялът, пардон, електоратът е един и същ и щом той е калпав, калпава ще е държавата му, съдиите му, докторите му, учителите му, бъдещето му и всичкото му. Колкото до специализираните съдилища, създаването им е плод на политическо решение, политическо решение е и закриването му. Да бъдат така добри неуважаемите политици да си поемат отговорността за него, а не да се крият като мишки зад ВКС, а неуважаемият ВСС няма нужда чак толккова да… Покажи целия коментар »

Смешни ли?
Смешни ли?
28 май 2021 11:15
Гост

Те ВСС, ИВСС, специализирани или не, отдавна не са смешни. А тъжни. Като на опело. И колко сте смешни – прекият избор на съдии никъде не се осъществява от гласоподателите в другите избори, а от избирателни колегии. В Германия как е, а глупендер?

Мунчо
Мунчо
28 май 2021 20:27
Гост

Аз съм с двете ръце и двата крака. Ако има нещо позитивно при янките, то е това!

Цитат
Цитат
27 май 2021 14:58
Гост

Красимир Шекерджиев: „Кое налага да правим анализ сега? По чия инициатива се прави – на ВСС, на някоя от другите власти? Запознах се с протокола от заседанието, на което бях в отпуск, и наистина не разбирам целесъобразността на подобно действие. Дебатът тръгва от един разгорещен дебат по повод един неприет законопроект, на едно разпуснато Народно събрание. Нека преди да решим на кого да възлагаме анализ да се върнем към това дали изобщо да го правим, тъй като все още на мен не ми е ясно кое го налага“

само минавам
само минавам
27 май 2021 12:31
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Без ВСС, ИВСС, ПУЦ, РАБФАК, РОДАТА И ЗАДОЧНО. Пък да видим тогаз, кой какво има право, какво няма, какъв му е бюджета и кой кого и какво ще анализира. И как ще се работи. В ИМЕТО НА НАРОДА.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 13:22
Гост

това си е жива революция, но те подкрепям!

Anonimen
Anonimen
27 май 2021 12:11
Гост

Този отвод си е чист бойкот.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 14:07
Гост

Естествено и иде реч , че магистратите не са слуги на народното събрание!

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 11:51
Гост

Изгоря анализа!

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 11:29
Гост

Точно пък НК на ВКС да се оплакват, че имали много работа и дела, е пълен цинизъм. Най-редовно са по кръчмите и кафетата всеки ден около Съдебната палата, което не говори за сериозно натоварване, особено в сравнение с по-малката ТК, а и дори Гражданската колегия. Очевидно е, че се чудят как да се скатаят, за да не работят през следващите три месеца по анализа, част от които се падат и отпускарски. Как да уважаваш такива магистрати??

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 11:45
Гост

като те слушам, уважението към магистратите не ти е първостепенна грижа.

Anonimen
Anonimen
27 май 2021 12:07
Гост

Зависи от магистратите. А и вече загубих вяра в българското правосъдие.

Боби
Боби
27 май 2021 12:05
Гост

Е, къде да са по обяд? Нали теябва и да си почине чивек.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 10:52
Гост

ВКС са абсолютно прави. Атанаска Дишева заложи в анализа да има броене на страница, няма върховен съдия който да слезе до подобно ниво на безмислена дейност.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 10:25
Гост

За всеки законопроект свързан със ЗСВ ли се правят такива проверки?
Това не е ли още един аргумент, че спецовете са по-равни от другите, както едно време, т.е. извънредни?
Все пак не може да се отрече, че съдийската колегия прояви някакъв разум с определянето на съдии от ВКС и то на случаен принцип, за разлика от прокурорската, която възложи на ръководствата на спецовете да се самоанализират.

Atanas
Atanas
27 май 2021 12:13
Гост

Е, считай какъв ще е самоанализа? Отличници от всякъде.

1312
1312
27 май 2021 10:17
Гост

Лошото е, че ако ИВСС направи анализа, ще излезе, че спецовете са най-прекрасните съдилища.

Daniela
Daniela
27 май 2021 10:16
Гост

Ема ще се претоварят ама ако вземат и някой лев за тия проверки? Или другаде се крие ключа от бараката.

Аналог
Аналог
27 май 2021 10:15
Гост

Голям страх да не се преработят. Аз работя от 5 месеца по 16 часа на ден и не, не съм готвач в кръмча или обслужващ персонал. Имам си професия, но просто работата е много и не се жаля през синдикати.

Gerova
Gerova
27 май 2021 10:15
Гост

Ясно, ще се преработят.

Хамбургер
Хамбургер
27 май 2021 10:15
Гост

Прави са. За мен не те трябва да правят проверките.

Asparuhov
Asparuhov
27 май 2021 10:14
Гост

Хубаво е, като ще се правят такива проверки, да се случват според закона. А не на когото му скимне от групата на Мая Манолова.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 10:13
Гост

Пенсионерите могат да проверяват, така е. Но защо? Тези са много заети или за да няма драма после?

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 10:13
Гост

Голяма драма с тия анализи и проверки на тия спецсъдилища

Flarken
Flarken
27 май 2021 10:13
Гост

Определено мисля, че нямат право да им възлагат нищо.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 11:31
Гост

Що да нямат? И тях ги назначава и освобождава същия орган. Като са във ВКС, да не са богоравни и само да премятат делата от едно бюро на друго ?

Десислава
Десислава
27 май 2021 10:12
Гост

Прави са

Николета д-р Лозанофф, приват-доцент
Николета д-р Лозанофф, приват-доцент
27 май 2021 10:04
Гост

МНОГО ЛАКЪРДИИ, МНОГО НЕЩО. ЗА ДА КАЖАТ, ЧЕ НЕ ИМ СЕ РАБОТИ. ЛОГОРЕЯ.

Айде бе!
Айде бе!
27 май 2021 10:15
Гост

Ама те си работят, това просто не им е работата.