Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се въздържи при гласуването за замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Решението каква позиция да заеме българският ВСС по този въпрос бе взето с 13 гласа, четирима гласуваха в подкрепа на временното изключване, а един – „против“.

За 17 септември е свикано извънредно заседание на общото събрание на ЕМСС в Букурещ. Първата точка в дневния му ред е предложението на Изпълнителния борд на мрежата за временно прекратяване на членството на полския съдебен съвет, а втората е свързана с промени в устава на организацията заради предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев докладва писмото от ЕМСС. В него се обяснява, че предложението за замразяване на членството на полския съдебен съвет е заради редицата законодателни промени, извършени там, които накърняват независимостта на съда и разделението на властите.

След изменения на нормативната база министърът на правосъдието в Полша вече е и главен прокурор. Той може да командирова съдии, да назначава и освобождава заместник-председатели на съдилища. За 6 месеца е освободил 150 заместници като 10 от тях са на апелативно ниво.

Освен това той е разпоредил започването на наказателни преследвания срещу съдии, с чиито решения не е съгласен и които са критични към правителството.

Друга законодателна промяна е свързана с избора на членове на тамошния съдебен съвет, който вече се прави само от парламента, а не от колегите им съдии. Не на последно място в писмото от ЕМСС се изтъква, че в Конституционния съд са назначени съдии, които са лоялни към правителството и така този орган вече не е пазител на основния закон.

След като обяви мотивите към предложението, Боян Магдалинчев посочи, че пред българският ВСС стоят три варианта за гласуване – в подкрепа на временното прекъсване, против него и да се въздържи. Поясни още, че вотът е таен, а решение за прекъсване на членство се взима поне с ¾ от гласовете на държавите в ЕМСС.

После обаче съобщи, че е поискал становищата на две министерства – на правосъдието и на външните работи, защото този въпрос бил и политически.

От външното министерство му отговорили, че позицията на ВСС следва да бъде обусловена изцяло от националните интереси, а изразяването на негативна позиция по отношение на членството на Полша в ЕМСС би могло да затрудни сътрудничеството ни с тази държава. От МВнР добавили, че запазването на добрите отношения с Полша е много важно и във връзка с прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и неговото отпадане.

От ведомството препоръчали Магдалинчев да се обърне и към правосъдното ведомство, което той и сторил. Тази сутрин бил получен отговор, в който се казва, че задействането на процедура по чл. 7 от Договора на ЕС, по който преди няколко месеца стартира наказателна процедура срещу Полша, а вчера и срещу Унгария, е крайна мярка, към която следва да се пристъпи в изключителни случаи. Според МП трябва да се положат сериозни усилия за активен и конструктивен диалог. От ведомството на Цецка Цачева добавят, че в устава на ЕМСС не е предвидено временно прекъсване на членството на държава, а евентуалната подкрепа на едно такова предложение ще доведе до непредвидими последици.

В този ред на мисли Магдалинчев обяви, че той подкрепя позицията България да се въздържи при гласуването, защото няма процедура, по която „временно“ да се преустанови членство на държава в Европейската мрежа на съдебните съвети.

Oчeвиднo проблемът, cвъpзaн c Πoлшa, e зa нaличиeтo нa cъмнeния зa зависимостта нa cъдeбнaтa влacт oт изпълнитeлнaтa. Paдвaм се, чe нямa такова cъмнeниe cпpямo ВСС и зaтoвa cтaнoвищaтa нa двe министерства, чacт oт изпълнитeлнaтa влacт, нямaт никакво знaчeниe зa нac“, заяви на свой ред Красимир Шекерджиев.

Той поясни, че четирима членове на Изпълнителния борд на ЕМСС са били на място в Полша и са извършили проверка. Разговаряли са с членове на полския съдебен съвет, с представители на две съдийски организации и др. и крайният извод на проверяващите е, че тамошният ВСС не е независим от изпълнителната власт. Така, на 16 август Изпълнителният борд на ЕМСС единодушно е взел решение да предложи замразяването на членството на Полша. „Колеги, нямаме много възможности. Paзбиpa се, можем да се въздържим, да кажем, че не това е моментът, че зависим от гласа на Полша, но на практика това означава да се противопоставим на становището на осем представители на различни европейски съдебни съвети. Аз ще подкрепя предложението за временното преустановяване на членството в ЕМСС“, каза Шекерджиев.

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че също ще гласува да бъде подкрепено замразяването на членството на Полша. „Членове на борда на ЕМСС ca установили, че Законът зa Haциoнaлния cъвeт нa cъдeбнaтa влacт, e чacт oт цялостната съдебна реформа. Tя e стартирала по нacтoявaнeтo нa полското пpaвитeлcтвo, за дa постави „пoд демократичен контрол“ cъдeбнaтa влacт, каквото и да означава това, зaщoтo cъдиитe в Πoлшa представлявали дъpжaвa в дъpжaвaтa, били мързеливи, корумпирани и комунисти. Teзи твъpдeния нe издъpжaт проверка. На борда не са били предоставени доказателства за тези твърдения, включително за корупция. Средната възраст на съдиите е 40-45 години, а Полша излезе от комунизма през 1989 г.„, заяви Панов.

Той изрази несъгласие с мнението на Магдалинчев за това, че след като в устава няма възможност за временно прекъсване на членството, а само за изключване, това не може да бъде направено. Този, който може повече, може и по-малко, заяви Панов и призова колегите си да подкрепят предложението на борда, защото „проблемът ще почука и нa нaшaтa вpaтa“.

Цветинка Пашкунова също обяви, че ще подкрепи становището България да гласува за замразяването на членството на Полша.

Огнян Дамянов не видя фрапиращи нарушения, нямало и конкретни данни за накърняване на независимостта на съдиите и заради това подкрепя позицията на въздържане от позиция.

Вероника Имова обяви, че въпросът е сложен и е по-добре да се изчака приключването на наказателната процедура срещу Полша по чл. 7 от Договора на ЕС.

В крайна сметка ВСС реши да изпрати Имова и Олга Керелска на извънредното заседание на ЕМСС като Боян Магдалинчев няколко пъти повтори, че те са длъжни да изпълнят днешното решение на съвета, т.е. да гласуват „въздържал се“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 16:01
Гост

Шекерджиев от къде е сигурен, че няма съмнения относно ВСС. Просто така му изнася.

Демократ
Демократ
13 септември 2018 15:21
Гост

Мишки!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 15:57
Гост

С изключение на един.

Минувач
Минувач
13 септември 2018 15:06
Гост

Както винаги Вероника Имова гледа реално на нещата и дава адекватни предложения.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 15:04
Гост

Адмуеаций за становището на ВСС.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 15:08
Гост

Няма за какво да ги адмирирате. Те просто се измъкват от положение.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 16:07
Гост

Извинете, но за какво ги „адмуеаирате?“ – ча както преди три години, когато ЕМСС изключи Турция, нашия ВСС пак се въздържа? Политически зависим орган не може да защитава независимостта на съда, нито на своя национален, нито на други европейски съдилища. Пак ни е срам от действията на страхливи и зависими душици