Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да излезе с декларация в подкрепа на съдията от Административен съд София-град Полина Якимова-Илиева. Тя стана обект на нападки в медийни публикации по повод нейно решение, с което се признава правото на пребиваване в страната на австралийка, сключила брак с французойка, която живее в България.

Предложението колегията да излезе с декларация в нейна подкрепа беше отправено от председателя на ВКС Лозан Панов. Той заяви, че чрез употребата на обидни епитети и квалификации в статията се правят манипулативни внушения за връзки на съдия Полина Якимова-Илиева, които са повлияли на нейната обективност при постановяване на съдебното решение. Панов добави, че в публикациите се атакува и съпругът ѝ Борис Илиев, който е съдия във ВКС. Твърди се, че той е в един състав с Борислав Белазелков, който пък е член на Съюза на съдиите, бил е и негов председател, като се прави извод за съществуването на неформалните мрежи за влияние в съдебната власт.

Членовете на колегията не възразиха срещу внасянето на точката по същество. Даниела Марчева предложи друго – всички допълнителни точки да се гласуват поотделно. По този начин в дневния ред влязоха две, а предложението за декларация в защита на съдия Полина Якимова-Илиева не събра необходимото мнозинство. Гласовете бяха разделени 6 на 6. В подкрепа на изразяване на становище гласуваха председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска. Срещу предложението гласуваха Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Вероника Имова, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова и Боян Новански.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
10 юли 2018 12:06
Гост

Колеги, какъв ви е точно проблемът с този казус и с решението на Полина Якимова-Илиева? Защо толкова ви притеснява прилагането на европейското право, при условие, че съдът няма особен избор в този случай? Да не би да имате личен проблем с гей браковете, защото в този казус съдебен пробем няма…

Магистрат
Магистрат
10 юли 2018 10:56
Гост

Гей-лобистите се стараят всячески да обезчестят правото. България е сред малкото държави- членки на ЕС, които не са променили Конституцията и законите в тази посока. Именно за това решението на съдия Полина Якимова-Илиева за мен също е неприемливо.

Петров
Петров
10 юли 2018 10:41
Гост

Господин Панов, шуробаджанащината в случая не само не помага на съдийката, а напротив-настройва още повече радетелите за справедливост срещу нея.

Възмутен
Възмутен
10 юли 2018 10:38
Гост

Решението на СЕС от 5-ти юни, сезирано от гей-двойка даде шанс за деморализация в обществата, пренебрегване на исторически ценности и традиции, както и отслабване на националния суверенитет.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2018 10:30
Гост

Напълно подкрепям решението на ВСС.