И третата процедура за избор на председател на районния съд в Благоевград приключи без резултат. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) не успя да се обедини около един от двамата кандидати за поста – Атанас Иванов и Гергана Симеонова от РС-Благоевград.

Първият беше подкрепен от петима членове на СК, а вторият – от трима. Драгомир Кояджиков гласува и срещу двамата кандидати. А за избор са необходими минимум осем гласа.

След вота председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова се обърна към двамата кандидати с призив с колегите им да не се обезсърчават. „За постигане на положителен резултат, трябват постоянство и търпение“, каза Захарова.

Мандатът на предходния председател на РС-Благоевград Вера Коева приключи през октомври 2021 г. При обявената първа процедура не се появиха желаещи да заемат поста, а при втората документи подаде Гюлфие Яхова. Но през юли м.г. тя се отказа и малко по-късно заедно със съдия Коева беше повишена в окръжния съд в Благоевград.

Вече при третата процедура се появиха двама кандидати – Атанас Иванов и Гергана Симеонова.

Иванов е съдия от 2007 г., започнал е работа първо в РС-Разлог, през 2014 г. е преместен в районния съд в Благоевград. През 2016 г. е командирован в окръжния съд в града, където е бил до началото на октомври 2022 г. Месец по-късно е командирован в РС-Разлог. Той е граждански съдия.

Гергана Симеонова работи в съдебната система от 2015 г. като е била две години младши съдия в ОС-Благоевград, а от 2017 г. е магистрат в районния съд в града. Тя е наказателен съдия.

Един от основните въпроси по време на днешното изслушване беше свързан с напрежението както между самите районни съдии, така и с колегите им от ОС-Благоевград, което се наблюдава от години и за което ВСС многократно е бил сезиран назад във времето.

Двамата кандидати се разминаха в мнението си за това каква е ситуацията в момента.

Според Атанас Иванов напрежението все още тлее, като една от причините за това е създадената организация на работа и свръхрегулацията чрез множество вътрешни заповеди, които от години не се променят заради авторитета на автора на въпросните разпореждания. Друга причина според Иванов е двойният подход на председателя спрямо колегите и служителите. Той говори и за съществуването на „едно ядро“ от съдии, които подавали искания за прекратяване на командироването на магистрати от ОС-Благоевград. Последното обаче било преодоляно, защото в момента нямало командировани магистрати от РС в ОС.

Гергана Симеонова на свой ред заяви, че в последно време напрежението значително намаляло. Тя обясни, че редовно се провеждат общи събрания, създадени са работни групи за решаване на част от проблемите, като промяна на правилата за случайно разпределение на делата, извършват се проверки на някои от службите и др. Симеонова допълни, че при напрежение е важно да има разговор с колегите, за да се видят първо причините за проблема и впоследствие предприемане на мерки за разрешаването му.

Двамата кандидати се разминаха и по въпроса за натовареността на гражданското и наказателното отделение.

Според Иванов в ГО натовареността се измервала като брой дела на съдия, докато в НО с коефициенти и на него не са му ясни критериите, по които се определят те. Той допълни, че няма нужда от нови щатни бройки, а трябва да се изчака приключването на конкурса за преместване, при който едно от местата е в РС-Благоевград, както и назначаването на младши магистрат това лято.

Гергана Симеонова обясни, че натовареността се измерва според правилата, приети от ВСС, като се съобразяват коефициентите, определени в тях. Тя допълни обаче, че може да възникне необходимост от отпускане на нови бройки за съдии, ако натовареността се повиши, а данните за 2022 г. показват именно ръст на делата.

След изслушването на двамата, членовете на СК не успяха да се обединят около някоя от кандидатурите.

Председателят на ВКС Галина Захарова, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева заявиха, че ще подкрепят Гергана Симеонова като акцентираха върху подкрепата, която тя е получила на общото събрание на РС-Благоевград.

Гергана Симеонова е получила по-убедителна подкрепа от колегите си, като всички, които са се изказали и гласували доверие, са обърнали специално внимание на притежаваните от нея лидерски качества. Тя е изключително енергичен и решителен човек, проявява креативност и инициативност, което пролича и по повод участието ѝ в работните групи за преодоляване на проблемите в организацията на работа и отношения между колегите“, каза Цветинка Пашкунова. Тя допълни, че Симеонова е демонстрирала по-добро познаване на организацията на работа в съда, а концепцията ѝ е била по-задълбочена.

Атанаска Дишева посочи, че от изслушването и документите си личи, че Гергана Симеонова е позитивен човек, който, за да даде отговор за решаване на проблема, първо ще търси причините за него. „Опитва се да намери къде, защо и какъв е обективният причинител на проблема, а това е полезно качество, особено за административен ръководител“, каза Дишева. Тя допълни, че Гергана Симеонова е решителна и последователна, има значително по-добро знание и виждане за организацията на работа в съда и на съдилищата по принцип.

В конкретния случай сме изправени пред избор между двама съдии от съда, за който е процедурата. Тази равнопоставеност в конкретния случай е привидна, защото на практика Атанас Иванов през последните осем години не е бил съдия в РС-Благоевград. Бил е командирован в окръжния съд от 2014 г. до 2022 г., обстоятелство, което е една от основните причини за противопоставянето на съдии, създаването на проблема за липсата на кадрова обезпеченост и усещането за равно или еднакво отношение към съдиите. Притеснена съм от незнанието му за решенията на ВСС за начина на измерване на натовареността и за твърдението му, че в РС-Благоевград се измерва по различен начин – в гражданското отделение по брой дела, а в наказателното – по коефициенти, за които твърди, че не знае как се приемат“, допълни Дишева.

По думите ѝ проблемно е отношението на Иванов към това какво представлява колективът в районния съд, както и твърдението му, че в момента също има напрежение и то се поддържа от „едно ядро“, без да посочи кой е в това ядро. „Това създава проблем в евентуалната работа на председателя на съда. Той трябва да цели обединяване на съда, а не необосновано да поддържа твърдението, че други колеги поддържат напрежение“, каза Дишева.

От изказването на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков стана ясно, че не е съгласен с изводите на Дишева.

Той заяви, че е било удоволствие да слуша и двамата кандидати, „защото чувайки Благоевград, имаме усещането за проблеми“.

Спомняте си предишните протоколи от общи събрания. Това, което сега прочетох, е крачка напред във връзка със създаването на нормална атмосфера. Това е колегиален протокол, без удари под кръста и без въпроси, които целят злепоставяне на кандидат. Чест им прави това, което колегите са направили“, каза Чолаков.

Той обаче заяви, че ще подкрепи Атанас Иванов и обясни, че освен че е преподавател и има докторска степен, Иванов е с по-голям стаж като районен съдия – 15 години. Действително известно време е бил в окръжния съд, посочи шефът на ВАС, но поясни, че районният и окръжният съд са в една сграда и проблемите са били известни на всички, няма как да не стигнат от единия до другия етаж.

Георги Чолаков заяви, че Иванов и по-подготвен, има опит, а в момента спасява съда в Разлог като правораздава и на двете места. „Той има компетентност и може да преведе този съд към по-добри резултати“, заключи председателят на ВАС.

Боян Новански също каза, че ще подкрепи Иванов като изтъкна, че се изисква много голяма смелост, за да се кажат някои неща. После посочи какво има предвид – за неравномерната натовареност между отделенията и за забавените както граждански, така и наказателни дела, за заповедите с авторитетни автори, които с години съдиите не смеят да променят, както и законодателните проблеми, свързани с определянето на особените представители по граждански дела и разногласията с местния адвокатски съвет по въпроса за възнагражденията.

Няма да подкрепя нито един от двамата кандидати“, на свой ред заяви Драгомир Кояджиков. И поясни защо: „Всеки казва, че е констатирал подобряване на отношенията. От две години следя взаимоотношенията и в другите съдилища в района. Не, там не се подобрява положението, проблемите се задълбочават и това произтича не само от действията, които върши настоящият председател на окръжния съд в Благоевград, а и от действията на бившия и.ф. председател на районния съд в Сандански. Привидно тук се спазва добрият тон. Но не виждате ли съдия Николова какви въпроси и изказвания прави по отношение на Атанас Иванов. Неговият избор би довел до продължаване на конфронтацията. Симеонова е изразител на действията на Николова, а откровено нейната цел е да се задълбочава конфликтът в този съд“. Кояджиков допълни, че нито един от двамата кандидати не е успял да го убеди, че е подходящ за  поста.

Последна думата взе Галина Захарова, която започна с опасението, че и този път няма да бъде излъчен председател на РС-Благоевград. И допълни, че ще подкрепи Гергана Симеонова, защото тя е получила доверието на общото събрание.

Микроклиматът е от изключително значение, отношенията между съдиите са въпроси, свързани пряко с интегритета им, а от там и с общественото доверие към съдебния орган. Затова ми се струва, че следва да се доверяваме и да вярваме на съдиите, защото в тези органи работят отговорни колеги, които обичат работата си и показват положителни резултати. Видно от статистиката в доклада на районния съд в Благоевград 80% са изцяло потвърдените актове, а от това може да направим извод за много добра работа там, което е добра атестация за съдиите“, каза Захарова. Тя се спря на констатациите на членове на СК, че положението в РС-Благоевград се подобрява като отбеляза, че, за да се стимулира този положителен процес, би трябвало да се заложи на диалога между самите съдии, какъвто разговор е готова да води и Гергана Симеонова.

При гласуването Иванов получи пет гласа (Георги Чолаков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров и Стефан Гроздев), а Симеонова – три (Галина Захарова, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева). Драгомир Кояджиков не подкрепи никого.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:41
Гост

Истината е, че в Благоевградския съдебен район са се събрали основно местни македонски откачалки /да ме прощават свестните хора там, ама са малко/. Това са хора, които просто не са у ред – стари моми и ергени, разведени, изобщо, те са повече за Северна Македония, отколкото за България. Там трябва някой външен /не от региона/ да им стане председател, макар, че и него ще го атакуват и мразят. Там винаги ще има проблеми, защото с психопати не можеш излезе на глава.

Съдия
Съдия
19 април 2023 14:30
Гост

Погледнато от страни, има проблеми в този район и съд, породен от кадрите. В същото време кадровият орган си тренира празнословието. Въпросът е – кому са нужни изказванията на Дишева, Пашкунова и тем подобни архаизми, след като не разрешават, а задълбочават проблемите- и то не само в Благоевград? Кому изобщо е нужен най-безполезния състав на ВСС? До кога ще кадруват тези, които не само не направиха нищо градивно, но и сътвориха множество безумия?

Бахов
Бахов
19 април 2023 11:58
Гост

Случилото се вчера в Съвета е един грозен и пълен абсурд!Кандидата, който не знае какви правила има ВСС за измерване на натовареността при това от 2016 година, и който работи години наред навсякъде другаде но не и в съда, където е назначен по щат, получил повече гласове?!Първият мотив за подкрепа бил, че по-подкрепеният кандидат «проявил смелост» като не спазил закона и сам си определял адвокатите по делата и парите, които да им се плати, което било правилно и за това адвокатите нямали право да му пускат сигнали, споделил адвоката във ВСС?!Вторият мотив за подкрепа на този кандидат било, че «спасявал»… Покажи целия коментар »

Вие пък
Вие пък
19 април 2023 13:21
Гост

Ама не ги е срам разбира се! Той Кояджиков в Русе света обърна да сложи близката си приятелка за председател . Къде къде беше цирка .

Влъхви
Влъхви
19 април 2023 21:14
Гост

Доста неграмотно написано мнение. Жалко, ако сте съдия, а не съдебен служител.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 10:28
Гост

Катя, успокой се и отидете пак на някой воаяж в чужбина с Владко. С това поведение си заникъде, а на психиатри отказвате да ходите.

16-ти април
16-ти април
19 април 2023 9:35
Гост

Време е явно надошлите софиянци в повече да се върнат по родните места и с гордост и без предразсъдъци да сложат юзди на този и онзи районен съд, барем покажат какво са научили в Софийското равно поле….

прост работник в КЦМ
прост работник в КЦМ
18 април 2023 20:26
Гост

Не знам в РС Благоевград какво става, но след два – три месеца ще гледате сагата в Пловдив. Там ще бъде интересно.

Кукуригу
Кукуригу
18 април 2023 21:58
Гост

Вярно, Пловдив и Благоевград май генерират половината скандали по места общо за страната. 😀

Мда
Мда
18 април 2023 19:14
Гост

Очаквам с нетърпение предстоящото падение на самозабравилия се Кояджиков. Никой не е повече от оня Горе

Петров
Петров
18 април 2023 18:06
Гост

Поредната сага.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 16:28
Гост

На задкулисието в съдебната ни система не му дреме на кой от двамата редовите съдии в Благоевград имат доверие, важното е да се избере кандидатът, който ще им изпълнява поръчките.

Юлиян
Юлиян
18 април 2023 18:08
Гост

Те явно за това се мотаят така.

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
18 април 2023 16:09
Гост

Каскета ще намигне, Жорката ще палне свещичка и ще си изберат техния човек 😉

Николай
Николай
18 април 2023 18:09
Гост

Както обикновено.

Тинтири-минтири
Тинтири-минтири
18 април 2023 15:50
Гост

„Симеонова е изразител на действията на Николова, а откровено нейната цел е да се задълбочава конфликтът в този съд“ – запознати с реалната ситуация на място казват, че това гениално прозрение на другаря Кояджиков казвало всичко за благоевградския „свинарник“ …

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 15:37
Гост

Е, никой ли не е извадил достатъчно връзки?

Ханала
Ханала
18 април 2023 14:26
Гост

Чудничко просто.

Бюкянъм
Бюкянъм
18 април 2023 14:26
Гост

Нямам думи за алабализмите…

Пашов
Пашов
18 април 2023 14:25
Гост

Глупости на търкалета

Русев
Русев
18 април 2023 14:25
Гост

По-зле беше преди в ОС Благоевград, хайде моля ви

Каменов
Каменов
18 април 2023 14:25
Гост

Я, в кой окръжен съд няма драми в България?

Секов
Секов
18 април 2023 14:24
Гост

Определено мазалото в съда в Благоевград е на ниво и незнам защо се мсята, че всичко там е ОК

Чулев
Чулев
18 април 2023 14:24
Гост

И аз не мисля, че положението в ОС Благоевград се е подобрило

Ангелина
Ангелина
18 април 2023 14:23
Гост

Изисква се смелост, така е.

Инспектор Дюдю
Инспектор Дюдю
18 април 2023 14:23
Гост

Колега от Благоевград сподели, че нито един от двамата кандидати не става за поста. Бедата, според колегата, била, че и останалите съдии там също не ставали за началници, а най-добри били в интригите, доносите и храченето едни срещу други. Накратко – срам и резил за системата!

показно
показно
18 април 2023 14:55
Гост

Точно такова изказване е показно, що е то манипулация и интрига!Дори термините, които си ползвал за “ храчене и доноси“, ярко онагледяват и какъв си и каква е целта ти -да се очернят други хора за да е в общия тренд на деня.Кой е тогава срама-очернящияТ или очерняните от него?!

Стаматов
Стаматов
18 април 2023 14:23
Гост

Ще търсят нов. И така ще се точат с месеци

Йорданова
Йорданова
18 април 2023 14:23
Гост

Страшни чаршафи пишете за работата на ВСС, която е едно нищо

Тихомир
Тихомир
18 април 2023 18:12
Гост

И да не пишат, ние си го знаем. Този ВСС е напълно безполезен.