Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не прие оставката на съдията от Административен съд София-град Росица Бузова, която има 300 ненаписани дела и реши да ѝ даде срок до Коледа да изготви поне част от актовете, които бави от години.

Заради огромния брой забавени дела срещу Бузова се водят две дисциплинарни производства – едното образувано по предложение на шефа на съда Радостин Радков, а другото – на Инспектората към ВСС. Те бяха обединени, защото са все за драстични забавяния на дела, като се иска нейното уволнение.

Освен това на 16 юли 2019 г. колегията отстрани Бузова от длъжност за 3 месеца заради дисциплинарката срещу нея. Така тя трябваше да се върне на работа на 16 октомври, но вместо това, е подала оставка и иска да бъде освободена от системата от 5 октомври.

Случаят с Бузова предизвика възмущението на Боян Магдалинчев, който заяви, че ще гласува против оставката ѝ. „Става дума за 300 неизготвени съдебни акта, според мен такъв колега заслужава дисциплинарно уволнение. Стимулираме колеги като нея в продължение на години да не работят, а после да подават оставка и преразпределяме делата на други“, заяви той. И позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Закона за съдебната власт, който задължава магистратите при напускане на системата да напишат всичките си обявени за решаване дела, каза, че не е съгласен Бузова да бъде освободена днес.

„Просто не е справедливо за другите магистрати този човек да си тръгне без никакви последствия“, заяви и Драгомир Кояджиков.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче изрази съмнения, че Бузова ще си напише делата дори да ѝ бъде даден срок за това.

„Изправени сме пред много патова ситуация, аз смятам, че този колега няма да си изпише актовете. Водил съм разговори с нея. Правихме графици, но има неизписани дела от 3-4 години, има ревизионни актове, които чакат резултат от 2012 г. Аз лично ще гласувам за тази оставка. Трябва да се намери баланс между интереса на гражданите и на правосъдието“, каза той. И посочи, че Росица Бузова не ходи на работа в съда, а получава съобщенията си с нотариални покани.

Вероника Имова обаче заяви, че трябва да бъде даден шанс на Бузова да напише поне част делата си, за да не бъдат прехвърлени на колегите ѝ.

„Смятам, че този колега трябва да бъде освободен. Изключително укоримо е да остави няколкостотин актове неизписани. Те са насъбрани от години. След като този съдия не желае повече да бъде съдия и очевидно не е писал, не виждам възможност зорлем да го държим съдия. Ако не си напише делата за срока, който му поставим, какво ще стане? Същото, просто ще е вземала заплата за още два месеца“, беше позицията на Красимир Шекерджиев.

Имова обаче настоя, че да се приеме оставката на съдия с 300 ненаписани дела е абсурд. „Вярно е, че оставката не може да не бъде бъде приета, но правото на оставка е обвързано и с едно задължение, което ЗСВ вменява на магистрата – да си изпише делата. Правораздавателната дейност е висша конституционна ценност“, заяви тя.

Така с 5 на 6 гласа оставката на Бузова не беше приета, а с 9 на 2 гласа съдийската колегия ѝ указа до 23 декември 2019 г. да си изпише делата.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
24 септември 2019 16:16
Гост

Нещо не могат да привлекат хората да останат в системата. Колко случая имаше вече.. От такива сладки длъжности с големи заплати да бягат, явно не е добре работата

Ужасно
Ужасно
24 септември 2019 15:37
Гост

Когато съдиите почнат да си вършат работата като обикновени чиновници, т.е. никак…

Промяна!
Промяна!
24 септември 2019 15:39
Гост

Трябва механизъм, който да стимулира съдиите да работят, без обаче да се въвежда централизиране катов прокуратурата, защото това би довело до принципа на независимост на съдебната власт.

Гери
Гери
24 септември 2019 13:18
Гост

Както винаги Георги Чолаков се показа като здравомислещ и обективен човек

Чак пък...
Чак пък...
24 септември 2019 15:40
Гост

Не се изисква да си дипломиран психолог, за да прозреш, че Бузова няма да си допише делата до Коледа.

Стойчо
Стойчо
24 септември 2019 12:50
Гост

Това е предпоставка за опасен прецедент 🙂 Ако Бузова си напише дори и половината дела за 2 месеца и половина, после от всеки съдия ще се иска по 2 решения на ден.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:20
Гост

Е, толкова ще са качествени. Такова натоварване дори няма и в СРС.

Съгласен
Съгласен
24 септември 2019 15:41
Гост

Прав сте, сега на дневен ред идва въпросът за качеството на това, което ще изпише до Коледа.

Така е
Така е
24 септември 2019 15:42
Гост

Наистина, накрая както винаги потърпевши ще бъдат страните по прозиводствата.

Раз
Раз
24 септември 2019 12:29
Гост

Трябва да се реагира овреме – чувал съм , че в други държави са му намерили цаката – като не си пишеш делата , не ти плащат заплата . Сега дори и да я уволнят дисциплинарно , пак ще е „на далавера“ , защото не е работила с години , а е вземала заплата . Такива хора е желателно да се гонят още като младши съдии или в самото начало . А те ги чакат с години….Младши съдии с години „изписват“ делата си , а са уж районни съдии . Досега не съм видял някой от тези , които бавят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:48
Гост

И аз зная за такива полезни практики. Но интересно дали от ВСС не са чували, или просто се правят на глухи. Тя до сега се е забатачила яко, чакай да се оправи за 3 месеца.

магистрат
магистрат
24 септември 2019 12:27
Гост

Поздравления за съдия Велина Полежанова! Тя наистина ще допринесе много за този съд като негов ръководител.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:28
Гост

Тя е човек, който наистина знае как да работи в екип. Това е от изключително значение за успеваемостта на съда.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 11:42
Гост

Да, бе да. Чакайте да се засили с делата. Тя до сега не си е оправила нещата. Надали ще се засили особено.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 11:40
Гост

Тази е много нагла! Кой ще й върши работата. Тръгнала да се измъква чрез напускане.