Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не преназначи Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд, както самият той поиска. В подкрепа на заявлението му гласуваха седем от членовете на колегията, а двама бяха против – Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

Обсъждането на молбата на Лозан Панов премина в СК на ВСС с изказани съмнения за евентуално оказване на влияние по дела, обвинения към кадровици в отправяне на внушения и накърняване на независимостта на съдиите от ВАС, както и въпроси защо той не остане във Върховния касационен съд след края на мандата си, за да „бере плодовете на своето управление“.

Заради ситуацията се очаква утре да има извънредно заседание на Съдийската колегия, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, където е разглеждал административни дела, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС като беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите, както и с производства по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ).

Заявлението на председателя на ВКС беше внесено като допълнителна точка в дневния ред на колегията. Когато се стигна до него, Панов, който днес за последен път председателства заседанието на СК на ВСС, напусна залата.

Веднага, след като докладва точката, шефът на ВАС Георги Чолаков заяви, че е изненадан от решението на Панов да се върне във Върховния административен съд. „След това прекрасно управление във ВКС, защо не реши да остане там, за да бере плодовете от своето управление“, попита Чолаков. Въпреки това той заяви, че ще подкрепи молбата на колегата си. „При нас има достатъчно работа и дела за разглеждане и с удоволствие ще го чакаме на 11 февруари, за да разглежда дела във ВАС“, каза Чолаков.

След него и Боян Магдалинчев изрази изненадата си от решението на Лозан Панов. Представляващият ВСС изтъкна, че Панов е бил само три години и половина съдия във ВАС, след което седем години е председател на ВКС. „Предполага се, че много добре е опознал работата на ВКС и познава добре нещата отвътре. При седем години престой и ръководство на ВКС и три години престой във ВАС, по-подходящото място е ВКС“, каза Магдалинчев.

След това той направи няколко коментара във връзка със заповедта на Панов от август м.г., с която беше спряно използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във ВКС (повече по темата виж тук, тук и тук).

Ако Лозан Панов се върне във ВАС, не е изключено да се върне в Седмо отделение, където се гледат спорове по ЗУСЕСИФ. Тази заповед на Панов послужи като основание на Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ да наложи финансова корекция за ЕИСС по съображения, че системата не е внедрена във всички съдилища и по-конкретно във ВКС. Финансовата корекция не е малка. Спорът беше отнесен от ВСС и от един адвокат пред Административен съд София-град, който го разгледа спора и излезе с решение, с което беше постановена нищожността на заповедта. При последващо обжалване, може да се случи така, че Панов по някакъв начин да се окаже съдия в отделението, в което се разглеждат тези спорове. Не може да си затворим очите преди тези неща. 640 000 лв. е наложената финансова корекция заради тази заповед, което не е малко“, заяви още Магдалинчев (за какво ОПДУ наложи санкцията виж тук).

И продължи: „За съжаление тези спорове хвърлиха лошо име и лош имидж на ВСС. Въпреки голямото старание на колегите, които работиха по проекта, се създаде едно усещане, че ВСС е лошата институция. Електронно управление не се прави за една или две години, други държави го правят за десетилетия. ЕИСС си има своите недостатъци, но те не бяха основание да се издаде заповед, с която да се спре използването на ЕИСС във ВКС. В тази насока не съм склонен много да подкрепя преназначаването на Лозан Панов във ВАС“.

Думите му предизвикаха възмущението на Атанаска Дишева, която видя в тях накърняване на независимостта на съдиите във ВАС и ги защити.

В кое отделение би заседавал или би работил Лозан Панов е въпрос, който изобщо не зависи от нас, по силата на закона не зависи и от волята на председателя на ВАС. Разпределението на съдиите по отделения е правомощие на общото събрание и всички въпроси би следвало да се обсъдят от общото събрание на ВАС, което да вземе решение къде да правораздава Лозан Панов.

Тезата, че един съдия би могъл да повлияе на решение на състав ми звучи неподходяща за член на ВСС, в частност на Съдийската колегия и в частност на представляващия съвета. Нито някой колега, нито административен ръководител ми е влиял при постановяването на актовете, а вие как сте работил, г-н Магдалинчев, не знам. Но дори Лозан Панов да отиде в Седмо отделение по решение на общото събрание, аз съм убедена, че нито един от съдиите там би бил повлиян от становището на свой колега. А ако някой твърди за съдиите във ВАС нещо различно, нека да го заяви“, заяви Дишева.

Тя определи като необосновани аргументите на Магдалинчев във връзка със спора за заповедта на Панов и напомни, че решението на АССГ не е влязло в сила.

Сега да разсъждаваме тук в качеството на орган, който не осъществява инстанционен контрол, какъв би бил изходът от делото, излиза извън нашите правомощия. Струва ми се, че г-н Магдалинчев предварително знае какъв би бил изходът. Надявам се, че не е така, но аз останах с такова впечатление. По отношение на финансовата корекция, въпросната заповед не е посочена като отделно и самостоятелно основание за акта, с който е наложена. В момента да внушавате на касационния състав какъв би следвало да бъде изходът от спора и какво да е съдържанието, стои извън вашите правомощия, да не говорим, че това е пряка намеса в правораздавателната компетентност на съда и в независимостта на този орган“, категорична беше Дишева.

Не съм внушавал нищо, само казах като принципна възможност, че може да се случи и не съм имал намерение да въздействам или влияя върху който и да е съдебен състав. Не съм казал по този начин нещата“, отговори Магдалинчев.

Олга Керелска на свой ред път отправи критики към шефа на ВАС. „Изненадана съм от дебата, който се разгоря и от това, че колегата Чолаков подкани членовете на СК към този дебат. Оценката, която дадохте за ВКС, беше неколегиална, некоректна и направена не на място. За мен е абсолютно недопустимо колегата Чолаков в качеството му на председател на ВАС и на председателстващ заседанието на СК да прави оценки за състоянието на ВКС“, заяви Керелска.

Тя определи изказването на Магдалинчев като ирелевантно към въпроса, който се обсъжда. „Какво има да дебатираме. В други случаи не е имало такъв дебат. Иска се нещо най-естествено – съдията, който е бил във ВАС, иска след приключване на мандата му като председател на ВКС, да се върне там. Законът го позволява и няма какво да дебатираме тук. Това са подхвърляния на различни мотиви, за да се развие едно приказване, което не ни прави чест, не прави чест и на колегите, които го предизвикаха“, заяви Керелска.

Цветинка Пашкунова също взе думата, за да каже, че ще подкрепи предложението Панов да бъде преназначен във ВАС, каквато е и неговата воля. „Той има такова право съгласно чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, която разпоредба многократно сме обсъждали и дебатирали по повод молби на административни ръководители и техни заместници“, изтъкна Пашкунова.

След като стана ясен резултатът от вота, Дишева заяви, че Магдалинчев и Кояджиков за гласували в „откровено противоречие на закона“.

Днешният ден е твърде показателен за това как решенията се вземат различно от закона, но е добра атестация, че те не се споделят от значителна част от юридическата общност“, заключи Дишева, имайки предвид решението на Конституционния съд (повече за него виж тук).

И тъй като Съдийската колегия не може да не преназначи някъде Панов, членовете ѝ се разбраха утре да се съберат отново и да решат какво ще правят. Днес на заседанието присъстваха десет кадровици, Панов си направи отвод при гласуването, а Вероника Имова и Даниела Марчева отсъстваха по обективни причини.

 

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 11:17
Гост

Най-справедливо би било да го изпратят във ВКС, да дадат кариерен бонус на Кояджиков и той също да отиве там и двамата да заседават в един състав.

Смелият Чолак
Смелият Чолак
09 февруари 2022 9:57
Гост

Какво беше? Нали Чолаков хич не го беше страх? ХАХАХАХХАХА……..някои особености на третия пол изпъкват

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 22:51
Гост

Аз предлагам Панов да се яви на конкурс за магистрати като всички останали и така да изчисти името си от съмненията, че е бил уреден като младши съдия в началото. Убеден съм, че капацитет като него ще се справи без проблем с изпита! Успех, Лозане!

Рекрутиране в армията на неслужилите на младини
Рекрутиране в армията на неслужилите на младини
09 февруари 2022 6:51
Гост

А ако не е служил наборна военна служба-да си я изслужи, все по-усилено се говори за връщане на наборната военна служба. При връщането на казармата няма да има горна граница на наборната повинност-като в Гърция. Там и лица на 50-60 г са пращани в казармата, ако не са служили на 19.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 18:55
Гост

Питам: Защо само Лозан Панов не може да се върне на мястото преди да бъде избран за Председател на ВКС? Как може Председател на ВАС в това си качество да дава оценка на мандата на Председателя на ВКС, най-малкото с това изказване засяга колегите от ВКС

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 22:41
Гост

Ми да иде във ВКС бе, като е толкова ценен кадър.

Пънтоффф
Пънтоффф
08 февруари 2022 18:18
Гост

Нещо разумно и правилно.Той като сриваше човешки съдби,му бе безразлично.Не се замисляше,сега нека усети как боли.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 20:32
Гост

боли, боли …

Пънтоффф
Пънтоффф
09 февруари 2022 9:08
Гост

Май и теб те боли,че не отиде във ВКС.Е

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 17:29
Гост

Да увеличат щата на ВКС с една бройка „пазач“ и да го назначават.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 19:57
Гост

Гешев е твърде тъп за пазач, но за читач може. Чистач на първи коридор във втори отряд в Цетралния софийски.

Polo
Polo
08 февруари 2022 20:12
Гост

Той вече започна да назначава бивши върховни съдии като персонал във ВКС.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 17:22
Гост

Ако беше гласувал и самия Лозан, щяха да са 8 гласа, което е достатъчно. Сега трябва да звънят на Марчева или Имова да се включват, а те са болни. Нелепа ситуация. Закона е ясен, но магдалинчев и кояджиков, могат да решат да гласуват както си искат. Никой не може копче да им каже.
Ако не го преназначат, да жали отказа във ВАС и това е. Тъкмо ще си почине малко, че се преумори от много работа последните 7 г.

Най-точно казано!
Най-точно казано!
08 февруари 2022 16:57
Гост

Можаха да преназначат куцо, кьораво и сакато на по-високи длъжности (кариерен бонус), сега отказват на човека да се върне там, откъдето е тръгнал.
Никаква логика!
ВСС е една паразитна и лобистична структура, която трябва да се закрие светкавично!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 16:56
Гост

Kойто не знае- да знае- ето- снимането на този клип в Съдебната палата допусна лозан панов и затова трябва да изхвърчи с 300 км/ч от съдебната система-
https://www.youtube.com/watch?v=e5zYQhH3ryM
Пак питам- посочването на този клип ли е тролското за герб в коментарите ми, а…

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 17:02
Гост

Договорът е бил за занемане на „музикално-артистично произведение“, а по време на заснемането му Лозан Панов е бил в командировка в чужбина и не е знаел какво точно се снима. Специално уточнение за тикво-троловете, които са дълбоко потресени от горното, но същевременно не намират нищо нередно партньорите по белот на Тиквата да му подаряват проститутки по 5000 лева, които той да клати в официалната резиденция на МС.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 17:05
Гост

“….а по време на заснемането му Лозан Панов е бил в командировка в чужбина и не е знаел какво точно се снима…“ И това какво ТОЧНО ще се снима, не е предмет на договора за отдаване под наем на сградата на Съдебната палата, от лицето, отговорно за стопанисването й- тогавашният председател на ВКС лозан панов, а… В окото ми да плува корабче…. Толкова сте нагли всичките му защитници, че човек се пита дали някой от вас не се е облажил от хонорара за заснемането на клипа и дали не е участвал в него като статист….

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 18:48
Гост

Бил е в командировка, ама друг път!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 22:43
Гост

Е като е в командировка да не би да не носи отговорност бре?!

Черният лебед
Черният лебед
08 февруари 2022 16:40
Гост

Довечера ще хвърчи перушина вкъщи! Аз за съдия съм се омъжила и ако не го преназначат няма повече да използвам черният вибратор!

Черният вибратор
Черният вибратор
08 февруари 2022 16:52
Гост

Аз съм предназначен за троловете на Тиквата, които с прецизност бяха пресметнали колко гласа няма да достигнат, за да избере ВСС Захарова за председател на ВКС!

Лизан
Лизан
08 февруари 2022 16:37
Гост

Кум Лизан се „скъса“ от работа седем години. Как смеете да не го пратите сега във ВАС?

Колко гласа не достигнаха да изберат Захарова?
Колко гласа не достигнаха да изберат Захарова?
08 февруари 2022 16:42
Гост

Постоянно му правеха сечено във ВСС. Калинките на ГЕРБ от КПКОМПИР, НАП и други държавни органи го тричаха. Агнешки главички му подхвърляха. Болтовете на джантите на колата му развиваха. Но той не се предаде и не замълча, както искаха мафиотите. И затова сега троловете на мафията изливат жлъч по него, което обаче е музика за ушите на всички нормални хора.

Респект за Лозан Панов!
Респект за Лозан Панов!
08 февруари 2022 16:33
Гост

Мафиотското статукво на ГЕРБ и ДПС във ВСС излива цялата си омраза и ненавист към човека, който по време на целия си мандат като председател на ВКС отстояваше независимостта на съдебната система и вадеше на показ задкулисните им игри. Толкова много ги е яд и са му бесни, че не ги остави на мира, че дори такова брутално и очевидно незаконосъобразно решение са взели.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 18:52
Гост

Леко с наколенките за кандидат- президента Панов. Да не стане друго. Като с Правосъдие за всеки.

АЗ ПРЕДЛАГАМ
АЗ ПРЕДЛАГАМ
08 февруари 2022 16:14
Гост

ДА НАПРАВИ ВСС ЕДНА ПРОВЕРКА ЕЙ ТАКА НА МОРАЛНИТЕ , ОКАЗВА ЛИ НАТИСК НЯКОЙ ЧЛЕН ОТ ВСС В РУСЕНСКИТЕ СЪДИЛИЩА В МОМЕНТА ПО РАЗНИ КАДРОВИ ВЪПРОСИ И ДАЛИ СЛУЧАЙНО НЕ Е ОТ РУСЕ ТОЗИ ЧЛЕН

Георги
Георги
08 февруари 2022 20:20
Гост

Ще ви спестя проверката – Драгомир Кояджиков е „члена“.
И защо си мислите , че „един“ телефонен разговор не е записан?

Предложение
Предложение
08 февруари 2022 16:07
Гост

Да го назначат в Силистра.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 16:04
Гост

Да го преназначат във ВКС, НК като втора опция. Новият председател може да му даде да води отделение. Тъкмо ще има по-малко работа в сравнение с ВАС.

Белов
Белов
08 февруари 2022 15:58
Гост

Той Лизан за човек не става, та върховен съдия ми искал да става. Уникален д…..л!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 16:27
Гост

Не е човешко просто така да се подлива вода на Доган сарай! Ей, на – не можаша ушатия олигофрен да изберат за шеф на ВКС заради такива като Лозан!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 февруари 2022 15:55
Гост

Личното ми мнение е, че така е по-добре- не мога да преглътна разрешението на панов някакво наркоманче да използва сградата на Съдебната палата, за снимки за клип на “песен“, възхваляваща употребата на марихуана, с голи жени, мафиоти с пишови и с виещото се растение над главите им. Ако панов счита, че в това няма нищо лошо, да се пръждосва, където си иска, но да НЕ СЕ вписва в САК, че ми писна всеки провалил се политик да се инсталира при нас, а после да ревете, че е много зле нивото на правни знания на адвокатите…

?@@@@@@
?@@@@@@
08 февруари 2022 16:00
Гост

Абе ти пак ли се появи?

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 16:28
Гост

Да се е появил? Че той никога не отсъства от тук! Троловете не спят.

Младши
Младши
08 февруари 2022 15:55
Гост

Ми да го пратят тогава….като съдия в село Долно Нанагорнище, улица Щръ, номер 5.

анонимен
анонимен
08 февруари 2022 15:39
Гост

Префесионалните среди не уважават Л. Панов и той доста се е постарал за този резултат. Днешното гласуване е поредното доказателство в това отношение.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 16:29
Гост

Професионалните кукли на конци на мафията във ВСС не уважават Лозан Панов, безспорно.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 18:55
Гост

Защото Лозан навремето го избраха … КОЙ? …. днешните тролове и Кирчо?

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:32
Гост

Пазят мястото за Гешев. Лозан да си търси друго.

наборна казарма и за наборите на 50-60г!
наборна казарма и за наборите на 50-60г!
08 февруари 2022 15:10
Гост

Много сериозно се говори,че предстои връщането на наборната военна служба. ПРЕДЛАГАМ да бъде реципиран турския закон-без горна граница за наборна служба в армията. в Турция-който не е служил на 19 може да бъде рекрутиран във войската и на 60г. Да напомня,че Али Агджа, след като си изтърпя присъдата, на 57 г възраст беше върнат в Турция, и от летището беше пратен по етапен ред в поделението ,да си изслужи войнската повинност. За сведение-не само в Турция, но и в Гърция няма горен възрастов предел за служба в армията-който не е служил на младини, го рекрутират във войската и на възраст… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 15:02
Гост

Можаха да преназначат куцо, кьораво и сакато на по-високи длъжности (кариерен бонус), сега отказват на човека да се върне там, откъдето е тръгнал.
Никаква логика!
ВСС е една паразитна и лобистична структура, която трябва да се закрие светкавично!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:54
Гост

Да се отърват от него. Да от него

Людмил
Людмил
08 февруари 2022 14:54
Гост

Супер

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:40
Гост

Когато раздават кариерни бонуси няма никакъв проблем кой къде иска да отиде, но когато след приключване на мандата като председател съдията иска да се върне в съда, в който е работил преди това (което е нормалната хипотеза) тогава гласуват против. По-нелеп и некомпетентен ВСС не може да има! Оставка!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:34
Гост

Мафията трича един от най-видните борци срещу задкулисието в съдебната система. Епизод пореден. Троловете на ГЕРБ и ДПС са в екстаз от поредното законосъобразно и обосновано решение на ВСС.

Рики
Рики
08 февруари 2022 14:45
Гост

Очаквах да се случи точно това. Субективността отново узлезе наяве.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:52
Гост

Голям борец, няма що! Сега да отиде и във ВАС да се побори.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:53
Гост

борба пада тука, борбааа!

Димо
Димо
08 февруари 2022 14:32
Гост

Мисля, че резултатът от извънредно заседание на Съдийската колегия ще бъде абсолютно същият.

Йоан
Йоан
08 февруари 2022 14:33
Гост

Да. Съмнява ме тези двамата да си променят мнението.

Майтап Уили!
Майтап Уили!
08 февруари 2022 14:37
Гост

Защо, толкова ли са тъпи и не могат да прочетат ЗСВ?

Трън в очите
Трън в очите
08 февруари 2022 14:47
Гост

Просто са опозиция на Панов. Под вола теле ще търсят, но всячески ще се опитват да го препънат.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 18:56
Гост

Свирен мач. Сори.

Хари
Хари
08 февруари 2022 14:30
Гост

Въобще не се учудвам. Той беше трън в очите на този нелеп състав.

Цветан
Цветан
08 февруари 2022 14:28
Гост

Да не е луд да бере плодовете на своето управление. Промени тотално ВКС.

Ти да видиш!
Ти да видиш!
08 февруари 2022 14:27
Гост

Неграмотници!!! Наясно ли сте, че не може да му откажете или трябва пак КС да ви разяснява! ОСТАВКА!

katq
katq
08 февруари 2022 14:32
Гост

Ха ха ха! РусИнския мързелиФ търбух – Кояджик небръснати, гласувал против.
Оставка на всички плужеци от ВСС!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 14:19
Гост

Уау, каква сензация.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:29
Гост

Това не е сензация, а тотален скандал! Незаконно решение на ВСС. Т.е. незаконна липса на решение! Къде е Имова, къде е Марчева?! Защо са 9 човека? Затова ли вземат тлъстите заплати. Имова акобе оод карантина, да не би да не може да се включи онлайн ит тях?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 14:36
Гост

Бях саркастичен… 😉

Спиридон
Спиридон
08 февруари 2022 14:49
Гост

Явно няма желание везните да се наклонят в полза на Панов.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:49
Гост

Чак пък незаконно. Неприятно е, но дали е законно или не е не си ти човекът, който ще реши. Или като Кирчо ще привличаш обвиняеми или ще раздаваш присъди. А защо са 9 човека пак не е твоя работа. Ако си в болничен няма сила, която да те принуди да ходиш на работа. То това му е и идеята на болничния лист.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2022 14:55
Гост

от напрежение изпускаш буквите. гледай да не изпуснеш нещо друго, че ще замирише.

дивак
дивак
08 февруари 2022 21:06
Гост

горе пише, че са ковидни