Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да атестира извънредно магистратите против волята им. Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административния съд (ВАС) по казус на бившия спецсъдия Андон Миталов, който отменя определената му от Съдийската колегия оценка „добра“.

През юни 2021 г. СК на ВСС обяви конкурс за повишаване в наказателните отделения на апелативните съдилища. Андон Миталов (към онзи момент в Специализирания наказателен съд, а сега съдия от ОС-София) подава документи за участие. В тази връзка колегията открива процедура за извънредното му атестиране за периода 2016-2021 г., каквито са изискванията на чл. 197, ал. 5, т. 1 от Закона за съдебната власт. Според тази разпоредба извънредно атестиране се извършва, ако от последното периодично атестиране са минали пет години, когато магистрат участва в конкурс.

Оценяването на работата на Андон Миталов е било възложено на помощна атестационна комисия от трима съдии от апелативния спецсъд.

На 30 март т.г. ПАК изготвила заключението си като определила оценка „много добра“ – 92 т.

След малко повече от месец формулярът стига до Комисията за атестирането и конкурсите (КАК). Тя ревизира оценката, дадена от ПАК, като я намалява с три точки по показателите „Правни познания и умения за прилагането им“ и „Умения за анализ на правнорелевантните факти“.

Дискусията основно се е фокусирала върху факта, че Миталов беше обявен от САЩ за корумпиран и Държавният департамент реши да наложи забрана на него и семейството му за влизане в страната. Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради „сериозна корупция“.

В резултат на това СК на ВСС, по предложение на тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов, образува дисциплинарно производство, което обаче приключи без да му бъде наложено наказание, защото става дума за действия на Миталов по образуването, движението и приключването на дело. През юли т.г. ВАС окончателно потвърди отказа на СК на ВСС да накаже съдията (виж още тук).

Но, както стана ясно, КАК е обсъдила този случай и в крайна сметка Андон Миталов се оказва с оценка „добра“ – 89 т.

На 20 май т.г. съдията е внесъл във ВСС заявление за отказ от участие в конкурса за повишаване в апелативните съдилища, както е поискал да бъде прекратена атестационната му процедура.

На 7 юни обаче СК на ВСС без дебат му определя оценка „добра“ от извънредната атестация. И именно това решение е обжалвано от Миталов пред съда.

Тричленен състав на ВАС с председател Росен Василев и членове Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик) го отменя като незаконосъобразно заради допуснати съществени нарушения.

Върховните съдии отбелязват, че извънредно атестиране на магистрат се извършва само в изчерпателно посочени случаи, един от които е участието му в конкурси за повишаване и преместване. Законът не предвижда извънредното атестиране да започне по инициатива на председател на съд или на ВСС, а е необходимо заявление от магистрата за това, че ще участва в конкурс и да са минали поне пет години от последното периодично атестиране, напомня ВАС.

В случая извънредното атестиране е започнало при наличие на фактическо основание – при заявено участие на Миталов в конкурс за повишаване в длъжност. Същият обаче се е отказал от участие в конкурса, поради което обжалваната атестационна оценка е приета от СК на ВСС при липса на (на отпаднало) фактическо основание. Безспорно, след оттегляне на молбата за участие в конкурса на 20 май 2022г., СК на ВСС е следвало да прекрати конкурсната процедура по отношение на отказалия се кандидат, по силата на чл. 35, ал.7 от наредбата за конкурсите на магистрати, а след това и процедурата по извънредно атестиране на лицето. Като не е сторил това, кадровият орган е допуснал съществено нарушение на административнопроизводствените правила, довели до неправилно приложение на материалния закон“, посочва ВАС.

Съдът допълва, че е нарушен и чл. 197, ал. 5 от ЗСВ, който обвързва извънредното атестиране с участието на магистрат в конкурс за кариерно израстване. Върховните съдии изтъкват, че приемането на оценката от страна на СК на ВСС при липсата на фактическо основание за това обосновава незаконосъобразността на административния акт.

Не се споделя възражението на ответника, че актът му е законосъобразен, тъй като към момента на издаването му конкурсната процедура по отношение на Миталов не е била прекратена. Задължение на кадровия орган е да прекрати конкурсната процедура по отношение на оттеглилия се от конкурса участник, поради което е недопустимо същият да цели/да извлича благоприятни за себе си правни последици от неправомерното си поведение“, категоричен е ВАС.

Решението му е окончателно.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 18:11
Гост

Методиката за атестиране, критериите, точките всичко е тотална глупост. Събрали се трима от ПАК и по приятелска линия, или неприятелска, според персоната на атестирания, дават точка. А пък най ми е любима КАк със заветните 100 топки на разни самозванци, с жълто покрай човките. Помия и гнусоти, това е съдебната система!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:40
Гост

Ами добре е мотивирано решението на ВАС. Няма грешка в него.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 12:59
Гост

Въобще след първите три атестации всяка следваща е тотално безсмислие и загуба на време. Който иска – да си подава молби и да го атестират по желание. Другото е излишен човекоресурс и времегубене. Какъв е смисълът? Критериите са смешни. Натовареност – че то да не замиси от магистрата?! Въобще що за критерий е нещо, което не зависи по никакъв начин от теб. Отменени актове – че те най-често са поради конфликтна практика на последната инстанциая, която по един въпрос е на пет мнения в един тричленен състав. Ако имаме конкретни нарушения – има си дисциплинарни производства за целта. Другото е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 8:16
Гост

В доста държави я няма тази бутафория с атестациите. Особено пък с тези смешни критерии, повечето от които нямат отношение към качествата на магистрата.
Ама да намерим работа на едни хора.
И да отворим широко вратите за лични вендети и саморазправа, че е по-лесно от дисциплинарки.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 12:20
Гост

Със сигурност има едно положително нещо, което стана в съдебната система в последните години.
Това е задължителното пенсиониране на съдии при навършване на определена възраст.
Именно по този начин най-чистите /като сълза от сърна/, безукорните професионалисти, моралисти, работари, които Югозапада е дал на Майка България – Б.Магдалинчев и Росен Василев, ще отидат в заслужена пенсия.

Кирилов
Кирилов
06 декември 2022 10:46
Гост

Мале мале

Чепев
Чепев
06 декември 2022 10:45
Гост

Истинска мизерия, истинска мизерия

Манила
Манила
06 декември 2022 10:43
Гост

Демокрация да има

Чичо Сам
Чичо Сам
06 декември 2022 10:39
Гост

Русофилската линия е най-правата линия.

Велира
Велира
06 декември 2022 10:43
Гост

Уви имаме си скапан носталгия към тия и това си е

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:36
Гост

Евротролът пак го избило на филия.
То за теб освен този въпрос друго под слънцето не съществува. Ограничена работа. Че и само си отговаря.
И в тема за бебешки пелени, пак това ще дращиш.

сириус
сириус
06 декември 2022 9:23
Гост

Изглежда като наказателна акция… За наказания има дисциплинарни производства, всичко останало е произвол. И поздравления за поета по-долу 😉

Стаматов
Стаматов
06 декември 2022 10:45
Гост

И на мен така ми изглежда

Супер!
Супер!
06 декември 2022 9:01
Гост

Браво Миталов! Не им се давай но тия слуги на политическата мафия!

fiasko
fiasko
06 декември 2022 10:39
Гост

Какво „браво“? Човекът няма знания и умения, а през годините се е ползвал от формалните изпълнения на атестирането и когато го атестират отново, но вече след шума от САЩ, не покрива дори формалните критерии за много добра оценка. Затова се отказва от конкурса, за да му остане старата оценка. Нарушението е факт, но то не отменя другия факт.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 10:41
Гост

Не случайно се е приютил на завет в СОС.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:37
Гост

Не го познавам този човек, не познавам и работата му, но ми е интересно ти какъв си, че си тъй издълбоко запознат с качествата му, че оценки си се напънал да даваш?

не става само с пари
не става само с пари
06 декември 2022 8:30
Гост

Нямате ли усещането, че Дани К. още живее във ВСС?

анонимен
анонимен
06 декември 2022 8:47
Гост

Жив е той, жив е,
там във съвета.
Джурка как знае
и лична вендета
готов е тоз час да предложи
и да слугува на секви велможи.
Безкрайни мандати
и пълни салтанати
получиха сите “висши” магистрати.
Пейте, робини, тез тъжни песни,
пишете делата, тя вашта е лесна.
Там във съвета става панаира
и който разбира, тука се спира.

анонимен
анонимен
06 декември 2022 8:59
Гост

Стихът на анонимния гений, чиято кахърност и проникновение навеждат мисли за СРС, следва незабавно да се обнародва и в Правна лудост, поради вечната непреходност на стиха: “ Пейте, робини, тез тъжни песни,
пишете делата, тя вашта е лесна.”

Боби
Боби
06 декември 2022 10:47
Гост

Мнго е добро. Вярвам, че и Борю Разбирача ще го сподели това мнение

Гараменска
Гараменска
06 декември 2022 10:46
Гост

Евала бе поет! Чувстваш ли се голям?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:38
Гост

Не е задължително да се чувства така.
Но ти май се чувстваш засегнат.
Защо?