Столичната следователка Илиана Кирилова беше избрана за ръководител на Софийската градска прокуратура. Решението на Прокурорската колегия беше взето единодушно днес.

Позицията се оваканти в края на януари, когато градският прокурор на София Емилия Русинова беше назначена за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура.

При обявената процедура за намиране на неин заместник, се яви само Илиана Кирилова. Тя е дългогодишен следовател, а през последните четири години е ръководител на сектора за разследване на престъпления, извършени от лица с имунитет, както и на престъпления срещу финансовата и кредитната система.

Именно като такава тя е организирала работата на следователите по делото КТБ, сподели самата Кирилова на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Пред кадровиците Илиана Кирилова маркира няколко проблема в СГП – върнатите от съда дела, проблеми с експертизите, недостатъчно взаимодействие с контролните органи, които прехвърляли своята работа на прокуратурата, слаба медийна политика и др.

Тя специално обърна внимание и на друг  проблем – самоотводите на прокурори, които по думите ѝ не бива да се правят лекомислено, защото това натоварва колегите им. По този повод заяви, че ще направи проверка, например три години назад, за да установи дали някои прокурори не се отвеждат твърде често.

Също така ще провери и отводите при следователите. Илиана Кирилова обясни, че наблюдаващи прокурори отвеждат следователи от определени дела, защото не изпълняват указанията им. Кирилова иска да види дали става дума за едни и същи следователи и колко прокурори са ги „отстранявали“ от дела.

Ако бъдат установени такива случаи, то тя ще говори с прокурорите и следователите, ще извърши и лична проверка, като задължително ще се събират доказателства и тогава ще реши дали ще налага наказания. Кирилова обясни, че ако се стигне до тази крайна мярка, ще трябва много добре да мотивира заповедта си, защото много често съдът отменя наказанията заради липса на мотиви.

След изслушването ѝ главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще подкрепи Илиана Кирилова по редица причини.

Гешев заяви, че СГП се е плъзнала по течението отдавна, не само заради законодателните промени, с които определени категории дела минаха към спецпрокуратурата.

СГП изчезна от хоризонта пред последните няколко години. Там се разви синдромът на формално-бюрократичния подход, което е хронична болест в съдебната система.

Прекъснаха се традиционно добри връзка с различни структури, с които прокуратурата трябва да си взаимодейства“, каза Гешев.

Той изрази увереност, че в СГП има доста дела, но впечатлението на хората извън държавното обвинение, е, че тази прокуратура не съществува. По думите му това е въпрос и на медийната политика на СГП и на организация.

Иван Гешев отбеляза, че в градската прокуратура има хронични проблеми и те не са от сега, а през годините различни ръководители не са ги решили, а някои дори са ги задълбочили.

„Налагат се сериозни промени в СГП, за да заеме мястото, което заслужава. Решенията за това по-трудно може да се вземат от човек от тази прокуратура. Илиана Кирилова не е от там и това надделя в мотивацията ми да я подкрепя. Тя не би се притеснявала да проведе болезнени реформи, които са необходими в тази прокуратура“, каза Гешев.

Йордан Стоев също подкрепи Кирилова с думите, че е схванала проблемите на СГП и предлага конкретни решения. Той отбеляза, че следователката притежава високи професионални качества и има административен опит. Сподели, че като външен кадър за градската прокуратура, тя би имала независим поглед и би взела правилните решения за подобряването не само на работата, но и на микроклимата.

След като научи резултата от вота, Илиана Кирилова заяви: „Вярвам, че ако трябва да се лекува, реже прокуратурата, ще настъпи оздравяване. СГП ще работи и ще заеме своето място на позиция, която е достойна за уважение“.

Апелативната спецпрокуратура остава без шеф

Прокурорската колегия не избра ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Нито един от двамата кандидати – Пламен Евгениев от спецсъда и Росен Радев от спецпрокуратурата, не успя да убеди кадровиците, че заслужава поста. Евгениев получи три гласа, а Радев нито един.

Първоначално в процедурата участваше и Николай Найденов, който доскоро беше зам.-шеф на АСП, а неотдавна беше повишен във Върховната касационна прокуратура. Но в последния момент Найденов се отказа от участие.

Длъжността е свободна от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка. От тогава временен началник беше именно Найденов. Първоначално изборът за шеф на АСП бе насрочен за 27 ноември 2019 г., но беше отложен, защото той се разболя.

След неговото повишение за временен ръководител на АСП беше определена Даниела Ангелова-Осоговска.

След изслушването на двамата кандидати, Евгени Диков напомни за чл. 169, ал. 1 от Закона за съдебната власт, според който само по изключение магистрати от по-ниско ниво може да бъдат назначени на ръководна длъжност в по-горестоящ съд или прокуратура. Според Диков разпоредбата е категорична и в случая не вижда никаква изключителност в кандидатите, че някой от тях да бъде назначен за административен ръководител на АСП.

Йордан Стоев също каза, че няма да подкрепи нито един от двамата. „Пламен Евгениев не ме убеди, че познава в детайли проблемите на Апелативната специализирана прокуратура и че има конкретни виждания за преодоляването им. Росен Радев има наложени дисциплинарни наказания. Не считам, че ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура може да бъде за пример и да дава личен пример, при условие че са му налагани дисциплинарни наказания“, каза Стоев.

Предстои откриването на нова процедура за избор на шеф на АСП.

Радослав Бухчев е новият шеф на окръжната прокуратура в Добрич

Радослав Бухчев е новият ръководител на окръжната прокуратура в Добрич. Редовият обвинител в ОП-Добрич беше избран единодушно от Прокурорската колегия. Останалите двама кандидати – доскорошният шеф на тази прокуратура Пламен Николов и следователят Станислав Георгиев, не получиха нито един глас в своя подкрепа.

По време на изслушването на тримата стана ясно, че в окръжната прокуратура в Добрич има проблеми, свързани с ръководството на Пламен Николов. Те са констатирани при проверки от Инспектората на ВКП, но само заради пропуск на инспекторите не е било внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Николов.

От въпросите към него се разбра, че в Добрич е имало „противоборстващи бизнес групи“, както се изрази главният прокурор Иван Гешев. По този повод Николов заяви, че те чрез местни медии се опитвали да го дискредитират, но отдаде това на добрата работа на обвинението в града.

Гешев се съгласи по принцип с този извод, но добави, че е много лесно да се разграничат недобросъвестните атаки от такива, в които има „нещо друго“. От изказването на главния прокурор не стана ясно какво има предвид, като самият той уточни, че не желае публично да се изнася информация от кухнята на държавното обвинение.

Иван Гешев отбеляза, че като заместник-главен прокурор е посещавал Добрич и е запознат с обстановката там. От думите му се разбра, че микроклиматът не е добър, има напрежение между работещите в окръжната прокуратура. По този повод следователят Георгиев заяви, че отношенията между прокурори и служители не били добри.

Гешев отбеляза и че взаимоотношенията на прокурорите със службите на МВР също били влошени.

„Ще подкрепя колегата Бухчев и няма да подкрепя Пламен Николов, защото тази прокуратура има нужда от промяна – подобрение на микроклимата, динамика на работа и организационната дейност, по-добро администриране и безпристрастност, еднакво дистанциране и еднакъв подход в еднакви случаи“, заяви Гешев.

Други изказвания нямаше и Радослав Бухчев единодушно беше избран за шеф на ОП-Добрич.

Очаквайте подробности

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
20 май 2020 18:24
Гост

Мафията – както винаги – несръчно овладява – както си мисли – ключови отрасли, всички са гадини впрочем, но – какъв е смисъла от прокуратури – като има битова престъпност – какво я интересува бабата на село, че има реформа, като й вземат всичко от в къщи. Според мен тези неща са метастаза (вредно и ненужно образувание) на общественият организъм, нуждаем се от една пречистена среда, но това явно са утопии. Да правят каквото искат – да видим сега – като няма приходи в хазната – какво ще измислят, като ще се наложи да се намаляват и заплати на магистрати,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 май 2020 16:37
Гост

Човек на Гешев, дружка по КТБ, работата е ясна

Камен
Камен
20 май 2020 17:55
Гост

Като бял ден. Само не зная защо ни хвърлят прах в очите.

показателно
показателно
20 май 2020 16:27
Гост

Следователка става градски прокурор! Да ме извиняват колегите, но това е падение! Явено няма нито един прокурор, който иска да стане градски прокурор. Докъде се докарахме

Гошо
Гошо
20 май 2020 17:53
Гост

Не, по скоро те ни докараха. Жалко за правосъдната ни система.

Стават такива работи
до стават такува работи
до стават такува работи
20 май 2020 16:26
Гост

Защо си позволявате да пускате линкове към подобни сайтове в място за юристи, които не се интересуват от кафяви писания?

Йети
Йети
20 май 2020 13:50
Гост

Специализираните съдилища и прокуратури са напълно ненужни. Направо да ги закриват.

Стоян
Стоян
20 май 2020 14:01
Гост

Така е. Обаче нали знаеш кой ги чадъросва. Непоклатими са.

Йосиф
Йосиф
20 май 2020 13:40
Гост

Голям прас! Явно могат и без ръководител.

Асен
Асен
20 май 2020 13:39
Гост

Нека още се чудят кой да цзберат. Ще минат 20, а не две години.

Zeta
Zeta
20 май 2020 13:36
Гост

Тази новина е потресаваща. Сякаш търсят вундеркинд.

Хошев
Хошев
20 май 2020 13:36
Гост

Да направят риалити. „апелативно специализирано прокурорствай с мен!“ Ем пари ще съберат, хем ще се явят мнооо го кандидати

Цветков
Цветков
20 май 2020 13:35
Гост

На база на какво се преценява кой става и кой не? Има ли някакви критерии

Ники
Ники
20 май 2020 13:41
Гост

Казва ли ти някой, смееш ли да питаш.

Фердинанд
Фердинанд
20 май 2020 13:35
Гост

Много важно. Овакантен пост за над 2-3 години. Значи да не се занимават изобщо да наемат

Еднан Да
Еднан Да
20 май 2020 13:34
Гост

Е. Явно може да се кара и без такава позоция. То като от двама могат да си позволят да не назначат нито един, то значи не е зор.

Ралица Р
Ралица Р
20 май 2020 13:34
Гост

Ще с намери. Не се притеснявайте

Зоя Зашев
Зоя Зашев
20 май 2020 13:33
Гост

Защо толкова много време няма избран никой? Нормално ли е това?

Анонимен
Анонимен
20 май 2020 14:05
Гост

Въобще не е нормално. Явно още дълго време ще я карат със замове.

Живко
Живко
20 май 2020 13:32
Гост

Трагедия. Няма да спя.