Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) намали заплатата на следователя и кандидат за член на ВСС Бойко Атанасов за редица нарушения на етичния кодекс и реши да не наказва Мария Николова от Специализираната прокуратура заради нейни действия, описани в журналистическото разследване „Осемте джуджета“.

Бойко Атанасов беше наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година заради нарушения на няколко принципа, залегнали в етичния кодекс на магистратите – независимост, безпристрастност, справедливост и прозрачност, вежливост и толерантност, почтеност и благоприличие. Последното посочено нарушение е във връзка с конфликта на интереси.

Колегията прие, че той е нарушил изискванията да не участва в производства при наличие на конфликт на интереси, да не участва в партийно-политическа дейност и да не се намесва в политически или бизнес среди на влияние, както и да не използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес.

Решението за наказанието на Атанасов е взето с мнозинство от 7 гласа, като отвод са си направили Гергана Мутафова и Йордан Стоев.

Същевременно Прокурорската колегия не наказа Мария Николова от спецпрокуратурата, след като срещу нея беше образувано дисциплинарно производство по искане на служебния министър на правосъдието.

Миналата година той поиска да бъдат образувани дисциплинарки срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването „Осемте джуджета“. Публичното обяснение на министъра тогава беше, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

В поредица интервюта в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели (виж повече тук).

На днешното си заседание Прокурорската колегия разкри няколко места за прокурорски помощници. Гергана Мутафова докладва, че има много искания от прокуратурите в страната и по тези, които са одобрени са съобразени нуждите на обвинителите и бюджетните възможности. Така по един прокурорски помощник получиха апелативната, окръжната и военно-окръжната прокуратури в Пловдив, ОП-Русе и районните прокуратури в Стара Загора и Плевен.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
11 май 2022 16:14
Гост

Ще ме извинява г-н Атанасов, но все пак е магистрат и поведението му за мен е недопустимо, като иска промени напуска става адвокат, става политик, влиза в НС прави реформи, това поведение да ходиш постоянно в студиата и уж да громиш прокуратурата и следствието не върви на човек, който се прехранва от същата съдебна власт. Има много други начини за реформи, за промяна, но не и да се мъчиш да уронваш престиж на структурата, в която работиш, това е е лично мнение.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 16:40
Гост

Магистрат не означава слуга на Каскета и на мафията. Атанасов е единственият човек в прокуратурата, който проявява истинска независимост на магистрат и изразява смело мнението си. Останалите или се спотайват като мишоци и псуват Каскета само тайно помежду си, или слугуват на мафията и Пепи Еврото.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 18:40
Гост

А слагач на Христо Иванов може, така ли?

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 18:47
Гост

Някои слагачи с каскети са с много ограничено мислене…

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 6:37
Гост

Пълен некадърник.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 19:58
Гост

Какъв магистрат – грозно и гнусно е да се квалифицира този като магистрат. Безкрайно некомпетентен, мързелив и мърляв- над 10 години няма реално приключено дело. Некомпетентен дори за елементарен разпит. Парадира с връзки и по този начин и също непочтено като мъж , лъже лековерни и уязвими колежки, които да работят по делата му от негово име. Всички колеги го отбягват заради лицемерието и коварството му. Въобще не е дисидент и никога не е бил – всичко е поза, даже при такова професионално безхаберие като неговото друг отдавна би бил уволнен. Крайно непочтен- говори и злепоставя хора, които са му… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
11 май 2022 15:50
Гост

Бойко Атанасов си заслужава напълно наказанието.

Pepi
Pepi
11 май 2022 15:34
Гост

Отврат

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 20:10
Гост

Отврат е Атанасов и такива, които искат да оглавяват справедливия гняв на почтените магистрати. Атанасов бори корупцията на думи и защото не веняги може да участва в нея, а най- вече защото поради спецификите на психиката и характера му го изхвърлиха от шпиц- командата, а той много искаше да участва.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 15:31
Гост

Слуги на мафията

Красен
Красен
11 май 2022 15:51
Гост

Да се махат вече и дано да случим на по-добър ВСС.

Мина
Мина
11 май 2022 15:30
Гост

Има си хас да накаже

Бай Ставри чака
Бай Ставри чака
11 май 2022 15:22
Гост

За кражба на бизнеси за милиони – нарушение няма! За констатация колко е тъп каскета и как ВСС обслужва интересите на Доган сарай – тежко нарушение!

ГЕРБ и ДПС при закриването на Спецсъда:
ГЕРБ и ДПС при закриването на Спецсъда:
11 май 2022 15:25
Гост

Само не ни пипайте организираната престъпност!

Неда
Неда
11 май 2022 15:33
Гост

Прост народ сме си и това е. Така е. Накрая пак Борисов ще изберем вероятно. Което е жалкото

Ласло
Ласло
11 май 2022 15:52
Гост

Е, много ме съмнява. Хората не му вярват така както преди.

Pepi
Pepi
11 май 2022 15:34
Гост

Ела ме ритни…

Мина
Мина
11 май 2022 15:31
Гост

Демокрация братче

Пепи
Пепи
11 май 2022 15:52
Гост

Само на думи.

Мина
Мина
11 май 2022 15:32
Гост

E, така е

Канчев
Канчев
11 май 2022 15:32
Гост

And now what?

Denis
Denis
11 май 2022 15:33
Гост

Ами ние си го търпим бе, ние. Протестите против Гешев са рехави и жалки

Хари
Хари
11 май 2022 15:53
Гост

Защото хората загубиха вяра вече с тези управници лъжци.