На 30 юли Висшият съдебен съвет излиза във ваканция, която ще продължи до 11 септември. Това стана ясно на днешното заседание на Пленума, когато за този период кадровиците упълномощиха най-малко четирима членове на бюджетната комисия да решават финансови въпроси.

По закон съдебна ваканция имат само съдилищата и прокуратурите, но не и Висшият съдебен съвет. Този довод беше изтъкнат на днешното заседание на Пленума, но въпреки това, стана ясно, че ваканция ще има и за кадровиците, както всяка година.

На първото заседание след почивката – на 12 септември, ВСС официално ще определи датата за избор на нов главен прокурор.

Иначе през ваканцията бюджетната комисия беше упълномощена да решава и въпроси, свързани с организирането, провеждането и прекратяването на процедури за възлагане на обществени поръчки, включително да избира изпълнител и да сключва договори, по графика на планираните обществени поръчки за 2019 г. на ВСС.

Наред с това бюджетната комисия ще има право и да взема решения по искания от съдилища и прокуратурата във връзка с финансови въпроси и да извършва корекции по бюджета на съответния орган на съдебната власт във връзка с поощрения на магистрати.

Заради оставката на Силвия Илиева като главен секретар на ВСС, днес Пленумът упълномощи Николай Найденов, който е временно изпълняващ тази длъжност, с право на първи подпис да подписва приходните и разходните касови документи в администрацията на ВСС.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Как така
Как така
16 юли 2019 11:27
Гост

Значи по закон нямат, но все пак ще имат? Това по аналогия ли го извлякоха от закона?

Анонимен
Анонимен
15 юли 2019 17:52
Гост

Да му мисли бюджетната комисия. Явно тя ще опъва каиша през лятото.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2019 17:48
Гост

Явно ще режат лентата с определянето на датата за избор на нов главен прокурор.

Нинова
Нинова
15 юли 2019 17:45
Гост

Няма да е голяма загуба. Въобще няма да усетя липсата им.