Оттеглянето на оставката на Мария Шишкова като заместник-главен прокурор одобри днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

На 11 декември м.г. Шишкова обяви, че се оттегля като зам.-главен прокурор, като първоначално това трябваше да стане от 6 януари 2020 г. Седмица по-късно обаче колегията отложи напускането ѝ от ръководната длъжност с два месеца и беше планирано тя да освободи позицията на 2 март 2020 г. Тогава Прокурорската колегия взе решение да я поощри с „личен почетен знак златен – първа степен“. Тя беше наградена и с 1000 лева.

Миналата седмица обаче стана ясно, че Мария Шишкова оттегля депозираната оставка и така на практика тя ще е петият заместник на главния прокурор Иван Гешев. Другите са директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е зам.-главен прокурор по разследването, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Десислава Пиронева.

Същевременно днес колегията разкри допълнителни по пет щата за обвинители във Върховната касационна прокуратури и Специализираната прокуратура. Местата във ВКП се осигуряват след закриване на пет места в СГП, а тези в спецпрокуратурата – след съкращаване по една бройка в СГП, ОП-София, в следствените отдели към окръжните прокуратури в Кюстендил, Монтана и Варна. Трансформацията се налагала заради високата натовареност, стана ясно на заседанието. Същевременно едно място беше прехвърлено от ОП-Пазарджик в апелативната прокуратура в Пловдив.

Окончателното решение за преместването на щатовете ще бъде взето от Пленума на ВСС.

И нови бройки за служители във ВКП и в администрацията на главния прокурор

Наред с прехвърлянето на допълнителни бройки за прокурори, във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и в администрацията на главния прокурор (АГП) ще бъдат разкрити и нови места за съдебни служители.

По предложение на Гешев Прокурорската колегия разкри общо шест нови бройки. Две от тях са за главен експерт. Съдебните служители, които ще ги заемат, ще подпомагат работата на тримата заместник-главни прокурори при ВКП – Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Мария Шишкова. Наред с това една налична бройка за младши експерт ще бъде трансформирана в такава за главен, като и този съдебен служител ще подпомага дейността на заместниците.

В момента всеки един от тях има по двама прокурорски помощници, двама младши и един главен експерт.

Освен това в дирекцията „Публична комуникация“ се създават два отдела – „Пресцентър и връзки с обществеността“ и „Международни и институционални отношения“.

Заради това Прокурорската колегия разкри нови четири места там – по едно за началник отдел и две за главен експерт.

Още нови щатове

Отново по предложение на Иван Гешев, Прокурорската колегия разкри нови 36 щата за служители в Бюрото по защита към главния прокурор. Броят им в момента е 98.

Новите бройки са необходими заради промените в Закона за съдебната власт, които влязоха в сила на 11 февруари 2020 г. Според тях бюрото поема охраната на прокурори и следователи, които са застрашени във връзка с изпълнението на функциите им.

Анализът е показал, че за целта са необходими още 36 щата.

В бюджета на съдебната власт няма средства за тези нови бройки. Заради това ВСС е изпратил писмо до финансовия министър Владислав Горанов, с което иска да бъде осигурено целево финансиране за тях.

Избраха шеф на районната прокуратура в Свиленград, но не харесаха кандидата за ОП-Кърджали

След две години като временен ръководител, днес Мария Кирилова беше избрана за районен прокурор на Свиленград. Кандидатурата ѝ беше подкрепена единодушно от членовете на Прокурорската колегия.

Същевременно кадровиците не гласуваха доверие на Желязко Стефанов да продължи да ръководи окръжната прокуратура в Кърджали за втори мандат.

Главният прокурор Иван Гешев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова се изказаха в подкрепа на кандидатурата на Мария Кирилова за шеф на РП-Свиленград.

Кузманов акцентира върху смелостта ѝ да поеме отговорност за „тежкия район“. По думите му работата на Кирилова като временен ръководител е била забележителна и тя следва да бъде подкрепена за районен прокурор.

Гергана Мутафова също се спря на тежката ситуация в Свиленград. С уточнението, че понеже двете работят в един апелативен район, Мутафова много добре познава проблемите. И изтъкна, че има голямо текучество на кадри, а същевременно районната прокуратура в Свиленград е сред най-натоварените. Мутафова добави, че Кирилова и още една нейна колежка са хората с най-голям опит в РП-Свиленград, докато останалите „се задържат за кратко“. „Справките за обема на работа показват, че РП-Свиленград не е лесно и желано място за работа. Мария Кирилова е и.ф. административен ръководител от около две години и половина и за това време добрите показатели не са се понижили, напротив – поддържат едно добро ниво. Работата върви в темпа, който е оптимален за тази прокуратура“, заяви Мутафова.

Иван Гешев добави, че действително условията са трудни, но Мария Кирилова като се е справила като и.ф. ръководител. „Тя показа добро познаване на проблемите и спецификата на съдебния район“, поясни главният прокурор.

Така с 10 на 0 гласа Мария Кирилова беше избрана за районен прокурор на Свиленград.

Същевременно с 4 на 6 гласа Прокурорската колегия не избра Желязко Стефанов за ръководител на окръжната прокуратура в Кърджали за втори мандат.

Огнян Дамянов и Пламен Найденов не харесаха въведения от Стефанов „тотален контрол“ на спрените и отменени актове на районната прокуратура в града. „Въвеждането на всеобхватен контрол подменя вътрешното убеждение на първоинстанционните прокуратури, а това подменяне на всеки техен акт противоречи на НПК“, каза Дамянов.

Пламен Найденов допълни, че формалното изпълнение на всички указания, които кандидатът издава, явно не действа. Той отбеляза, че не е чул нищо конкретно, което Стефанов да е предприел по отношение на върнатите от съда актове на РП-Кърджали. Найденов добави, че най-високият процент на върнати дела е бил през 2018 г., но няма предприети конкретни действия. Не станало ясно от изслушването и кой извършва анализа на причините за върнатите дела. Найденов посочи, че в ОП-Кърджали има петима прокурори – един шеф, двама заместници и двама редови. „При този ръководен екип, самият окръжен прокурор да не е наясно за конкретните причини за това и да вземе мерки…“, учуди се Найденов. И добави: „Каза се, че проблемът бил в ниската подготовка на прокурорите, но не са взети никакви дисциплинарни мерки – за върнати и отменени актове. Няма ясна визия, която да продължи ръководенето на тази прокуратура“, заяви още Пламен Найденов.

Обвинител №1 Иван Гешев се присъедини към изложеното до момента. И добави, че окръжната прокуратура в Кърджали не е голяма и не би трябвало организирането на работата да представлява трудност. „Проблемите при такава прокуратура, в която всички се познават и могат да си говорят ежечасно, да не са решени, говори, че не са положени достатъчно усилия в тази насока“, заключи Гешев.

Така Желязко Стефанов не получи подкрепа за втори мандат като шеф на ОП-Кърджали.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
гост
гост
20 февруари 2020 20:05
Гост

като гледам кадровите решения на тази колегия през последната година, изглежда е комплимент, ако не те изберат. Някои от избраниците нямат нито една значителна присъда по значително дело, а прокурор Ж.Стефанов има действителни заслуги за борбата с престъпността. Който се интересува, нека провери…“по делата им ще ги познаете“, беше казано някога

Разград
Разград
19 февруари 2020 22:36
Гост

Той Дамянов на какъв се прави нали той указва натиск върху колеги от Разград срещу кой да водят измислени дела срещу кой да прекратят кого да уволнят тук да не се бъркат Абсолютен измекяр и натегач Кого заблуждаваш ти

Ицо
Ицо
19 февруари 2020 17:19
Гост

Явно Гешев раздува администрацията, за да уреди свои хора.

Танту за кукуригу
Танту за кукуригу
19 февруари 2020 17:19
Гост

Има да връща услуги човекът.

анонимен
анонимен
19 февруари 2020 17:14
Гост

Интересно защо Мария Шишкова оттегли депозираната оставка?

Филип
Филип
19 февруари 2020 17:15
Гост

Може да са я мотивирали.

Иди ми дойди ми
Иди ми дойди ми
19 февруари 2020 17:17
Гост

В тази прокуратура какво се случва. То и Гешев нямаше да се кандидатира за главен.

безобразие
безобразие
19 февруари 2020 16:53
Гост

Цацаров едно време прехвърляше щат от ВКП към районните прокуратури, за да си вземат прокурорски помощници. А този отново раздува щата. Щото заместниците му не могат два реда да напишат, а трябва да се работи. Срам!

Носталгик
Носталгик
19 февруари 2020 17:10
Гост

Знаех си, че ще го търсим Цаци.

анонимен
анонимен
19 февруари 2020 15:42
Гост

Искам само да отбележа, че той се обгради само от жени. Сарафов е заварен и не го броя, има и мандат. Но всичките му заместници всъщност са заместнички, и една малка Сийка от песничката за скумрийката

юрист
юрист
21 февруари 2020 12:29
Гост

Ами така е модерно сега, иде времето на жените, не гледаш ли какво става на запад..

или осанна, или разпни го
или осанна, или разпни го
19 февруари 2020 15:42
Гост

В Кърджали явно Желязко го закъса. След тази критика от ръководството явно ще бъде натирен в десета глуха. Прави ми впечатление, че в тази колегия са от осанна до разпни го. Или си супер, или хич не ставаш. Нещо по средата много рядко се чува като ценка

анонимен
анонимен
19 февруари 2020 15:41
Гост

Гешев вече е с окомплектован екип. Значи ли това да чакаме чудеса от храброст? Още някой министър ли, може и премиер…

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 15:37
Гост

При това положение ще върне ли наградата?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 15:39
Гост

Ха, интересен казус. Не си спомням някой да е връщал нещо, а и има ли процедура за това?

1000 лева
1000 лева
19 февруари 2020 15:39
Гост

Да, бе! Кой връща готова пара?

анонимен
анонимен
19 февруари 2020 15:43
Гост

Да почерпи колегите си с тях, ако не може да ги върне

ти да видиш
ти да видиш
19 февруари 2020 15:44
Гост

Наградата й е дадена от Цацаров. Няма да връща. После ще вземе още една и от Гешев и така до откат 🙂

ценен кадър
ценен кадър
19 февруари 2020 15:33
Гост

Много ценен кадър излезе Шишкова да се неначудиш. Не е лоша жена, но хич не е оправна

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 15:35
Гост

явно Гешев смята, че ще му върши работа. нали някой трябва да върти нещата административно докато той ходи по акции из цялата страна

Киро
Киро
19 февруари 2020 17:12
Гост

Мария Шишкова е точно за това място. Друг е въпросът, че Гешев наистина няма ресурси и се чуди кого да хване да му върши работата, а той просто да се перчи пред медиите.