Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет засега няма да взема отношение по случая с двамата съдии от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев, които са били на лов в стопанство, взето на концесия от фирма на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков.

Призив колегията да излезе със становище отправи Съюзът на съдиите, който излезе с декларация. От ВСС обаче припомнят, че незабавно след публикацията, в която беше огласено посещението на Гунчев и Славов в ловното стопанство, ВАС излезе със специално становище, в което според съвета е отстоял правата и интересите на двамата съдии.

В тяхна защита с декларация излезе и Съюзът на юристите. В нея той призова да се установи истината и да се сложи край на атаките срещу магистрати. „Учacтиeтo в лoвнo-pибapcĸoтo движeниe и пpaĸтиĸyвaнeтo нa зaĸoнeн лoв и pибoлoв e пpaвo нa вceĸи бългapcĸи гpaждaнин, в тoвa чиcлo и мaгиcтpaти. Bceĸи юpиcт имa пpaвo дa пoceти xoтeл, pecтopaнт, тeaтъp, плaж, лoвнo cтoпaнcтвo и вcяĸaĸви дpyги oбщecтвeнo дocтъпни oбeĸти бeз дa e зaдължeн дa пpaви пpeдвapитeлнo пpoyчвaнe ĸoй e тexният coбcтвeниĸ, ĸoнцecиoнep или eвeнтyaлнo yпълнoмoщeният им aдвoĸaт“, изтъкнаха от СЮБ.

И заявиха: „Heдoпycтимo e дa ce paзмaxвaт „ĸoмпpoмaти“ зa cpeщa нa cъдии c aдвoĸaти, нa cъдии c пpoĸypopи, нa aдвoĸaти c пpoĸypopи и т.н. Koлeгитe в нaшaтa юpидичecĸa oбщнocт вce пo-чecтo ce cблъcĸвaт c измиcлeни иcтopии и бивaт oбвинявaни в нeocнoвaтeлни гpexoвe зaтoвa, чe ce пoзнaвaт, зaтoвa чe ce пoздpaвявaт, зaтoвa чe ca пили пo eднo ĸaфe в пyбличнo зaвeдeниe, зaтoвa чe ca били пo eднo и cъщo вpeмe нa eднo и cъщo мяcтo, дopи и дa нe ca били зaeднo“.

Както „Лекс“ писа, Инспекторатът към ВСС извършва проверка по случая.

„Независимостта на магистратите е защитена. Предприетите действия са съобразени със Стандартите за независимостта на съдебната власт, които предвиждат незабавно публично изявление, предоставяне на уточняваща или допълнителна информация от съответния орган на съдебната власт; оповестяване на подкрепа от съсловните и професионални организации“, посочват от Съдийската колегия.

И припомнят, че според тези стандарти ВСС „реагира при изключителни кризисни ситуации – системност, ескалиране на напрежение, негативна кампания, при която са нарушени и/или засегнати фундаментални принципи, правомощия и функции на съдебната власт и съдията, политическо вмешателство или натиск от страна на друга държавна власт или медии върху съда“. А такива не са налице, заявяват от колегията, като казват, че след края на проверката на инспектората, при необходимост, ВСС ще вземе отношение по казуса.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Невинни няма
Невинни няма
06 юни 2019 13:42
Гост

Всеки български гражданин имам право да ходи на лов, по кафенета и седенки. Обаче когато делата започнат да се решават на тези места, а не в съдебната зала, тогава правото на „гражданина“ магистрат трябва леко да бъде ограничено.

анонимен
анонимен
06 юни 2019 9:42
Гост

Ами в Разград!

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 19:45
Гост

И ловец съм, и рибар съм на закона момата е*ал съм…

Мишо
Мишо
05 юни 2019 23:49
Гост

Голата истина. Не са първите, но за съжаление няма да са последните, които потъпкват закона, а после се крият като мишки и търсят закрила.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 18:20
Гост

Не очаквах такава позиция от ВСС. Просто биха отбой.

юрист
юрист
05 юни 2019 17:20
Гост

А допустимо ли е магистрати да се срещат с адвокати и да решават делата по кафенетата или най-малкото да изнасят вътрешна имформация? Това е пълна пародия на правосъдие

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 17:09
Гост

Прави са ВСС. Това е опит да ги използват като ръжен. Естествено, че няма да заявят позиция.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 16:54
Гост

Учacтиeтo в лoвнo-pибapcĸoтo движeниe е право на всеки българин, ама не на всички им е безплатно като на многоуважаемите магистрати.