Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) защити кариерните и финансовите си бонуси и се обяви против закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Това стана при обсъждането на становището на Пленума на съвета по проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който се предлага премахването на бонусите и прекратяване на дейността на наказателното спецправосъдие (виж повече тук).

13 от кадровиците гласуваха в подкрепа на това в ЗСВ да остане възможността след края на мандата им да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди избора, както и да получат допълнително финансово обезщетение.

Шестима бяха против – това са върховните съдии Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева, както и Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Драгомир Кояджиков. Последните трима по принцип биха могли да се възползват от кариерните бонуси. По информация на „Лекс“ обаче няма да го направят.

Правната комисия на съвета беше предложила няколко варианта на становище като първият предвиждаше изцяло да се отхвърлят предлаганите промени в ЗСВ – и закриването на спецструктурите, и премахването на бонусите, във втория се предлагаше ВСС да се обяви срещу ликвидирането на спецорганите и да не изразява становище за привилегиите. Третата опция беше проектът да бъде подкрепен изцяло, а четвъртият – да се подкрепи закриването на спецсъдилищата и да не се изрази позиция за бонусите.

Цветинка Пашкунова обясни, че вторият вариант е провокиран от отказа на ВСС да изрази становище по конституционното дело от 2020 г., отнасящо се именно до кариерните бонуси за членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към съвета. Тогава всички кадровици, които имат право на бонус си направиха отвод.

При все това днес с 13 на 6 гласа ВСС се обяви срещу премахването както на кариерния, така и на финансовия бонус. От заседанието отсъстваха председателите на ВКС и ВАС Галина Захарова и Георги Чолаков, както и Вероника Имова.

Тъй като първият вариант беше одобрен от мнозинството и останалите не бяха подложени на гласуване, Йордан Стоев взе думата, за да каже, че е искал да подкрепи другата опция, а именно че е против закриването на спецструктурите, но не изразява становище за бонусите.

Привилегиите са защитени в становището с мотивите, че през своя мандат членовете на ВСС и инспекторите не упражняват професията на магистрат, което препятства всякаква възможност за кариерно развитие. Бонусите са въведени, за да мотивират съдиите, прокурорите и следователите с доказани професионални качества да участват в състава на съвета, това е необходим механизъм за компенсиране за този професионален застой в кариерата, пише в становището.

Привилегиите трябва да се разглеждат и в контекста на съдебната реформа – решенията на Пленума на ВСС и на съответните колегии по отношение на структурните реформи, за организацията на съдилищата и прокуратурата, кадровите решения водят до общо негативно отношение към членовете на ВСС, което се отразява и върху кариерното им развитие в края на мандата“, се казва още в позицията на съвета.

Иначе очаквано кадровиците се обявиха срещу ликвидирането на специализираните съдилища и прокуратури. Но дискусия по темата нямаше.

В становището, прочетено от Цветинка Пашкунова, отново се посочва, че мотивите към проекта не отговарят на обективната действителност и на данните за работата на спецструктурите, видни от годишните им доклади. Също така се отбелязва, че превратно се цитират докладите на Европейската комисия, която всъщност отбелязва напредък по отношение на борбата с организираната престъпност и именно заради успехите в тази област, на спецсъда са възложени и делата за корупция по високите етажи на властта.

ВСС не е съгласен разследванията за документите престъпления, безстопанственост, неизгодна сделка, престъпленията по служба и др. да се отнемат от следователите и да се дадат на разследващи полицаи.

Кадровиците виждат проблем и с разпоредбите за преназначаване на спецмагистратите. В проекта се предлага те да бъдат преместени или на заеманите преди това длъжности, или сами да посочат в кой равен по степен орган искат да работят. От ВСС посочват, че всички съдии, прокурори и следователи са назначени в спецструктурите след конкурс или след изборна процедура. Кадровиците намират, че предложенията за промени в ЗСВ са в нарушение на принципа на независимост и биха породили понижаване на магистрати, които са дошли от по-ниско ниво.

Според ВСС ако всички спецсъдии например поискат да отидат в Софийския градски съд, то това ще породи редица кадрови проблеми поради липсата на ясно разписани критерии.

Членовете на съвета изтъкват още, че се въвежда и нов вид командироване, което в момента не е уредено в ЗСВ. Става дума за идеята висящите дела на спецсъда да бъдат прехвърлени на СГС, а съдиите докладчици да бъдат командировани там, за да ги приключат. От ВСС казват, че командироването е способ за преодоляване на временен кадрови дефицит, а не за решаване на дела.

Кадровиците посочват още, че се създава и потенциален риск за неспазване на сроковете по делата при тяхното преразпределение, защото голяма част от производствата са с много подсъдими, усложнени обвинения с множество свидетели и вещи лица, както и значителен доказателстен материал.

Иначе Пленумът на ВСС днес прие анализа за дейността на спецпрокуратурите, представен вчера от Калина Чапкънова (виж повече тук). А Цветинка Пашкунова обясни, че до края на седмицата ще е готов този на апелативния спецсъд, а за първоинстанционния не е ясно.

 

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
19 февруари 2022 1:04
Гост

Необходима е промяна в структурата и на персоналния състав на ВСС. В него има прокурори избрани от прокурори, но има и прокурори избарани от Народното събрание. Идеята е точно те да бъдат заменени с неутрални професионалисти. Такива са представители на академичния свят или наскоро пенсионирани прокурори, независими от гл. прокурор. Може да са и адвокати.Не би трябвало да има фигура или институция, която да е извън механизма за взаимно възпиране на властите, което да предотвратява техен произвол. ГЛП направи така, че цял свят да види, че действията му са безконтролни! ГЕШЕВ ТИ ПОЗОРИШ ПРЕСТИЖА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ !!! С 6… Покажи целия коментар »

минувач
минувач
18 февруари 2022 12:49
Гост

ВСС изгубиха връзка с реалностите в държавата и е време да освободят местата си. Няма да припомням как систематично се „крадяха“ текстове от НК и се придаваха като компетентност на специализирания съд, само за да има какво да работят, нито тъпотиите, наречени промени в НПК и предлагани от Гешев в края на 2020 г. Всеки който е гледал поне едно дело в СпНС знае колко безмислени заседания се пропиляват в събиране на неотносими доказателства само за да оправдаят съществуването си. Любопитно е колко проверки, вкл. чисто счетоводни, са направени по делата в СпНС – дали делото вместо в 40 заседания,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 11:39
Гост

Не разбирам, след като е толкова неблагодарна тази работа във ВСС, защо куцо, кьораво и сакато се блъска да е член на ВСС. Може би, заради очакваното и гарантирано повишаване в по-горна длъжност, ако не е пред пенсия, разбира се. Повишение в длъжност, без конкурс, без атестация, а някой от магистратите чакаме от 2019г. да приключи конкурс за повишаване в длъжност. Кога ли ще стане, след колко мандата на ВСС и колко трябва да да повишени преди това???

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
19 февруари 2022 1:10
Гост

Това няма да важи за сегашните, особено там за районните и окръжните прокурорченца, защото всякакви бонуси сега ще бъдат отнети със страхотния нов закон за съдебната власт. Толкова е хубаво, че най-накрая селските прокурори и съдии ще си се връщат на село и няма да се брои „стажа“ им във ВСС като основание за повишение! Много се радвам от този факт, те и за това не подкрепят проекта на закон.

Ще е добре....
Ще е добре....
18 февруари 2022 8:11
Гост

Оставките е най-малкото, което трябва да им се иска на тези! Трябва да се помисли в насока обвинения за ОПГ, защото всички елементи от състава са налице!

Слави
Слави
17 февруари 2022 19:41
Гост

Да питаме – ВСС мисли ли да довърши някой от започнатите конкурси? Не говоря за административен съд и прокуратурите.

Bravo
Bravo
17 февруари 2022 19:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 18:59
Гост

Дишева е от хората, които си мислят, че винаги са прави, но на такова ниво такива номера не минават и само дразни другите, затова и нищо, която тя предложи не минава. Да закриват, но да предложат нещо по-добро и ефективно, направено от екперти-практици, а не да върнат всичко както беше преди 2012, тогава също нямаше резултати, както срещу ОПГ, така и срещу корупционни престъпления.

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 19:16
Гост

Абсолютно същия коментар, без нито една разлика, дори и в препинателните знаци, вече си го писал анонимнико. Колкото и пъти да го копираш, пак няма да е истина. За всеки магистрат в административното правораздаване е абсолютно ясно на колко високо ниво е А. Дишева! Да ще говори от позицията на знанията си, защото в административните процедури не са много хората, които да прилагат закона по-добре от нея, а в сегашното ВСС няма и един по-добър от нея в административния процес. Това което правят там са все административни дейности и на съдия Дишева често не бива давано необходимото уважение. 4 години… Покажи целия коментар »

Съдия ВАС
Съдия ВАС
17 февруари 2022 19:20
Гост

Това изглежда сама да си го е писала

Bravo
Bravo
17 февруари 2022 19:26
Гост

Всеки истински съдия от ВАС знае каква високата класа и безспорния интелект на съдия Дишева! За съдия Дишева наистина само добри неща могат да бъдат казани. Дамата има безупречна кариера и е пример какъв да бъде един съдия!

г-ца Вера
г-ца Вера
17 февруари 2022 23:07
Гост

По изказа и съдържанието на поста си личи, че не сте съдия, защото първо съдиите не пишем по толкова елементарно-възторжен начин, а самата Дишева не се ползва с име на професионалист сред нас. Посредствен юрист, с претенции. Сама не разбира какъв профан е.

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 0:28
Гост

Г-це Вера, сред кои „вас“ не се ползва колегата Дишева с име на професионалист? Защото във ВАС се ползва точно с такова име. Вие в кой съд „правораздавате“, защото нещо ми намирисвате на човек, който послъгва леко. Дай Боже някой ден и Вие да успеете да се класирате за някой от върховните съдилища, защото писанията ви „ухаят“ на първоинстанционен съдия, който си стои в районен съд, без перспектива за израстване в йерархията.

г-ца Вера
г-ца Вера
18 февруари 2022 9:39
Гост

Вие или сте самата Дишева-злобен и посредствен изказ, или сте платен трол на ДБ.
Отново ще повторя, че е добре да не пишете тук, защото няма как да постигнете това, което работодателя ви е възложил.

Съдия
Съдия
17 февруари 2022 19:39
Гост

Като чуя някой да говори по този високопарен начин за съдия- че бил номер 1, безспорен интелект и други тинтири минтири, си мисля, че става въпрос за безспорен изтрещялник от Съюза на съдиите, най- вероятно от женски пол, с безумен поглед и трудно проследима мисъл при писане на мотиви.

Самсон
Самсон
17 февруари 2022 23:04
Гост

Дишева е най-лошият човек, когото съм срещал в живота си.
А днес демонстрира за пореден път двойният си аршин- подкрепи изпълнителната власт за посегателството й срещу независимостта на съдебната система, но иначе не пропуска момент да чете поучително речи за тази независимост и т.н.. Беше жалка картина как се чудеше хем да угоди на ДБ, хем да не се дискредитира сама.

Корадо
Корадо
18 февруари 2022 0:55
Гост

Дишева, що се правиш на „страничен наблюдател“?

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 19:19
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 19:50
Гост

Аз не оспорвам авторититета и професионализма й, просто моето лично мнение, е че в един колективен орган като ВСС, който взема решенията си с консенсус, за да може да си прокара идеите трябва малко по-различно поведение.

Журналист
Журналист
17 февруари 2022 18:42
Гост

Много ме забавлява професионалното лицемерие на Атанаска Дишева, за която знаем че е автор на законопроекта, а сега трябва да гласува като член на независим орган. Със същото лицемерие ще взема и решенията като конституционен съдия . И после медиите били на 111 място по свобода..

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 18:49
Гост

Така пише в кафявите „медии“ на Пеевски, които са основна причина страната ни да е на това 111 място

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 19:22
Гост

А ако не е писала тя нищо, би ли си оставил данните, за да ти пусне дело за лъжа и клевета? Не е автор на този законопроект, това ти го гарантирам на 1000000000 %!!! Автор е Министерство на Правосъдието, а не съдия Дишева, която обаче е чела и знае как да защити хубавия законопроект, който ще закрие извънредните съд и прокуратура и ще лиши ниско ниво пишман юристи да прескачат стъпала в кариерното развитие !!! Само мързеливци искат бонуси, работягите работим и не ни интересува!

Далила
Далила
18 февруари 2022 9:42
Гост

Човече клето, стига си спамил. Излагаш се и постигаш точно обратният ефект. Имаш характерни правописни грешки, които те издават във всеки пост. В същото време си толкова далеч от истината, че за всеки запознат става ясно, че си един клет трол. Тъка не правиш услуга на Дишева, напротив. Спри се вече. Тя достатъчно се изложи през последните години.

Далила
Далила
18 февруари 2022 9:43
Гост

„тАка“ да се чете. Техн.проблем.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 февруари 2022 18:25
Гост

Понеже виждам един минус на предходният ми коментар, искам пак да попитам- в НК съществува ли престъплението “ неподкрепяне на конюнктурните управляващи политици от ен-тото НС“ и като аполитична гражданка, адвокат, извършвам ли престъпление, ако не подкрепям настоящите управляващи;0 Много промити мозъци има, ако масово се счита, че неподкрепянето на управляващите в НС и техните “политики“, е престъпление;0 Ако някой трол връхлети в адвокатската ми кантора с такова твърдение, го хващам за якичката и леко- полека поемаме към дежурния прокурор….

Шизо
Шизо
17 февруари 2022 18:50
Гост

Нещо не ви се чете коментара. Може ли наново да го пуснете?

адвокат от САК
адвокат от САК
17 февруари 2022 18:08
Гост

До “Калоян 17 февруари 2022 17:52“ Също така, ми е много интересно да посочите кой български закон, независимо от неговата степен в йерархията на нормативните актове, ме задължава да подкрепям управляващите политици като българска гражданка и като адвокат, независимо кои са те. Как гледате на този конституципнен текст- КРБ Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения. Аз съм аполитичена човек. Това прави ли ме престъпник или съгласно опорните точки на кирилпетковската платена шайка тролове, това е престъпление,… Покажи целия коментар »

Адвокат от 4-ти километър
Адвокат от 4-ти километър
17 февруари 2022 18:27
Гост

Не си трол, не си трол. Няма нищо по-нормално от това всички, които не си пият редовно хапчетата, да си говорят сами;D

адвокат от САК
адвокат от САК
17 февруари 2022 17:43
Гост

Oт цялото заседание на ВСС ме интересуваха няколко въпроса, чиито отговори са дадени в статия и са получили становище от ВСС, а именно; 1. “…Иначе очаквано кадровиците се обявиха срещу ликвидирането на специализираните съдилища и прокуратури…“
2. “…ВСС не е съгласен разследванията за документите престъпления, безстопанственост, неизгодна сделка, престъпленията по служба и др. да се отнемат от следователите и да се дадат на разследващи полицаи…“ И по двата въпроса подкрепям становището на ВСС. Нямам отношение по другата разглеждана проблематика- адвокат съм, а не магистрат.

Калоян
Калоян
17 февруари 2022 17:52
Гост

Ти си трол на ГЕРБ. Колкото мнения съм ти прочел – 100% от тях подкрепят линията на Борисов и Гешев и съответно 100% от тях изразяват несъгласие с решенията на новото правителство. Да кажеш, че не са 100%, а само 99% бива, ама това твоето е прекалено, в учебниците по политическо тролене един ден сигурно ще се изучава.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 февруари 2022 17:59
Гост

До “Калоян 17 февруари 2022 17:52“ Не съм герб трол, а съм “трол“ на правната доктрина на Р.България. Позицията ми е много проста, но не е за прости платени политически тролове- неюристи, а именно- без съществуващи и работещи съд и прокуратура не мога да върша качествено адвокатската си работа; не мога да бъда процесуален представител в съдебни производства, а това значи орязване на законните ми хонорари като български адвокат, от които си плащам ежемесечните си осигуровки като самоосигуряващо се лице, плащам си и данъците и се издържам финансово. Сега стана ли ясно или сте с айкю под 80 и е… Покажи целия коментар »

Bravo
Bravo
17 февруари 2022 17:38
Гост

Иванчо е юридически примат, а мнозинството на ВСС работи само и единствено в негова защита, а не в защита на съдебната власт! ГЕШЕВ Е ПОЗОР !!!!!!

адвокат от САК
адвокат от САК
17 февруари 2022 17:49
Гост

Уффф, хайде, спрете се- в правото думата “примат“ има друго значение- на върховенство. Така, че когато напишете “…Иванчо е юридически примат“, някой като вас- учил- недоучил- може да го разбере като “ Иванчо е върховният юрист“;D Учете юридически български език, юридическа лексика и римско право по-задълбочено;0

Кой?
Кой?
17 февруари 2022 16:50
Гост

Кой ще ни даде бонусии? Ние носим цветя…

Тихомир
Тихомир
17 февруари 2022 16:47
Гост

Някой да е очаквал друга позиция от Висшия съдебен съвет?

Anonimen
Anonimen
17 февруари 2022 16:48
Гост

Страх тресе кочината.

Браво
Браво
17 февруари 2022 16:55
Гост

Честно, аз очаквах да приемат другото изчетено становище, което напълно подкрепяше закриване на извънредните организации (спец. съд и прокуратура), както и напълно подкрепяше премахването на всякакви кариерни и финансови бонуси като напълно необосновани попринцип.

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 16:38
Гост

Гледах на живо заседанието и за мен е непонятно как прокурора от окръжната прокуратура на Разград – Огнян Дамянов си позволява да си изпуска нервите и да крещи (да изкрещя се) на заседание на пленума на ВСС и то да крещи на Върховен Административен съдия Дишева думите „НЕ МЕ ПРЕКЪСВАЙ ДОКАТО ГОВОРЯ“!! Тук човека сам се опозори и потъпка етичния кодекс на магистрата, с грубото си и неуважително отношение към свой колега и то свой колега, който извън ВСС е на много по-високо ниво в йерархията на съдебната власт. Не бях виждал до сега окръжно прокурорче да крещи на върховен… Покажи целия коментар »

Грух грух
Грух грух
17 февруари 2022 16:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 16:51
Гост

Не знам за външния вид на този Огнян Дамянов (реално е под всякаква критика), но аз се втрещих как изведнъж същият този окръжен прокурор от Разград се изкрещя по изключително грозен начин на Върховен Съдия Дишева. Просто безумие.

г-ца Вера
г-ца Вера
17 февруари 2022 16:59
Гост

Дишева отдавна е минала всякакви граници на приличие с логореята и тропането с крак, размахването на пръст, а психеделичното й говорене и маниери са повече от нетърпими. Дамянов е поначало спокоен човек, което води до извода, че Дишева наистина си заслужи подобно отношение.
Прави ми впечатление, че троловете на ДБ стават все по-неграмотни.

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 17:13
Гост

Епитетите относно Върховен Съдия Дишева в случая са също толкова смешно-жалки, колкото и нелепото държание на един окръжен прокурор към нея днес. Толкова грозно. У мен се породи усещане, че съдебната власт няма престиж, заради това негово грозно крещене към колега. Без значение какво е държанието на Съдия Дишева (на която явно и е писнало да работи с правни нихилисти), в етичния кодекс на магистратите пише, че няма значение от ситуацията, отношението към колега винаги, и това е императивна разпоредба, трябва да бъде уважително. Нямаше нищо уважително в детинските писъци на окръжното прокурорче, които дори бяха на „ти“, а не… Покажи целия коментар »

А.Дишева е номер 1
А.Дишева е номер 1
17 февруари 2022 17:16
Гост

И като допълнение аз пък бих искал да попитам, г-це Вера – Как трябва да се държи човек към едни правни нихилисти и лицемери, които правят всичко друго, но не и да бъдат отговорни към гражданите, към съдебната власт и към Правото изобщо? Как трябва да се държи и да се говори на хора, които очевидно работят против интересите на обществото и защитават интереса на един провалил се главен прокурор с каскет?

Златели
Златели
17 февруари 2022 16:03
Гост

Кое не е така?

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 16:07
Гост

Ами, като за начало… всичко!

съдия окръжен съд
съдия окръжен съд
17 февруари 2022 16:29
Гост

Май много не си в час с правораздаването.

Браво
Браво
17 февруари 2022 16:41
Гост

Нормално е 13-те послушника на Гешев да гласуват това, което Гешев им е заповядал. Достойните членове на ВСС (да се разбира 6-мата съдии), които гласуваха против, бяха на мнение, че законопроекта е добър и бяха абсолютно за премахване на противоконституционните кариерни и финансови бонуси!

Биши
Биши
17 февруари 2022 16:00
Гост

Не е ли време това ВСС да се смени?

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 16:07
Гост

време е да си смениш чорапите.

Чочо
Чочо
17 февруари 2022 16:50
Гост

Още малко. Вижда му се краят.

Ислоч
Ислоч
17 февруари 2022 15:59
Гост

Истината е, че има и много кадърни хора във ВСС, но като цяло са големи мекерета всички.

Бисер
Бисер
17 февруари 2022 17:01
Гост

В сегашният им състав, особено в ПК не виждам ракива.

Елвира
Елвира
17 февруари 2022 15:58
Гост

И тия ще освобождават Гешев. Как не.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
18 февруари 2022 10:47
Гост

Като го освободят, съдебната реформа ще бъде завършена в нейната цялост и София ще стане Женева, да знаеш.

Мишкова
Мишкова
17 февруари 2022 15:57
Гост

Има си хас да не се обявят

Veloraski
Veloraski
17 февруари 2022 15:57
Гост

Разбирам, че сте правен сайт и ми харесва да ви чета. Но честно казано, като видя, че отразявате ВСС и ми се повдига. Защо им давате трибуна? Това са, както ги наричаше учените от БАН онзи с постната пица – Феодални старчета. Искат си бонусите, няма да освободят Гешев, искат си парите, които смятат да прехвърлят към БАН управляващите…всичко си искат. Да не ги пипат.

Емил
Емил
17 февруари 2022 15:59
Гост

Е какво? Да не ги отразяват ли, защото не са ти симпатични

Antoan
Antoan
17 февруари 2022 16:00
Гост

В някаква степен ВСС иска да са независима структора, която да не се отчита пред никого и да прави каквото си реши на „събранията“, както е БФС. Това е.

Кирчето
Кирчето
17 февруари 2022 16:01
Гост

Аз не знам защо ФИФА пази федерациите от намеса от държавата. Не вижда ли ФИФА, че БФС само харчи дадените от тях пари за каквото си прецени тя и не в полза на спорта. Трябва държавата да се намеси и да махне тези нещастници от там, както и тези във ВСС.

Spiro
Spiro
17 февруари 2022 16:02
Гост

Сравнявате БФС с ВСС? И до там паднахме. Пропадна всичко и в този сайт вече.

Таня
Таня
17 февруари 2022 17:06
Гост

E, кой не би искал.